Trotseer de golven van de twee oceanen tijdens het surfen in Zuid-Afrika

Langs bijna de gehele kustlijn van Zuid-Afrika kan de wind- of golfsurfer genieten van uitstekende omstandigheden om over de golven te deinzen. Warme oceaanstromen en rustige stranden zorgen voor een ideaal surfklimaat. De grote kuststad Durban is uitgegroeid tot een wereldberoemd surfmecca, maar ook langs de koude Westkust zijn de golven uitstekend. Zuid-Afrika heeft verder een aantal bekende ‘surfdude’s’ voortgebracht.

Durban

Meetbaar met de grote golven uit Hawai vinden we in Cave Rock, Durbans beste surfspot. Wanneer je op het droge bent, is de ‘relaxte’ surfcultuur in sommige straten van Durban nog voelbaar. Jaarlijks vind in de surfstad de Gunston 500 plaats. Dit is het grote surfevenement van Zuid-Afrika dat altijd zorgt voor een rijkelijk gevuld strand en spectaculaire ‘tube’s’ van de surfhelden.

Shaun Thompson uit Durban werd een groot surfidool toen hij in 1977 wereldkampioen werd. Op veel plaatsen langs de kust zijn surfscholen te vinden. Hier kun je ook je board huren of kopen voor de duur van je verblijf, waarna je hem weer kunt verkopen als je vertrekt.

Jeffrey’s Bay

In de Eastern Cape vinden we een surfspot van wereldklasse die tevens wereldberoemd is onder de golfsurfers. Ooit een slaperig kustplaatsje, nu een hippe surfstad. Wees je er wel van bewust wanneer je met je board het zeewater induikt; in ‘J Bay’ zijn de golven enorm. Misschien hoor je het woord ‘supertube’ al vallen als je door Jeffrey’s Bay loopt. De jaarlijkse trekpleister is het kampioenschap voor surfers, genaamd het Billabong Pro championship. Dit vindt plaats in de maand juli en wordt door veel mensen bezocht. Niet alleen wordt dan naar de knapste kunsten van beroemde surfidolen gekeken, ook wordt er meestal flink gefeest.

Ervaren surfers kunnen het beste tussen juni en september de golven van Jeffrey’s Bay opgaan en ontdekken of ze inderdaad zo spectaculair zijn!

Kaapstad en de Westkust

De surfcondities voor de kust van Kaapstad zijn uitstekend voor de ‘grommet’ (beginneling), terwijl aan de Atlantische zijde ‘bombs’ (enorme golven) te vinden zijn voor de ervaren surfer. Het water voor de kust kan vrieskoud zijn, dus een dik wetsuit is een absolute aanrader.

Wat betreft de beste spots binnen de Cape; met een zuidwestelijke wind is het zogenaamde ‘Kommetjie’ de beste plek en als er een noordwestelijke wind staat is de False Bay the place to surf.

Milnerton en Blouberg

Als we ten noorden van Kaapstad de Westkust volgen komen we bij het plaatsje Milnerton. Voor de kust vinden we golven die erg gunstig zijn voor beginners, omdat ze langzaam breken. Verkijk je hier niet op de kracht van de golven en vooral niet op de temperatuur van het water! Onder je surfboard bevindt zich hier namelijk een behoorlijk koude zeestroom, maar met de benodigde adrenaline die onder je wetsuit stroomt zul je dit vast wel kunnen trotseren.

In Blouberg vinden we ook een groot aantal goed surfbare golven, evenals het daarnaast gelegen Big Bay waar de ‘paddle in’ erg gemakkelijk is.

Garden Route

Van Kaapstad richting Port Elizabeth reizend wordt het water steeds warmer wat het surfen aantrekkelijker maakt. Langs The Garden Route vind je behalve een aanbod aan afwisselende golven, een golf aan vriendelijkheid van de locals. Van Mossel Bay tot de Storm Rover Mouth biedt moeder natuur je aangename surfspots.