cradle-of-humankind-maropeng-visitor-centre-zuid-afrika.jpg

De Cradle of Humankind

Bezoek de wieg van de mensheid in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Het heelal is ongeveer 14 miljard jaar geleden ontstaan. De aarde is ongeveer 4,6 miljard jaar oud.

Het leven ontstond ongeveer 3,8 miljard jaar geleden. Onze reis begint in Zuid-Afrika, waar fossielen van enkele van de vroegst bekende levensvormen op aarde zijn gevonden.Zuid-Afrika heeft fossielen opgeleverd van de vroegst bekende dinosaurussen, die ten minste 200 miljoen jaar oud zijn. Fossielen van onze verre zoogdierachtige voorouders, die meer dan 200 miljoen jaar geleden leefden, zijn ook in Zuid-Afrika gevonden. Afrika is de geboorteplaats van de mensheid. Hier ligt onze collectieve navelstreng begraven. Hominiden - de voorouders van de moderne mens - doken ongeveer zeven miljoen jaar geleden voor het eerst op, in Afrika.


In het werelderfgoed "Cradle of Humankind" zijn veel belangrijke fossiele vondsten gedaan, waaronder de beroemde fossielen "mevrouw Ples" en "Little Foot".De eerste stenen werktuigen werden minstens 2,6 miljoen jaar geleden in Afrika gemaakt en gebruikt.Onze voorouders waren minstens één miljoen jaar geleden in staat om vuur te gebruiken en te beheersen, in de Cradle of Humankind. De Homo sapiens, de soort waartoe wij allen behoren, ontwikkelde zich ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika. Afrika heeft de verbeelding van de mensheid aangestoken. Sommige van de oudste rotskunst ter wereld is ontdekt in Zuidelijk Afrika.De hele mensheid deelt een Afrikaans erfgoed. Wij zijn één diverse soort over de hele wereld, met onze wortels in Afrika.

Bekijk foto's van de Cradle of Humankind

cradle-of-humankind-maropeng-visitor-centre-zuid-afrika.jpg

Cradle of Humankind

Bekijk de video!

mrs-ples.jpg

Maropeng Visitor Centre

visitors-centre-cradle-of-humankind.jpg

Het Maropeng Visitor Centre is een bekroonde tentoonstelling van wereldklasse, die zich richt op de ontwikkeling van de mens en onze voorouders in de afgelopen paar miljoen jaar. Maak een reis door de tijd, beginnend met de vorming van de planeet en doorlopend naar de evolutionaire processen die hebben geleid tot de wereld zoals we die nu kennen.


Bekijk fossielen, leer over het ontstaan van de mensheid, bekijk stenen werktuigen die tot een miljoen jaar oud zijn, en nog veel meer. Tijdens deze interactieve rondleiding met gids kunt u alle tijd nemen om na te denken over de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de mensheid. Er is een uitstekend restaurant in het Maropeng Hotel en nog twee in het Maropeng district - het Market Place restaurant, waar lichte maaltijden en snacks worden geserveerd, en het meer formele Tumulus restaurant, dat een scala aan culinaire opties biedt met een spectaculair uitzicht over de Cradle of Humankind.

mrs-ples.jpg

Sterkfontein Grotten


cradle-of-humankind-sterkfontein-caves-maropeng.jpg

De Sterkfontein Grotten liggen op een uur rijden van Johannesburg en Pretoria en zijn wereldberoemd om hun fossielenvondsten en een populaire bezoekersbestemming. Na een uitgebreide facelift in 2005 zijn in de Sterkfontein Grotten nu een toprestaurant en conferentiefaciliteiten gevestigd. De grotten zijn gemakkelijk toegankelijk met moderne loopbruggen en een boardwalk langs de opgravingslocatie waar wereldwijd befaamde fossielen zijn gevonden.


De Sterkfontein Grotten zijn eigendom van de Universiteit van de Witwatersrand, waarvan de wetenschappers verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste opgravingen in dit Werelderfgoed.

Veel van de meest opmerkelijke ontdekkingen in de grotten zijn aan hen toe te schrijven, waaronder de wereldberoemde fossielen van mevrouw Ples en Little Foot, een bijna compleet Australopithecus-skelet van meer dan drie miljoen jaar oud.


