De Hoop Nature Reserve Zuid-Afrika

De Hoop Nature Reserve

Oceaan, Natuur, Walvissen, Stranden & Sunsets

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

De Hoop Nature Reserve

"Ik krijg vaak vragen over leuke plekjes langs de prachtige kustlijn van de Western Cape. Een van mijn favoriete spots is het 36.000 hectare grote De Hoop Nature Reserve. Dit vlaggenschip van CapeNature en staat op de Werelderfgoedlijst en heeft een rijke biodiversiteit aan fauna en flora en meer dan 70 kilometer ongerepte kustlijn. Er zijn activiteiten zijn er te over: ontspan bij het zwembad met uitzicht, verken een van de spectaculaire stranden bij Koppie Alleen, maak een mooie fynboswandeling, of dineer op het strand en kies een spectaculaire fles wijn of een cocktail voor spectaculaire sunset drinks en zie de zon ondergaan in de oceaan."


"Avonturiers kunnen naar Potberg Mountain rijden om de bedreigde Kaapse gieren in hun natuurlijke habitat te bekijken, een begeleide zeewandeling maken op zoek naar verschillende wonderen van de oceaan, met een gekwalificeerde veldgids tussen de kuddes wildsoorten fietsen, een begeleide vogelwandeling maken, de vlei ontdekken tijdens een eco-boottocht, of het ongerepte natuuraanbod van het reservaat ervaren in een open safarivoertuig. En als je hier tussen juli en november bent zijn de walvissen die hier vlak voor de kust veblijven de grote atrractie die je, zelfs zonder verrekijker, 'up close and personal' kunt meemaken!"

Bekijk foto's van het De Hoop Nature Reserve

de-hoop-nature-reserve-sundowners-on-the-beach

De Hoop NR

Bekijk de video!

neushoorn-tijdens-safari-zuid-afrika

Waarom naar De Hoop Nature Reserve?

de-hoop-nature-reserve-zuid-afrika-hiking-to-secluded-beaches.jpg

De enorme zandduinen, rijke rotspoelen en bloemrijke fynbosheuvels van De Hoop bieden fantastische mogelijkheden om te wandelen, vogels te kijken en walvissen aan de kust te bewonderen. De Hoop Nature Reserve heeft een afgelegen, verafgelegen gevoel, en toch is een deel van het plezier gelegen in de gemakkelijke bereikbaarheid. Dit natuurreservaat, slechts 60 km ten zuiden van Swellendam, is een aangename aanvulling op elke autorit. Het wordt magisch door de diversiteit van het landschap en de wilde dieren, en de mogelijkheid om de benen te strekken en te voet op verkenning te gaan. Met een oppervlakte van slechts 340 km² is het een relatief klein park, maar het biedt veel variatie en mogelijkheden. De glooiende fynbos-heuvels worden afgewisseld met uitgestrekte antilopenvlaktes, vol bontebokken, Kaapse bergzebra's, elanden en verrassend snelle luipaardschildpadden. Terwijl een 16 km lang meer, omzoomd door een prachtig wandelpad, het thuis is van een grote verscheidenheid aan water- en moerasvogels - flamingo's, lepelaars, pelikanen, witkopaalscholvers en geoorde futen - is het Potberggebergte het thuis van de enige overgebleven broedkolonie van Kaapse gieren in de regio en worden de spectaculaire zandduinen die vanaf de kust oprijzen, gepatrouilleerd door Afrikaanse kiekendieven. De Hoop is zeker een van de belangrijkste vogelgebieden van Zuid-Afrika. In de wateren achter de ruige kust wordt het zeemilieu beschermd door de UNESCO Heritage Site status als een van 's werelds belangrijkste kraamkamers voor de bedreigde Southern Right walvis. Van juni tot november komen deze walvissen zo dicht bij de kustlijn dat je ontspannen op de torenhoge zandduinen het spektakel kunt bekijken als deze ongelooflijke schepsels kalven, blazen en doorbreken - onbetwistbaar een van de beste walvisspotgebieden ter wereld op het land, en zalig rustig. En met weinig gevaarlijk wild wordt wandelen in het De Hoop Nature Reserve actief aangemoedigd. Via duidelijk gemarkeerde paden kun je zelf door de diverse landschappen wandelen, waarbij je ontspannen antilopen en struisvogels passeert. Er begeleide zeewandelingen beschikbaar om de duinen, waterlijngrotten en zachte terrassen van enorme 'rockpools' te verkennen. Mister Goodlife tipt ook de eco-boottochten en de sterrenkijksessies.

neushoorn-tijdens-safari-zuid-afrika.jpg

Feiten en weetjes

de-hoop-nature-reserve-zuid-afrika-wandelen-in-de-natuur.jpg

Het natuurreservaat De Hoop is ongeveer 34 000 ha groot en een van de grootste natuurgebieden die door Cape Nature Conservation worden beheerd, op ongeveer 260 km van Kaapstad. Het is een favoriete bestemming voor wandelaars, fietsers, vogelkijkers en in de winter en vroege zomermaanden, walviskijkers. De Hoop, net ten zuiden van de monding van de Breede Rivier, heeft ook een 19 kilometer lange vlei die een Ramsar site is (een waterrijk gebied dat is aangewezen als zijnde van internationaal belang). En het reservaat strekt zich uit over drie zeemijlen (ruwweg vijf kilometer) voorbij de kustlijn (dat is 23 000 hectare), waardoor het een van de beste plaatsen in Zuid-Afrika is om walvissen te bekijken. Het is ook een van de belangrijkste paaigronden en kraamgebieden. 

