Chobe-Game-Lodge-in-Botswana-boot

Botswana

Safari in de mooiste natuurparken van Botswana

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

In Botswana tref je de meest ongerepte natuur van Zuidelijk Afrika en in verhouding weinig toeristen. Het is prijzig maar voor de echte safari liefhebber een must om in dit prachtige land een ultieme safari reis te beleven.

Uniek in Botswana is de combinatie van droog en nat, woestijn en water. Mister Goodlife reisde in Botswana door zeer droge en vooral ook door zeer natte gebieden. Op safari in een open game drive auto op zoek naar leeuwen en luipaarden maar ook in een bootje of mokoro varend tussen papyrus en rietvelden met zicht op vele kuddes olifanten op de oevers van de Chobe rivier.

Botswana ligt tussen Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Het land is vijftien keer zo groot als Nederland en heeft 1,6 miljoen inwoners. Veel ruimte voor wilde dieren dus. Een groot deel van Botswana is bedekt door Kalahari zand. In het noord-oosten van het land is het anders want daar is voldoende water aanwezig voor begroeiing, Hier is de beroemde en prachtige Okavango Delta te vinden.

Naast het Okanvango Delta gebied zijn er nog meer interessante locaties in Botswana, waaronder Chobe National Park (nabij Victoria Falls), Makgadilgadi National Park, Nxai Pan National Park en natuurlijk de uitgestrekte Kalahari woestijn. De Tsodilo heuvels in het noord-westen van het land zijn ideaal voor trektochten. In dat zelfde gebied zijn prachtige schilderingen van het San-volk te bewonderen.

Bekijk foto's van Botswana

Buffels-in-Botswana

Botswana

Bekijk de video!

botswana-boom

Wanneer Botswana bezoeken?

Beste tijd om Botswana te bezoeken Botswana heeft een semi-aride klimaat, met twee verschillende seizoenen: nat en droog. Het natte seizoen beslaat de zomermaanden (november tot maart), maar is vaak grillig en van korte duur. In januari en februari valt de meeste regen. Het droge seizoen (winter) duurt van mei tot augustus. Temperaturen kunnen oplopen tot 44 graden Celsius in de zomer en dalen tot onder het vriespunt tijdens winternachten. De beste tijd om Botswana te bezoeken is tussen mei en september. Het weer is verleidelijk tijdens deze maanden en het terugtrekkende water biedt uitstekende omstandigheden voor het bekijken van wild. December tot maart is het hoogseizoen in de Kalahari als zebra's en vogels over de Makgadikgadi Pans trekken. Opmerkelijke evenementen zijn: Maitisong Festival, Kuru Dance Festival en de Toyota 1000 Desert Race. Voor goedkope vluchten naar Botswana is de beste tijd om het land te bezoeken van november tot maart
botswana kano tour safari

Waarom Botswana?

 • Indrukwekkende en afwisselende natuur
 • Safari op het water en natuurlijk op het land
 • Veel privacy, minder Nederlanders dan in Zuid-Afrika
 • Hoog luxe niveau van de safari lodges of tented camps
 • Veel groen want in de delta's veel water
botswana-okavango-delta

Introductie Botswana

Botswana is een ingesloten land in het hart van zuidelijk Afrika. Het is een van de grootste safaribestemmingen in Afrika en de thuisbasis van enkele van de meest unieke landschappen ter wereld. Verzonken in het zinderende zand van de Kalahari woestijn ligt de Okavango Delta, een oase van lagunes en glinsterende waterwegen omringd door palm-, papyrus- en rietbossen. De delta krioelt van de wilde dieren. Glijd door de delta in een mokoro en u zult olifanten, buffels en nijlpaarden zien die zich koesteren in het glinsterende water. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Makgadikgadi Pans National Park, waar het immense gebied roze kleurt van de flamingo's, terwijl het Chobe National Park en het Kgalagadi Transfrontier Park nooit falen te verbazen met hun ontzagwekkende landschappen en overvloed aan wilde bewoners. Rivierboottochten, ballonvaarten en olifantensafari's zijn onvergetelijke manieren om dit prachtige land te ervaren. Andere klassieke ervaringen in Botswana zijn ontmoetingen met de inheemse San-stammen en meanders langs de eeuwenoude baobabs in Nxai Pan National Park.