De rondleidingen in de Grotten van Sterkfontein, die bovengronds beginnen en bezoekers vervolgens diep in de grotten voeren, vinden zeven dagen per week plaats. Een tip voor bezoekers: Onze grottentours zijn erg populair, vooral tijdens de vakanties. Bel ons dus op de dag van uw bezoek op 014 577 9000 om te horen of er nog rondleidingen beschikbaar zijn. En, als je aankomt en de volgende grotrondleiding is volgeboekt, geen nood - neem een hapje in het Sterkfontein restaurant en geniet van het uitzicht terwijl je wacht op de volgende beschikbare tijd. U kunt de tijden opvragen bij de kassa of bij een van onze handige gidsen.


In de Grotten van Sterkfontein hebben wetenschappers veel fossielen van hominiden en andere dieren ontdekt, die meer dan 4 miljoen jaar teruggaan, tot het ontstaan van de mensheid. De belangrijkste en beroemdste van deze fossielen zijn "Mevrouw Ples", een 2,1 miljoen jaar oude Australopithecus-schedel, en "Little Foot", een bijna compleet Australopithecus-skelet dat meer dan 3 miljoen jaar oud is. Deze fossielen, die beide in de Sterkfontein-grotten in de Cradle of Humankind zijn gevonden, vertellen ons veel over de voorlopers van de moderne mens, de Homo sapiens.

Archeologische vondsten in de Cradle of humankind omvatten ook stenen werktuigen van 2 miljoen jaar oud. De oudste vondst, in Swartkrans, bij de Sterkfonteingrotten, is een verzameling van 270 verbrande beenderen die laat zien hoe onze voorouders meer dan 1 miljoen jaar geleden leerden vuur te beheersen - een belangrijke ontwikkeling en een vroege technologische innovatie. Het vermogen om dit te doen heeft ons van de basisvaardigheden die nodig zijn om onszelf warm te houden en ons voedsel te koken, gebracht tot het vermogen om de kracht van vuur zo te beheersen en aan te wenden dat we nu raketbrandstof kunnen maken en verbranden om de ruimte en verder te bereiken.


Belangrijk: Draag comfortabele schoenen als u naar de grotten gaat en laat uw handtassen en andere bagage achter. Er zijn een aantal krappe plekken en paden in de grotten en het is niet aan te raden de tour te doen als je claustrofobisch bent. Het is ook niet aan te raden voor mensen die last hebben van acute astma of borstklachten om de tour te doen, omdat er veel trappen zijn. Er is ook een restaurant bij de Sterkfontein Grotten dat een grote verscheidenheid aan snacks en maaltijden biedt.

mrs-ples.jpg

Waarom is de Cradle of Humankind zo belangrijk?

cradle-of-humankind-mrs-ples.jpg

De Cradle of humankind is een van 's werelds belangrijkste fossiele vindplaatsen, omdat het heeft geproduceerd:

  • De eerste volwassen Australopithecus, gevonden door Dr Robert Broom in Sterkfontein in 1936.
  • Een tweede soort aapmens, gevonden bij Kromdraai en door Broom in 1938 Paranthropus robustus genoemd.
  • De eerste fossielen van een zeer vroege mens genaamd Telanthropus in 1949 door Broom en John Robinson, geassocieerd met Paranthropus robustus fossielen bij Swartkrans. Telanthropus wordt nu geclassificeerd als Homo ergaster.
  • De eerste, en tot nu toe enige, directe associatie tussen Homo ergaster (Stw 80) en vroege Acheulean werktuigen, bij Sterkfontein.
  • De oudste stenen werktuigen (Oldowan) in Zuidelijk Afrika, bij Sterkfontein.
  • Het enige vrijwel complete skelet van de Australopithecus, "Little Foot".
  • Het langste monster van Australopithecus africanus fossielen (bij Sterkfontein).
  • Het langste monster van Paranthropus robustus fossielen (bij Swartkrans).
  • Een groot aantal grotten met fossielen van onze voorouders, hun verwanten en de dieren die hun omgeving bevolkten.

Ja, ik wil de Cradle of Humankind bezoeken!

En zie uit naar een droomreis op maat