header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route

Informatie over de Garden Route (Tuinroute) in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here
Jos van Krimpen

De Garden Route of Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. De Garden Route is een van de mooiste en meest gewilde reisbestemmingen in Zuid-Afrika. Het begint bij Humansdorp net buiten Port Elizabeth en eindigt in de buurt van Swellendam in het westen. De meest interessante stukken strekken zich uit van de mond van de Stormsrivier in het Tsitsikamma National Park tot aan Mossel Bay. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Langs de adembenemende kust prijkt de Tuinroute met steile rotswanden afgewisseld door witte zandstranden en dikke, altijd groene, regenwouden.

De bronnen van veel van de rivieren liggen in de aangrenzende bergketens, die deel uitmaken van de Great Escarpment. Rivieren kronkelen door groene kustvlaktes en stromen vervolgens naar de Indische Oceaan. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt. Historische gebeurtenissen lieten ook hun sporen in deze regio achter. Een van de eerste kolonistenbewegingen van Zuid-Afrika was die van boeren die uit de Kaap langs de Tuinroute naar het oosten trokken. Dit vruchtbare land kwam overeen met het Voortrekker’s idee van de Hof van Eden. De kust tussen de Stormsriviermond en Keiriviermond in de Oost Kaap wordt de Sunshine Coast genoemd omdat het een aangenaam subtropisch klimaat heeft.

De Garden Route voert je langs al dit moois en zorgt voor een waar visueel feest! Het uitzicht is dan ook zeer afwisselend. Je gaat van weelderige vegetatie met inheemse bossen waar gigantische Yellowwood Trees groeien, naar semi-aride gebieden. En vanuit de bergen van de Outeniqua Range gaat het landschap over in laaggelegen stranden. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan. Enkele natuurlijke hoogtepunten zijn prachtige baaien als Herold’s Bay, Victoria Bay en Buffalo Bay. Ook zijn de bergen langs de Garden Route prachtig met inheemse wouden en ‘fynbos’. Bezoek ook zeker plekken als het Wilderness National Park, de Cango Caves en het Knysna Forest. Het Wilderness National Park ligt bij Wilderness en omvat 30 km ongerepte kust. Er liggen prachtige stranden en verschillende meren die via rivieren met elkaar zijn verbonden. Hier leven bijna 80 soorten watervogels en het is een geweldige omgeving om te wandelen en te vissen.

Niet alleen de Garden Route zelf is de moeite waard, langs de kust liggen een aantal prachtige attracties waar je zeker voor moet stoppen. Zo liggen hier enkele van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, zoals bij Wilderness, Brenton-on-Sea, Keurbooms, Nature's Valley, Robberg Beach en Lookout Beach bij Plettenberg Bay. Surfers vinden perfecte golven bij Mossel Bay Peninsula, Groot Jongensfontein en Victoria Bay. Andere activiteiten die je op verschillende plekken langs de Garden Route kunt ondernemen zijn trektochten, golfen, paardrijden, duiken, snorkelen, abseilen, bungee jumpen, kajakken, vissen en waterskiën.

Enkele leuke plaatsen langs de route zijn Knysna, Mossel Bay (Mosselbaai), Hartenbos, Plettenberg Bay en vooral Wilderness. Deze laatste plaats ligt schitterend aan diverse stranden ingeklemd tussen meren, inheemse bossen en lagunes. Bij het chique Plettenberg Bay kun je zeehonden en dolfijnen zien en in september zelfs walvissen. Knysna wordt ook door veel bezoekers aangedaan. Het is van een klein dorp uitgegroeid tot een drukke stad met veel hotels, winkels, kleurrijke markten, live muziek en entertainment. Het hele jaar heerst hier een warm klimaat en de omgeving wordt gekenmerkt door overweldigende, onbedorven gouden stranden, een indrukwekkend rotsschiereiland, liefelijke lagunes, inheemse bossen en dichtbij gelegen natuurreservaten. Je kunt hier onder andere kajakken, duiken en snorkelen. Of je neemt de boot om haaien, dolfijnen en walvissen te bekijken. In het binnenland liggen trek-, fiets en paardrijtochten door de bossen. Een van de culinaire hoogtepunten van deze stad zijn de plaatselijke Knysna-oesters.

