bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-1

Bergpassen en bergroutes in Zuid-Afrika

The Panorama Life

The Good Life = The Passes & Ports Life

Mister Goodlife & bergpassen en bergroutes in Zuid-Afrika
"The Panorama Life in Zuid-Afrika: frisse lucht, prachtige natuur en de mooiste vergezichten."


Mensen zijn altijd gefascineerd geweest door bergen. Velen bekijken de bergen van een afstandje, de meer avontuurlijke berijden of bewandelen de soms steile hellingen om uiteindelijk de top te bereiken en te kunnen genieten van prachtige panorama's en vergezichten. Het genieten van de natuur, de ruimte, wijdsheid, de wilde bloemen, vogels, en de frisse lucht is geeft velen het gevoel van rust en vrijheid dat men in het dagelijks bestaan nauwelijks nog tegenkomt. Vaak zijn er zowel halverwege als op de top van de pas mogelijkheden om de auto te parkeren en te wandelen of even pauze te houden op een geweldige uitkijkplek. Zuid-Afrika kent vele indrukwekkende maar begaanbare bergpassen en bergroutes die u kunt opnemen in uw individuele rondreis door dit mooie land. Mister Goodlife selecteerde voor u enkele favorieten.

Panorama's, bergpassen en bergroutes in Zuid-Afrika

Waar in Zuid-Afrika zijn er bergpassen en bergroutes?

Passes & Ports: Selected by Mister Goodlife

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Bainskloof Pas (West Kaap)

Mister Goodlife & Bainskloof Pas

"Perfect voor mensen die hoogtes niet bevrezen!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-bains-kloof-pass


Het rijden van de bochten brengt je recht tegen de Limietberg met ongelooflijke uitzichten over de Wellington vallei. Later zijn er uitzichten op de rivier en over de vallei aan de andere kant.


De uitzichtpunten langs de pas bieden ruimte om te stoppen. Vandaag is Bainskloof (soms ook geschreven als Bain's kloof) een nationaal monument en wordt het door de reizigers beschouwd als de schilderachtige, ongebaande route naar Wolseley en Tulbagh, of Ceres.


De pas ligt hoog in de bergen aan Route 303 tussen Wellington en Ceres. De pas van 30 km werd in 1853 voltooid en werd gebouwd door Andrew Geddes Bain - misschien wel de beroemdste wegeningenieur van het land, hoewel hij geen formele ingenieursopleiding had genoten (hij en zijn zoon Thomas bouwden samen meer dan 30 passen in het land).


De oorspronkelijke onverharde weg was eerder bedoeld voor paardenkoetsen en karren dan voor auto's, maar de oostkant van de pas is vrijwel ongewijzigd gebleven, ondanks de veranderingen aan de westkant.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Chapman's Peak Drive (West Kaap)

Mister Goodlife & Chapman's Peak Drive: 

"Een adembenemende uitzicht!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-chapmans-peak-drive


Toen de Chapman's Peak Drive, tussen Hout Bay en Noordhoek, aan het begin van de 20e eeuw werd gebouwd, was men onder de indruk van dit staaltje van hoogstaande bouwkunst. Vandaag de dag spreekt eigenlijk iedereen die "Chappies" ooit gereden heeft er enthousiast over. Het uitzicht over de oceaan is van een onvergetelijke schoonheid. Houd er alstublieft rekening mee dat de tolweg regelmatig gesloten is vanwege weersomstandigheden of wegwerkzaamheden en eenmaal per jaar voor de Cape Argus Fietstour en ook nog eenmaal voor de Two Oceans Marathon.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Ou Kaapse Weg (West Kaap)

Mister Goodlife & Ou Kaapse Weg: 

"Een kijkje naar de voormalige consumptiegoederen weg."


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-old-cape-road


Ondanks de romantische, historische connotaties van de naam "Ou Kaapse Weg" ("Oude Kaapse Weg"), is dit eigenlijk een vrij moderne weg, die in 1968 werd geopend. Er is een jeepspoor dat min of meer parallel loopt, maar hoger aan de noordkant van de pas, dat naar verluidt een oude wagenweg is die werd gebruikt om erts te vervoeren van de zilvermijn lager op de berg in de late jaren 1800, en die nog steeds toegankelijk is voor wandelaars die de vele mooie routes lopen aan beide zijden van de pas. 


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-oude-kaapse-weg-modderweg

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Du Toitskloof (West Kaap)

Mister Goodlife & Du Toitskloof: 

"Een uitdagend bergpas met een schitterende panorama uitzicht!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-du-toitskloof-pass

Du Toitskloof Pass (Engels: Du Toit's Rift) ligt in de provincie West-Kaap van Zuid-Afrika, aan de regionale route R101 tussen Paarl en Worcester. Het was oorspronkelijk een dierenspoor waar rond de Tweede Wereldoorlog een weg werd aangelegd, inclusief een Du Toitskloof Tunnel van 200m.


Sinds de opening van de 3900 m lange Huguenot Tunnel in 1988 maakt de pas niet langer deel uit van de nationale weg N1 en werd hij omgenummerd tot R101.