neushoorn-tijdens-safari-zuid-afrika.jpg

Walvissen en beschermd zeegebied

De Hoop Nature Reserve Zuid-Afrika Walvissen

De gehele lengte van de kust van De Hoop is een beschermd zeegebied, een van de grootste in Afrika. Vissen is in dit gebied niet toegestaan en bezoekers mogen geen mariene organismen verstoren of verwijderen. Het beschermde zeegebied strekt zich uit tot drie zeemijl uit de kust en bij De Hoop ziet u waarschijnlijk de mooiste voorbeelden van intergetijde-ecosystemen in de Westkaap. Snorkelen in grote, heldere rotspoelen is een van de beste manieren om de getijdenwereld van De Hoop te bewonderen. Het gebied van het natuurreservaat De Hoop omvat het broedgebied van de Southern Right walvis. Naar schatting komen zo'n 120 walvissen elk jaar terug naar de wateren van De Hoop om te kalven en te paren. De aanblik van deze enorme zoogdieren die uit het water springen of zich gewoon wentelen in het azuurblauwe water is zeker een van de hoogtepunten van een bezoek aan De Hoop. De hoge duinen bij Koppie Alleen zijn een uitstekend uitkijkpunt om walvissen te spotten. Het walvisseizoen loopt elk jaar van juni tot november, met de piekmaanden tussen augustus en september. Het aangrenzende beschermde zeegebied De Hoop, dat zich uitstrekt over een afstand van 5 km, is een van de grootste beschermde zeegebieden in Afrika en biedt een toevluchtsoord voor een breed en fascinerend scala aan zeedieren. Natuurreservaat De Hoop ligt ten oosten van Bredasdorp. Het reservaat kan worden benaderd vanuit Bredasdorp of Swellendam. De laatste 50 km van beide routes gaan over grindwegen.

neushoorn-tijdens-safari-zuid-afrika.jpg

Vegetatie en klimaat

de-hoop-nature-reserve-zuid-afrika-zandduinen-en-fynbos-en-oceaan.jpg

De Hoop Nature Reserve maakt deel uit van 's werelds kleinste en meest bedreigde plantenrijk - het Cape Floral Kingdom. Fynbos is de dominante vegetatiegroep en is grotendeels beperkt tot voedselarme gronden in de gebieden met winterse neerslag van de Westkaap. Het is aangepast aan vuur en droogte en wordt gekenmerkt door vier groeivormen: protea's, erica's, restios en geofyten. Het natuurreservaat De Hoop is belangrijk voor het behoud van het laaglandfynbos omdat het de grootste beschermde oppervlakte heeft voor dit zeldzame vegetatietype. In het gebied Bredasdorp / Agulhas en Infanta komen naar schatting 1500 plantensoorten voor van de ongeveer 9000 soorten die in de Kaapse Floristische Regio voorkomen. Van deze 1 500 soorten: 108 soorten zijn zeldzaam of bedreigd, 34 soorten komen alleen in natuurreservaat De Hoop voor en nergens anders, 14 soorten zijn recent ontdekt en nog onbeschreven. In de regio heerst een typisch mediterraan klimaat; de zomers zijn warm en de winters mild. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 380 mm en augustus is meestal de natste maand. Zeemist komt ook voor. De meest voorkomende zomerwinden zijn oost, west en zuidoost, terwijl in de winter westelijke en zuidwestelijke winden overheersen.

neushoorn-tijdens-safari-zuid-afrika.jpg

Dieren en vogels

de-hoop-nature-reserve-zuid-afrika-elanden-.jpg

De vele terrestrische habitats van De Hoop herbergen een verscheidenheid aan diergroepen. Ook het mariene milieu herbergt een grote verscheidenheid aan levensvormen. Het reservaat telt 86 soorten zoogdieren. De meest opvallende zijn de zeldzame bontebok en Kaapse bergzebra, maar ook eland, grijze reebok, baviaan, gele mangoest, caracal en af en toe een luipaard. Zeezoogdieren zoals dolfijnen en zeehonden komen voor in de wateren voor de kust en zuidkapers kalven en paren elk jaar tussen mei en december in de beschutte baaien van De Hoop. In het beschermde zeegebied komen minstens 250 vissoorten voor. De Hoop is beroemd om zijn verscheidenheid aan stand- en trekvogels en er zijn meer dan 260 soorten in het reservaat geteld. De De Hoop Vlei trekt grote aantallen watervogels aan. De enige overgebleven broedkolonie van de zeldzame Kaapse gier in de Westkaap komt voor op Potberg.

Ja, ik wil naar De Hoop Natuur Reserve

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve lodges in De Hoop Natuur Reserve

Bekijk Mister Goodlife's keuze