header-festivals-in-zuid-afrika-muziek-art-film-food-wijn-1920x500

Festivals in Zuid-Afrika

Overzicht van food-, film-, wijn- en muziek festivals

The Good Life = The Festival Life

"Ik bezoek graag een festival als ik in Zuid-Afrika ben en het eerste dat me elke keer weer opvalt is hoe relaxed het er hier aan toe gaat als er grote drommen mensen op de been zijn. Van de zomerconcertten in Kirstenbosch Gartden tot het Afrika Burn Festival (de ZA versie van Burning Man) en van het Stellenbosch Wine Festival tot het KKNK (Klein Karoo Nasionale Kunstefees), de bezoekers zijn doorgaans blij, uitnodigend, helpend, vol interesse, rustig en tevreden.  Verbroedering door samen te genieten lijkt hier bij de meeste festivals in Zuid-Afrika het uitgangspunt. 

Onderstaande lijst is een selectie van de festivals die ik frequent bezoek, ooit bezocht heb of altijd nog graag zou willen bezoeken. Bij elk festival tref je een kortre beschrijving en een indicatie van de data. Dit omdat het in mijn ervaring in Zuid-Afrika zo is dat de exacte datum vaak pas een paar maanden van te voren (of soms nog korter) bekend gemaakt wordt. Mocht je tijdens je droomreis in Zuid-Afrika dus een festvial willen bezoeken neem dan contact met mij op zodat ik je verder op weg kan helpen.

Festivals in Zuid-Afrika

Wijn & Culinair: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Taste of Cape Town - Kaapstad - April

taste-of-cape-town-festival-zuid-afrikaHet Taste of Cape Town Festival is een van de ”Taste of” festivals die wereldwijd plaatsvinden. De “Taste of” festivals zijn ontstaan in 2004. Het  1ste festival werd gehouden in London “Taste of London”. Het concept van het festivals is om mensen kennis te laten maken met verschillende populaire restaurants en hun gerechten. Doormiddel van verschillende kraampjes met minikeukens laten de verschillende restaurants zien wat ze te bieden hebben. In deze minikeukens worden er onder andere  presentaties gegevens en live demonstraties door de beste chefs. De chefs stellen hier ook speciale menu’s samens op basis van seizoensgebonden ingrediënten. Hiernaast kunt je ook kennis maken met (voor)proeven van  fantastische wijnen van bekroonde wijnhuizen en heb je de mogelijkheid om ambachtelijke producten te kopen op de voedselmarkt. Wil je genieten van het beste eten in Kaapstad ? Dan mag je dit festival zeker niet missen. Het driedaagse festival is een paradijs voor foodliefhebbers.concert-festival

Soweto Wine & Lifestyle Festival - Soweto - September 

logo-soweto-festival-zuid-afrika-2017


Het Soweto Wine & Lifestyle Festival is een festival in Soweto dat je niet mag missen. De show omvat een mix van wijn, reisbestemmingen, eten en lifestyleproducten. Dit festival, een centraal punt voor de beste innovators van het land, brengt wijnmakers, ambachtslieden, ontwerpers, ambachtslieden en ondernemers samen in een driedaagse culturele ervaring die uniek is voor Soweto. Het festival was oorspronkelijk bedoeld om Kaapse wijnen naar de grootste stad van Johannesburg, Soweto, te brengen - bekend om zijn toonaangevende waarden en mensen - om deze prachtige beweging naar het oudste unieke wijnetiket en de cultuur van het land te laten zien. Kom en proef de beste wijnen die de Kaap te bieden heeft; bekijk reisverkopers met een enorme selectie vakanties en weekenden weg van huis; geniet van een brede selectie gastronomie voor elk wat wils, van de beste restaurants, lokale bistro's en voedselverkopers; en geniet van de muziek van de beroemde set van Soweto.

