Informatie over de provincie Eastern Cape (Oost Kaap) in Zuid-Afrika

De provincie Oost-Kaap in Zuid-Afrika (een van de in totaal 9 provincies) staat garant voor een onvergetelijke ervaring. Deze schitterende, malaria-vrije provincie ligt tussen de de Westkaap en Kwazulu Natal en is de twee na grootste van Zuid-Afrika. Het is de bestemming voor wie op zoek is naar spanning en avontuur, maar ook voor hen die een meer ontspannen vakantie willen. De provincie staat ook bekend als de Adventure Province en biedt avontuurlijke mogelijkheden het hele jaar door, voor het hele gezin! De Oost-Kaap is makkelijk te bereiken via een van de drie luchthavens.

De Oost-Kaap is zelfs een van de snelst groeiende toeristische en eco-toeristische bestemmingen ter wereld. De provincie heeft spectaculaire kustlijnen, bergen, graslanden, bossen en tropische mangrovebossen. In totaal zijn er negen toeristische routes voor een unieke, spannende en avontuurlijke ervaring. Uiteraard is er een zeer ruime aanbod als het gaat om hotels, familiehotels en guesthouses.

De Oost-Kaap (Eastern Cape) is gezegend met een enorm lange kust met een diversiteit aan landschappen. In het zuiden liggen de bossen, meer richting het oosten kun je geweldig surfen bij Cape St Francis en Jeffrey’s Bay. Rijd je voorbij Port Elizabeth kom je bij de Sunshine Coast met prachtige stranden. Verder naar het noorden kom je langs de ruige kust van de Wild Coast met beukende golven, diepe kloven en verborgen watervallen.

Het binnenland kent ook veel landschappelijke tegenstellingen. Van de bossen in het Tsitsikamma National Park, de heuvelachtige Baviaanskloof Wilderness Area tot de droge Karoo. Er liggen schitterende national parks als Addo Elephant National Park en Mountain Zebra National Park waar je de Big Five kunt spotten. Deze provincie heeft een heftige geschiedenis door de bloedige oorlogen tussen de Boeren en de Xhosa en de latere gevechten tussen de Boeren en de Engelsen. Hier streden ook veel leiders tegen de apartheid waaronder president Mbeki, Steve Biko en Nelson Mandela. De Xhosa cultuur is hier rijk vertegenwoordigd en tegenwoordig is er veel aandacht voor hun tradities.


Port Elizabeth

Vaak afgekort met PE, is een badplaats aan de Eastern Cape met de fijne bijnaam ‘The Friendly City’. Het is inderdaad een vriendelijke, mooie stad waar veel toeristen, vooral families, op afkomen. Maar de ‘perfecte badplaats’, zoals ze daar zelf zeggen, is het niet. Daarvoor mist het industriële Port Elizabeth wat charme. Toch is het een prima plek om uit te rusten van bijvoorbeeld de Garden Route of nabijgelegen attracties als Tsitsikamma National Park of Addo Elephant National Park.

Port Elizabeth ligt ideaal aan de Algoa Bay en is het hele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat is er bijna alle maanden heerlijk en de stranden zijn ronduit prachtig. Op het water kun je aan allerlei sporten doen, in de stad staan enkele interessante gebouwen, musea en mooie parken. Bovendien zijn er diverse, goede accommodatiemogelijkheden. De omgeving is prachtig en er leven vele soorten vogels.

Even ten zuiden van het centrum van Port Elizabeth bevindt zich de Marine Drive met talloze hotels, appartementencomplexen en allerlei horeca. De Boardwalk is het entertainmentcomplex met winkels, een bioscoop, het theater en het casino. Het populairste strand is Humewood Beach. Hier zorgt een overdekte promenade voor wat beschutting tegen de zon en er zijn zwembaden. Algoa kent nog vele andere, vaak rustigere, stranden zoals King’s Beach, Hobie Beach, Pollok Beach, Brighton Beach, Bluewater Bay, St George’s Strand and Wells Estate. Bij de meeste stranden kun je zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, jet-skiën en vissen. Op de grote stranden zijn strandwachten aanwezig. In Port Elizabeth zijn nog tal van andere activiteiten te ondernemen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Bayworld, een uniek complex met musea en dierenparken.


