Rij de mooiste bergpassen en bergroutes in Zuid-Afrika

Mensen zijn altijd gefascineerd geweest door bergen. Velen bekijken de bergen van een afstandje, de meer avontuurlijke berijden of bewandelen de soms steile hellingen om uiteindelijk de top te bereiken en te kunnen genieten van prachtige panorama's en vergezichten. Het genieten van de natuur, de ruimte, wijdsheid, de wilde bloemen, vogels, en de frisse lucht is geeft velen het gevoel van rust en vrijheid dat men in het dagelijks bestaan nauwelijks nog tegenkomt. Vaak zijn er zowel halverwege als op de top van de pas mogelijkheden om de auto te parkeren en te wandelen of even pauze te houden op een geweldige uitkijkplek. Zuid-Afrika kent vele indrukwekkende maar begaanbare bergpassen en bergroutes die u kunt opnemen in uw individuele rondreis door dit mooie land. Mister Goodlife selecteerde voor u enkele favorieten.

Ja, ik wil ook de mooiste bergpassen in Zuid-Afrika bezoeken!


BAINSKLOOF PAS (West Kaap)

De Bainskloof Pas tussen Wellington en Ceres is voltooid in 1853. Onderweg passeert u indrukwekkende rotsformaties en diepe ravijnen. De pas is vernoemd naar de wegenbouwer Andrew Geddes Bain en niet naar zijn nog beroemdere zoon Thomas Bain die zijn vader met erg veel succes heeft opgevolgd.


CHAPMAN'S PEAK DRIVE (West Kaap)

Toen de Chapman's Peak Drive, tussen Hout Bay en Noordhoek, aan het begin van de 20e eeuw werd gebouwd, was men onder de indruk van dit staaltje van hoogstaande bouwkunst. Vandaag de dag spreekt eigenlijk iedereen die "Chappies" ooit gereden heeft er enthousiast over. Het uitzicht over de oceaan is van een onvergetelijke schoonheid. Houd er alstublieft rekening mee dat de tolweg regelmatig gesloten is vanwege weersomstandigheden of wegwerkzaamheden en eenmaal per jaar voor de Cape Argus Fietstour en ook nog eenmaal voor de Two Oceans Marathon.


OU KAAPSE WEG (West Kaap)

Despite the romantic, historical connotations of its name "Ou Kaapse Weg" ('Old Cape Road'), this is actually a relatively modern road, which was opened in 1968. There is a jeep track that runs more or less paralell, but higher up the northern side of the pass, which is purportedly an old wagon road road used to cart ore from the silver mine lower down the mountain in the late 1800's, and which site is still accessible to hikers who walk the many beautiful routes available on both sides of the pass.


DU TOITSKLOOF (West Kaap)

De Du Toitskloof pas is een fascinerend en uitdagend alternatief voor de tolweg door de Huguenot tunnel tussen Paarl en Worcester. De pas heeft een aantal schilderachtige haarspeldbochten. Pas op voor overstekende bavianen!


SIR LOWRY'S PAS (West Kaap)

Deze plezierige, geasfalteerde bergpas op de N2 voert u van Somerset West in de Kaapse Wijnlanden naar de Overberg Walviskust. De pas biedt u magnifieke gezichten over Gordon's Bay. Als u door de vruchtbare Elgin Vallei, nabij Grabouw, rijdt, passeert u boomgaarden vol met appel-, peren- en pruimenbomen. In de buurt van de Steenbras Dam is een wandelpad waar u nog de wagensporen van ossenwagens kunt zien die in hun tijd heel wat meer moeite hadden om de oorspronkelijke pas over te steken. De wagensporen zijn uitgeroepen tot nationaal monument.


FRANSCHHOEK PAS (West Kaap)

Franschoek Pas, ook wel Lambrechts Road genaamd,slingert door het geboied dat 150 jaar geleden nog Olifantshoek genoemd werd vanwege de inmiddels mytische olifantenkuddes die toen deze bergen en valeiën bevolkten.


HEMEL EN AARDE PAS (West Kaap)

The Hemel en Aarde Pas is een geasfalteerde weg die de kustplaats Hermanus via de Hemel en Aarde Vallei verbindt met het plaatsje Calendon. De Hemel en Aarde Vallei staat bekend om haar geweldige wijnhuizen zoals Hamilton Russel, Bouchard-Finlayson, La Vierge, Creation, Newton Johnson, Ataraxia en meer.


SEWEWEEKS POORT (West Kaap)

De Seweweeks Poort is waarschijnlijk het mooiste 17 kilometerlange 'grondpad' van Zuid-Afrika. Met mooie bochten, rivierdoorkruisingen, bijzondere geologie en een bijna perfect micro klimaat, is het een grrot plezier om deze route te rijden. De Seweeks Poort staat onder controle van de Cape Nature Conservation en is onderdeel van het Swartberg Nature Reserve. Het is ook een gecertificeerd Unesco World Heritage SiteSWARTBERG PAS (West Kaap)

Deze ongeasfalteerde weg tussen de Cango Caves bij Oudsthoorn en Prince Albert is gebouwd door Thomas Bain en geldt als één van de meest schilderachtige passen in Zuid-Afrika met zijn eindeloze vergezichten over de Karoo.
MEIRINGS POORT (West Kaap)

Meiringspoort is een Top 10 bestemming. Het kent een geschiedenis van overstromingen en aardverschuivingen. Desalniettemin hebben wegenbouwers en ingenieurs een prachtige en inspirerende route door deze poort weten te bouwen. Gesitueerd ten noord-oosten van Oudtshoorn.


LONG TOM PAS (Mpumalanga)

In de Anglo-Boer War (1899-1902) was het Long Tom kanon de nachtmerrie van de Britse troepen. Vandaag leent hij zijn naam aan één van de meest adembenemende passen in Zuid-Afrika. U vindt de pas op de regionale weg R37 tussen Lydenburg en Sabie. U kunt nog steeds de oude, veel verraderlijkere weg over de zogenaamde “Devil’s Knuckles” zien die de ossenwagens gebruikten. Deze weg is niet meer in gebruik. Op ongeveer 20 km van Sabie staat een replica van het Long Tom kanon.


ROBBERS PAS (Mpumalanga)

This long tarred pass offers diverse scenery through an area steeped in history and of course, stories of robbers of those who found gold in the area. There is the famous Robbers Grave which can be visited near the pass at Pilgrims Rest - a village inextricably linked to the pioneering days of the discovery of gold. Once a flourishing town, it is today a small village offering tourists a glimpse into a bygone era. Pilgrims Rest and the aptly named Robbers Pass are historically bound like a set of twins.


SANI PAS (Kwazulu Natal)

Deze verraderlijke pas tussen de Underberg regio in KwaZulu-Natal en Lesotho is niet geschikt voor de onervaren chauffeur en kan alleen met een 4X4 voertuig worden gereden. Tijdens de winter zorgt sneeuw voor een extra uitdaging. U vindt er een hotel met de hoogstgelegen pub in Afrika. Met alcohol op achter het stuur is nooit een goed idee, maar hier is het gekkenwerk. Gelukkig worden er ook tochten georganiseerd naar Lesotho over de fantastische Sani pas.