Duiken, watersport, en bounty stranden in Mozambique

De ongerepte natuur, het langzame Afrikaanse tempo en de barefoot luxury aan de kust of op de kleine eilanden voor de kust van Mozambique geven Mister Goodlife altijd een heerlijk gevoel van 'lome luxe in de natuur'. De kustlijn van Mozambique telt meer dan 2400 kilometer en voor de kust liggen vele bounty eilanden, zoals Benguerra Island, de Bazaruto eilanden en de eilanden rondom Pemba in het Noorden. Het onderwaterleven van Mozambique behoort tot de meeste bijzondere ter wereld: walvishaaien, reuzenmanta's, walvissen, dolfijnen, een enorme variëteit aan rifvissen en koraal. Geen wonder dat het land de ultieme bestemming is voor duikers, snorkelaars en liefhebbers van ongerepte natuur, parelwiite stranden, watersport, zeilen en barefoot luxury. Qua safari adviseert Mister Goodlife zijn gasten doorgaans om de nabijgelegen private game reserves rondom het Krugerpark in Zuid-Afrika te bezoeken in combinatie met een strand- of duikvakantie in Mozambique.

Waar naartoe in Mozambique?

Maputo, de hoofdstad, ligt in het zuiden van Mozambique, ongeveer op gelijke hoogte met de zuidkant van het Krugerpark in Zuid-Afrika. Maputo telt zo'n 2 miljoen inwoners en is een belangrijke havenstad. De brede lanen en statige gebouwen geven de stad een 'voornaam' uiterlijk. Mister Goodlife bezoekt hier graag de levendige markt en het door Gustav Eifel ontworpen treinstation. Het vliegveld maakt Maputo ook to een hub die je als reiziger moeilijk kunt omzeilen. Niet erg want een extra nacht in Maputo verblijven is geen straf. Als je vanuit Maputo snel de natuur in wilt kies dan voor het eiland Machangulo (ongeveer 90 minuten per speedboat vanuit Maputo). Dit eiland heeft parelwitte zandstranden en mooie zandduinen en is voor duikliefhebbers een prima locatie vanwege de ondiepe koraalriffen die hier liggen.

Inhambane, een oude koloniale stad ten noorden van Maputo, is populair vanwege de kustlijn met enorm lange zandstranden. Je kunt hier, en in het nabijgelegen Tofo, ook heel goed duiken want er zitten hier vele mantaroggen, dolfijnen, walvishaaien en andere grote vissen. Van juli to november trekken hier de Humpback walvissen langs de kust en verzorgen een prachtige show voor de toeschouwers.

Vilanculos is een belangrijke plaats voor het toerisme in Mozambique. Er is een internationale luchthaven en de stad zelf biedt veel zon, zee en strand. Daarnaast is Vilanculos is de 'gateway' tot de eilanden van de Bazaruto Archipel. Per boot of met een vliegtuigje bereik je deze eilandengroep die gezamenlijk de status van een National Park hebben. Dit vanwege de unieke onderwaterwereld van koraalriffen en zeedieren alsook vanwege het rijke vogelleven boven water. De archipel bestaat onder andere uit de hoofdeilanden Magaruque, Benguerra en Bazaruto. Op deze paradijselijke eilanden kun je al duikend zomaar de zeer zeldzame doejong tegenkomen.

Pemba, in het noordoosten van Mozambique, waar veel gebouwen herinneren aan het koloniale verleden, heeft prachtige stranden en een mooi koraalrif dicht bij de kust. Vanuit Pemba ontdek je de Quirimbas Archipel die bestaat uit 32 tropische eilandjes. Er is hier een adembenemende onderwaterwereld, en er wordt hier vanzelfsprekend volop gedoken. Medjumbe (vlakbij de St. Lazarus Bank, een beroemde duiklocatie), Matemo (dicht bij Ibo Island) en Quilalea zijn de bekendste eilanden. Mister Goodlife's favoriet is Vamizi Island dat zeer bijzonder mogelijkheden heeft voor duiken en snorkelen

In het zuiden van Mozambique ligt het Limpopo National Park. Dit park is onderdeel van het Great Limpopo Transfrontier Park, een grensoverschrijdend park van 35.000km2 waartoe ook de Zuid-Afrikaanse Krugerpark en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe behoren. Door de burgeroorlog in Mozambique in de Eighties en Nineties is helaas veel flora en fauna verloren gegaan en zijn de safari mogelijkheden in Mozambique helaas sterk afgenomen. Gelukkig is het Krugerpark in Zuid-Afrika (en de daaromheen gelegen Private Game Reserves) nabij en kun je als reiziger kiezen voor een prachtihge combinatie van safari in Zuid-Afrika en strand en beachlife in Mozambique.

Waarom duiken in Mozambique?

Mozambique is een echt duikersparadijs. De keuze aan geschikte duiklocaties is enorm. Mister Goodlife helpt je graag om de duiklocaties en accommodatie die bij jou past te selecteren. Aan de kust en op de eilanden zijn vele professionele duikscholen gevestigd. Behalve vanwege de grote hoeveelheid duikspots is Mozambique ook beroemd als duikersparadijs vanwege de smetteloze koraalriffen en de unieke onderwaterwereld met manta roggen, schildpadden, dolfijnen en walvishaaien en mantaroggen. Er leven verder 6000 verschillende soorten vissen in de onderwaterwerled voor de kust van Mozambique. De temperatuur van het water in Mozambique varieert van 30°C in de zomer tot 21°C in de winter en de foto opportunities zijn onovertroffen daar de diepte van de riffen varieert van 10 tot 40 meter. Je kunt het hele jaar door duiken in Mozambique, bedenk wel dat in de maanden december t/m maart het bij tijd en wijle zal regenen.

Waar kan ik het beste duiken in Mozambique?

De beste duiklocaties in Mozambique zijn te vinden nabij Pemba Bay, Vilanculos, Barrazuto Archipel, Tofo en Barra. Neem contact op met Mister Goodlife om te bespreken welke locatie het best bij jou past.

Mozambique


Ja, ik wil ook naar Mozambique en zoek contact met Mister Goodlife!

Bekijk hier Mister Goodlife's favoriete luxe accommodatie in Mozambiqu