The Grootvadersbosch Nature Reserve buiten Heidelberg is de zeer populaire Bushback Trail, een mooie natuur route en mountainbike paden. Riversdale is een van Zuid-Afrika's belangrijkste fynbos gebieden. Hier in de buurt is ook nog het Julius Gordon Africana museum. Bij de historische Strandveld Architectural Heritage in Still Bay kunnen bezoekers tamme paling zien, die worden gevoed. Oude vis-vallen zijn te zien bij Morris Point en de haven. De aloë fabrieken in Albertinia, hier worden aloë sap gewonnen voor de geneeskunde en hoge kwaliteit huidverzorgingsproducten.

In de buurt van de bungee jump bij de Gourits River Gorge, zijn wandelen, mountainbiken en vissen ook een populair tijdverdrijf. Mossel Bay is een geliefd gebied voor surfers, het beschikt ook over een natuurlijk zwembad gevormd door rotsen en is populaire badplaats bij laag tij. De St. Blaize route begint hier en het is de ideale plek om te kijken naar de walvissen en dolfijnen in het seizoen. Er is genoeg te doen in Mosselbaai, zoals zonnen op de 24-km lange stranden en wandelen.

De haven van Mossel Bay is een van de meest moderne commerciële en recreatieve havens aan de zuidelijke Kaap kustlijn. De informatie Canter op Petrosa (voorheen Mossgas) informeert bezoekers over het project en de productie van synthetische brandstoffen uit de offshore gas velden van Mosselbaai. Andere bezienswaardigheden zijn de Attequas Kloof Pass, Anglo-Boer/South Afrikaanse Oorlog bunkers en het Bartholomeus Diaz complex. Great Brak River biedt een historisch dorp met veel mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten langs de uitgestrekte kust.

George ligt in het hart van de Garden Route en is het mekka van de golf in de zuidelijke Kaap, want het is de thuisbasis van de beroemde Fancourt Country Club en Golf Estate en diverse andere gerenommeerde golfbanen. The George Museum, met zijn houten geschiedenis als thema, biedt verschillende tentoonstellingen. De Montagu en Voortrekker Passes zijn nationale monumenten, en heeft een spectaculair uitzicht op de Outeniqua Nature Reserve, die verschillende wandelpaden biedt. The George Airport, de Outeniqua Pass, de spoorlijn en de N2 bieden uitstekende toegang en maken George de ideale uitvalsbasis van waaruit de Tuinroute en Kleine Karoo te verkennen zijn.

Victoria Bay en Wilderness zijn populair vanwege hun veilige zwem plekken en ongerepte natuur. Wilderness is de westelijke toegangspoort tot het zuidelijke Kaap meren gebied. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, het staat bekend om zijn stranden, meren, rustige lagune en weelderige inheemse bossen. Langvlei en Rondevlei zijn vogelreservaten in de Wilderness National Park, dat gastheer is van meer dan 230 verschillende vogelsoorten. Andere activiteiten zijn fietsen, abseilen, paardrijden, paragliding, de uitzichten tijdens autoritten, kanoën, duiken en vissen. Sedgefield grenst aan de Swartvlei Lagoon, het grootste natuurlijke binnenlandse zoutwatermeer in Zuid-Afrika. De activiteiten omvatten op het strand paardrijden, wandelen, vissen en vogels kijken.

Knysna is officieel de favoriete bestemming van Zuid-Afrika. Wat het uniek maakt is het feit dat de stad zich heeft genesteld aan de oevers van een estuarium, bewaakt door The Heads (twee grote zandstenen kliffen) omringd door inheemse bossen, rustige meren en gouden stranden. Dit natuurlijke wonderland is de thuisbasis van de grootste en kleinste dieren, van het Knysna zeepaardje tot aan de Knysna olifanten, zeldzame vlinders en tere de endemische Knysna Loerie, een kleurrijke bos vogel. Meer dan 200 soorten zijn te vinden in de overvloed aan fynbos en bossen. Knysna is ook beroemd om zijn heerlijke inlandse oesters, het lokaal gebrouwen bier in de gezellige pubs en restaurants. Een eclectische mix van kunst galeries toont de diversiteit van talent in het gebied. Het gebied biedt ook lagune cruises, boswandelingen, golf en avontuurlijke sporten. Een bezoek aan de Knysna Quays is een must.

