Algemene informatie en handige reistips voor uw vakantie in Zuid-Afrika

Op de zeer zuidelijke punt van Afrika ligt een groot land waarvan de gulle schenking aan de natuurlijke schoonheid er voor zorgt dat deze bestemming aan de bovenkant staat van de vakantie-bestemmingen lijst van vele reizigers. De ongerepte stranden van Zuid-Afrika, majestueuze bergen, grote hoeveelheid en verscheidenheid aan dieren en planten maken het een voor de hand liggende en meeslepende reisbestemming. Bezoekers zich laten betoveren door de landschapen, een overvloed aan flora en fauna, pulserende steden en de uiteenlopende volkeren.


De taal

Zuid-Afrika 11 officiële talen, namelijk: Afrikaans, Engels, isiNdebele, het isiXhosa, isiZulu, Sepedi, het Sesotho, Setswana, siSwati, het Tshivenda en Xitsonga. De meeste Zuid-Afrikanen zijn meertalig en Engels word veel gesproken, met name in stedelijke centra. Onze indrukwekkende taalkundige schenking geeft Zuid-Afrikanen van verschillende etnische achtergronden een gelijke kans om te worden gehoord in hun eigen taal - en dus het behoud van ons veel gekoesterde heterogeniteit. Echter, de meesten van ons spreken Engels - zelfs als ze niet thuis - dus u zult weinig problemen met communiceren hebben.

Deze multi-culturele achtergrond heeft doorspekt ons spreken met een aantal kleurrijke uitdrukkingen - waarvan de meeste afkomstig zijn uit een of meer van de vele Afrikaanse talen. Zo kunt u gebruik maken van het Zulu woord "yebo", wat betekent "ja", voor bijna alles, zelfs een groet, in het Afrikaans is het niet ongewoon om een zin te beginnen met "ja-nee". Wanneer er Engels word gesproken is het Brits in plaats van de Amerikaanse variant van het Engels - hoewel veel jongere mensen worden beïnvloed door televisie en film, en dit langzaam aan het veranderen is.

We hebben een goed ontwikkelde communicatie-infrastructuur, met uitgebreide vaste telefoon netwerken en drie mobiele aanbieders met uitgebreide dekking. U kunt mobiele telefoons huren vanaf het vliegveld bij aankomst. U kunt zelfs een internetcafé vinden in de kleinste dorpen, en de post werkt.

De Religie

Bijna 80% van de bevolking van Zuid-Afrika bind zich aan het christelijk geloof. Andere belangrijke religieuze groepen zijn, de hindoes, moslims en joden. Een minderheid van de bevolking van Zuid-Afrika behoort niet tot een van de grote religies, maar beschouwen zichzelf als traditionalisten of geen specifieke religieuze overtuiging. Christenen 68% (inclusief de meeste blanken en kleurlingen, ongeveer 60% van de zwarten en ongeveer 40% van de Indiërs), Moslim 2%, Hindoes 1,5% (60% Indiërs), traditionele en animistische 28,5%. De vrijheid van eredienst wordt gewaarborgd door de Grondwet en het officiële beleid is een van non-interventie in religieuze praktijken.

Reistips


Paspoort en visum

Alle bezoekers aan Zuid-Afrika dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort om het land binnen te komen, en in sommige gevallen een visum. Het paspoort moet ten minste 1 ongebruikte pagina bevatten wanneer u het bij de douane laat zien. Dit ivm de stempels die u voor het visum krijgt. Indien er geen vrije pagina is kan de toegang tot het land geweigerd worden

Kleding

De seizoenen op het zuidelijk halfrond zijn direct tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond. Voor de zomer maanden, lichtgewicht (katoen en linnen), korte mouwen kleding is het comfortabelst, hoewel een lichte jersey / jumper nodig kunnen zijn voor de koelere avonden. Paraplu's en regenjassen zijn essentieel voor de zomers en de West-Kaap winters. Warmere kleren zijn nodig voor de wintermaanden.


