Informatie over het Hluhluwe Umfolozi Game Reserve in Zuid-Afrika

Voor liefhebbers van natuur is KwaZulu Natal een zeer aantrekkelijke reisbestemming. Hoewel het Kruger Nationaal Park het bekendste park van Zuid-Afrika is, wordt het wildpark Hluhluwe als een van de mooiste beschouwd. Dit park heeft een totale oppervlakte van 1.000 km2.

Het aan het einde van de 19e eeuw opgerichte Hluwluwe-Umfolozi Reserve is het oudste en grootste reservaat in de provincie KwaZulu-Natal. Eén van de belangrijkste doelstellingen van het reservaat was het beschermen van neushoorns, waarvan het aantal door jacht tot een dramatisch dieptepunt was gedaald. In 1895 waren er nog maar 25 witte neushoorns en mede door toedoen van de beschermende werking van dit park, is het aantal in Zuid-Afrika toegenomen tot meer dan 9000. Daarvan leven er ongeveer 2000 in Hluwluwe-Umfolozi.

Wanneer je het park bezoekt, is het dan ook vrijwel onmogelijk om geen neushoorn tegen het logge lijf te lopen. Daarnaast laten olifanten en buffels zich ook makkelijk zien. In het glooiende noordelijke deel van het park (Hluwluwe) zie je vaak grote kuddes grazen op de flanken van de heuvels. Het vlakkere zuidelijke deel (Umfolozi) biedt met z’n soms droge aanblik juist veel meer kans op het spotten van blauwe wildebeesten, nyala’s en grote kudu’s. De kans op het spotten van de grotere katachtige is niet heel groot. Ze zijn er echter wel dus het is mogelijk deze mooie dieren te zien.

In het noordoosten van het park ligt Memorial Gate. Van daaruit loopt een lange asfaltweg door de heuvels naar het zuidelijke Umfolozi. Daar baant asfalt zich nog een weg tot Mpila Camp en daarna wordt de weg van mindere kwaliteit, maar nog steeds goed te begaan met een normale auto. Deze hoofdweg van asfalt kent talloze afslagen, maar die wegen zijn niet verhard. Ook deze zijn op enkele punten na, allemaal goed te begaan.