Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Walvissen spotten in Zuid-Afrika

Southern Right, Humpback, Bryde

The Good Life = The Whale Watching Life 

Mister Goodlife & de Southern Right Whales
"The Whale Watching Life in Zuid-Afrika: Ontmoet de Southern Right walvissen in Zuid-Afrika"


Toeristen en natuurliefhebbers zijn niet de enige bezoekers van de Zuid-Afrikaanse kusten aan de Indische Oceaan. Meer dan 3000 Southern Right walvissen komen jaarlijks vanuit Antarctica richting Zuid-Afrika om te paren, te broeden en hun pasgeborenen op te brengen in de beschutte baaien en in het warmere water rond de Zuid-Afrikaanse kust. De periode dat de walvissen te spotten zijn is tussen juni en december.


Southern Right walvissen worden ongeveer 14-16 meter lang en wegen tussen de 40 en 50 ton. Deze walvissen onderscheidden zich doordat ze geen rugvin maar wel enorme witte eeltknobbels hebben en door hun stomende V-vormige spuiten als gevolg van dubbele spuitgaten.


De naam Southern Right werd gegeven door de eerste walvisvaarders die bepaalden dat dit 'de juiste' walvissen waren om op te jagen. De walvissen waren namelijk een makkelijke prooi en leverden ook nog een een zeer goede prijs op. Ze zwommen langzaam en dicht aan het wateroppervlak alsook dicht bij de kust en bleven drijven nadat ze gedood waren. Sinds 1935 worden deze walvissen internationaal beschermd en is de populatie goed hersteld maar nog lang niet volledig.


Tegenwoordig zijn dit 'de juiste' walvissen om te spotten. Er is een enorme concentratie van walvissen die ook nog eens de neiging hebben om een show te willen geven. Vanaf de rotsen en looppaden in Hermanus en De Kelders heeft men kans op de beste 'land based whale watching' ter wereld. Nog dichterbij komt je via de diverse whale whatching tour per boot of vliegtuigje.

Andere walvissoorten die u in Zuid-Afrika kunt treffen zijn de Humpback walvis en de Bryde walvis.


Mister Goodlife adviseert u tijdens het gezamenlijk ontwerpen van uw droomreis in Zuidelijk Afrika graag over waar, wanneer en hoe deze prachtige dieren te gaan bekijken.

Foto's walvissen spotten Zuid-Afrika

walvissen-spotten-zuid-afrika

Walvissen spotten Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Waar in Zuid-Afrika kun je walvissen spotten?

De beste plekken Selected by Mister Goodlife

Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Hermanus, De Kelders & Gansbaai (Overberg regio)

Mister Goodlife & de Overberg regio

"Een prachtig gezicht om walvissen van dichtbij te zien, ze vermaken echt de locals en de toeristen!"


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika


De leuke havenstadje Hermanus, op een dik uur rijden van Kaapstad, staat bekend om één ding – walvissen spotten. Het claimt het beste uitzicht vanaf de kust te hebben, dus het is geen verassing dat mensen van over heel de wereld een bezoek brengen aan Hermanus om een glimp op te vangen van deze fantastische natuurverschijnselen. 


Bezoekers van Hermanus hebben de unieke mogelijkheid op een bank te gaan zitten op één van de uitkijkpunten, of op een pad langs de zee te gaan lopen en een walvis nog geen 10 meter verder op in de lucht te zien springen. Vaak zijn de walvissen Southern Right Whales die Walker Bay in Zuid-Afrika tussen juni en december (de piek ligt tussen september en november) een bezoek brengen. Zij ‘verhuizen’ naar relatief warmer water in Hermanus om te spelen en te paren en om locals en toeristen te vermaken wanneer zij er zijn.


Diverse bedrijven in Hermanus bieden boot trips aan om nog nog dichter bij de grootste zoogdieren van de wereld te komen. Deze bedrijven bevinden zich in de nieuwe haven, aan de buitenkant van de stad. Je gaat dan voor ongeveer drie uur de open zee op voor een onvergetelijke ervaring. In september komen elk jaar duizenden enthousiaste bezoekers naar het Hermanus Whale Festival waar live muziek, kunst tentoonstellingen, kleurrijke foodstands en uiteraard de walvissen de grote trekpleisters zijn .