5 redenen om Botswana te bezoeken

botswana-okavango-delta

Botswana

botswana-game-drive

Botswana, een van de prijsjuweeltjes van de Afrikaanse toerisme-industrie, wordt gekenmerkt door zijn vriendelijke bevolking, eindeloze sterrenhemels en enkele van 's werelds mooiste wilde dieren en exotische zonsondergangen. Botswana ligt in zuidelijk Afrika, net ten noorden van Zuid-Afrika. Het land grenst aan Zuid-Afrika, Namibië, Zambia en Zimbabwe en er wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. Botswana is een politiek stabiel land en het grootste deel van de bevolking geniet van een hoge levensstandaard. In feite heeft het sinds 1966 een van de hoogste economische groeicijfers ter wereld gehandhaafd. Tot de rijke en gevarieerde fauna van Noord-Botswana behoort ook een van de weinige overgebleven grote populaties van de met uitsterven bedreigde Afrikaanse wilde hond. Mister Goodlife formuleerde 5 redenen om dit diverse en exotische land te bezoeken, ook al zijn er veel, veel meer!

 

1. Safari wonderland

De jaarlijkse transformatie van de woestijn, als het water van de Okavongo Delta zo'n vijftienduizend vierkante kilometer land overspoelt, zorgt voor spectaculaire wildlife-observaties. In deze periode wordt u getrakteerd op een feest van uitzicht, wanneer een grote verscheidenheid aan dieren zich rond het water verzamelt: van zebra's, elanden en springbokken, tot olifanten, krokodillen, neushoorns en leeuwenroedels. De suggestieve mokorotochten - een traditionele uitgeholde kano gemaakt van een ebbenhouten of worstenboom - vinden grotendeels plaats in deze ondiepe seizoensgebonden overstromingsvlakten van de Okavango Delta als transportmiddel. Wat een geweldige manier om dicht bij deze prachtige dieren te komen!

 

2. Olifanten, olifanten en nog eens olifanten

Naast de 160 000 olifanten die in Botswana verblijven, passeren zo'n 40 000 trekkende kuddes het land - in totaal ongeveer een derde van de olifantenpopulatie op aarde. Terwijl de waterkant van de Chobe-rivier de plek is om grote familiekuddes te zien, staat de Savuti bekend als het domein van de grote olifantenstier. Deze eenzame reuzen met slagtanden zweven over de horizon of fladderen rond de stoffige randen van kleine waterpoelen, drinken en vertrekken weer. Chobe is echt een "Land van Reuzen", een ultieme bestemming voor olifantenliefhebbers.

 

3. Leiders in ecotoerisme

Door een overgang van consumptief naar niet-consumptief toerisme en een jachtverbod voor het hele land dat in 2013 van kracht werd, heeft de visionaire regering van Botswana het voortouw genomen om ecotoerisme te laten werken voor zowel de gemeenschappen als de wilde dieren in hun gedeelde omgeving.

 

4. Het voorrecht van intimiteit

Safari's in Botswana bieden een bijna exclusieve en uitstekende ervaring, met een netwerk van particuliere 'concessies' en een handvol kleine, goed ontworpen safari lodges. Geniet van onvergetelijke ervaringen op maat met dagelijkse wildactiviteiten onder leiding van goed geïnformeerde, lokale gidsen die al langer dan ze zich kunnen herinneren dieren opsporen in de bush. Een cruise bij zonsondergang op de rivier is perfect als de dag afkoelt en de dieren zich verzamelen om hun laatste slokje water naar beneden te jagen voordat de nachtelijke roofdieren ontwaken uit hun dagslaap.

