Namibië, mischien nog wel mooier dan Zuid-Afrika?

Namibië ligt Mister Goodlife na aan het hart. Het was ooit het eerste buurland van Zuid-Afrika dat hij bezocht. De rijkdom aan wilde dieren in Etosha en de zanduinen en Sossusvlei hebben meteen een diepe indruk achtergelaten. Het bijzondere aan Namibië is ook dat het eigenlijk heel toegankelijk is hoewel het land zeer dunbevolkt is en bestaat uit immense uitgestrekte gebieden met 'niks'. En juist dat 'niks' vindt Mister Goodlife zo mooi! Namibië dankt zijn naam aan de Namib woestijn, de oudste woestijn ter wereld die gelinkt is aan de Kalahari woestijn, die weer doorloopt in buurlanden Botswana en Zuid-Afrika. Ondanks dat Namibië grotendeels uit woestijn bestaat, is de flora en fauna verbazingwekkend divers. Nooit zag Mister Goodlife zoveel verschillende landschappen en natuurtypen als in Namibië. Grote troepen leeuwen en zeer veel andere dieren tref je aan in Etosha National Park in het noorden. In het noordoosten zorgen diverse rivieren (oa. de Zambezi en de Chobe rivier) voor uitstekende condities voor flora en fauna. Vele woestijnolifanten en zwarte neushoorns leven in de droge rivierbeddingen in Damaraland. De wereldberoemde Sossusvlei en de zandduinen in het Namib Naukluft Park zijn een must do indien je naar Namibië gaat!


Waar naartoe in Namibië?

Niet te missen als je naar Namibië afreist is het droge en onherbergzame Etosha National Park. Dit is het grootste beschermde wildpark van Namibië,waar je ook de grootste concentratie wilde dieren tegenkomt. Het park is vernoemd naar de Etosha zoutpan,waar meer dan een miljoen flamingo’s komen broeden. Er zijn tientallen drinkplaatsen gevormd, waar regelmatig grote kuddes olifanten en andere dieren gelijktijdig komen drinken. Het is een bijzonder gezicht om zebra's, bokken, olifanten, giraffen, neushoorns, vogels, zwijnen en meer in 1 foto te kunnen vangen omdat ze allemaal bij dezelfde drinkplaats komen. De droogte in Etosha maakt het voor de dieren noodzakelijk om samen te scholen bij het schaarse water.

Het grootste natuurpark van Namibië heet officieel het Namib Naukluft Park. Tussen de kustplaats Swakopmund en Lüderitz in het zuiden zie je dieprode zandduinen, droge rivierbeddingen en diepe dalen. De zandduinen die u hier treft behoren tot de hoogste ter wereld (350 meter hoog. De rode kleur wordt veroorzaakt door de leeftijd van de duinen, hoe ouder hoe roder als gevolg van oxidatie van het ijzergedeelte in het zand. Hoewel de regelval hier minimaal is is er weldegelijk flora en fauna in de Namib woestijn. Dat komt omdat voldoende vocht wordt aangevoerd via de mist die vanaf de koude Atlantische oceaan landinwaarts gedreven wordt. Jakhalzen, struisvogels en gemsbokken kunnen veelvuldig gespot worden en de welwitschiaplant, soms wel meer dan 2000 jaar oud, is in volle glorie te aanschouwen.

De meest beroemde zandduinen zijn die van Sossusvlei. De bekende Duin 45, die u het best bij zonsopkomst of net voor zonsondergang kunt beklimmen, ligt in de buurt van Sesriem waar zich ook de Sesriem Canyon en de bekende Dodevlei bevinden. In de Sossusvlei maakt u ook prachtige ballonvaarten of kunt u met een helicopter of vliegtuigje over de duinen vliegen. Mister Goodlife verbaasde zich op deze manier vanuit de lucht over de glorieuze zandduinen en hun prachtige kleurschakeringen.

