De Big Five

Wildlife  & Safari in Zuidelijk Afrika

mister goodlife foto reizen in zuid afrika

Mister Goodlife & The Big Five

"Het zien van de "Big Five" in het wild is een van de meest gedenkwaardige dingen die je ooit kunt meemaken. Het Afrikaanse continent is de enige plaats ter wereld waar groot wild nog in grote aantallen vrij rondloopt. Met name het Kruger National Park en de aangrenzende privé wildreservaten (de private game reserves) zijn beroemd om de ongelooflijke mogelijkheden om de Big Five van dichtbij te zien. De term "Big Five" is ontstaan in een ver verleden tijdens de oude safari-jachtdagen en  is een verwijzing naar de vijf dieren die destijds het moeilijkst te bejagen waren. De grootte van de dieren heeft dus niets te maken met de naamgeving "Big Five".


"Op deze pagina vind je veel informatie over de Big Five in Zuidelijk Afrika die je zal helpen om inspiratie op te doen voor de reis van jouw dromen. Wil jij ook ook de Big Five zelf zien en ontmoeten op safari en The Good Life aldaar ervaren? Neem dan contact op om jouw wensen en voorkeuren te bespreken. Samen bouwen we zo jouw ultieme safari droomreis in Zuidelijk Afrika. Ik wens je alvast veel voorpret. Tot snel!"


Mister Goodlife - Jos van Krimpen

Bekijk foto's van de Big Five in Zuidelijk Afrika

amimals-1132745_1920

De Big Five in Zuidelijk Afrika

Bekijk de video!

Welke dieren behoren tot de Big Five?

Video's over safri parken en lodges en natuurparken in Zuidelijk Afrika

Leeuw

Meesters van de Afrikaanse savanne en waarschijnlijk de meest opwindende dieren die kunnen worden gezien tijdens een Afrikaanse safari. Leeuwen leven meestal in troepen die bestaan uit een paar vrouwtjes, hun welpen en een paar jonge mannetjes. De kans is groot dat u leeuwen ziet als ze slapen, want ze rusten tot twintig uur per dag. Ze zijn het meest actief in de vroege ochtend en bij zonsondergang. Sabi Sands heeft het voorrecht om een aantal zeer gezonde leeuwenfamilies in het gebied te hebben. Sommige van deze zijn zo beroemd dat ze hun eigen Facebook gemeenschap hebben.

Luipaard

De meest ongrijpbare van de Big Five. De Afrikaanse luipaard komt voornamelijk voor in heel zuidelijk Afrika. De beste kans om ze te zien is in bomen, die ze gebruiken als een observatieplatform of als een veilige rustplaats. Luipaarden zijn ware meesters in de vermomming: als ze niet gezien willen worden, kun je er zeker van zijn dat je ze niet ziet. Sabi Sands blijkt een uitstekende plek te zijn om deze prachtige grote katten te zien, en misschien wel de beste ter wereld, want luipaarden worden zeer regelmatig gespot.

Olifant

Deze grijze reus is het grootste levende landzoogdier. Olifanten zijn wijdverspreid in heel zuidelijk Afrika en leven in een verscheidenheid van habitats. Ze kunnen overleven in woestijnachtige omgevingen, maar worden het meest aangetroffen in bossen, wouden en savannes. Olifanten behoren tot de meest sociale dieren en leven in groepen tot wel honderd individuen. Niets is indrukwekkender dan zich te midden van een grote kudde te bevinden.

Neushoorn

Twee soorten neushoorns komen voor in Zuid-Afrika, de vierkante neushoorn (white rhino) en de haaklipneushoorn (black rhino). Dit zijn geen namen die verwijzen naar de kleur van de neushoorn, ze zijn allebei vrij grijs. De naam van de 'witte' neushoorn komt van het Engelse woord "wide", dat breed betekent, en verwijst naar de brede snuit van deze specifieke soort. Eigenlijk is het dus 'wide rhino'en niet 'white rhino' ! Zwarte neushoorns worden veel minder vaak gespot. Een groep neushoorns wordt een "crash" genoemd.

african-buffalo

Buffel

Hoewel dit dier soms wordt aangeduid als een bush koe, moet u zijn capaciteiten niet onderschatten. Er is vastgesteld dat een Afrikaanse buffel sneller kan rennen dan een verbazingwekkende 55 kilometer per uur. Het is een vrij algemene soort die in heel zuidelijk Afrika kan worden aangetroffen. Mannelijke buffels kunnen tot 700 kilo wegen. Buffels zijn berucht om hun slechte humeur, vooral wanneer ze in het nauw gedreven worden of gewond zijn, kunnen ze zeer agressief worden.

Weetjes over de Big Five

Ongewone feiten over de Big Five die je misschien nog niet wist ...