                                                 


concert-festival

 Knysna Oyster Festival - Knysna -Juni/Juli

knysna-oyster-festival-zuid-afrikaHet Knysna Oyster Festival, dat jaarlijks eind juni/begin juli wordt gehouden, is het grootste evenement van de stad. Het festival duurt tien dagen. Het werd voor het eerst gehouden in 1983. Gedurende de 10 dagen worden ongeveer 200.000 oesters geconsumeerd. Er vinden vele sportactiviteiten plaats, zoals rugby, golf, bowls, squash, wielrennen en marathons. De Knysna Forest Marathon en de Halve Marathon, evenals de Rotary Cycle Tour, trekken veel sportliefhebbers naar de stad.Festivals in Zuid-Afrika

Natuur & Dier: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Namaqua Wildflower Festival - September 

Namaqua Wildflower FestivalHet Namaqualand Flower Festival is gebaseerd op avontuur, bloemen, liefde voor het buitenleven, een epische trailrun en gelijkgestemde mensen die graag een leuke tijd willen hebben. Je krijgt inzicht in traditionele dans, bushman schilderijen, plantkunde, bijen, natuurbehoud, foerageren. Maak contact met een grote gemeenschap van natuurliefhebbers, trailrunners en gelijkgestemde mensen die gedijen op frisse lucht en ongelooflijke muziek.


concert-festival

Whale Festival - Hermanus - September

walvissen-spotten-zuid-afrika-2Het enige festival in Zuid-Afrika waar milieubescherming, cultuur en avontuur hand in hand gaan. Elk jaar zijn hier laat in september de walvissen, de zogenaamde zuidkapers, die het begin van de lente aankondigen. Nergens ter wereld zijn deze reuzen vanaf de wal zo goed te zien als in dit Westkaapse dorp. Het is een indrukwekkend spektakel, dat ook per boot beleefd kan worden. Het festival biedt verder veel muziek en theater, en een golftoernooi waarmee geld wordt ingezameld voor natuurbewaringsprojecten.

                                                       

Festivals in Zuid-Afrika

Muziek: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

MaCuFe - Bloemfontein - September tot Oktober

concert-music-peopleHet Mangaung African Cultural Festival (Macufe) brengt jaarlijks dans, theater, poëzie, beeldende kunst en muziek, heel veel muziek. Zowel van internationale soul- en R&B-artiesten als van nationale Kwaito- en hiphopmusici. Macufe kende een bescheiden begin; in 1998 trok het zo'n dertigduizend bezoekers. Sinsdien is dat aantal echter bijna vervijfvoudigd en is het evenement uitgegroeid tot het grootste African Cultural Festival van zuidelijk Afrika. Wie de muzikale hartslag van Zuid-Afrika wil horen en legendes zien ontstaan, mag Macufe niet missen. Het was hier dat Lucky "Rastaman" Dube in 2007 zijn laatste concert gaf. Nog geen maand later zou hij op tragische wijze om het leven komen. Door een fout in de programmering trad de Zuid-Afrikaanse superster in Bloemfontein op voor een bijna lege zaal. Toch maakste hij er een onvergetelijke show van.

                                                                                 

concert-festival

Afrikaburn -Tankwa Karoo - April

festival-afrikaburn-2019-south-afrikaAfrikaBurn is een gemeenschap van deelnemers die samenkomen om kunst, kostuums, optredens, themakampen, muziek, gemuteerde voertuigen en nog veel, veel meer te creëren. Dit alles wordt tot stand gebracht door een vrijwilligers- en giftencultuur. Het belangrijkste jaarlijkse AfrikaBurn-evenement vindt elk jaar eind april plaats in de Tankwa Karoo, gelegen in de Noordelijke Kaapprovincie van Zuid-Afrika. Daarnaast vinden er het hele jaar door activiteiten plaats in heel Zuid-Afrika. Het doel van AfrikaBurn is om radicaal inclusief en toegankelijk te zijn voor iedereen. De toetssteen van waarde in onze cultuur zal altijd onmiddellijkheid zijn: ervaring vóór theorie, morele relaties vóór politiek, overleven vóór diensten, rollen vóór banen, ritueel vóór symboliek, werk vóór gevestigde belangen, steun van deelnemers vóór sponsoring.