Plettenberg Bay is een stad van de avonturen, u kunt hier met de boot walvissen gaan bekijken, zwart water tubing, wandelen, en er zijn bos-en fietspaden. Look-Out Beach is een van de Blue Flag-stranden in Zuid-Afrika. De Keurbooms River Nature Reserve in Plettenberg Bay biedt een kano parcour, en de Robberg Nature Reserve is een schat van land-, zee-, geologische en archeologische rijkdommen.

Het Tsitsikamma National Park biedt vele mooie wandelingen en paden, met de wereldberoemde Otter Trail inbegrepen. Het beschikt ook over de enige onderwater parcours in Afrika. Het Park is in de eerste uitgeroepen Zuid-Afrika zeereservaat. Er zijn verschillende bungee-springen plekken in de omgeving, met inbegrip van de hoogste bungee jump ter wereld bij de Bloukrans River Bridge. Andere populaire activiteiten zijn boottochten, vissen op forel, walvissen kijken, ping, zee-kajakken, zweefvliegen, golfen, abseilen en kanoën.

De Klein Karoo is een semi-woestijn gebied gebroken door onverwachte weelderige rivierdalen. Uitstekende wijnen en port worden geproduceerd in de Calitzdorp en De Rust. Oudtshoorn, is 's werelds struisvogel hoofdstad. De Swartberg Nature Reserve en Pass zijn ook zeker een bezoek waard. Op 29 km van Oudtshoorn liggen de opmerkelijke Cango Caves, een reeks spectaculaire ondergrondse kalkstenen grotten. Rekening houdend met het bewijs van vroege San bewoning, de 30-grot wonderland biedt een prachtig waterlijst formaties. Tussen 200 000 en 250 000 mensen bezoeken jaarlijks de grotten. Amalienstein en Zoar zijn historische missie stations halverwege Ladismith en Calitzdorp. Bezoekers kunnen meteen ezel-kar en wandelpaden door de boom-en wijngaarden, terwijl de Seweweekspoort ideaal is voor mountainbiken, wandelen, protea en fynbos bewonderaars.

Calitzdorp heeft een aantal wijngaarden, waarvan sommige open zijn voor het publiek. Het bronwater van de Calitzdorp Spa is rijk aan mineralen en is befaamd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Gamka Mountain Reserve is de thuisbasis van de zeldzame en bedreigde Cape Mountain Zebra. De Rust ligt tegen de zuidelijke ingang van Meiringspoort aan. De Meiringspoort Gorge loopt 20 km door de Swartberg Mountain Range. Halverwege, is een mooie 69 m hoge waterval te zien. Wijnboerderijen in de omgeving zijn open voor publiek.

Ladysmith is de thuisbasis van de Towerkop Cheese Factory. Er zijn verschillende wandelpaden, mountainbiken paden en 4x4 routes in het gebied. De Anysberg, Klein Karoo en Towerkop Natuurreservaten kunnen ook worden bezocht. Uniondale, is de belangrijkste route tussen George en Graaff-Reinet, en beschikt over het grootste waterrad in het land, de oude watermolen. Uniondale Poort is een mooie rit. Op Vanwyksdorp, kunnen bezoekers zien hoe fynbos wordt gedroogd en verpakt voor de export markt. Donkey-karrentochten nemen bezoekers naar Anglo-Boer/South Afrikaanse Oorlog graven.

Kaart Garden Route - Zuid-Afrika

Bekijk foto's van Garden Route

header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route Zuid-Afrika

Bekijk de video

header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route Zuid-Afrika

Bekijk nog een video

Ja, ik wil naar Garden Route in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Garden Route

Bekijk Mister Goodlife's keuze