header-informatie-bloemfontein-zuid-afrika-1920x500

Bloemfontein

Informatie over Bloemfontein

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

Bloemfontein: de stad van de rozen bekoort reizigers met een prachtige architectuur en een diepgaande geschiedenis

Bloemfontein is een schilderachtige bestemming in Zuid-Afrika. Het is de thuisbasis van meer dan 256.000 inwoners en staat bekend als de Stad van de Rozen, vanwege de met rozenstruiken omzoomde straten. Bloemfontein biedt u spannende mogelijkheden voor fantastische safari's. Tot de topattracties van deze bestemming behoren de Free State National Botanical Garden, het Anglo Boer War Museum en Naval Hill. 


Geniet van de charmante ervaring die de hoofdstad van de provincie Vrijstaat biedt. Met zijn historische architectuur en weelderige groene ruimten zult u het prachtige Bloemfontein verlaten met het verlangen om het steeds weer te bezoeken. Bloemfontein's Sesotho naam is Mangaung, wat vertaald "plaats van de cheetahs" betekent. Dat mag geen verrassing heten, want u kunt deze grote kat, evenals tijgers, panters, antilopen, nijlpaarden en nog veel meer, ontdekken op de verschillende locaties, zoals Bloemfontein Zoo, Cheetah Experience, en Zanchieta Wild Cat Farm. Dompel uzelf onder in de cultuur van de hoofdstad van de Vrijstaat, met zijn passie voor rugby, in een museum gewijd aan de sport!

Bekijk foto's van Bloemfontein

header-informatie-bloemfontein-zuid-afrika-1920x500

Bloemfontein in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Wat te doen in Bloemfontein?
Activiteiten Selected by Mister Goodlife

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Waarom Bloemfontein bezoeken?

bloemenfontein-zuid-afrika-1

1. Sightseeing

Ontdek de rijke artistieke flair van de stad op locaties als het Sand du Plessis Theater en de Gier Club, waar u kunt genieten van poëzie, muziek, verhalen en komedie. Ontrafel de vroegste herinneringen van deze bestemming met zijn kunstgalerijen, monumenten uit de Boerenoorlog, inheemse dorpen en zelfs een museum dat is gewijd aan Afrika's geliefde sport, rugby.


2. Botanische tuinen 

Natuurliefhebbers komen aan hun trekken met verschillende natuurlijke attracties, waaronder de Free State National Botanical Gardens, een weelderige omgeving met onder meer een 200 jaar oude olijfboom.


3. Kunst en cultuur 

Ontdek de rijke creativiteit die Bloemfontein te bieden heeft, met vertoningen van de uitzonderlijke vaardigheden van de plaatselijke bevolking in poëzie, muziek, verhalen vertellen en komedie, op podia zoals Vulture Club en PACOFS.

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Wat is de beste tijd om Bloemfontein te bezoeken?

aloe-farm-bloemfontein-zuid-afrika.jpg

Voor een comfortabele vakantie bezoekt u Bloemfontein in de lente (september-oktober) en de herfst (april-mei). De temperaturen in deze periodes variëren van midden tot hoog in de 20, met gematigde tot koele temperaturen in de avonden. Als u in deze periode naar de hoofdstad van de Vrijstaat reist, bespaart u zich de combinatie van de hoge temperaturen en extreme vochtigheid van de zomer (november - maart).

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Fontein aan bloemen

steppe-bloemfontein-zuid-afrika

De geschiedenis van Bloemfontein is nauw verbonden met de strijd van de Afrikaners voor onafhankelijkheid. Toen een Britse afgevaardigde van de streek in 1854 werd teruggeroepen naar de Kaap, stichtten de Afrikaners een republiek met Bloemfontein als hoofdstad. In 1912 werd hier de oudste partij van Zuid-Afrika opgericht: het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Over de naam Bloemfontein doen verschillende verhalen de ronde. Sommigen beweren dat de naam is afgeleid van een bron, oftewel fontein, die ontsprong aan het erf van de boer Jan Bloem. Populairder is dat de naam een metafoor is voor de rijkdom aan bloemen die je op deze plaats vindt, terwijl de rest van het gebied vrij kaal is.

