Wie wil nou niet op safari in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is terecht trots op haar rijke natuur welke zorgvuldig beschermd wordt in de vele nationale parken en natuurreservaten. Zuid-Afrika herbergt meer dan 300 zoogdieren, meer dan 500 vogelsoorten, meer dan 100 soorten reptielen en ontelbare soorten insecten. niet alle dieren zijn gemakkelijk te spotten. Behalve dat sommige dieren vooral in de nacht actief zijn spelen ook seizoen, plaats, weercondities en natuurlijk geluk een rol. Het observeren en fotograferen van de dieren vergt geduld en een goede camera met een zoomlens.

The Big Five van Zuid-Afrika

De "Big Five" is de naam voor de vijf grootste dieren die men graag voor de camera heeft. De "Big Five" bestaat zijn: olifant, leeuw, buffel, luipaard en neushoorn. Oorspronkelijk is de "Big Five" de benaming voor de vijf diersoorten die het meest gevaarlijk waren om op te jagen. De benaming is dus uit de jacht afkomstig, maar wordt nu met name in de toeristensector gebruikt voor de diersoorten die graag gezien worden. Al deze dieren leven in Zuid-Afrika. Soms spreekt men ook wel over de Big Six en de Big Seven. De walvis en de witte haai worden dan beschouwd als nummer 6 en 7.


Op Safari in Zuid-Afrika

U kunt in Zuid-Afrika grofweg op 2 manieren op safari gaan:
Self drive & self catering: U rijdt met uw eigen uw eigen huurauto door het wildpark (als dagtrip) en overnacht en kookt zelf buiten het wildpark in uw huisje of chalet. Indien u in een hotel of guesthouse verblijft kunt in eten in nabijgelegen restaurants.
Safari lodge & game drives: U overnacht, ontbijt, luncht en dineert in een Safari lodge of Tented camp in het wildpark. Van daaruit maakt u u 2 keer per dag een zogenaamde game drive (ongeveer 3 uur per keer) in een open landrover onder leiding van een ervaren ranger of gids.


Natuurreservaten en -parken in Zuid-Afrika

Een natuurreservaat is een gebied dat zo belangrijk is voor flora, fauna dat het onder bescherming gesteld is zodat mensen er slechts beperkte activiteiten mogen beoefenen. Zo is jacht en houtkap meestal verboden. Ook is het doorgaans verboden planten of dieren mee te nemen vanuit het gebied. Soms wordt het gebied gebruikt voor ecologisch onderzoek. Natuurreservaten zijn soms de laatste plaatsen waar een bepaalde dier- of plantensoort nog in het wild voorkomt. Het beheer van natuurreservaten gebeurt doorgaans door medewerkers van speciale natuurbeherende organisaties, soms door particuliere eigenaars, soms door de lokale bevolking.


SAN Parks, South African National Parks

South African National Parks (SANParks), beheert vele parken die de inheemse fauna, flora, landschap en daarmee samenhangende culturele erfgoed van het land vertegenwoordigen.

Nationale parken bieden de bezoekers een ongeëvenaarde diversiteit van avontuur toeristische mogelijkheden waaronder safaritochten, bush wandelingen, kanoën en blootstelling aan culturele en historische ervaringen.

De organisatie is erin geslaagd om zichzelf te transformeren, de hoge onderzoeks-en normen voor het beheer voort te zetten, het land uit te breiden onder zijn bescherming op een volledig ongekende snelheid en is ook begonnen met tot 75% van de operationele inkomsten te genereren - een spectaculaire financiële prestatie vergeleken met de meeste instandhouding agentschappen in de wereld, met inbegrip van die in de ontwikkelde landen.

Ja, ik wil ook op Safari in Zuid-Afrika!