Geld en Banken

De munteenheid is de Rand, aangeduid met het symbool R, 100 cent vormt R1 (een Rand). Vreemde valuta kunnen worden ingewisseld bij lokale banken en wisselbureua's . De meeste grote internationale creditcards zoals American Express, Diners Club, MasterCard, Visa en hun gelieerde ondernemingen worden op grote schaal geaccepteerd. ATM's of Bancomats zijn beschikbaar in het hele land.


Fooi

De meeste restaurants voegen geen fooi percentage toe aan de rekeningen. het is gebruikelijk om een 10-15% fooi te geven. Parkeeer- en benzinestation begeleiders moet wat kleingeld worden gegeven, iets kleins dat je beschikbaar hebt. Dit wordt altijd gewaardeerd, ook al kan een als het kleine hoeveelheid lijken.


BTW (VAT)

Toegevoegde waarde voor belastingen (BTW) wordt op de meeste items geheven. Buitenlandse toeristen in Zuid-Afrika kunnen hun 14% BTW terugbetaald krijgen op voorwaarde dat de waarde van de gekochte zaken R250.00 overschrijdt. BTW wordt terugbetaald op het punt van vertrek mits ontvangsten worden geproduceerd.


Gehandicapte reizigers

Een toenemend aantal logies verstrekkende bedrijven hebben rolstoelhellingen en badkamer voor gehandicapten. Bijna elke nationaal park heeft ten minste een toegankelijke chalet en veel logies verstrekkende bedrijven hebben een of twee rolstoel-vriendelijke kamers. De meeste hebben toegankelijk suites, hebben toegankelijke parkeerplaatsen in de buurt en speciale toiletten. De meeste openbare gebouwen zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Gezondheid en Veiligheid

Veel buitenlanders zijn zich niet bewust dat Zuid-Afrika een goede ontwikkelde infrastructuur, een hoog niveau van waterbehandeling en medische voorzieningen heeft en daarmee gelijk is met de betere in de wereld. Hier richten we ons op voor de gezondheid en veiligheid vragen die u heeft.


Ziekenhuizen en Medische Zorg

In een groot aantal medische disciplines, is Zuid-Afrika een wereldwijde leider. In feite zijn Zuid-Afrikaanse opgeleide artsen gewild over de hele wereld, dus dit zou een indicatie van de kwaliteit van de medische zorg kunnen geven. Er is een groot netwerk van publieke en private ziekenhuizen in het land, met een uitstekende service. Er moet echter een goede ziektekostenverzekering zijn voor de vergoedingen van de privé-ziekenhuizen.


Malaria

Malaria komt alleen voor in het uiterste noordoosten van het land. Er is niet veel Malaria risico in de wintermaanden van mei tot juli. Hoewel de incidentie van malaria zeldzaam is, zou het het beste zijn om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen als u ervoor kiest om deze gebieden te bezoeken. De goedkoopste, veiligste en meest effectieve maatregelen tegen malaria zijn fysieke barrières zoals een klamboe, en het gebruik van een goed insectenwerend middel. Als u besluit om malaria profylaxe te nemen, is het essentieel dat u deze medicijnen neemt volgens de aanwijzingen op de bijsluiter. Het is raadzaam om een medische professional te raadplegen. Merk op dat, aanstaande moeders malaria medicijnen moeten voorkomen. Meer info op www.gezondopreis.nl


Vaccinaties

Bezoekers van Zuid-Afrika moeten beschikken over een geldig internationaal gele koorts inenting certificaat. Alleen kinderen onder de leeftijd van een jaar zijn vrijgesteld. Immunisatie tegen cholera en pokken zijn niet nodig en er geen andere vaccinaties verplicht bij het bezoeken van Zuid-Afrika.


