Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Augrabies Falls National Park

Historische Watervallen

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Weinig bezienswaardigheden zijn zo ontzagwekkend of het geluid zo oorverdovend als het water dat naar beneden dendert van de 56 meter hoge Augrabies Waterval wanneer de Oranjerivier in volle overstroming is. De Khoi noemden het Aukoerebis, of plaats van het Grote Lawaai, omdat deze krachtige waterstroom wordt losgelaten uit de rotsachtige omgeving die wordt gekenmerkt door de 18 km lange afgrond van de Orange River Gorge. Uitstekende wandelpaden leiden over het granieten landschap, langs snelstromende zijrivieren en krachtige watervallen naar de diep ingesneden kloof en de kalme golfslag van de brede, traagstromende rivier als deze zijn reis voortzet.


Een van de grote genoegens van een verblijf hier is het wandelen in de wildernis. Een reeks wandelpaden, van intensieve meerdaagse trektochten tot korte, verkwikkende wandelingen zijn een genot. Ver van de drukte biedt dit rustige park u de kans om vrij rond te dwalen, diep adem te halen en te onthaasten in een grimmige, schilderachtige omgeving. Combineer het opvallende landschap, de eigenzinnige dierenwereld en de panoramische vergezichten met betaalbare, rustieke hutten en Augrabies Falls is een geweldige aanvulling op een self-drive reis naar het Kgalagadi Transfrontier Park of de Cederberg Mountains en Kaapstad. Het is een door en door vredige, herstellende plek met uitstekende mogelijkheden om zelfstandig ter plaatse op verkenning te gaan.


Het maanlandschap is oranje gekleurd en wordt onderbroken door prachtige verweerde rotsformaties en reusachtige granieten heuvels. Klauterend over deze zacht glooiende oude rotsen, bezaaid met aloë's, plukjes bleke grassen en gewaardeerd open door winterharde Namaqua vijgen, ben je in het gezelschap van scharrelende rotsdassies, iriserende, endemische hagedissen en trefzekere paren klipspringer antilopen. Fotografen worden aangetrokken door de opvallende silhouetten van de stekelige Kokerboom-bomen in de roze gloed van de zonsondergang. Liefhebbers van wildlife zijn gefascineerd door de bleke giraffen, Hartmann's bergzebra's, caracals en Afrikaanse wilde katten. Ook zijn er speelse Kaapse klauwloze otters en bukkende slechtvalken te spotten.


Pittoreske namen als Moon Rock, Ararat en Echo Corner zijn beschrijvend voor deze rotsachtige streek. Klipspringers en kokerbomen tekenen zich af tegen de Afrikaanse lucht, stille schildwachten in een merkwaardig unieke omgeving waar uiteindelijk alleen diegenen overleven die zich kunnen aanpassen. De 28.000 hectare aan zowel de noord- als zuidkant van de Oranjerivier bieden een toevluchtsoord voor een verscheidenheid aan soorten, van de allerkleinste vetplantjes, vogels en reptielen tot springbok, gemsbok en de bedreigde zwarte neushoorn.

Bekijk foto's van het Augrabies Falls National Park

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Augrabies Falls National Park

Bekijk de video

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Augrabies Falls National Park

Bekijk nog een video

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Wat te zien en doen in Augrabies Falls National Park?

augrabies-fall-klipspringer-hiking-trail

Quiver Tree

Deze iconische boom maakt, net als de aloë, deel uit van het Augrabies landschap.

Spectaculaire uitzichten

Als de zon lager aan de hemel staat, worden de belangrijkste watervallen verlicht. De verlichting gaat aan van 20.00 tot 22.00 uur.

Verreaux's (zwarte) adelaar

Maan Rots

Een massieve exfoliatiekoepel of "whaleback" die een prominent herkenningspunt is van Augrabies Falls. 5. Een wandeling naar de top geeft een van de beste uitzichten over het park en de omgeving.

Swart Rante

Deze voorgevoelige zwarte heuvels zijn een ander duidelijk herkenningspunt in Augrabies. Kwartsarm, lijken deze stollingsgesteenten een natuurlijke grens te vormen tussen de harde omgeving van het kloofgebied en een vruchtbaarder gebied aan de andere kant. Het contrast tussen de twee landschappen is het best te zien vanaf de top van Swart Rante.

Uitzichtpunten

Zie de watervallen op loopafstand van het restaurantcomplex.

Game viewing

In alle rust met eigen voertuig.

Klipspringer Hiking Trail

3 dagen, 2 nachten en een maximum van 12 personen per groep, en een minimum van 2 personen per groep. Reservering vooraf noodzakelijk. Van oktober tot maart gesloten wegens hitte.

