Informatie over Bloemfontein in Zuid-Afrika

Midden in de plattelandsprovincie Free State ligt de stad Bloemfontein. Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen zeggen, is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika en ook de zesde grootste stad van het land. Het is een rustige stad, met imposante oude architectuur, lommerrijke buitenwijken en een fijne relaxte sfeer op straat. Zuid-Afrikanen uit andere steden zeggen soms spottend dat de inwoners van Bloemfontein af en toe voor een stoplicht gaan staan om de wisseling van de lichten te bekijken. Dat zou namelijk de enige zichtbare verandering in deze stad zijn.

Fontein aan bloemen

De geschiedenis van Bloemfontein is nauw verbonden met de strijd van de Afrikaners voor onafhankelijkheid. Toen een Britse afgevaardigde van de streek in 1854 werd teruggeroepen naar de Kaap, stichtten de Afrikaners een republiek met Bloemfontein als hoofdstad. In 1912 werd hier de oudste partij van Zuid-Afrika opgericht: het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Over de naam Bloemfontein doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen beweren dat de naam is afgeleid van een bron, oftewel fontein, die ontsprong aan het erf van de boer Jan Bloem. Populairder is dat de naam een metafoor is voor de rijkdom aan bloemen die je op deze plaats vindt, terwijl de rest van het gebied vrij kaal is.

Lord of the Rings
Bloemfontein is overigens de geboorteplek van de schrijver JRR Tolkien van de beroemde trilogie ‘Lord of the Rings’. Hij verhuisde toen hij vijf jaar oud was en herinnert zich deze stad als heet, droog en kaal. Volgens de inwoners van Bloemfontein zou dit hem hebben geïnspireerd tot de creatie van het koninkrijk Mordor.

Cultuur
In Bloemfontein is vooral op cultureel gebied genoeg te doen. Er zijn erg veel musea, waarvan de grotere het Anglo-Boer War Museum en het National Museum zijn. Voor het militaire museum staat het National Women's Monument, ter nagedachtenis aan de duizenden vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in Britse concentratiekampen tijdens de Anglo-Boer War.

Het Anglo-Boer War Museum memoreert de verschillende oorlogen tussen de Britten en de Boeren waar niet alleen veel blanken stierven maar ook duizenden zwarten die in dienst van de blanken vochten. In het museum zie je niet alleen documentatie van deze oorlogen in Zuid-Afrika maar ook de gevolgen in India, Bermuda en Portugal. Het Anglo-Boer War Museum ligt ten zuiden van het stadscentrum van Bloemfontein aan de Monument Road.

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is een bezoek aan het Oliewenhuis Art Museum zeker de moeite waard! In het museum bevinden zich werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, waaronder die van Thomas Baines. Er is een goede hedendaagse collectie en er zijn veel tijdelijke exposities.

Opvallend in het oude gedeelte van de stad, en vooral in President Brand Street, zijn de vele zandstenen monumenten. Ook mooi zijn de Angelicaanse kathedraal en de City Hall. De First Raadszaal is het oudste gebouw van Bloemfontein. Het witte, eenvoudige gebouw met strodak werd in 1848 gebouwd en is in eerste instantie als school gebruikt. In 1854 werd het de vergaderzaal van de Volksraad. Het is de bakermat van de regering, de kerk en het onderwijssysteem van Free State.

Flora en fauna
Behalve cultuur heeft Bloemfontein, hoe kan het ook anders met zo'n naam, genoeg groen te bieden. Vanaf Naval Hill heb je een geweldig uitzicht over de stad. Ook vind je hier het Franklin Game Reserve, waar antilopen en zebra's leven. Aan de voet van de heuvel, in Hamilton Park, biedt het Orchid House plaats aan 3000 soorten orchideeën die in Zuid-Afrika groeien. Iets buiten de stad bestrijken de Free State Botanical Gardens zo'n 70 hectare. Hier groeien ongeveer vierhonderd soorten planten, waaronder een aantal bijzondere inheemse exemplaren.

Bloemfontein kent ook enkele mooie parken, zoals King's Park. King’s Park doet de naam van de stad eer aan door de gigantische rozentuin waar meer dan 4000 verschillende soorten rozen groeien. Verder zijn er schaduwrijke bomen, glooiende gazons en bloembedden gelegen rond het meer Loch Logan. In het westelijke deel bevindt zich een dierentuin waar je onder andere de zeldzame ‘liger’ kunt bekijken, die half tijger half leeuw is.

Live bands
Zit je even aan je Bloemcultuur- en natuur tax? Geen nood, want de vele gezellige restaurants en bars in deze stad bieden uitkomst! Omdat Bloem een universiteitsstad is, zijn er genoeg leuke spots om uit te gaan. Bovendien treden er vaak live bands op. In het moderne Sand du Plessistheater zijn toneelstukken en balletoptredens te bewonderen. Bloemfontein is geen standaard toeristische bestemming, maar zeker de moeite waard als je je bezoek aan dit deel van Afrika een cultureel tintje wilt geven. De stad ligt aan de N1 tussen Kaapstad en Johannesburg.