Het uitgestrekte NamibRand Nature Reserve is gelegen tussen het Namib Naukluft Park en het Nubib gebergte. De transitie van ruige bergen naar gele graslanden naar rode zandduinen is een bijzondere gewaarwording en een waar paradijs voor (fotograferende) natuurliefhebbers. In dit park kun je ook giraffen tegenkomen naast de grote kuddes gembbokken en struisvogels en springbokken. Wandelend met een gids, in een georganiseerde game drive in een landrover of wederom vanuit de lucht met een ballonvaart, de kans op ontoetingen met deze dieren is groot.

In het noorden is de Zambezi regio, ook bekend als de Caprivistrip, een mooie bestemming. Deze strip verbindt Namibië met buurlanden Angola, Zambia, Botswana en Zimbabwe. De rivieren Zambezi, Chobe, Kavango en Kwando zorgen er samen met de nodige regenval ervoor dat dit de natste regio van Namibië is. De omstandigheden zijn darrmee ideaal voor wilde dieren. Van juli tot half oktober (droge wintermaanden) komen olifanten uit de buurlanden naar de Caprivistrip om te genieten van het aanwezige water. Migrerende watervogels zie je juist weer in de natte zomermaanden (januari tot mei). Bekende wildparken in de Zambezi regio zijn Mudumu, Bwabwata, Mahango en Nkasa Rupara. In een combinatie reis met Victoria Falls en Botswana raadt Mister Goodlife de Caprivistrip van harte aan.

Damaraland staat bekend om de oude rotsgravures van Twyfelfontein en geologische toplocaties zoals Organ Pipes, Petrified Forest en Burnt Mountain. Het indrukwekkende landschap hier wordt nogal eens als het mooiste van heel Namibië beschouwd. Van maart tot oktober kun je hier in de bedding van de Aba-Huab rivier op zoek gaan naar de rode woestijnolifant. Gehalve dit zeldzame type olifant zul je hier ook zwarte neushoorns, gemsbokken, springbokken en bergzebra’s tegenkomen.

Fish River Canyon, na de Grand Canyon de grootste canyon ter wereld, is ongeveer 130 miljoen jaar geleden ontstaan. U beleeft hier de meest mooie vergezichten en uitzichten bij opkomende en ondergaande zon. De kans dat de Fish River gevuld is met water is het grootst in de maanden november to april. De overige maanden is deze rivier doorgaans compleet droog.

Een zandsteenformatie van 48 kilometer lang en 15 kilometer breed, genaamd Waterberg Plateau, is een uitzonderlijk mooi park met vele waterbronnen waar diverse zeldzame dieren te zien zijn zoals sabelantilopen, luipaarden, cheetahs en neushoorns.

Kaokoland ligt in het afgelegen westen van Namibië en wordt gezien als een van de laatste echte wildernissen in Afrika. Heuvels en bergen vormen hier een afwiisselend en onhherbergzaam gebied waar de seminomadische Himba’s nog op traditionele wijze in eenvoudige lemen hutten wonen. De Epupa watervallen aijn hier zeker een bezoek waard.

Swakopmund is de kustplaats awaar je veel restaurants, bars en konditoreien treft en waar nog vloeiend Duits wordt gesproken. Vanuit Swakopmund kunt u diverse excursies doen zoals sandboarden, quadbiken, helicopter tours, 4x4 tours naar Sandwhich Harbour (prachtige wetlands). Mister Goodlife genoot van een kajaktocht richting Walvis Bay, waarbij hij dolfijnen, pelikanen, flamingo’s en walvissen (juni t/m november) zag. Ten noorden van Swakopmund ligt de Skeleton Coast dat zijn naam ontleent aan de vele scheepswrakken die hier aan land zijn gespoeld.


Wat is de beste reisperiode om naar Namibië te gaan?

Eigenlijk is Namibië gedurende het gehele jaar interessant want er is elke maand wel iets te zien. De wensen van de reiziger zijn leidend.

Waarom naar Namibië?

NamibiëJa, ik wil ook naar Namibië!


Bekijk hier Mister Goodlife's favoriete luxe accommodatie in Namibië

Wolwedans Dune Lodge

Camp Kipwe

Sossusvlei Desert Lodge

Mowani Mountain Camp

Onguma The Fort Etosha

Divava Okavango Resort

Le Mirage Resort & Spa

Kulala Desert Lodge

Heinitzburg Hotel Windhoek

Olive Grove Guesthouse