Graaff-Reinet

Graaf-Reinet wordt ook wel de ‘Parel van de Karoo’ genoemd. Ook al heb je niet veel tijd in dit gedeelte van Zuid-Afrika, probeer toch zeker een bezoek te brengen aan dit schilderachtige stadje. Graaff-Reinet is een groot monument met meer dan 220 gerestaureerde gebouwen met een Kaap-Hollandse stijl. Hier hangt nog echt de sfeer van een negentiende-eeuws plattelandsstadje. Het is gesticht in 1786 door de Verenigde Oost-Indische Compagnie en is daarmee een van de oudste plaatsen van Zuid-Afrika. Het is vernoemd naar gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff en zijn vrouw Hester Cornelia Reinet. Het stadje ligt in de binnenlanden van de Eastern Cape, in een door de Sundays River uitgesleten vallei. De Hollandse huizen, omringd door tuinen en met bomen omzoomde lanen, vormen een scherp contrast met de kale vlaktes in de omgeving.

Graaff-Reinet is in zijn geheel al een grote attractie, maar kent enkele hoogtepunten. De Old Residency is een indrukwekkend herenhuis uit 1820 en het Strecht’s Court is een mooi bewaard klein straatje met huisjes uit 1850 die werden gebouwd voor arbeiders en bevrijde slaven. Het Reinet House is een mooi voorbeeld van een typisch H-vormig Kaaps-Hollands gebouw uit 1812 met zes puntgevels. De Groot-kerk is een Nederlands-hervormde kerk uit 1887 en heeft twee verschillende bouwstijlen. In de voormalige Nederlands-hervormde missiekerk bevindt zich nu de Hester Rupert Art Gallery waar je werk van moderne Zuid-Afrikaanse kunstenaars kunt zien.De natuur in de Oost Kaap

De Oost-Kaap is bijzonder als het gaat om de flora en fauna: de provincie heeft 820 km kustlijn en 3 beschermde maritieme gebieden waar vele bedreigde planten, vissen, reptielen en insecten leven. Tevens telt de provincie meer dan 20 natuurreservaten die zich inzetten voor het behoud van de biodiversiteit. Dit maakt deze provincie echt een eco-bestemming. De Wild Coast is een ongerept paradijs en staat de natuurlijke erfgoed lijst.

De Eastern Cape kent een verscheidenheid in natuur en landschappen. Zo is de Wld Cast een van de minst ontwikkelende en ruigste gebieden van Zuid-Afrika. Langs de berghellingen en in de dichte bossen leven de Xhosa. De kustlijn van de Wild Coast is ongerept, met beschutte baaien en ruige kliffen. In de binnenlanden van de Eastern Cape ligt de Karoo, door de inheemse bevolking 'het land van de grote dorst' genoemd. Hier liggen een aantal mooie natuurreservaten. Andere mooie parken zijn de Nationale Parken Addo Elephant Park en Tsitsikamma National Park

Natuur reservaten in de Oost Kaap
Dwesa heeft prachtige, grote bossen, een ruige kustlijn en uitgestrekte vlakten waar elanden, zebra's en buffels leven. Silaka is het leefgebied van diverse vogelsoorten, zeer geliefd bij vogelliefhebbers. Mkhambathi heeft kristalheldere plassen, kronkelende riviertjes, dichte bossen en watervallen die uitmonden in de zee. De ideale mix voor een rustieke vakantie voor de natuurliefhebber. Wie verblijft in Hluleka kan vanuit de nieuwe luxe chalets genieten van een adembenemend uitzicht over schitterende natuur.
Great Fish River en Baviaanskloof zijn bij uitstek de outdoor bestemmingen van de Oost-Kaap. Baviaanskloof heeft de World Heritage Site status en is zeer populair vanwege de uiteenlopende mogelijkheden: kamperen, wandelen of gewoon onthaasten in deze rustieke omgeving.

De Wild Coast
De Wild Coast is een van de minst ontwikkelde en een van de ruigste gebieden van Zuid-Afrika. Hier worden kleurrijke tradities en oude gebruiken nog in ere gehouden, vooral door de Xhosa die hier in langs de berghellingen leven. Deze kust van de voormalige Transkei is berucht om de vele schipbreuken. Maar juist door de woeste zee is dit een paradijs van ruige kliffen en brandingen, een ongerepte kustlijn, beschutte baaien, watervallen en dichte bossen.