                                            


concert-festival

Cape Town Internationaal Jazz Festival - Cape Town - Maart-April

sieera_maestro1Het Cape Town International Jazz Festival (CTIJF) is het vlaggenschipevenement van het toonaangevende evenementenbeheer- en productiebedrijf espAfrika, dat verscheidene wereldberoemde evenementen heeft georganiseerd en geproduceerd. Het Cape Town International Jazz Festival (CTIJF), dat liefkozend "Africa's Grandest Gathering" wordt genoemd, is het grootste muziekevenement in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het festival is beroemd om zijn met sterren bezaaide line-up van lokale en internationale artiesten. Dit evenement, dat met trots door Zuid-Afrika wordt georganiseerd, vindt plaats in het Cape Town International Convention Centre (CTICC).

                    


concert-festival

Up The Creek Festival - Swellendam - Februari

Up the creek-festival swellendamUp The Creek werd opgericht in 1990 en is erin geslaagd om zich aan te passen, te groeien en een authentieke, no-nonsense persoonlijkheid te verfijnen terwijl het trouw bleef aan zijn oorspronkelijke cultuur. Al drie decennia lang eert Up The Creek enkel Zuid-Afrikaanse artiesten en heeft het een pioniersweg gebaand in het Zuid-Afrikaanse muziekfestivalcircuit door een kleinere, intiemere ervaring aan te bieden. De inaugurele Up The Creek, Anthony's (tweede van rechts) 40ste verjaardagsfeest in 1990. Eigenzinnige en twijfelachtige outfits werden zijn handelsmerk voor de komende jaren. Up The Creek was een van de eerste muziekfestivals met comedy. Hier (rond 1998) interviewt een komiek een jonge Albert Frost tijdens de People of the Mouth show, de festivalversie van Dali Thambo's populaire TV show, People of the South In de begindagen vond alle muziek plaats op de stoep van de boerderij aan de oever van de rivier.


concert-festival

Cape Town Electronic Music Festival

Cape Town Electronic Music FestivaslHet Cape Town electronic Music festival, opgericht in 2012 als platform voor de ontluikende Zuid-Afrikaanse elektronische muziekcultuur , heeft internationale erkenning verworven als een van de meest relevante  en vooruitstrevende evenementen op de Afrikaanse muziekfestivalkalenders. Internationale pioniers en vernieuwers delen het podium met de heldere lichten van de Zuid-Afrikaanse scene, terwijl de innerlijke werking van deze snel groeiende industrie wordt uitgepakt en verkend door middel van een prestigieus workshop programma. Het festival vindt plaats gedurende een drukke 6-daagse periode in Kaapstad, en biedt de aanwezigen het meest diverse programma van elektronische muziek beschikbaar in de Moederstad. Wij geloven dat het CTEMF-publiek een van de beste ter wereld is, en er zijn maar weinig andere festivals die zo'n gevarieerd publiek en een ongeëvenaarde dansvloer vibe kunnen bieden.


concert-festival

Cape Town Minstrel Carnival (De Klaapse Klopse) - Januari

de-kaapse-klopse-minstrel-carnival-zuid-afrikaDe Kaapse Klopse (of kortweg Klopse) is een Cape coloured minstrel festival dat jaarlijks op 2 januari plaatsvindt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het wordt ook wel Tweede Nuwe jaar (Tweede Nieuwjaar) genoemd. Maar liefst 13.000 minstrelen gaan de straat op, gekleed in felle kleuren, met kleurrijke paraplu's of spelend op een scala aan muziekinstrumenten. De minstrelen zijn zelf georganiseerd in klopse ("clubs" in Kaapse Afrikaans, maar beter vertaald als troupes in het Engels). Het gebruik is sinds het midden van de 19e eeuw bewaard gebleven.

De mensen beschouwen het festival als een rite van vernieuwing die door de geschiedenis van de Kaap is gevormd. Tot de evenementen die in het feestseizoen met Klopse worden geassocieerd, behoren wedstrijden voor de kerstkoren, de Kaapse Maleise koren en de Kaapse minstreelkoren. Het festival stond bekend als het Coon Carnival, maar de plaatselijke autoriteiten hebben het sindsdien omgedoopt tot het Cape Town Minstrel Carnival, omdat de term coon als een etnische belediging wordt beschouwd.