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Lord of the Rings

j-r-r-tolkien-lord-of-the-rings-bloemfontein

Bloemfontein is overigens de geboorteplek van de schrijver JRR Tolkien van de beroemde trilogie ‘Lord of the Rings’. Hij verhuisde toen hij vijf jaar oud was en herinnert zich deze stad als heet, droog en kaal. Volgens de inwoners van Bloemfontein zou dit hem hebben geïnspireerd tot de creatie van het koninkrijk Mordor.

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Cultuur

null

In Bloemfontein is vooral op cultureel gebied genoeg te doen. Er zijn erg veel musea, waarvan de grotere het Anglo-Boer War Museum en het National Museum zijn. Voor het militaire museum staat het National Women's Monument, ter nagedachtenis aan de duizenden vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in Britse concentratiekampen tijdens de Anglo-Boer War.

Het Anglo-Boer War Museum memoreert de verschillende oorlogen tussen de Britten en de Boeren waar niet alleen veel blanken stierven maar ook duizenden zwarten die in dienst van de blanken vochten. In het museum zie je niet alleen documentatie van deze oorlogen in Zuid-Afrika maar ook de gevolgen in India, Bermuda en Portugal. Het Anglo-Boer War Museum ligt ten zuiden van het stadscentrum van Bloemfontein aan de Monument Road.

Ben jij een echte kunstliefhebber? Dan is een bezoek aan het Oliewenhuis Art Museum zeker de moeite waard! In het museum bevinden zich werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, waaronder die van Thomas Baines. Er is een goede hedendaagse collectie en er zijn veel tijdelijke exposities.

Opvallend in het oude gedeelte van de stad, en vooral in President Brand Street, zijn de vele zandstenen monumenten. Ook mooi zijn de Angelicaanse kathedraal en de City Hall. De First Raadszaal is het oudste gebouw van Bloemfontein. Het witte, eenvoudige gebouw met strodak werd in 1848 gebouwd en is in eerste instantie als school gebruikt. In 1854 werd het de vergaderzaal van de Volksraad. Het is de bakermat van de regering, de kerk en het onderwijssysteem van Free State.

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Flora en fauna

giraffe-franklin-game-reserve-bloemfontein

Behalve cultuur heeft Bloemfontein, hoe kan het ook anders met zo'n naam, genoeg groen te bieden. Vanaf Naval Hill heb je een geweldig uitzicht over de stad. Ook vind je hier het Franklin Game Reserve, waar antilopen en zebra's leven. Aan de voet van de heuvel, in Hamilton Park, biedt het Orchid House plaats aan 3000 soorten orchideeën die in Zuid-Afrika groeien. Iets buiten de stad bestrijken de Free State Botanical Gardens zo'n 70 hectare. Hier groeien ongeveer vierhonderd soorten planten, waaronder een aantal bijzondere inheemse exemplaren.

Bloemfontein kent ook enkele mooie parken, zoals King's Park. King’s Park doet de naam van de stad eer aan door de gigantische rozentuin waar meer dan 4000 verschillende soorten rozen groeien. Verder zijn er schaduwrijke bomen, glooiende gazons en bloembedden gelegen rond het meer Loch Logan. In het westelijke deel bevindt zich een dierentuin waar je onder andere de zeldzame ‘liger’ kunt bekijken, die half tijger half leeuw is.

Bloemfontein - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Live bands

live-bands-bloemfontein

Zit je even aan je Bloemcultuur- en natuur tax? Geen nood, want de vele gezellige restaurants en bars in deze stad bieden uitkomst! Omdat Bloem een universiteitsstad is, zijn er genoeg leuke spots om uit te gaan. Bovendien treden er vaak live bands op. In het moderne Sand du Plessistheater zijn toneelstukken en balletoptredens te bewonderen. Bloemfontein is geen standaard toeristische bestemming, maar zeker de moeite waard als je je bezoek aan dit deel van Afrika een cultureel tintje wilt geven. De stad ligt aan de N1 tussen Kaapstad en Johannesburg.

Ja, ik wil naar Bloemfontein

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Bloemfontein

Bekijk Mister Goodlife's keuze