De Wild Coast leent zich uitstekend voor enkele schitterende wandelingen of om te surfen, kanoën en te vissen. Langs deze spectaculaire kust leven vele soorten (inheemse) planten en dieren. Er zijn verschillende vormen van accommodatie en er bevinden zich prachtige natuurreservaten zoals de Mkambati Game Reserve en de Hluleka Nature Reserve.

The Karoo
The Karoo is een eindeloos, droog gebied dat zich uitstrekt van de binnenlanden van Eastern Cape tot de Indische Oceaan. Het neemt bijna eenderde van Zuid-Afrika in. Het is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. De inheemse bevolking, de Khonia, noemden deze streek The Karoo, oftewel ‘het land van de grote dorst’.

De Hollandse kolonisten vonden het in eerste instantie niet zo'n prettig gebied. Pas in 1795 omvatte de Kaapkolonie de hele Karoo. De halfwoestijn wordt verdeeld in de Kleine Karoo en de Grote Karoo. De Kleine Karoo ligt meer naar het westen, tussen de Swartberge, de Langeberg- en Outeniqua-ketens. Dit gebied is wat groener dan de Grote Karoo, dat meer naar het noorden ligt en waar minder regen valt. In september regent het ook in de Grote Karoo en veranderen valleien in grote bloemenzeeën.

In The Karoo bevinden zich verschillende mooie natuurreservaten. The Karoo Nature Reserve is een gebied waar de typische Karoo-landschappen samenkomen en waar veel vogelsoorten, bergzebra’s, hartebeesten, koedoes en blesbokken leven. The Karoo National Park is enorm groot en omvat onder andere de ruige Nuweveld Mountains. Hier kun je veel soorten dieren spotten en mooie wandelingen maken.
Het Mountain Zebra National Park is ook zeker een aanrader. Er liggen enkele leuke plaatsjes in The Karoo met nog een typische Karoo-architectuur. Dit zijn zandstenen boerenhuizen met brede veranda’s. De temperaturen liggen in december en januari erg hoog, het kan zo’n 45°C worden, terwijl het juni en juli kan vriezen en sneeuwen.

Addo Elephant Park
In het Addo Elephant Park struinen ruim 300 olifanten rond in een gebied van zo’n 120.000 ha. Dit is lang niet altijd zo geweest. In 1919 kreeg de majoor Philip Pretorius de opdracht de laatste olifanten die er toen nog rondliepen neer te schieten. Dat deed hij op 15 verstopte dieren na. In 1931 werd besloten om hier een klein gebied uit te roepen tot nationaal park om de resterende olifanten te redden. Omdat deze dieren het ’s nachts hadden voorzien op de boerderijen in de omgeving werd er een stevige afrastering neergezet. Jarenlang was Addo een soort dierentuin van 23 km². Dat deed de olifanten goed en in 1998 waren ze al met z’n 265-en en moest het park worden uitgebreid.

In Addo lopen niet alleen olifanten rond, maar onder andere ook zebra’s, koedoes, eland-antilopes, neushoorns, bosbokken en hartebeesten. En met een beetje geluk zie je hier ook hyena’s en leeuwen. Het park is een van de mooiste gebieden van de Eastern Cape. In de zomer kun je het park het beste halverwege de ochtend bezoeken wanneer de olifanten samenkomen bij drinkplaatsen. In de winter is de vroege ochtend hét moment voor een bezoek. Omdat het park veel onverharde wegen heeft, is het onbegaanbaar na en tijdens heftige regenval. Addo Elephant National Park ligt 72 km ten noordoosten van Port Elizabeth.

Tsitsikamma National Park
Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische ocean. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 breed. Maar het heeft wel een 80 km lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. Hier heeft de Storms River zich een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt dan de zee in waar het National Park is gesticht.

Veel bezoekers doen dit park aan tijdens de Garden Route die hier begint of eindigt. Het park kent hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en fynbos die zo de zee in lijken te rollen. Er leven meer dan 200 vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld en als wandelaar heb je grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen. In het Tsitsikamma National Park kun je twee populaire wandelingen maken: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht. De Otter Trail is 42 km en gaat van de Storms River naar Nature’s Valley. De wandeling duurt vijf dagen, vier nachten en vraagt wel enige conditie.