Oorspronkelijk was de pas 48 km lang en bereikte hij een hoogte van 820 meter. De Huguenot Tunnel, geopend in 1988, is de grootste gebogen structuur in Zuid-Afrika en verkort de weg met 11 kilometer (6,8 mijl). Het is een tolweg. Er is een indrukwekkend viaduct aan de kant die Paarl nadert.


De omliggende toppen zijn vaak bedekt met een laag sneeuw en de Mountain Club of South Africa heeft hutten in het gebied. Du Toits Peak is de hoogste berg met 1.995 meter.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Sir Lowry's Pas (West Kaap)

Goodlife & Sir Lowry's Pas: 

"Een nationaal monument!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-sir-lowrys-pass-hottentots-mountains


Deze plezierige, geasfalteerde bergpas op de N2 voert u van Somerset West in de Kaapse Wijnlanden naar de Overberg Walviskust. De pas biedt u magnifieke gezichten over Gordon's Bay. Als u door de vruchtbare Elgin Vallei, nabij Grabouw, rijdt, passeert u boomgaarden vol met appel-, peren- en pruimenbomen. In de buurt van de Steenbras Dam is een wandelpad waar u nog de wagensporen van ossenwagens kunt zien die in hun tijd heel wat meer moeite hadden om de oorspronkelijke pas over te steken. De wagensporen zijn uitgeroepen tot nationaal monument.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Franschhoek Pas (West Kaap)

Mister Goodlife & Franschhoek Pas: 

"Een voormalige ligging voor olifantenkuddes."


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-franschhoek-pass-bochten-in-wegen

Volledig afgesloten van de rest van de wereld op zijn oostelijke flank door de Franschhoek Bergen, is de stad Franschhoek bereikbaar via slechts twee routes: Route 45 vanuit Stellenbosch of Paarl, of ten zuidoosten van Franschhoek via de Franschhoekpas vanuit Villiersdorp.


De laatste is beslist de schilderachtigste route over de bergen en de Theewaterskloof Dam.


De Franschhoekpas, ook bekend als de Lambrechtsweg, volgt de weg van de minste weerstand langs de Middagskransberg en volgt de noordelijke rand van de Franschhoekbergen tussen de Wemmershoekbergen en de Franschhoekvallei.


Het is een van de meest adembenemende passen voor uitzichten en vergezichten over de omringende valleien, kloven en bergen, met name de afdaling naar de Franschhoek rivier vanaf de top. Het is bekend dat Capetonians op zondag een ritje maken vanuit Kaapstad, gewoon om deze route in hun dag op te nemen, zo spectaculair zijn de uitzichten. Talrijke stopplaatsen langs de route maken pauzes en foto's mogelijk.

Franschhoek Pass

Bekijk de video

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Hemel en Aarde Pas (West Kaap)

Mister Goodlife & Hemel en Aarde Pas: 

"Een prachtige uitzicht op weg naar de fameuze wijnhuizen!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-hemel-en-aarde-vallei-wijnvelden


The Hemel en Aarde Pas is een geasfalteerde weg die de kustplaats Hermanus via de Hemel en Aarde Vallei verbindt met het plaatsje Calendon. De Hemel en Aarde Vallei staat bekend om haar geweldige wijnhuizen zoals Hamilton Russel, Bouchard-Finlayson, La Vierge, Creation, Newton Johnson, Ataraxia en meer.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Seweweeks Poort (West Kaap)

Mister Goodlife & Seweweeks Poort: 

"Het mooiste bergpas van Zuid-Afrika die beschermd wordt door de natuur reserve."


bergpassen-en-bergroutes-in-zuid-afrika-sedeweekspoort-pass-bord

Seweweekspoort Pass, of Zevenweken Poort bij Ladismith, is een ruig bergravijn dat net aan het begin van de Klein Swartberge ligt en vlakbij het Towerkop Natuurreservaat.


De weg is smal, om voor de hand liggende redenen, en kronkelt ongeveer 17 km door een ongelooflijk berglandschap, waarbij het riviertje dat de bodem van de poort volgt niet minder dan 23 keer wordt overgestoken.


De Seweweekspoort heeft niet altijd een weg gehad. De pas die nu auto's toelaat om zijn schoonheid te ervaren, was een technisch huzarenstukje dat Thomas Bains, een team van veroordeelden en veel tijd kostte om te realiseren. Aan het noordelijke einde van de poort vind je nog steeds de resten van het oorspronkelijke tolhuis.


Als je hier in december langsrijdt, kun je de Protea aristata zien, een zeer zeldzame protea waarvan men dacht dat hij uitgestorven was, tot hij hier in de jaren 1950 werd herontdekt.


Op de westelijke flank van de poort ligt de enorme Zeven Weken Poort piek, die het Klein Swartberge domineert op 2325 meter. De weg werd aanvankelijk gebruikt door boeren om de Grote Karoo in te trekken, maar vandaag de dag zorgen de magie van het landschap en de wildheid van de hellingen ervoor dat je tijdens de 17 kilometer lange rit volledig wordt omringd door de natuur. De schoonheid blijft fascineren met kale muren van verticale rotsen, en een pad dat spectaculair kronkelt en draait - wel dertig keer in totaal.