Dassie Nature Trail

Deze 5 km lange wandelroute leidt u over een cirkelvormige route die begint bij het Rest Camp, langs de kloof naar Arrow Point volgt, dan het veld in gaat langs de Potholes en Moonrock voordat u teruggaat naar het Rest Camp. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie.

Night drives

Minimaal 4 personen zijn nodig om te reserveren, afhankelijk van beschikbaarheid. ***Gelieve rechtstreeks bij het park te boeken.

Mountainbikes

Deze zijn toegestaan in het park op voorwaarde dat fietsers op de officiële wegen blijven.

De Wilderness Road

Deze is 94 km lang en zal ongeveer 6 uur in beslag nemen met een 4x4 voertuig. Er is een mooie picknickplaats halverwege de weg met wasgelegenheid en braai faciliteiten.

Panoramische uitkijkpunten

Deze geven een prachtig uitzicht over het park, de kloof en de Oranjerivier. De uitkijkpunten bieden ook geweldige mogelijkheden om de lokale vogelstand te spotten.

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Fauna in Augrabies Falls National Park

augrabies-fall-slanke-mangoest

De dieren in Augrabies Falls National Park kunnen overleven bij extreem hoge en lage temperaturen. Kleinere dieren maken gebruik van de beschikbare schaduw, holen, rotsspleten en omgevallen bomen. De diersoorten die deze aanpassingen hebben gemaakt zijn de slanke mangoest, de gele mangoest en de rotsdassies. Een interessant zoogdier dat in Augrabies wordt aangetroffen is de Kaapse klauw otter, hun aanwezigheid in het park geeft aan dat het ecosysteem van de rivier relatief gezond is. De giraffen in Augrabies zijn lichter van kleur dan die in de oostelijke streken, als tegenmaatregel tegen de extreme hitte. Een van de meest geziene antilopen is de klipspringer, die vaak in paren worden gezien. Andere antilopen die in het park voorkomen zijn steenbok, springbok, gemsbok, kudu en eland. Roofdieren in Augrabies Falls National Park zijn het luipaard, de zadeljakhals, de caracal, de vleermuis-oorvos en de Afrikaanse wilde kat.

Er is een scala aan diersoorten in de 28.000 hectare van het Augrabies National Park. Wild zoals springbok, gemsbok en de bedreigde zuid-centrale zwarte neushoorn zijn hier te vinden. Zeldzame dieren zoals de Kaapse otter kunnen in het gebied worden gezien, naast de zadeljakhals, de caracal, de vleermuisoorvos en de Afrikaanse wilde kat. De watermonitor, de grootste hagedis van Afrika, kan langs het water worden aangetroffen. Het dubbelbandzandhoen is hier te vinden, naast het vaker gespotte Namaqua zandhoen. Ze komen voor in zoetwatersystemen, lagunes en de zee, zolang er zoet drinkwater beschikbaar is. Hun korte, dichte pels varieert in kleur van licht- tot donkerbruin. Een opvallende bezienswaardigheid in het park is Moon Rock, een grote exfoliatiekoepel van ongeveer 700 meter bij 100 meter en 30 meter hoog.

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Flora in Augrabies Falls National Park

augrabies-fall-quiver-tree

Augrabies Falls National Park is een nationaal park gelegen rond de Augrabies Falls, ongeveer 120 km ten westen van Upington in de Noordelijke Kaapprovincie, Zuid-Afrika. Het werd opgericht in 1966. Het Augrabies Falls National Park heeft een oppervlakte van 820 km² en strekt zich uit langs de Oranjerivier. Het gebied is zeer dor. De waterval is ongeveer 60 meter hoog en is ontzagwekkend wanneer de rivier overstroomt. De kloof onder de waterval is gemiddeld zo'n 240 meter diep en strekt zich uit over 18 kilometer. De kloof is een indrukwekkend voorbeeld van erosie in een granieten ondergrond. De meest karakteristieke plant in het park is de reusachtige boomaloë (Aloidendron dichotomum) die plaatselijk bekend staat als de kokerboom of kokerboom. Hij is perfect aangepast aan de droge halfwoestijnachtige rotsachtige gebieden die in de Nama-Karoo worden aangetroffen en is bestand tegen de extreme temperaturen en de onvruchtbare bodem. Deze boom, die tot vijf meter hoog kan worden, dankt zijn naam aan het feit dat de Bosjesmannen (San) de zachte takken gebruikten om pijlkokers voor hun pijlen te maken. Het opvallende silhouet van de kokerboom is typerend voor dit deel van het Noordkaaplandschap. Wanneer de boom in de winter bloeit, worden zwermen vogels aangetrokken door de overvloedige nectar, en men kan bavianen de bloemen zien verscheuren om de zoete drank te bemachtigen. De herdersboom, een gedrongen boom die groeit in typisch droog, open bosland en bushveld, kan in het gebied worden aangetroffen. De Khoi- en San-gemeenschappen rond deze gebieden koesteren diepe verering voor deze boom; vernietiging ervan is streng verboden. Deze boom groeit ook in een deel van de provincie Vrijstaat.

Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

Oorspronkelijke bevolking Augrabies Falls

augrabies-fall-khoekhoe-volk

Het oorspronkelijke Khoekhoe-volk noemde de waterval Ankoerebis, wat "de plaats van het grote lawaai" betekent. De Khoi en San gemeenschappen binnen het grote nationale park bewonen koepelvormige hutten die 'matjiehuise' (mathuizen) worden genoemd. De hutten zijn ideaal voor zowel warme als koude klimaten. Bij warme temperaturen krimpen de boomstammen waaruit de matten zijn gemaakt, waardoor er gaten ontstaan - waardoor een verkoelend ventilatiesysteem ontstaat. Het omgekeerde gebeurt bij koude klimaten, als de stammen uitzetten om de kou buiten te houden. De Trekboeren die zich later in het gebied vestigden, ontleenden er de naam Augrabies aan. De naam wordt soms gespeld als Aughrabies. Langs de Oranjerivier bevinden zich vele afzettingen van alluviale diamanten en volgens de legende ligt de grootste voorraad diamanten ter wereld in het draaigat dat door het donderende water in het graniet aan de voet van de waterval is uitgehold. De voorouders van de moderne geschiedenis hebben het gebied rond de Oranjerivier bewoond sinds de Vroege Steentijd. In deze tijd zijn er bewijzen dat de vroege mens wapens had ontwikkeld voor de jacht op dieren als nijlpaarden. Zij wisten zich te vestigen in de buurt van goede waterbronnen zoals de Oranjerivier. Tijdens de Midden-Steentijd had de mens formelere werktuigen ontwikkeld en begon hij vuur te gebruiken. De Late Steentijd, die 22 000 jaar teruggaat, wordt gekenmerkt door werktuigen die kleiner zijn dan in de voorgaande perioden. De meest vruchtbare archeologische elementen zijn de steenhopen uit de latere steentijd. Uit opgravingen is gebleken dat niet alle cairns menselijke skeletresten bevatten. Het gebied wordt bewoond door het Nama-volk dat zich in de loop der eeuwen heeft weten aan te passen aan de barre omstandigheden van het gebied. Een traditionele uitdrukking uit dit gebied zijn de traditionele koepelvormige hutten die bekend staan als "matjieshuise" en een directe vertaling zou zijn "mathuizen". Deze huizen zijn uitermate geschikt voor het hete klimaat in dit gebied. In de zomer krimpen de stengels en halmen waaruit de matten zijn opgebouwd, waardoor er kieren ontstaan. Daardoor kan er een briesje door en koelt de hut af. In de winter zetten de stengels uit om de koude wind en regen buiten te houden.
Augrabies Falls National Park Zuid-Afrika

13 Geheimen van Augrabies Falls National Park

null

Jaren geleden noemden de KhoiSan deze plek in de noordelijke uithoeken van de Noordkaap ~ Aukoerebis ~ plaats van groot lawaai. Vandaag beschrijven bezoekers het als 'een scène recht uit BBC's Planet Earth'.

Het geluid van een rivier die overstroomt en elke minuut 405 miljoen liter water over de rand van de kloof stort, is net zo luid als de naam doet vermoeden. Maar de watervallen zijn niet het enige wat het Augrabies Falls National Park te bieden heeft...

 

1.Het woestijn/rivier ecosysteem

Als woestijnlandschap, rotsen en keien, zand en struikgewas jouw idee van schoonheid zijn, dan is dit het park voor jou. De bijna onwereldse woestijnomgeving, de consistente vegen van keien en rotsen en de turbulentie van de watervallen vormen samen een soort van ongewone schoonheid die tegelijkertijd hard en opvallend is. Het woestijn/rivier ecosysteem is het meest interessante aspect van het nationale park, dat en zijn 500 miljoen jaar oude ravijn.


2. De watervallen zijn ongelooflijk, maar verwacht geen Vic Falls

In volle vloed wordt de majesteit van 19 (kleine) watervallen gecombineerd tot een stortvloed van jewelste als het water 56 meter verderop de kloof raakt. Wat watervallen betreft, is dit de beste die je in Zuid-Afrika kunt vinden. Je kunt echter beter voorzichtig zijn bij het bekijken. Er zijn verhalen van mensen die in hun enthousiasme te ver voorover leunden en met weinig moeite in de neerstortende turbulentie eronder gleden. Maar maak je geen zorgen, het grote hek waarachter je de watervallen kunt zien is voldoende om ongelukken vandaag te voorkomen.

 

3. Moon Rock is een geologisch wonder

De enorme gneis (spreek uit als mooi) koepel die Moon Rock is, is een van de grootste van de grote granieten koepels die verspreid in het landschap te vinden zijn.