De Tsitsikamma Trail volgt grotendeels dezelfde route maar trekt dieper de bossen in en is minder zwaar. Onderweg logeer je in hutten die je van tevoren moet boeken bij de Tsitsikamma National Park office. Een andere aan te raden wandeling is de Dolphin Trail. Deze wandeling is fysiek minder zwaar en je overnacht in accommodaties met meer comfort. Het Tsitsikamma National Park ligt aan de zuidkust van Eastern Cape aan de N2.


Bezienswaardigheden en activiteiten in de Oost Kaap

Het in de Oost-Kaap heel goed mogelijk om Big 7 safaritochten te maken. Naast de bekende Big 5 kan men hier ook de grote witte haai en de Southern Right walvissen spotten. Ga ook eens te voet, te fiets, te paard of met een 4x4 op safari. Veel private game reserves zijn malaria vrij ! Voor de echte sportieve avonturiers zijn er eveneens uiteenlopende mogelijkheden: abseilen, rotsklimmen of de hoogste bungeejump ter wereld maken (216 meter)!

De Eastern Cape heeft behalve een prachtige natuur en de Big Five ook een rijke historie. Op deze plaats hebben in de tweede helft van de 18e eeuw blanken en zwarten elkaar voor het eerst ontmoet. Dat dit niet zonder de nodige problemen ging is iedereen wel bekend. In de Eastern Cape zijn bloedige oorlogen gevoerd tussen de boeren, de Engelsen en de Nederlanders en kort daarvoor tussen de boeren en de Xhosa.
De Britten hebben hier zelfs hun meest lange en dure koloniale oorlog ooit gevoerd. bDoor de grote verliezen aan beide kanten is het niet bekend wie die oorlogen nu heeft gewonnen.

Waarschijnlijk heeft deze bloedige geschiedenis een invloed gehad op haar inwoners. Beroemde strijders tegen de apartheid zoals Nelson Mandela en Steve Biko komen uit Eastern Cape. Deze streek is ook nog altijd het leefgebied van de Xhosa, de grootste groep Afrikanen naast de Zoeloes. De Xhosa leven nog grotendeels volgens oude gebruiken en rituelen. Om deze wel heel speciale kant van de streek te leren kennen, is het een aanrader om eens een historische hike te maken. Al is het maar om eens keer in steden te komen die nog niet helemaal verwesterd zijn.

Inyathi Buffalo Route
De meest bekende tour is de Inyathi Buffalo Route. Die loopt van Khiwane tot de inmens grote Amathole mountains. Onderweg kom je langs een hoop mooie plaatsjes zoals de Dibazza Wall of Fame, Mdantsane, Intabakanonda en King William's Town. Deze plaatsen zijn stuk voor stuk erg bekend en geliefd bij de Zuid-Afrikanen zelf. Toeristen moeten dit gebied nog ontdekken. Het is niet alleen de bedoeling om bezoekers meer te leren over de geschiedenis van deze streek. De gemeenten hopen door middel van een leuke tour meer bezoekers te trekken naar deze nog ongerepte plaatsen.

Buffalo City/ East London

De Inyathi Buffalo Route start -hoe kan het ook anders- in Buffalo City. Dit is de streek waar in 1964 de Nahoon, de oudste fossiele voetafdrukken ter wereld zijn gevonden. Maar behalve deze voetafdrukken van 200.000 jaar oud zijn er ook langs de kust en in de bergen een aantal prachtige archeologische vondsten gedaan. Deze stammen uit een latere tijd, maar waren wel eigendom van de Khoisan, een van de eerste volken in deze streek. De stad gelegen aan de Buffalo rivier is beter bekend onder haar oude naam East Londen, de grootste rivierstad van Zuid-Afrika. Ondanks haar grootte heeft East Londen een dorps sfeertje weten te behouden. De meest gesproken taal is nog altijd het Xhosa, gevolgd door het Afrikaans en Engels.

Haar belangrijkste troef is de ligging en de overweldigende natuur. De stad ligt behalve aan de Buffalo rivier ook langs een rotsachtige kustlijn van liefst 68km aan de Indische oceaan. Er zijn veertien zandstranden en de temperaturen van het zeewater zijn altijd aangenaam. Een waar paradijs voor de watersportliefhebber. Surfen, vissen of kanoën; het kan hier allemaal.