Tijdsverschil

In de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschik met Zuid Afrika. In de Nederlandse wintertijd is het in Zuid Afrika 1 uur later dan in Nederland. Lees meer over jetlag en tijdsverschil Zuid-Afrika


Persoonlijke veiligheid

Voor toeristen, is Zuid-Afrika net zo veilig als elke andere bestemming in de wereld. Zuid-Afrika beschikt over een breed scala aan culturen, gemeenschappen, bezienswaardigheden en attracties. De meeste delen van het land zijn veilig en kunnen worden bezocht door toeristen. Wel met de voorwaarde van elementaire gezond verstand (bijvoorbeeld niet alleen lopen 's nachts in verlaten gebieden en opletten over hoeveel fotografische apparatuur of flashy sieraden je draagt. Handleidingen voor basisveiligheid zijn verkrijgbaar bij hotels en toeristische informatie kantoren.


Eten en water

In de regel is leidingwater in Zuid-Afrika veilig te drinken, het is behandeld en vrij van schadelijke micro-organismen. In hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden, zijn de normen van hygiëne en voedselbereiding top-notch. Het is veilig om vers fruit en salades te eten en om zo veel ijs aan te brengen als je wilt in je drankje - een goede zaak, ook, na een dag op het strand of in de bush.


Verkeersveiligheid

De infrastructuur is uitstekend en de wegen zijn in goede staat. Er zijn zeer strikte drinken en rijden wetten - met een maximaal toegelaten alcoholgehalte in het bloed gehalte van 0,05%. Vertaald betekent dit dat ongeveer een glas wijn voor de gemiddelde vrouw en misschien 1,5 of twee voor de gemiddelde of grote man. De snelheidslimieten zijn 120 kmph op de openbare weg, 100kmph op kleinere wegen en tussen de 60 en 80kmph in de steden.


Autorijden

Alle bezoekers die van plan zijn om te rijden zijn verplicht om een internationale rijbewijs te bezitten, bezoekers met het rijden zonder vergunning worden beboet en verboden om verder te gaan op hun reis. Bezoekers zullen ook niet in staat zijn om een auto te huren zonder vergunning een geldig rijbewijs. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht en strikt toegepast door de wet.


Snelgids Zuid-Afrika: Veelgestelde vragen - FAQ: Frequently asked Questions

Welke talen spreekt men in Zuid Afrika? Is Zuid-Afrika een democratie? Zijn er grote steden met moderne faciliteiten? Zijn de wegen geasfalteerd? Hoever kom ik met mijn geld? ...... Heeft u 3 minuten? Ja, lees dan verder waarom Zuid-Afrika u zal verbazen.
Welkom in de zuidelijkste punt van Afrika. Hier ontmoeten twee oceanen elkaar, is het het grootste gedeelte van het jaar lekker warm en begeven de wilde dieren zich 'om de hoek' van de groete steden.

Dit is waar de mensheid ontstond: de sporen van onze voorouders zijn nog zichtbaar in voetafdrukken van 80.000 jaar oud alsook in de oudste rotsschilderingen ter wereld.
Vandaag de dag is Zuid-Afrka de generator van Afrika, de meest vergevorderde economie van het continent, met een infrastructuur die zich kan meten met elk ander eerste wereld land.

U kunt rijden op ruime geasfalteerde snelwegen van Musina in het noorden van het land tot Kaapstad , 2000 kilometer zuidelijker. U kunt zich voegen bij de 7 miljoen internationale reizigers die jaarlijks landen op een van de vele vliegvelden.
Twee derde van alle electriciteit voor Africa wordt hier gegenereerd. Veertig procent van alle telefoons is hier. En bijna elke bezoeker is verbaasd over de koopkracht van de euro, dollar en het pond.


Wie woont er in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een land met meer dan 47 miljoen inwoners van verschillende afkomst, culturen, talen en overtuigingen. Ongeveer 79% is zwart (of Afrikaans), 9% blank, 9% "gekleurde" - de lokale label voor mensen van gemengde Afrikaanse, Aziatische en blanke afkomst - en 2,5% Indiase of Aziatische afkomst. Iets meer dan de helft van de bevolking woont in de steden.

Tweederde van de Zuid-Afrikanen zijn christen, de grootste kerk is de inheemse Zion Christian Church, gevolgd door de Nederlands Hervormde en Katholieke kerken. Veel kerken combineren christelijke en traditionele Afrikaanse overtuigingen, en vele niet-christenen hangen aan deze traditionele overtuigingen. Andere belangrijke religies - maar met een veel kleinere achterban - zijn de islam, het hindoeïsme en het jodendom


Welke talen spreekt men in Zuid-Afrika?