 

5. Migraties

Elk jaar in de zomermaanden vinden twee van Afrika's grootste migraties van zebra's en antilopen plaats over de zoutpannen van het Makgadikgadi National Park en Savuti, dat in het westen grenst aan de Delta en in het oosten aan het Chobe National Park. Sommige zebra's trekken van zo ver weg als de uiterwaarden van Chobe nabij de grens tussen Namibië en Botswana, om via Savute in het Makgadikgadi-gebied aan te komen. Dit is een rondreis van 500 km, de langste van alle geregistreerde migraties van grote zoogdieren in Afrika. De populairste en bekendste plaats om dit prachtige schouwspel te bekijken is vanuit het Meno a Kwena kamp, gelegen langs de Boteti rivier aan de westelijke grens van het Makgadikgadi Pans National Park.

Welke steden bezoeken in Botswana?

Selected by Mister Goodlife

chobe-national-park-botswana-safari

Maun

botswana-maun-okavanga-delta

Maun is de belangrijkste toeristische hoofdstad van Botswana. Met een bevolking van meer dan 55.000 is het de 5e grootste van het land. In Maun kunt u meer ontdekken van Afrika's kostbare wilde dieren en Botswana's eigen unieke cultuur. Tot de toeristische topattracties van de stad behoren de Okavango Delta, de Mosu Safari Tours en Air Shakawe. Maun heeft een bloeiende safari-industrie die populair is bij toeristen. De rijkdom aan natuur die Maun onmiddellijk omringt, biedt u de perfecte omgeving om de iconische schoonheid van Afrika te ontdekken. Naast de wildobservatie die u hier kunt genieten, zijn er ook helikopter- en vliegtochten en boottochten langs de schitterende Okavango Delta. In Maun kunt u ontspannen en uw eetlust stillen in een aantal uitstekende restaurants die zowel lokale als Europese gerechten serveren. In het Maun Education Park vindt u alle informatie over de dieren die u in de omgeving kunt aantreffen, waaronder giraffen, impala's, kudu's, lechwe's, een verscheidenheid aan vogels en nog veel meer. Haal een souvenir voordat u naar huis terugkeert uit het Nhabe Museum.

 

Waarom Maun bezoeken?

1. Natuur: 

Maun biedt de perfecte omgeving voor safari's, met genoeg te verkennen. Met schilderachtige rivieren, prachtige graslanden en veel van Afrika's beroemde dieren, zult u een magische ervaring hebben in deze stad.

2. Helikoptertours:

De omgeving rond Maun is ook ideaal voor helikoptertours. Maak een tocht rond deze bestemming en krijg een uniek perspectief op de betoverende schoonheid.

3. Zoutpannen:

Ga op een onvergetelijk avontuur tijdens het verkennen van de zoutpannen net buiten de belangrijkste stad. Reizen door deze bijna eindeloze zandvlakten zal je met verstomming slaan.

 

Wat is de beste tijd om Maun te bezoeken?

In Maun kunt u het hele jaar door warm weer verwachten. Om een pauze te krijgen van de hoge temperaturen, bezoek deze stad van mei tot augustus (late herfst en winter) en ervaar warm en aangenaam weer. Van juni tot en met oktober zijn de piektarieven van kracht en is er weinig beschikbaarheid. Campings zijn dan maanden van tevoren volgeboekt. Als u beter wild wilt zien, boek dan een reis in de lente, zomer en vroege herfst seizoenen (september - april). Voor lage accommodatie prijzen, bezoek Maun in april, mei en november; maar deze periode brengt regen, en de nachten zullen koud zijn. U krijgt echter de beste accommodatieprijzen als u een reis naar deze bestemming boekt tussen december en maart - maar vermijd Kerstmis en Nieuwjaar. Er zijn ook regens tijdens deze periode, die off-road rijden moeilijk kunnen maken. Laat Travelstart helpen uw reis naar Maun te regelen voor een fantastische vakantie-ervaring.

 

Belangrijkste attracties in Maun

 • Okavanga Delta
 • Mosu Safari Tours
 • Helicopter Horizon
chobe-national-park-botswana-safari

Francistown

botswana-francistown

Francistown, vaak omschreven als de 'hoofdstad van het noorden', is de op één na grootste stad van Botswana. De stad telt ongeveer 150.800 inwoners, met een grote verscheidenheid aan stammen en culturen. De mensen in Francistown zijn vriendelijk en sociaal. De belangrijkste bezienswaardigheden rond de stad zijn het Tachila Nature Reserve en de Domboshaba. Onlangs nieuw leven ingeblazen goudmijnen, hebben een obsessie gebracht aan de stad, voortstuwend in haar economische groei. Francistown biedt een optimistischer blik in de toekomst. Wegenwerken en openbare ruimtes hebben al een facelift gehad en zijn verbeterd door de toename en uitbreiding van de economische groei.

 

Waarom Francistown bezoeken?

1. Tachila Natuurreservaat Bezienswaardigheden:

Het hart van Botswana, en de tweede grootste broedplaats van deze met goud verlevendigde moederstad. In het centrum van het hart kloppen attracties als Tachila Nature Reserve, en Domboshaba.

2. Handgemaakte kleipotten met kunstarts & Cultuur:

Rijk gediversifieerd en gerespecteerd voor hun oude, moderne cultuur. De stad leeft met haar hart op de mouwen. Doe mee aan een traditionele dans, of verken een Bushman tour met gids.

3. Portugese Croissant met Custardvulling gerechten:

Verrassend genoeg kan Francistown bogen op zowel de Indiase als de Europese, West-Europese en Portugese keuken. Verlaat Francistown niet zonder enkele verrukkelijke lekkernijen te hebben geprobeerd, zoals kati roll, rajma en gekruide kerrie-kikkererwten.

 

Wat is de beste tijd om Francistown te bezoeken?

Gemiddeld genomen is het weer in Francistown het hele jaar door goed. De warme seizoenen zijn van september - december. Gedurende deze tijd is er over het algemeen een toename van het toerisme en is er overal een lichte stijging in de prijzen van hotelaccommodatie. De jaarlijkse schoolvakantie valt ook in deze periode, zodat winkels, restaurants en openbare ruimten doorgaans overvol zijn. Tijdens de droge perioden van mei tot augustus is het mogelijk dat de mensenmassa's in de straten van Francistown afnemen. Tijdens de maanden januari - februari is het het natst in Francistown, zodat de lokale bevolking de neiging heeft binnen te blijven. Dit zorgt voor minder verkeer op de wegen en minder drukte in de openbare ruimte omdat er minder mensen naar de stad trekken.


Belangrijkste bezienswaardigheden in Francistown

 • Tachila Natuurreservaat
 • Supa Ngwao Museum
 • Domboshaba Ruïnes
chobe-national-park-botswana-safari

Kasane

botswana-kasane-chobe-national-park

Kasane is, met zijn bevolking van minder dan 10.000 mensen, een zalig rustig stadje in een zalig rustige regio van de wereld. Gelegen aan de oevers van de Chobe-rivier vormt dit stadje de toegangspoort tot het Chobe National Park, waarvan de uitgestrekte kilometers zonovergoten, liefdevol bewaarde natuurlijke schoonheid de toeristen al decennia lang betoveren. Kasane biedt de avontuurlijke reiziger de kans om zich volledig onder te dompelen in het rustieke comfort en de uitgestrekte natuurlijke schoonheid waarvoor dit continent zo internationaal geliefd is. Het biedt kilometers ongerepte pracht en de mogelijkheid om in nauw contact te komen met de wilde en wonderbaarlijke wereld, die zo liefdevol bewaard is gebleven op de vlaktes van Afrika. Drijf over het water en geniet van de Afrikaanse zonsondergang op een van de plaatselijke cruises op de Chobe-rivier, maak een 4x4-rit door de kilometerslange, adembenemende safari, of slenter gewoon door de rustige straten van het zonovergoten stadje; alleen u en de grenzeloze wonderen van Afrika.

 

Waarom Kasane bezoeken?

1. Natuurlijke pracht:

Kasane is de kans die Afrika biedt om je onder te dompelen in de kilometerslange ongerepte natuur, en oog in oog te staan met de prachtige wilde dieren.

2. Weggaan:

Zo ver van het verstikkende rumoer van het stadslandschap als maar mogelijk is, biedt Kasane zijn gasten de kans om volledig te ontsnappen aan de ontberingen van het moderne leven.

3. Kasane rivier:

Met cruises die overal in de omgeving worden aangeboden, krijgt u talloze mogelijkheden om op het water van de stromende Chobe-rivier te dobberen en van de Afrikaanse zonsondergang te genieten.

 

Wat is de beste tijd om Kasane te bezoeken?

Zoals in heel Afrika is Botswana over het algemeen het hele jaar door warm; zelfs de koelste periode, van juni tot september, verschilt weinig van de rest van het jaar en bereikt soms hoogtes van rond de 24˚C. De koelste periode is ook het hoogtepunt van het toeristenseizoen, want naast het feit dat het dan het minst warm is, is het ook de periode met de minste regen en de hoogste concentratie wilde dieren in de uitgestrekte natuurparken van de regio. Ga in deze tijd, en uw ervaring zal iets koeler en droger zijn, en een paar meer waarnemingen van wilde wonderen met zich meebrengen; maar ga min of meer elk ander moment, en de weersverschillen zullen, voor het grootste deel, verwaarloosbaar zijn - en, wat meer is, u zult meer kans hebben om een goede accommodatie aanbieding te vinden.

 

Belangrijkste attracties in Kasane

 • De Baobab boom
 • Chobe Nationaal park
 • Chobe River Tours
chobe-national-park-botswana-safari

Gaborone

botswana-maun-okavanga-delta

Gaborone: een stad die de ziel van Botswana in zich draagt, bezaaid met historische bezienswaardigheden en kansen om aan de natuur te ontsnappen. Gaborone is een van de meest low-key hoofdsteden in Afrika. Met meer dan 230.000 inwoners binnen de stadsgrenzen is het de grootste stad van Botswana. Gaborone is bekend om zijn dam en het Gaborone wildreservaat. Andere toeristische attracties zijn de religieuze site van de International Society for Krishna Consciousness en de National Botanical Garden. Gaborone, de hoofdstad van Botswana, ligt aan de Notwane-rivier en is de grootste metropool van het land. Na haar onafhankelijkheid in de jaren 1960 is de stad het politieke en economische centrum van Botswana geworden. Vele standbeelden en monumenten rond de parlementsgebouwen brengen hulde aan de voormalige leiders en vrijheidsstrijders van de natie. Gaborone heeft veel bezienswaardigheden, waaronder Kgale Hill en de Gaborone Dam, een populaire plek voor vogelspotters, vissers en watersporters. Wie de natuur van dichtbij wil zien, kan zijn hart ophalen in de wildreservaten van Gaborone en Mokolodi, waar een overvloed aan wilde dieren en inheemse flora te vinden is. Stop bij het National Museum and Art Gallery voor een blik op het verleden van Botswana en bekijk traditionele kunstwerken van bekende kunstenaars. Laat de winkelcentra links liggen en struin de ambachtelijke markten af voor een culturele winkelervaring.

 

Waarom Gaborone bezoeken?

1. Prachtige wilde dieren:

Pak een picknickmand in en zoek een plekje in Gaborone Game Reserve waar je omringd wordt door wrattenzwijnen, zebra's en inheemse vogels. In het Mokolodi-reservaat kun je gamedrives maken waarbij veel te zien is!

2. Weelderige landschappen:

Huur een fiets of maak een wandeltocht op de heuvels van Kgale en BTC, waar je wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de glooiende, groene landschappen die zich helemaal tot Zuid-Afrika uitstrekken.

3. Ambachtelijk winkelen:

Dwaal door de kunstdorpen en lokale ateliers waar u prachtige wandtapijten, aardewerk en houtsnijwerk vindt. De boerenmarkten zijn een geweldige plek om verse producten te proeven en wat souvenirs uit te zoeken.

 

Wat is de beste tijd om Gaborone te bezoeken?

De beste tijd om Gaborone te bezoeken is tijdens het winterseizoen, dat plaatsvindt tussen mei en augustus. Het weer leent zich voor een perfect verblijf, aangezien de regenval tot een minimum beperkt blijft en de lucht aangenaam en koel is, in tegenstelling tot de droge zomermaanden. De winter is geen druk seizoen, dus u heeft meer accommodatie en activiteiten tot uw beschikking. Probeer de zomerperiode, tussen december en februari, te vermijden, aangezien de combinatie van zware regenval en stijgende temperaturen resulteert in een vochtige atmosfeer. Als je in de eerste week van april in Gaborone bent, ga dan naar het jaarlijkse Maitsong Festival - het grootste kunstfestival van het land, met internationale en lokale artiesten.

 

Belangrijkste attracties in Gaborone

 • Mokolodi wildreservaat
 • ISKON (Hindoetempel)

Welke Safariparken bezoeken in Botswana?

Safari locaties Selected by Mister Goodlife

botswana moeras

Okavanga Delta

botswana-okavanga-delta

Een groot deel van Botswana is bedekt door het onvruchtbare Kalahari zand. In het noord-oosten van het land is de situatie echter compleet anders. Daar is voldoende water aanwezig voor begroeiing, hier is dan ook het nationale park Okavango Delta te vinden. Okavango Delta wordt van water voorzien door de Okavango rivier, die vanuit de Angolese hoogvlakte over een afstand van 1600 kilometer en met een verval van 600 meter naar het noord-oosten van Botswana stroomt. Het park is onderverdeeld in een aantal "concessies" van ieder enkele tienduizenden hectares. Deze concessies zijn weer verdeeld over nationale (safari)parken en private game reserves (privé safariparken). In de Nationale parken moet je op de zandpaden blijven en mag je na zonsondergang en voor zonsopkomst niet rijden. In de Private Game Reserves mogen de voertuigen wel van de paden en ook in het donker rijden. De kampen zijn niet met de auto te bereiken en hebben daarom allemaal een landingsbaan geschikt voor kleinere vliegtuigen.

botswana moeras

Chobe National Park

botswana-chobe-national-park

Hier leeft de grootste populatie olifanten in Afrika. In het Chobe National Park komen de olifanten in de droge periodes elke namiddag naar de Chobe rivier om te drinken aan de oever. Je kunt dit geweldige schouwspel vanuit een boot heel goed volgen. Het is ook een ultieme gelegenheid voor het filmen en fotograferen van dé picture perfect settings. Helemaal als de olifanten de rivier oversteken en op korte afstand van de boot een wervelende show vol waterpret opvoeren. Chobe National Park is ook een birder's paradise dankzij de ontelbare hoeveelheden bijzondere vogels die hier te zien zijn. Je kunt hier verblijven in safari lodges en boottochten maken  of je kunt verblijven op zogenaamde houseboats, een kleine cruise boat waarop je ook kunt overnachten.

botswana moeras

Tuli Block

botswana-tuli-block

De wildernis van Tuli Block bestaat uit een prachtig landschap, grote rotsformaties, rivierbeddingen met knotsen van oude bomen en vooral veel dieren.  Naast game drives genoot Mister Goodlife hier ook van andere safari activiteiten zoals wandelen, mountain biken en paardrijden en voelde zich echt verbonden met de natuur. Omdat Tuli Block direct grenst aan de Limpopo provincie van Zuid-Afrika is een een combinatie van safari in Zuid-Afrika en Botswana hier logistiek vrij makkelijk te doen voor reizigers die met een huurauto op pad willen.

botswana moeras

Savute

botswana-savute

Savute is vooral bekend om de grote zebra migratie die hier plaatsvindt waarbij de zebra's van noord naar zuid trekken. Savute is een deel van het Chobe National Park waar het Savute Channel stroomt, maar onafhankelijk van de regenval ook weer helemaal kan opdrogen. Het nattere Savute Marsh trekt veel dieren aan.

botswana moeras

Linyanti

botswana linyanti

In Linyanti zag Mister Goodlife gelukkig nog veel met uitsterven bedreigde wilde honden die hier als families leven en samen jagen.

botswana moeras

Khwai

botswana-khwai

De Khwai regio ligt aan de noordoost kant van de Okavango Delta, grenzend aan Moremi Game Reserve. Vele olifanten, antilopen, wild dogs en luipaarden bevolken de uiterwaarden van de Khwai River in dit mooie safari gebied.

Luxe accommodatie Botswana

 Signature Selection by Mister Goodlife

Meer weten over Botswana?