concert-festival

Cape Town Carnival - Maart

cape-town-carnivalHet carnaval van Kaapstad is niet zomaar een jaarlijks spektakel dat één dag duurt en dan weer verdwijnt. Door enkele van de allerbeste artiesten en kunstenaars samen te brengen, cultiveren en ondersteunen we de lokale deelname aan kunst en cultuur, terwijl we creativiteit tentoonstellen, feestvieren aanmoedigen en het toerisme stimuleren. Tegelijkertijd kunnen we banen creëren, vaardigheden ontwikkelen, netwerken opbouwen en een stem en zichtbaarheid geven aan een grote verscheidenheid van gemeenschappen.


concert-festival

Splashy Fen - Underberg - April

festival-menigteSplashy Fen, dat in 1990 werd opgericht, is het langstlopende muziekfestival van Zuid-Afrika. Elk jaar met Pasen trekken duizenden mensen naar een boerderij in de buurt van Underberg, KwaZulu-Natal, voor een unieke muziekervaring in de openlucht. Ook aanwezig zijn kunst- en ambachtelijke kraampjes, eet- en drinkgelegenheden, crèche en kinderanimatieprogramma, alsmede diverse kampeer- en overnachtingsmogelijkheden. Het meest recente festival vond plaats van 18-22 april 2019.


Bekende artiesten die in de loop der jaren op Splashy Fen hebben opgetreden zijn onder andere: Wheatus, Bowling for Soup, Kim Churchill, Syd Kitchen, Tony Cox, Steve Newman, Ladysmith Black Mambazo, Vusi Mahlasela, Koos Kombuis, Shawn Phillips, Hinds Brothers, Madala Kunene, Neill Solomon, Landscape Prayers, Tananas, Just Jinjer, Hothouse Flowers, Tree63, Dan Patlansky, Watershed, Springbok Nude Girls, The Parlotones, Prime Circle en Chris Chameleon.

Don Clarke, samensteller van de Legends of the Fen show, en zijn partner Dicky Roberts, beheren en hosten sinds 2016 de Legends showcase op het festival. Dit initiatief bracht Zuid-Afrikaanse iconen als Steve Fataar terug naar het festival. In 2019 deelden Don Clarke en P J Powers het podium en brachten het hitnummer Sanbonani uit 1986 ten gehore.


Festivals in Zuid-Afrika

Film: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Durban International Film Festival - Juli

oldskool-movie-ticketHet Durban International Film Festival (DIFF) is een jaarlijks filmfestival dat plaatsvindt in Durban, in de provincie KwaZulu-Natal, Zuid-Afrika. Het werd in 1979 opgericht door Teddy Sarkin en Ros Sarkin en is het oudste en grootste filmfestival in Afrika. Er worden meer dan 200 voorstellingen vertoond waarbij het beste van de Zuid-Afrikaanse, Afrikaanse en internationale film wordt belicht. De meeste voorstellingen zijn Afrikaanse of Zuid-Afrikaanse premières. Het festival biedt ook workshops voor filmmakers, seminars voor de filmindustrie, discussieforums en andere activiteiten, zoals vertoningen in townships waar geen bioscopen zijn, en nog veel meer, zoals Talent Campus Durban en een Durban FilmMart coproductiemarkt.

Het festival biedt veel competitie-onderdelen en aan sommige prijzen is geld verbonden. Sinds 2006 sponsort Amnesty International via de Durban Amnesty groep ook een geldprijs, de Amnesty International Durban Human Rights Award.

Sinds 2005 fungeert DIFF als de Zuid-Afrikaanse start voor het Wavescape Surf Film Festival.

Talent Campus Durban, in samenwerking met de Berlinale Talent Campus, was in 2008 een nieuw initiatief en beleefde in 2012 zijn vijfde editie. Durban FilmMart, een forum voor de financiering van coproducties, ging in 2010 van start. Het wordt geleid in samenwerking met het Durban Film Office van de stad Durban. 


Festivals in Zuid-Afrika

Literatuur: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Woordfees - Stellenbosch - Maart

woordfees-stellenbosch-south-africaEen prestigieus buitenbeentje op de Zuid-Afrikaanse festivalkalender! Georganiseerd door de Universiteit van Stellenbosch, is het Wordfees deel een Afrikaans-Nederlands-Vlaams literair festival en deels een programma om de geletterdheid binnen achterstandsgroepen in de Westkaap te bevorderen. Het festival trekt jaarlijks meer belangstelling van Vlaamse en Nederlandse schrijvers. De mensen krijgen voor hun moeite een boeiend en afwisselend programma voorgeschoteld, met de nodige verrassingen.