Seweweeks Poort

Bekijk de video (deel 1)

Seweweeks Poort

Bekijk de video (deel 2)

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Swartberg Pas (West Kaap)

Mister Goodlife & Swartberg Pas: 

"Is dit real life of is het een schilderij?"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-swartberg-pass

De 27 km lange Swartbergpas wordt beschouwd als een van de mooiste bergpassen ter wereld: een ongeasfalteerde weg die zich naar de top slingert, 1583 meter boven zeeniveau, in steile zigzagbochten en plotselinge bochten met een adembenemend uitzicht bij elke bocht.


De weg wordt op sommige plaatsen ondersteund door met de hand gestapelde stenen muren, een handelsmerk van de briljante wegenbouwer Thomas Charles Bain.


Onderweg zijn er overblijfselen van een oude gevangenis, een tolhuisje en andere interessante historische plaatsen. Vaak bedekt met sneeuw in de winter, de berg unieke micro-klimaat ondersteunt fynbos en een rijk vogelleven in contrast met de dorre zone flora en fauna buiten de koele schaduwrijke kloofjes.


De Swartberg Mountains zijn een prachtige achtergrond voor het dorp Prins Albert. Ooit werden ze als bijna ondoordringbaar beschouwd, maar nu zijn er drie belangrijke toegangspoorten - de Swartbergpas, Meiringspoort en Seweweekspoort - die de Grote Karoo met de Kleine Karoo en de kust verbinden.


Meiringspoort en de Swartberg Pass liggen bijna op de drempel van Prins Albert, en met hun ontzagwekkende schoonheid en vele mogelijkheden voor recreatie, zouden ze op het programma van elke bezoeker moeten staan.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Meiringsberg Poort (West Kaap)

Mister Goodlife & Meiringsberg Poort: 

"Zeker een kijkje waard als je in Zuid-Afrika bent!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-meiringspoort

The Meiringspoort is a mountain pass in the South African Western Cape province that connects Oudtshoorn in the Little Karoo with Beaufort-Wes in the Great Karoo. This section of the national N12 highway between De Rust and Klaarstroom is 16 km long and passes through a natural gorge in the Swartberge at 680 m above sea level. This pass is known for the unusual folds in the Table Mountain Sandstone on either side of the road.

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Long Tom Pas (Mpumalanga)

Mister Goodlife & Long Tom Pas: 

"Een onaangenaamde geschiedenis die geleden heeft tot een adembenemende bergpas."


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-long-tom-pass-wegen


In de Anglo-Boer War (1899-1902) was het Long Tom kanon de nachtmerrie van de Britse troepen. Vandaag leent hij zijn naam aan één van de meest adembenemende passen in Zuid-Afrika. U vindt de pas op de regionale weg R37 tussen Lydenburg en Sabie. U kunt nog steeds de oude, veel verraderlijkere weg over de zogenaamde “Devil’s Knuckles” zien die de ossenwagens gebruikten. Deze weg is niet meer in gebruik. Op ongeveer 20 km van Sabie staat een replica van het Long Tom kanon.

Long Tom Pass

Bekijk de video

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Robbers Pas (Mpumalanga)

Mister Goodlife & Robbers Pas:

"Een klein dorpje toegankelijk voor toeristen die rijk is aan geschiedenis."


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-robbers-pass-pelgrims-rest


Deze lange geasfalteerde pas biedt een gevarieerd landschap door een gebied dat rijk is aan geschiedenis en natuurlijk verhalen over rovers van degenen die goud vonden in het gebied. Vlakbij de pas kan het beroemde Robbers Grave worden bezocht in Pilgrims Rest - een dorp dat onlosmakelijk verbonden is met de pioniersdagen van de goudvondst. Ooit was het een bloeiende stad, vandaag is het een klein dorp dat toeristen een blik gunt op een vervlogen tijdperk. Pilgrims Rest en de toepasselijke naam Robbers Pass zijn historisch met elkaar verbonden als een tweeling. 

bergpassen-bergroutes-zuid-afrika-zee-en-hoge-gebergte

Sani Pas (Kwazulu Natal)

Mister Goodlife & Sani Pas: 

"De meest uitdagende bergpas in Zuid-Afrika!"


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas


Deze verraderlijke pas tussen de Underberg regio in KwaZulu-Natal en Lesotho is niet geschikt voor de onervaren chauffeur en kan alleen met een 4X4 voertuig worden gereden. Tijdens de winter zorgt sneeuw voor een extra uitdaging. U vindt er een hotel met de hoogstgelegen pub in Afrika. Met alcohol op achter het stuur is nooit een goed idee, maar hier is het gekkenwerk. Gelukkig worden er ook tochten georganiseerd naar Lesotho over de fantastische Sani pas.


bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-sani-pass

Sani Pass

Bekijk de video (deel 1)

Sani Pass

Bekijk de video (deel 2)

Ja, ik wil naar Zuid-Afrika voor The Passes & Ports Life