Op 15 kilometer van Hermanus, aan de oostelijke kant van Walker Bay, vind je De Kelders. Bijna verborgen en minder bekend onder de toeristen, maar een favoriete walvis spot plek onder de locals. Langs de kust vind je kilometers lange hike paden en verborgen grotten. Hier heb je een schitterend uitzicht op de spelende walvissen.


Het is meer dan de moeite waard om door te rijden naar de haaien hoofdstad van de wereld, Gansbaai. Ook daar vertrekken "boat-based-whale-watching-tours". Van hieruit opereert ook Dyer Island Cruises, Mister Goodlife's favoriete operator voor Marine Life tours per boot.


  Boek jouw Whale Watching tour in Gansbaai  


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Mossel Bay (Garden Route regio)

Mister Goodlife's favoriete combinatie van whale watching & island hopping:

"Boottochten om dichtbij de walvissen te komen en naar Seal Island te gaan!"


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika


In de haven van Mossel Bay, waar de Portugese ontdekkingsreiziger Diaz ooit als eerste neerstreek, kunt u inschepen voor boottochten die u niet alleen dichtbij de walvissen brengen maar ook naar Seal Island. De operator heet Romanza Boat Trips.


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Plettenberg Bay (Garden Route regio)

Mister Goodlife's topspot op de Garden Route Zuid-Afrika:

"Geweldige boottochten op zoek naar walvissen en dolfijnen in de Indische Oceaan."


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika


Ook vanuit Plettenberg Bay op de Garden Route kun je geweldige boottochten maken op zoek naar de walvissen en dolfijnen in de Indische Oceaan. Plettenberg Bay is een mondaine en populaire badplaats op de Garden Route (Tuinroute), bekend om de stranden, de mooie natuur en de goede accommodatie (hotels en villa's) en horeca. Kies in Plettenberg Bay voor de operator met de naam Ocean Safari's.


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

St. Francis Bay (Sunshine Coast)

Mister Goodlife's topspot op de Sunshine Coast (Eastern Cape) in Zuid-Afrika:

"De Marine 5 in de zon op de Indische Oceaan."


                                whale-watching-st-francis-bay-by-boat


Ook vanuit St. Francis Bay op de Sunshine Coast, in de Eastern Cape provincie tussen Tsitsikamma National Park en East London, kun je de walvissen en dolfijnen in de Indische Oceaan van dichtbij zien via georganiseerde boottochten op zee. Van juni tot november zie je hier Zuidkapers en Bultruggen zwemmend met de vele dolfijngroepen die hier het hele jaar door verblijven, samen met pinguïns, zeehonden en een verscheidenheid aan andere vogels en zeedieren. Je ervaren schipper zal je voorzien van interessante feiten over het zeeleven dat je tegenkomt en veel lokale geschiedenis. De tochten duren 1,5 tot 2 uur (afhankelijk van hoe ver de walvissen verwijderd zijn).

St. Francis Bay is een populaire strand en watersport locatie op de Sunshine Coast, ook bekend van de geweldige golfcourse St. Francis Links. Voor een top 'whale watching' trip kies je in St. Francis Bay voor de operator met de naam St. Francis Safari's die is gevestigd in de haven (Port St. Francis).


                         sunset-whale-tail-st-francis-bay

Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

St. Lucia (iSimangaliso Wetlands Park)

Mister Goodlife's favoriet in het iSimangaliso Wetland Park: 

"Niet alleen walvissen en dolfijnen, maar ook nijlpaarden en krokodillen!"


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika


Behalve Walvissen en dolfijnen kun je vanuit St. Lucia ook Nijlpaarden en krokodillen zien tijdens speciale boottochten. St. Lucia is een dorpje gelegen aan de zuidoost kust van de provincie Kwazulu Natal in Zuid-Afrika. Het nabijgelegen werelderfgoed iSimalangiso Wetlands Park (voorheen St. Lucia Greater Wetlands) is een van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. In dit deel van Zuid-Afrika komen de Big Five en de Marine Five op relatief korte afstand bij elkaar. Deze plek is ook ideaal om in oktober en november nog veel walvissen te spotten omdat deze locatie door de walvissen wordt aangedaan tijdens hun terugtocht naar Antarctica. In St. Lucia adviseert Mister Goodlife te kiezen voor de whale watching trips van Advantage Tours


Walvissen spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Ja, ik wil naar Zuid-Afrika voor The Whale Watching Life!