Er zijn 11 officieel erkende talen, de meeste van hen inheemse uit Zuid-Afrika. Ongeveer 40% van de bevolking spreekt ofwel isiZulu of isiXhosa.
Spruukt u dit niet? Als uw Engels redelijk is hoeft u zich geen zorgen te maken. Overal waar je komt, kun je verwachten dat mensen Engels spreken of begrijpen.
Engels is de taal van de steden, van handel en het bankwezen, van de overheid, van de verkeersborden en officiële documenten. De voorzitter maakt zijn toespraken in het Engels. In een hotel, zullen de receptionisten, obers en portiers Engels spreken.
Een andere belangrijke taal is Afrikaans, een afgeleide van het Nederlands, dat voor Noord-Europeanen verrassend makkelijk te volgen is.


Is Zuid-Afrika een democratie?

Zuid-Afrika is een krachtige multi-party democratie met een onafhankelijke rechterlijke macht en een vrije en gevarieerde pers. Een van de jongste van de wereld - en meest progressieve - grondwet beschermt burgers en bezoekers. U zal zeker niet worden opgesloten vanwege het uitspreken van uw mening, integendeel zelfs. (Maar wees voorzichtig met roken van sigaretten in drukke restaurants!)


Wat was de apartheid?

Tot 1994 stond Zuid-Afrika bekend om de apartheid, de of wit-minderheid regel. Het opmerkelijke vermogen om eeuwen van rassenhaat achter zich te laten en het voordeel van verzoening werd alom beschouwd als een sociaal wonder, het inspireerde soortgelijke inspanningen voor vrede in plaatsen zoals Noord-Ierland en Rwanda. Post-apartheid Zuid-Afrika heeft een regering bestaande uit alle rassen, en wordt vaak aangeduid als de regenboog natie, een zin bedacht door Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.


Zijn buitenlandse investeringen welkom in Zuid-Afrika?

De "open for business" tekens staan omhoog. Het land biedt een belegger-vriendelijke omgeving waarin 100% buitenlands eigendom is toegestaan. Repatriëring van de winst is liberaal. En als je ondernemingen hebt in heel Afrika, is dit de poort naar het continent.


Hoe is het weer in Zuid-Afrika?

Zomers, zonder snikhitte. In Johannesburg, de commerciële hoofdstad van het land, is het weer het hele jaar door mild, maar kan het afkoelen 's nachts. Durban, de grootste haven, is heet en soms vochtig, een strand paradijs. En in Kaapstad, waar reizigers massaal de meest spectaculaire gebieden en wijken van de wereld bewonderen, is het weer is meestal warm, maar temperamentvol. Maar vergeet niet: als het winter daar is, is het is zomer hier.


Is Zuid-Afrika een groot land?

Voor een Europese inwoner, ja. Het land telt 1,2-miljoen vierkante kilometer, dat is zo groot als een aantal Europese landen bij elkaar. Voor een Amerikaan, waarschijnlijk niet - het is een achtste van de grootte van de Verenigde Staten. Toch is het meer dan een dag rijden over de snelweg van Johannesburg in het noorden naar Kaapstad in het zuiden (als je verstandig rijdt), met de topografie, variërend over het gehele spectrum van weelderige groene valleien tot semi-woestijn.


Zijn er grote steden met moderne voorzieningen in Zuid-Afrika?

Er is meer in Afrika dan leeuwen en wildlife. Johannesburg, een stad van wolkenkrabbers, strekt zich breder dan Londen of New York. De lichten werken, het water stroomt, zijn er multi-baans snelwegen en - helaas - files. U kunt in een Hilton of een Hyatt of een Holiday Inn overnachten en eten in kosmopolitische restaurants waar alles varieert van sushi tot hamburgers tot steaks van krokodil. Of je kunt gaan liggen op een bank en kiezen uit vijf analoge en meer dan 50 digitale tv-kanalen.