 • De Afrikaanse olifant is het grootste levende landzoogdier en heeft hersenen die vier keer groter zijn dan die van een mens.
 • De zwarte neushoorn is eigenlijk grijs en heeft een slecht gezichtsvermogen, maar een scherpe reuk en gehoor.
 • Het luipaard is in staat om prooien die twee keer zijn eigen lichaamsgewicht wegen in een boom te dragen om ze te beschermen tegen aaseters.
 • Leeuwen zijn de enige sociale grote katten en leven in troepen, waarbij de vrouwtjes het grootste deel van de jacht doen.
 • Buffels staan bekend als onvoorspelbaar en agressief en kunnen leeuwen doden met hun krachtige horens.
 • De Big 5 werden oorspronkelijk door jagers gekozen omdat ze zo moeilijk te bejagen waren, niet zozeer vanwege hun grootte of schoonheid.
 • Het gebrul van de leeuw kan tot op 8 km afstand worden gehoord.
 • Een groep neushoorns wordt een "crash" genoemd.
 • Olifanten kunnen met elkaar communiceren door middel van een reeks geluiden die te zacht zijn om door mensen gehoord te worden.
 • De vlekken op de vacht van luipaarden worden "rozetten" genoemd en zijn uniek voor elk individu.
 • Kaapse buffels hebben een symbiotische relatie met ossenpikkers (vogels), die zich voeden met de teken en insecten op de huid van de buffel.

Video's over de Big Five in Zuidelijk Afrika

lion

Leeuw

De leeuw is een roofdier uit de familie der katachtigen. Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren. meer weten over de leeuw?

Bekijk video!

leopard

Luipaard

De luipaard, ook wel panter genoemd, is een roofdier uit de familie der katachtigen dat veel voorkomt in een groot deel van Afrika en Azië. Het is de algemeenste grote katachtige.

Bekijk video!

elephants

Olifant

Olifanten zijn grote zoogdieren uit de familie van de Elephantidae binnen de orde van de slurfdieren. Traditioneel worden er twee soorten erkend, de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Uit DNA-studies is vastgesteld dat de Afrikaanse olifanten bestaan uit twee aparte soorten, respectievelijk de savanneolifant en de bosolifant . Bekijk video!
rhino

Neushoorn

De neushoorns zijn een familie van grote zoogdieren die heden ten dage vijf soorten telt die voorkomen in Afrika en Azië. De neushoorn heeft een krom naar achteren groeiende hoorn net achter het beweeglijke deel van de neus; drie soorten hebben daarachter nog een kleinere stomp; bij de Javaanse en de Indische neushoorn ontbreekt die.  Bekijk video!

buffalo

Buffel

De kafferbuffel of Afrikaanse buffel is een Afrikaans rund, de enige nog levende soort uit het geslacht Syncerus. Het dier maakt deel uit van de De Grote Vijf. De kafferbuffel heeft een slechte reputatie. Hij is onvoorspelbaar en kan gevaarlijk zijn voor jagers en mensen die te dichtbij komen, soms met de dood tot gevolg. Meestal loopt het dier echter weg bij gevaar. Er zijn twee grote morfologische groepen, de savannebuffels en de bosbuffel. Bekijk video!

Zie de Big Five tijdens Mister Goodlife's Safarireizen in Zuidelijk Afrika

safarireizen-zuid-afrika-botswana-olifanten

Signature Safarireizen in Zuidelijk Afrika

Bekijk de signature safarireizen in Zuid-Afrika met de handtekening van Mister Goodlife; Zo zou hij het zelf doen! Deze reizen zijn verkrijgbaar in de varianten Silver, Gold en Platinum. Laat je insprireren en boek jouw droomreis met Exclusive Culitravel. Lees meer!

Safarireizen op maat in Zuidelijk Afrika

Ontwerp samen met Mister Goodlife jouw eigen safarireis op basis van jouw wensen en dromen. Co-creatie, samenwerking, maatwerk, afstemmen en fine-tunen zijn de sleutelwoorden in de ontwerpfase van jouw reis. Lees meer!

Mister Goodlife's safari accommodatie in Zuidelijk Afrika

Signature Safari Lodges in Zuidelijk Afrika

Bekijk hier alle luxe hotels en lodges in Zuid-Afrika, geselecteerd door Mister Goodlife. Luxe accommodaties in steden en game reserves zoals Kaapstad, Stellenbosch, Johannesburg, Madikwe Game Reserve en Tswalu Kalahari. Je kunt deze luxe accommodaties rechtstreeks bij Exclusive Culitravel boeken tegen een gunstig tarief. Lees meer!
kaapstad-camissa-house

Signature Safari Villa's in Zuidelijk Afrika

Bekijk hier alle luxe villa's en appartementen in Zuid-Afrika, geselecteerd door Mister Goodlife.  Je kunt deze luxe accommodaties rechtstreeks bij Exclusive Culitravel boeken tegen een gunstig tarief. Deze luxe accommodaties voldoen allemaal aan de hoge standaarden van Mister Goodlife: luxe, exclusiviteit, privacy, persoonlijke service, ruimte, verbluffende uitzichten en de nabijheid van attracties en activiteiten. Lees meer!

Video's over safari in Zuidelijk Afrika

Video's over safari in Zuidelijk Afrika: Game Reserves en National Parks

Bekijk hier honderden video's van The Good Life in Zuidelijk Afrika. Dompel je onder in een gevarieerd aanbod van video's die je helpen om inspiratie op te doen voor de safarireis van jouw dromen.

Bekijk video!

Video's over safari in Zuidelijk Afrika: Luxe safari accommodatie

Bekijk hier honderden video's over Safari in Zuidelijk Afrika. Dompel je onder in een gevarieerd aanbod van video's die je helpen om inspiratie op te doen voor de safarireis van jouw dromen.

Bekijk meer!

Meer weten over de Big Five in Zuidelijk Afrika?