Safari in de mooiste natuurparken van Botswana

In Botswana tref je de meest ongerepte natuur van Zuidelijk Afrika en in verhouding weinig toeristen. Het is prijzig maar voor de echte safari liefhebber een must om in dit prachtige land een ultieme safari reis te beleven.

Uniek in Botswana is de combinatie van droog en nat, woestijn en water. Mister Goodlife reisde in Botswana door zeer droge en vooral ook door zeer natte gebieden. Op safari in een open game drive auto op zoek naar leeuwen en luipaarden maar ook in een bootje of mokoro varend tussen papyrus en rietvelden met zicht op vele kuddes olifanten op de oevers van de Chobe rivier.

Botswana ligt tussen Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het land is vijftien keer zo groot als Nederland en heeft 1,6 miljoen inwoners. Veel ruimte voor wilde dieren dus. Een groot deel van Botswana is bedekt door Kalahari zand. In het noord-oosten van het land is het anders want daar is voldoende water aanwezig voor begroeiing, Hier is de beroemde en prachtige Okavango Delta te vinden.

Naast het Okanvango Delta gebied zijn er nog meer interessante locaties in Botswana, waaronder Chobe National Park (nabij Victoria Falls), Makgadilgadi National Park, Nxai Pan National Park en natuurlijk de uitgestrekte Kalahari woestijn. De Tsodilo heuvels in het noord-westen van het land zijn ideaal voor trektochten. In dat zelfde gebied zijn prachtige schilderingen van het San-volk te bewonderen.

Waar naartoe in Botswana?

Gabarone

De hoofdstad Gabarone ligt in het zuid-oosten van het land, tegen de grens met Zuid-Afrika. Er leven verschillende bevolkingsgroepen in Botswana, waaronder de Tswana, herero, Mbukushu en San. Naast Engels (de officiële taal) wordt er veel Setswana gesproken. Diamantmijnen en toerisme maken Botswana één van de meest welvarende landen van Afrika bezuiden de Sahara.

Okanvanga Delta

Een groot deel van Botswana is bedekt door het onvruchtbare Kalahari zand. In het noord-oosten van het land is de situatie echter compleet anders. Daar is voldoende water aanwezig voor begroeiing, hier is dan ook het nationale park Okavango Delta te vinden. Okavango Delta wordt van water voorzien door de Okavango rivier, die vanuit de Angolese hoogvlakte over een afstand van 1600 kilometer en met een verval van 600 meter naar het noord-oosten van Botswana stroomt. Het park is onderverdeeld in een aantal "concessies" van ieder enkele tienduizenden hectares. Deze concessies zijn weer verdeeld over nationale (safari)parken en private game reserves (privé safariparken). In de Nationale parken moet je op de zandpaden blijven en mag je na zonsondergang en voor zonsopkomst niet rijden. In de Private Game Reserves mogen de voertuigen wel van de paden en ook in het donker rijden. De kampen zijn niet met de auto te bereiken en hebben daarom allemaal een landingsbaan geschikt voor kleinere vliegtuigen.

Chobe National Park

Hier leeft de grootste populatie olifanten in Afrika. In het Chobe National Park komen de olifanten in de droge periodes elke namiddag naar de Chobe rivier om te drinken aan de oever. Je kunt dit geweldige schouwspel vanuit een boot heel goed volgen. Het is ook een ultieme gelegenheid voor het filmen en fotograferen van dé picture perfect settings. Helemaal als de olifanten de rivier oversteken en op korte afstand van de boot een wervelende show vol waterpret opvoeren. Chobe National Park is ook een birder's paradise dankzij de ontelbare hoeveelheden bijzondere vogels die hier te zien zijn. Je kunt hier verblijven in safari lodges en boottochten maken of je kunt verblijven op zogenaamde houseboats, een kleine cruise boat waarop je ook kunt overnachten.

Tuli Block

De wildernis van Tuli Block bestaat uit een prachtig landschap, grote rotsformaties, rivierbeddingen met knotsen van oude bomen en vooral veel dieren. Naast game drives genoot Mister Goodlife hier ook van andere safari activiteiten zoals wandelen, mountain biken en paardrijden en voelde zich echt verbonden met de natuur. Omdat Tuli Block direct grenst aan de Limpopo provincie van Zuid-Afrika is een een combinatie van safari in Zuid-Afrika en Botswana hier logistiek vrij makkelijk te doen voor reizigers die met een huurauto op pad willen.

Savute

Savute is vooral bekend om de grote zebra migratie die hier plaatsvindt waarbij de zebra's van noord naar zuid trekken. Savute is een deel van het Chobe National Park waar het Savute Channel stroomt, maar onafhankelijk van de regenval ook weer helemaal kan opdrogen. Het nattere Savute Marsh trekt veel dieren aan.

Linyanti

In Linyanti zag Mister Goodlife gelukkig nog veel met uitsterven bedreigde wilde honden die hier als families leven en samen jagen.

Khwai

De Khwai regio ligt aan de noordoost kant van de Okavango Delta, grenzend aan Moremi Game Reserve. Vele olifanten, antilopen, wild dogs en luipaarden bevolken de uiterwaarden van de Khwai River in dit mooie safari gebied.

Waarom Botswana?

Wanneer naar Botswana?

Botswana is het best te bezoeken van juni tot september, de temperaturen zijn dan aangenaam en in de wildparken is dan veel wild aanwezig. De andere maanden is er meer regenval, januari is het groene seizoen en uitstekend voor vogel spotters.

De waterstanden in de verschillende seizoenen zijn samen met uw wensen bepalend voor uw reisperiode en safari ervaring. Mister Goodlife maakt graag een maatwerk safari reis voor u op basis van uw wensen en adviseert u over de beste reisperiode.


Botswana


Ja, ik wil naar Botswana


Mister Goodlife's keuze van luxe accommodatie in Botswana