Informatie over St. Lucia in Zuid-Afrika

Het plaatsje St Lucia maakt deel uit van het iSimangaliso Wetland Park, met een oppervlakte van 332 000 hectare. (Voorheen het Greater St. Lucia Wetland Park). St. Lucia is gesitueerd ten noorden van Durban aan de oostkust van Zuid-Afrika. Het dorp is onderdeel van het iSimangaliso Wetland Park en is ingeklemd tussen de Indische Oceaan en de rivieren en meren van het Wetland Park. Er lopen hier nogal eens nijlpaarden door het dorp, vooral in de avonduren, en Mister Goodlife, die graag in St. Lucia komt, geniet daar elke keer weer van maar blijft wel op gepaste afstand.
of het nu in het dorp of tijdens een boottocht over de rivier is: je komt hier dichter in de buurt van nijlpaarden dan waar ook ter wereld en dat alleen al rechtvaardigt een bezoek aan St. Lucia.

Wat te doen in St Lucia?

Whale watching per boot vanuit St. Lucia
Indien Mister Goodlife tussen juni en november in St. Lucia verblijft zal hij het niet nalaten om Walvissen (Bultruggen) te spotten vanaf een boot. In deze periode is de kans op het spotten van walvissen bijkans 100% ent als dat voor nijlpaarden en crocodillen. Er zijn diverse aanbieders van dit soort boottochten. Walvissen van dichtbij op volle zee meemaken is wellicht een van de meest imponerende ervaringen die je kunt ervarren en daarmee een no-brainer om te doen als je tussen juni en november in St. Lucia bent. Het gigantische Lake St Lucia ligt in het midden en is een van grootste zoetwatermeren van Afrika. Maak je een trip over het meer, tref je duizenden flamingo's, pelikanen, waadvogels en andere watervogels. Hier leven ook zo’n 1500 nijlkrokodillen en 900 nijlpaarden. Het is de grootste concentratie krokodillen en nijlpaarden van zuidelijk Afrika. Je gaat er gegarandeerd veel zien.

Op eigen houtje naar Cape Vidal
In het iSimangaliso Wetland Park zijn veel mooie stranden en een van de mooiste is vanuit St Lucia prima op eigen houtje bereikbaar: Cape Vidal is een kilometers lang wit strand en de route erheen door het park is erg mooi. Mister Goodlife trekt hier zeelf altijd voldoende tijd voor uit en neemt vanuit de ingang van het park (Bhangazi Gate) nogal eens een loop om te stoppen bij een van de vele viewpoints waar je vele diersoorten en groene graslanden en waterlanden kunt bewonderen. Onderweg en ook op het strand van Cape Vidal zijn geen winkels of restaurants dus zorg voor een goed gevulde picnic mand met veel lekkers te eten en te drinken. Vergeet ook niet je paspoort mee te nemen want daar wordt bij de gate doorgaans om gevraagd.

De Hippo & Crocodile riverboat trip
Mister Goodlife loves de hippo & croc tours die je vanuit St. Lucia, maar ook vanuit andere plekken in het iSimangaliso Wetland Park, kunt doen. Met de boot nader je de dieren op slechts enkele meters afstand en zie je ze up close en personal zonder dat je gevaar loopt. Je ziet tijdens de tour , behalve vele zogenaamde pods (groepen) van nijlpaarden, ofwel hippos, ook vele crocodillen en natuurlijk de vele bijzondere vogels en natuur! Er zijn grote (Advantage) en kleinere boten (Heritage). Het liefst kiest Mister Goodlife voor zo'n boottocht een tijdstip zo laat mogelijk op de middag. De dieren zijn dan iets activier omdat het al wat is afgekoeld en je geniet dan optimaal van het prachtige avondlicht en de zonsondergang op de boot en het water.

Safari door het Hluhluwe-Imfolozi Park
Dit park is het oudste safari park van Zuid-Afrika en heeft een unieke status omdat hier de grootste populatie neushoorns ter wereld leeft. Ook de Big Five zijn natuurlijk te spotten in dit mooie park. Zoals gebruikelijk met National (openbare) parks kun je hier ook dagtrips doen (vanuit St. Lucia). Je kunt met je eigen auto op eigen gelegenheid door het park gaan om dieren te spotten of je kunt vanuit St Lucia een halve - of hele dagtour boeken bij een van de aanbieders. Mister Goodlife adviseert de laatste variant zeker als je niet nog meer safari dagen gepland hebt staan. De voordelen van met de gids in een open safari vehicle (Landrover of Landcruiser) zijn groot: niet zelf hoeven rijden, extra uitleg en kennis door gids, alle ruimte om om je heen te kijken en te fotograferen/filmen, enz,enz.

Strandleven in St. Lucia
Mister Goodlife komt graag op het ongerepte strand in St. Lucia. Meer voor het wandelen en luieren in de namiddag dan voor het zwemmen want de stroming is hier vaak sterk en het kan soms ook aardig waaien. Bonus als je je auto parkeert bij de Ski Boat Club is dat je, gedurende de 5 minuten die het je kost om naar het strand te lopen, kans maakt om flamingo's te zien (denk aan verrekijker!) bij de uitmonding van de rivier in de oceaan! Op slechts 32 km ten noorden van St Lucia ligt het strand van Cape Vidal. Dit is een door klippen beschermd strand en heeft tropische wateren en een zoetwatermeer. Hier kun je goed zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken.
Ja, ik wil naar St. Lucia in Zuid-Afrika, vertel me meer Mister Goodlife !