Wat zijn de grote steden van Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft twee hoofdsteden. Kaapstad, de oudste stad, is de wetgevende hoofdstad, waar het Parlement zit. Pretoria, 1500 kilometer naar het noorden, is de uitvoerende hoofdstad, waar de overheid administratie is ondergebracht. Naast Pretoria, en dicht genoeg dat de buitenste voorsteden samen komen, is het commerciële centrum van Johannesburg, een van werelds grootste goudmijnen centrum, maar in toenemende mate nu gedomineerd door moderne financiële en dienstverlenende sectoren. De op een na grootste stad is Durban, een snel groeiende haven aan de oostkust, en de aanvoerroute voor de meeste goederen naar het binnenland.


Zijn de wegen geasfalteerd?

Ja, zelfs in de kleinste steden. De belangrijkste centra zijn verbonden door meer dan 9000 kilometer geasfalteerd en regelmatig onderhouden nationale snelwegen, met meer dan 2000 kilometer tweebaansweg. De nationale spoorwegmaatschappij heeft ongeveer 30 000 kilometer spoor voor het aansluiten van de kleinste gehuchten. Er zijn meer dan 50 luchtvaartmaatschappijen en meer dan 20 miljoen passagiers per jaar verplaatsen zich door middel van de negen belangrijkste luchthavens in Zuid-Afrika, waarvan onder andere die van Kaapstad Johannesburg en Pretoria.


Kun je naar huis bellen vanuit Zuid-Afrika?

Dat, en nog veel meer. Met een netwerk dat voor 99% digitaal is en de nieuwste vaste, draadloze en satellietcommunicatie bevat. Zuid-Afrika heeft het meest ontwikkelde telecommunicatienetwerk in Afrika. Het land van de drie mobiele operatoren bieden telefonie aan meer dan 20 miljoen abonnees.


Zijn er moderne banken in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika heeft een geavanceerde financiële sector van wereld klasse, die op de hoogte is van de nieuwste technologische trends. Vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt u zult banken wisselkantoren en geldautomaten (ATM's) zien. Alle belangrijke creditcards kunnen worden gebruikt in Zuid-Afrika, een American Express en Diners Club genieten van minder universele aanvaarding dan MasterCard of Visa. Buitenlandse banken zijn goed vertegenwoordigd.


Hoe ver kom Ik met mijn geld in Zuid-Afrika?

Met een gunstige wisselkoers voor vele internationale valuta's, vindt u Zuid-Afrika een zeer goedkope bestemming. Zuid-Afrika's munteenheid is de Rand, die is onderverdeeld in 100 centen. Munten zijn er in coupures van 5c, 10c, 20c, 50c, R1, R2 en R5, en aantekeningen in coupures van R10, R20, R50, R100 en R200.


Krijg ik wilde dieren te zien in Zuid-Afrika?

U hoeft niet ver te gaan om dieren te zien. Een uur rijden van dergelijke stadsjungles als Pretoria en Johannesburg, zie je leeuwen, olifanten, buffels en honderden andere dier soorten in hun natuurlijke omgeving.

Een van 's werelds eerste wildbeschermingsgebieden was in Zuid-Afrika en was het KrugerPark, meer dan een eeuw oud. Vandaag de dag maakt het deel uit van een breed beschermd gebied dat openbare en particuliere wildparken heeft. Het strekt zich uit over de landsgrenzen naar het naburige Mozambique en Zimbabwe.

Er zijn ook andere redenen voor een bezoek aan Zuid-Afrika ook: gouden stranden, een aantal van 's werelds beste surf gebieden, spectaculaire landschappen, variërend van bergen tot woestijnen, eco-systemen die nergens anders in de wereld zijn te vinden en een kans om de Afrikaanse cultuur uit de eerste hand te ervaren.


Vrijedagen & Vakantieperiode

Public Holidays:


School Terms:

Eastern Cape, KwaZulu-Natal, Northern Cape and Western Cape:

Free State, Gauteng, Mpumalanga, North West and Limpopo: