Artikel over Exclusive Culitravel en Mister Goodlife in            Bech Report

Auteur: Redactie Bech Report

Een culinaire wijnreis in Zuid Afrika, op pad met Mister Goodlife.

Klik hieronder om de PDF versie van het originele artikel te zien met daarin ook foto's.

Wijn- en culireizen zijn een trend. Grote reisorganisaties verpesten deze trend echter razendsnel tot de nieuwste vorm van massatoerisme. Personal reiscoach Jos van Krimpen weet beter. Zijn bedrijf Exclusive Culitravel organiseert kleinschalige culinaire wijnreizen naar Zuid Afrika. Daarnaast maakt hij ook reizen op maat met oa. natuur, golf, safari, bergen, strand en sport als ingrediënten. Bech Report sprak met de man die door zijn gasten werd benoemd tot Mister Goodlife in Zuid Afrika.


Met zijn 30-en in een bus, veel kilometers maken, hoog tempo en veel oppervlakkige belevenissen. Dat is wat je vaak krijgt voorgeschoteld bij een gemiddelde groepsreis naar Zuid Afrika. Zelf wil personal reiscoach Jos van Krimpen zo niet op vakantie en dus gaan zijn gasten ook niet zo. In plaats daarvan brengt hij zijn gasten onder in exclusieve luxueuze landelijk gelegen guesthouses en lodges, waar, met maximaal zes kamers, geen hotel- maar een thuisgevoel heerst en organiseert hij tailormade proeverijen en workshops bij de fine fleur van vineus en culinair Zuid-Afrika. En daarmee past deze reis perfect in de nieuwe toeristische tendens van kleinschalig, persoonlijk en exclusief. De nieuwe vakantieganger heeft een onstilbare honger en dorst naar unieke reiservaringen en persoonlijke ontmoetingen. We willen geen toerist zijn en Jos van Krimpen (Exclusive Culitravel) heeft dat goed begrepen. Hij neemt per reis hooguit acht door hem zorgvuldig gescreende gelijkgestemden mee naar de verhalen achter de wijnen en de gastronomie in Zuid Afrika, opdat ze eenmaal weer thuis vrienden aan de dinertafel kunnen trakteren op persoonlijke vertellingen over ontmoetingen met beroemde wijnmakers en topchefs en anderen die er toe doen in Zuid Afrika.. “Ik laat jullie mijn vrienden zien,” en “Ik wil herinneringen maken,” zegt Jos, die altijd zelf meegaat. 


Bovendien legt hij vanuit standplaats Amsterdam van tevoren huisbezoeken af bij elke medereiziger om verwachtingen en persoonlijke wensen boven tafel te krijgen. Zo levert hij maatwerk binnen een groepsreis. Kom daar maar eens om bij de gemiddelde reisagent. ”Dit is een land waar je heel gemakkelijk je hart aan kunt verliezen. En dat heeft niet alleen met het oogverblindende landschap, maar ook met de vriendelijke en relaxte bevolking te maken. De hedendaagse Zuid-Afrikaanse keuken is een prettige mengelmoes van stijlen en smaken”.


Alle chefs die Jos aan zijn gasten voorstelt, hanteren hun eigen stijl. En die eigenzinnige aanpak zorgt voor een weldadige variatie in gerechten. Iedereen gebruikt verse en seizoensgebonden ingrediënten. Traditioneel Zuid-Afrikaans wordt moeiteloos gecombineerd met eigentijds moleculair. Perfecte bediening maakt de maaltijden tot een feest. En ‘the icing on the cake’ wordt gevormd door een schier eindeloze reeks aan voortreffelijke, lokaal geproduceerde wijnen die zowel in de top restaurants geproefd worden als op de wijndomeinen waar Jos zijn gasten mee naartoe neemt. Wijnmakers en estate-eigenaren verzorgen daar speciale proeverijen die verder gaan dan de reguliere toeristische proeverij. Het is dankzij de compromisloze Zwitserleven-zucht van Jos dat je als gast daar beland waar je móet zijn geweest.


Zo brengt hij zijn gasten ook op plekken en bij mensen waar je anders nooit binnen zou komen. Jos is een insider. Eentje met smaak en (wijn)kennis. De persoonlijke ontmoetingen die hij organiseert met wijnmakers, chefs, estate eigenaren en andere bevriende profs uit de wereld van food & wine maken veel indruk. De bevriende chef-koks zijn stuk voorstuk zeer benaderbaar en komen graag aan je tafel hun visie op koken uiteenzetten. Het betreden van de keuken is doorgaans slechts weggelegd voor de gasten van Exclusive Culitravel. De diverse restaurants zitten vaak de meeste dagen vol; voor een diner in de toprestaurants moet soms maanden van tevoren worden gereserveerd. De bediening is niet hautain, maar prettig, ongedwongen en correct. Dat is overigens een gevoel dat je voortdurend bekruipt. De mensen die we ontmoeten, blank, zwart en gekleurd blijken allemaal warm, open en vriendelijk. Een bezoek aan deze streek voelt op een merkwaardige en onbestemde manier als een vorm van thuiskomen. Iedereen is gastvrij en doet zijn of haar uiterste best om je volkomen op je gemak te laten voelen. Overal heerst een ongedwongen sfeer en arrogantie is een begrip dat ze hier niet kennen. Naast deze ontmoetingen toont Jos zijn gasten de highlights van de Western Cape: Kaapstad, Kaap de Goede Hoop, Robbeneiland, de Tafelberg, Stellenbosch, Franschhoek, pinguïns, walvissen en dolfijnen. De prachtige natuur, de zee, de stranden, de terrasjes, de bossen, de bergen, de pittoreske dorpjes, het heerlijke klimaat, de panorama’s …………zijn gasten genieten, leren, waarderen, lachen, verbazen zich en onthaasten in een prachtige en ook veilige omgeving. Men voelt zich bevoorrecht en dat is precies wat reisorganisator Jos voor ogen heeft.


Aan het eind van de reis, moeten velen hun nieuwe liefde wel bekennen. Deze mededeling veroorzaakt een brede glimlach. “Dat hoor ik gelukkig wel vaker”, luidt zijn verklaring. “Ik zeg dan ook altijd dat een bezoek aan deze streek iedereen nog lang zal bijblijven. Erger nog…. velen vragen op de derde dag of we misschien ook bij een makelaar langs kunnen!“ Mister Goodlife begrijpt dat, hij woont zelf ten slotte ook voor de helft van het jaar tussen de wijngaarden in Stellenbosch. Meer informatie over Exclusive Culitravel en Jos van Krimpen vind u op www.exclusiveculitravel.nl. U kunt ook bellen met 020-4084210.


[KADER] Wie is Jos van Krimpen? Als gepassioneerd wijnkenner en zelfbenoemd ambassadeur van de Zuid-Afrikaanse Cape Winelands heeft Jos van Krimpen Exclusive Culitravel opgericht om zijn kennis over ‘al die mooie plekken en bijzondere wijnen, al die gastvrije mensen, die prachtige natuur en dat heerlijke klimaat...’ met u te delen. Alle wijnhuizen, restaurants, hotels, guesthouses, safari lodges enz. die u via Exclusive Culitravel zult bezoeken zijn vooraf door hem bezocht en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit, gastvrijheid, locatie, veiligheid, comfort en exclusiviteit. Zowel het Cape Winelands Arrangement - een exclusieve groepsreis - als de Exclusieve Arrangementen op Maat zijn doordrenkt van zijn liefde voor ‘The Good Life’. 


Tevens verstaat hij de kunst om klantwensen met een grote dosis creativiteit te vertalen in bijzondere reisplannen. Jos verblijft deels in Amsterdam en deels in Stellenbosch en is betrokken in diverse wijnbouw en onroerend goed gerelateerde projecten in Zuid Afrika. 


Het Cape Winelands Arrangement voor Bech Report lezers Beleef The Good Life en maak eens een culinaire wijnreis naar Zuid Afrika. Wijnen proeven bij de beste wijnhuizen waar u in contact komt met de wijnmaker zelf, verblijven in topklasse hotels of romantische hide-aways en eten in de beste restaurants van de zonovergoten Zuid-Afrikaanse Cape Winelands waar u de chefs persoonlijk ontmoet. Kom op plekken waar u anders niet binnenkomt en ontmoet mensen die u anders niet zou ontmoeten. Wat kunt u verwachten? Het echte Zwitserleven gevoel! Om u tijdens deze 10 daagse reis een unieke ervaring te bezorgen zijn individuele aandacht en kleinschaligheid de belangrijkste uitgangspunten voor dit exclusieve arrangement. De groepsgrootte is dan ook maximaal 8 personen. Een fantastisch en volledig verzorgd arrangement voor levensgenieters, lekkerbekken en wijnvrienden en voor hen die houden van cultuur, natuur, historie, klimaat, gastronomie, minder reizen en meer zien. Reisbegeleiding door Jos van Krimpen, Mister Goodlife.