                                                    


Festivals in Zuid-Afrika

Theater: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Voorkamerfest - Darling - September

voorkamerfest-darling-south-africaEen van de meest bijzondere Zuid-Afrikaanse festivals, omdat het kleinschaligheid en intimiteit hoog in het vaandel heeft staan. Darling is een klein dorp op zo'n anderhalf uur rijden ten noorden van Kaapstad. Het dankt zijn faam aan het feit dat de populaire Zuid-Afrikaanse cabaretier Pieter-Dirk Uys het voormalige spoorwegstation heeft opgekocht en er een theater heeft gevestigd. Het unieke van dit driedaagse festival is dat een keur aan (inter)nationale artiesten optredens verzorgt in de huizen of huisjes van de dorpsbewoners. Zuid-Afrikaanse critici zijn zeer enthousiast over het concept van "kunst in de woonkamer". Bijzonder is ook dat bezoekers een zogenaamd "routekaartje" kopen, waarvoor ze met een busje naar drie verschillende voorstellingen worden gereden van elk een half uur, maar niet weten wie en wat ze uiteindelijk gaan zien.


concert-festival

National Arts Festival - Grahamstown in de Oostkaap - Juli

National Arts Festival GrahamstownAl sinds 1974 vindt in het universiteitsstadje Grahamstown het jaarlijkse National Arts Festival plaats. Ooit begonnen met een kleine zestig shows, biedt het nu ruimte aan meer dan vijfhonderd optredens van zowel nationaal als internationaal bekende artiesten. Het overweldigende aanbod van zang, dans, muziek, drama, film en beeldende kunst, maakt het festival tot één van de meest diverse ter wereld. Er komen jaarlijks tussen de 150.000 en 200.0000 mensen op af.


concert-festival

Klein Karoo Nasionale Kunstefees - Oudtshoorn - April

klein-karoo-nasionale-kunstefees-oudtshoorn

Deze Afrikaanstalige tegenhanger van het Grahamstown Festival is in de tien jaar van zijn bestaan uitgeroeid tot een massaal cultureel spektakel waar "ernstige" kunst en populair vermaak worden aangeboden. Juist die verscheidenheid, van klassieke concerten tot muziek "wat jou voete laat jeuk" maakt dit tot een "vrugbare ruimte waar nuwe dingen kan gebeur". Zo is er naast alle theater- en muziekproducties ook gelegenheid tot het bijwonen van paneldiscussies over actuele onderwerpen of gesprekken met en tussen schrijvers. En wie dit te zware kost vindt, kan altijd terecht bij een van de biertenten, talloze stalletjes en braaivliesplekke die het straatbeeld tijdens het festival domineren.


Festivals in Zuid-Afrika

Sport: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

J-Bay Open

J-Bay Open Billabong ProJ-Bay Open ook bekend onder de naam Billabong Pro Jeffreys Bay is een evenement van de World Surf League. Het evenement wordt elk jaar gehouden in Jeffreys Bay in de Oost-Kaap in Zuid-Afrika. Inaugurele winnaar Kelly Slater en Mick Fanning delen de meeste overwinningen met 4.

                                            

concert-festival

Cape Town Cycle Tour - Kaapstad - Maart

cape-town-cycle-tourDe Cape Town Cycle Tour is een jaarlijkse wielerwedstrijd in Kaapstad, Zuid-Afrika, die gewoonlijk 109 km (68 mijl) lang is. Het is het eerste evenement buiten Europa dat is opgenomen in de Golden Bike Series van de Union Cycliste Internationale. Zuid-Afrika is organisator van de grootste sportevenementen ter wereld, gemeten naar aantal deelnemers, en drie daarvan zijn de grootste in hun soort. De Cape Town Cycle Tour, waaraan maar liefst 35.000 fietsers deelnemen, is 's werelds grootste individueel getimede wielerwedstrijd. De andere twee zijn 's werelds grootste ultramarathon, de Comrades Marathon, en 's werelds grootste openwaterzwemtocht, de Midmar Mile.