Vogelparadijs
In de nabijgelegen bossen en natuurreservaten kun je prachtige hiketochten maken en het gebied is malariavrij. De vogelliefhebber kan zich hier vergapen aan een keur aan exotische vogelssoorten zoals de kraankroonvogel, de zeldzame Black Oystercatcher, de Stanley Bustard, barbets en spreeuwen. Er zijn hier speciale vogelspothikes door verschillende natuurgebieden. Doordat je hier een combinatie hebt van zee-, rivier en bosgebied, biedt elke tour weer een andere vogelpopulatie.

Het winkelcentrum van East London is, net als in Londen in Engeland, Oxford Street. Er is een leuke markt. In het London East Museum kun je de beroemde, oudste fossiele voetprinten van de wereld kunt bezichtigen. Toch voor de echt toeristische attracties ben je beter af in het iets meer landinwaarts gelegen King William's Town of aan de Wild Coast. Ook zijn de accommodaties daar beter en minder duur.

Mdantsane
Een kleine twintig km buiten Buffalo City ligt het township Mdantsane. In de zestiger jaren werden deze townships speciaal opgericht voor de arme, zwarte arbeider. Zo werden ze ver weg gehouden van de grote en rijke steden. Nu is Mdsante de grootste stad in deze regio met meer dan 250.000 inwoners. Het township is verdeeld in achttien zones. De markt vind je in het echte centrum (zone 2) maar sinds kort zijn er ook enkel winkelcentra. De inwoners van Mdantsane zijn erg arm, maar altijd even vrolijk en vriendelijk. De laatste jaren begint ook de middenklasse zich hier langzaam te vestigen. Mdantsane is het tweede grootste township in Zuid-Afrika, na het bekendere Soweto.

King William's Town
King William's Town of KWT is de hoofdstad van de Eastern Cape en ook een van de mooiste plaatsen in deze streek om te bezoeken. KWT was oorspronkelijk een militaire basis voor de Engelsen tijdens de oorlog met de Xhosa. De Engelsen wilden hier een grote stad bouwen en die dan vernoemen naar King William VI. Hun aanvraag werd echter door de Britse regering afgewezen en de Xhosa kregen dit stuk land terug. Het station was echter al gebouwd en de vestiging lag op een belangrijke handelsroute waardoor de lokale bevolking massaal naar deze plaats trok.

King William's town heeft een paar prachtige botanische tuinen en grote stenen gebouwen. De pitoreske straatjes zijn vrolijk omlijnd door Jacaranda-bomen met paarse bloemen. Mocht je een bezoek brengen aan deze stad moet je zeker naar het Amathole museum. Hier vind je naast een uitgebreide collectie over de Xhosa cultuur, de op één na grootste collectie zoogdieren van het zuidelijk halfrond.

In dit museum staat ook het opgezette lichaam van het rondreizende nijlpaard Huberta. Huberta was een beroemd nijlpaard in de jaren 1928 tot 1931. In drie jaar tijd maakte ze een reis van 1600 km door het hele gebied.
King William's Town heeft veel politieke spanningen gekend in de tijd van de Apartheid. Een van de meest tastbare herinneringen aan dit turbulente verleden is Fort Murray. Dit fort ligt aan de oever van de Buffalo rivier en is in volle oorlogstijd gebouwd. Het ford werd in 1848 opgezet door kolonel Harry Smit. Hij verkoos dit fort boven fort Wellington dat meer landinwaards ligt en daardoor kwetsbaarder was.

Biko en Mandela
Steve Biko, één van de bekendste strijders tegen de Apartheid, is in King William's Town geboren. In 1969 werd hij aanvoerder van de studentenpartij SASO. Deze politieke partij streed voor de 'black consciousness'. Vlak voor het uitbreken van de burgeroorlog in 1976 kreeg Steve Biko een spreekverbod. Hij werd opgepakt en stierf na 26 dagen gevangenschap in Port Elisabeth. Je kunt het graf van Steve Biko bezoeken op het Ginsberg kerkhof net buiten de stad. Een nog veel beroemdere persoon afkomstig uit deze streek is Nelson Mandela. De Nelson Mandela route start dan ook in King William's Town. Deze route loopt door naar de dichtbijgelegen stad Umtata waar je het Nelson Mandela Museum kunt bezichtigen.