Het is een van de grootste attracties in het park, miljoenen jaren geleden gevormd. De gladde bovenkant is het resultaat van lagen gesteente die in de loop der jaren zijn afgebladderd, net als de lagen van een ui (kijk maar eens en je zult plakken zien die naar de grond toe schuiven). Ga op de top van Moon Rock staan en je zult zien dat het niet de enige granieten rots is - er zijn er nog meer die in de verte schitteren.


4. De grote verrassing zijn alle heuvels

Je bent voorbereid om een vlak woestijnlandschap te verwachten. Maar in werkelijkheid is het landschap totaal uniek met granieten ontsluitingen en glooiende heuvels over het hele park.


5. Het is warmer dan je denkt

Het klimaat van het park is ruw. Er valt hier slechts 107 mm regen per jaar, en in de zomer stijgt de temperatuur gemakkelijk tot 40°C. Ga in december en je zult merken dat de zwembaden nauwelijks helpen.

 

6. Twin Falls en Arrow Point zijn ondergewaardeerd

Als je richting Arrow Point loopt, kom je onderweg langs Twin Falls. Het is een veel zachtere serie van een waterval, vlak daaronder gevolgd door een kleine waterval. Gecombineerd vormt het een prachtig tafereel. Arrow Point is waar de twee kloven samenkomen, stroomafwaarts van de hoofdwaterval, en een korte wandeling (2,5 km) van het hoofdkamp. Het is een van de beste uitzichten over de kloof waarin de hoofdwaterval valt.

De rotsen zijn ongelooflijk. Deze mag u niet missen.


7. Ararat Viewpoint is het summum, en Oranjekom is ook verbluffend.

Je moet aan de Grand Canyon denken (zij het op veel kleinere schaal) als je bij het uitzichtpunt Ararat staat (dat je de adem beneemt!), op een paar kilometer van de hoofdwaterval. De loop van de rivier die zich een weg heeft gebaand door de kloof is prachtig, de erosie, in de loop der jaren, van het graniet van het landschap is ongelooflijk. Oranjekom ligt dicht bij Ararat.


8. De beste tijd om de watervallen te fotograferen is bij zonsondergang

Het licht in de late namiddag is perfect, zelfs als de watervallen nog maar een druppeltje zijn.

 

9. Er is veel wild In het park leven

47 soorten zoogdieren, waaronder springbok, gemsbok, kudu, klipspringer, Afrikaanse wilde kat, gevlekte genetkat, giraffe, aardwolf, luipaard en de zeldzame Hartmann bergzebra. Kijk ook uit naar mangoesten, dassie en hagedissen, vooral rond het kamp.


10. Doe de Klipspringer, Ebony, Kloof en Dassie wandelroutes

Klipspringer is een drie-daagse, twee nachten durende zelf te lopen route, maar je moet wel van tevoren boeken want hij is populair, vooral omdat hij tussen oktober en maart gesloten is in verband met de hitte.

Dassie is een stuk eenvoudiger, de 6,5 km lange rondwandeling brengt je van het hoofdkamp naar Arrow Point en vervolgens naar Moonrock en Potholes. Ebony (een schaduwrijke wandeling) en Gorge trails zijn kortere wandelingen die goed zijn om de benen te strekken en van het uitzicht te genieten.


11. Je moet in Tutwa blijven

Tutwa Desert Lodge ligt ook in het Riemvasmaak Conservancy, nog dichter bij de grens met Namibië dan Augrabies Falls National Park. Beschouw het als een intiem Kalahari toevluchtsoord, want deze luxe 16 000 hectare grote privé lodge heeft slechts een klein aantal intieme suites.

Maar het heeft ook toegang tot meer dan 20 kilometer aan de voorkant van de Oranjerivier, en een eigen programma om luipaarden te beschermen. U zult hier niet weg willen.


12. Echo Corner is echt een echokamer

Echo Corner is niet alleen een prachtig stukje natuur, maar het is ook zo gevormd dat als je roept, je stem naar je terugkaatst. Beide kanten van de rivier worden hier geflankeerd door steile granieten kliffen.

 

13. Ga op een begeleide nachtrit

Dit is een van de hoogtepunten van een verblijf in het park.


Bonustip: wanneer moet je gaan?

Als je de watervallen in volle stroming wilt zien (of zo dichtbij mogelijk), dan is tussen maart en mei, wanneer de temperaturen wat koeler zijn, de beste tijd van het jaar. In de zomer, van november tot februari, kan het er verschrikkelijk heet zijn (42 graden Celsius in de schaduw).

Ja, ik wil het Augrabies Falls National Park bezoeken

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve accommodatie nabij Augrabies Falls National Park

Bekijk Mister Goodlife's keuze