bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-sani-pass

De Sani Pass rijden

Alle informatie voor een uitdagende tocht

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

De Sani Pas is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire en schilderachtige bergpassen in heel Afrika en ligt tussen Zuid-Afrika en zijn kleine buurland Lesotho, dat niet aan zee grenst. De pas is de enige weg die over de top van de Drakensberg loopt en trekt avontuurlijke reizigers van over de hele wereld die het adembenemende natuurschoon dat deze onzekere berg te bieden heeft, willen doorkruisen. Hoewel de route zelf kort is, heeft het een groot effect met zijn onvergetelijke uitzichten en het kudos van het bedwingen van de hoogste en meest iconische pas die Zuid-Afrika te bieden heeft - een must voor elke avontuurlijke bucketlist! Het rijden van de Sani Pass is zowel een uitdaging als een opwindend avontuur. Als u de rit hebt voltooid, hebt u een ongeëvenaard uitzicht over Afrika en de sensatie dat u de hoogste bergpas van het continent hebt bereikt, dwars door twee landen met ongeëvenaarde landschappen en landschappen. Als u graag naar het dak van Afrika wilt rijden, dan is dit de plek om het te doen! In de juiste omstandigheden is de Sani Pass zowel een uitdaging als een fantastische dag uit. Vergeet niet uw camera mee te nemen en te profiteren van de prachtige fotomogelijkheden, samen met een verrekijker om de lokale fauna te bekijken.

Bekijk foto's van de Sani Pass

bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Sani Pass

Bekijk de video!

bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Sani Pass

Bekijk de video!

Belangrijke informatie Sani Pass rijden?

bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Sani Pass - De feiten

 • Begin/eindpunt: De pas verbindt de stad Underberg in KwaZulu-Natal met Mokhotlong in Lesotho
 • Hoogte: Tot ongeveer 2.865 meter
 • Afstand:  Negen kilometer vanaf de grenspost in Lesotho.
 • Wegdek: Een ruwe en ongeasfalteerde weg
 • Duur: Reken op een dag om de pas te doorkruisen, beginnend in en terugkerend naar Underberg.
 • Beste tijd om te gaan: De zomer (november tot maart), wanneer het weer droog is en de kans op regen laag, is de beste tijd om een tocht over de Sani Pass te maken. De pas is gesloten tijdens slechte weersomstandigheden, en wordt best vermeden in de winter (juni tot augustus) wanneer regen en slechte omstandigheden de rit bijzonder moeilijk kunnen maken. Plan dienovereenkomstig, controleer de weersvoorspellingen op lange termijn, en ga goed uitgerust in een geschikt voertuig.
bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

De Sani Pass oversteken

De meeste mensen beginnen hun rit over de Sani Pass aan de Zuid-Afrikaanse kant. Hoewel u onderaan door de grenscontrole gaat, ligt de hele pas eigenlijk in Zuid-Afrika, met de grens met Lesotho helemaal bovenaan. De dichtstbijzijnde stad is Underberg, ongeveer 20 km van de pas zelf, en de meeste reizigers beginnen hun reis vanaf hier, misschien als onderdeel van een grotere Zuid-Afrikaanse road trip. De meeste reizigers kiezen voor de self-drive optie, wat betekent dat u eerst wordt aangehouden bij de grenscontrole waar uw voertuig en documenten worden gecontroleerd. Van daaruit begint u aan de klim naar een hoogte van 2876 m, 1332 m hoger dan uw vertrekpunt bij de grenscontrole op 1544 m. De rit begint vrij gemakkelijk, maar wordt al snel moeilijker naarmate de helling toeneemt. Zorg ervoor dat u ervaring heeft met off-road rijden voordat u de route probeert te rijden. Geniet van het indrukwekkende uitzicht op de Khomazana vallei. Er is ook een uitkijkpunt met parkeergelegenheid ongeveer halverwege de route. Verwacht andere voertuigen en zelfs ezels die goederen uit Lesotho vervoeren!