 De Cycle Tour vormde de laatste etappe van de Giro del Capo, een etappekoers voor professionele en toonaangevende geregistreerde renners die in 2010 voor het laatst werd verreden. Het wordt traditioneel gehouden op de tweede zondag van maart en heeft genoten van bekende concurrenten zoals Miguel Indurain, Jan Ulrich, Matt Damon, Helen Zille en Lance Armstrong.


concert-festival

Knysna Snelheidsfestival - Knysna - Mei

knysna-speed-festivalHet Het bekendste hillclimb-evenement van Zuid-Afrika wordt jaarlijks begin mei gehouden tijdens het Knysna Speed Festival, momenteel bekend als The Jaguar Simola Hill climb. Het is een driedaags evenement, met Classic Car Friday, voorbehouden voor auto's van vóór 1980 en beperkt tot 60 inschrijvingen. De King of the Hill Challenge (beperkt tot 84 inschrijvingen), voor auto's zonder beperking in verschillende klassen, vindt plaats tijdens het weekend. Op zaterdag wordt geoefend en wordt de pre-kwalificatie verreden, terwijl op zondag de "hete" auto's aan de laatste kwalificatie en de finaleruns deelnemen. Het parcours is 1,9 km lang en loopt Simola Hill op. Het is een zeer snelle baan met een gemiddelde snelheid van 176 km/u.


concert-festival

Absa Cape Epic - Maart

cape_epic_stage_raceseriespage-clean-v4De Cape Epic is een meerdaagse mountainbikewedstrijd in Zuid-Afrika, die sinds 2004 in maart verreden wordt. Hij staat bekend als een zware MTB-meerdaagse. Het concept is uniek in de MTB, de rijders rijden niet alleen maar in duo. De Cape Epic bestaat uit meerdere etappes, eenzelfde duo moet samen over de meet komen. Wie op het einde van alle etappes de beste tijd heeft wint. De deelnemers worden in verschillende klassen onderverdeeld. Zo zijn er klassementen voor mannelijke en vrouwelijke profs, er is ook een klassement voor gemengde duo's. Voor amateurs is er het master klassement. Sinds 2013 is er ook een klassement voor de mannen van plus 50 jaar: de grand masters.


Festivals in Zuid-Afrika

Design & Fashion: Selected by Mister Goodlife

concert-festival

Design Indaba - Kaapstad - Maart

design-in-daba-cape-town

Design Indaba is een handelsmerk en merk dat in 1995 door Interactive Africa werd opgericht en beheerd met de nadruk op design en onder de slogan "A better world through creativity". Het bestaat uit een online publicatie en een reeks evenementen en creatieve projecten, en is vooral bekend om zijn jaarlijkse festival in Zuid-Afrika, met name de driedaagse conferentie die in Kaapstad wordt gehouden. De Design Indaba-conferentie wordt ook live uitgezonden in verschillende steden, onlangs nog in Johannesburg, Durban, Nairobi, Windhoek, Kampala en Lausanne. De conferentie wordt ook wel de "Conferentie over creativiteit" genoemd


concert-festival

Jo’burg & Cape Town Fashion Weeks - Oktober/Maart 

catwalk-Joburg Fashion WeekAFI Joburg en Cape Town Fashion Weeks zijn marketing- en verkoopplatforms, die gebruik maken van AFI's wereldwijde netwerk. Ontwerpers worden voortgestuwd naar nieuwe markten terwijl ze hun unieke perceptie tonen aan doelgroepen die verlangen naar authentieke Afrikaanse storytelling. De line-up is samengesteld rond de runway met extra platforms voor masterclasses, tutorials en presentaties door gerenommeerde leiders in de industrie. Het meest aantrekkelijk is de AFI Boutique, opgezet tijdens Fashion Weeks en online beschikbaar, die het publiek de mogelijkheid biedt om collecties te shoppen terwijl ze op de catwalk verschijnen.

 Beide evenementen trekken ontwerpers aan van over het hele continent en de diaspora. Hoewel AFI geen seizoensgebonden collecties promoot, beïnvloeden de Joburg Fashion Weeks in oktober jaarlijks de lente/zomertrends, terwijl de Cape Town Fashion Weeks in maart de jaarlijkse trends voor herfst/winter inspireren.


Ja, ik wil naar Festivals in Zuid-Afrika!