De weg wordt snel steiler, en de helling harder, naarmate je de top nadert. Wees voorbereid op de mogelijke effecten van hoogteziekte en de behoefte aan concentratie als de kronkels in de weg verraderlijker worden. De beloning voor uw harde werk is de grenscontrole van Lesotho, waar u uw documenten moet laten zien en de nodige motorrijtuigenbelasting moet betalen. Daarna is het een korte rit naar de Sani Mountain Lodge voor een welverdiende verfrissing! De reis kan dan verder gaan naar Lesotho zelf of terug naar Zuid-Afrika - de laatste optie heeft de voorkeur van de meeste bezoekers, die dan terugkeren naar Underberg om te overnachten.

bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Alternatieve Sani Pass tochten

Als u nog steeds de spanning en sensatie van een rit over de Sani Pass wilt ervaren, maar u voelt zich niet zeker om het zelf te proberen, dan zijn er tal van bedrijven die dagtochten organiseren over de pas, zodat u achterover kunt leunen en genieten van de rit, terwijl anderen over de weg navigeren. Zorg ervoor dat u geschikte bedrijven onderzoekt en reis altijd met een gerenommeerd bedrijf.

Diverse bedrijven organiseren langere Sani Pass tochten door de regio van KwaZulu-Natal, die op zichzelf al spectaculaire landschappen en mogelijkheden biedt om wilde dieren te spotten. Veel mensen proberen de Sani Pass als onderdeel van een langere reis, of kiezen voor een verblijf in Underberg van waaruit het mogelijk is om ook andere uitstapjes te maken, zoals Durban aan de Zuid-Afrikaanse kust of genieten van de wilde dieren in het Giants Castle Game Reserve.

De pas kan ook worden geprobeerd als onderdeel van een kortere reis, waarbij men vanuit een van de vele andere fascinerende regio's van Zuid-Afrika komt. De meeste reizigers zullen ervoor kiezen om de pas van de Zuid-Afrikaanse kant te nemen, maar sommigen zullen vanuit Lesotho naar beneden reizen, een perfect haalbare optie, hoewel wees gewaarschuwd: voertuigcontroles aan de Lesotho grens zijn veel minder streng en als je naar beneden reist in een ongeschikt voertuig, is de kans groot dat je er niet meer op terugkomt!

bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Sani Pass - Reistips

 • Vervoer: De route kan alleen worden volbracht met een 4x4 voertuig, hieronder vallen niet het soort 4x4 'jeeps' die tegenwoordig in veel steden te vinden zijn. Als uw voertuig niet geschikt wordt geacht, zult u van de grensautoriteiten geen toestemming krijgen om aan de tocht te beginnen, dit is voor uw eigen veiligheid. Als u een voertuig huurt, zorg er dan voor dat het geschikt is voor het Zuid-Afrikaanse terrein dat u van plan bent aan te pakken. De Sani Pass is een ruige en onvergeeflijke beklimming over paden die zeer moeilijk begaanbaar kunnen zijn. Alleen de meest zelfverzekerde bestuurders met het juiste voertuig zouden zich hieraan mogen wagen.
 • Eten en overnachten: De 'hoogste pub van Afrika' is te vinden op de pas. Het staat bekend als de Sani Mountain Lodge (voorheen de Sani Pass Chalets) en biedt eten, accommodatie en een goede plek om de reis te onderbreken. De Penwarn Country Lodge, dicht bij Underberg, is een geschikte overnachtingsplaats voordat u de pas overgaat en een welkome terugkeer na de uitdaging van de dag, maar er zijn een aantal overnachtingsmogelijkheden van goede kwaliteit dicht bij de route en in Underberg zelf.
 • Wat in te pakken: De Sani Pass kan gemakkelijk worden doorkruist in een dag (over naar Lesotho en terug naar Zuid-Afrika), maar gezien de mogelijke extremiteiten die je tegenkomt en de moeilijkheidsgraad van het terrein moet je volledig uitgerust gaan voor alle mogelijkheden. Ten eerste, zorg ervoor dat uw voertuig in goede staat is, met een reserveband en kennis van de mechanica van het voertuig. Ten tweede, zorg ervoor dat u beschikt over een basis EHBO-kit, geschikte kleding, voldoende drinkwater, een gedetailleerde kaart van de route en energierijk voedsel, samen met zonnebrandcrème en muggenspray, vergeet ook niet dat mobiele telefoon ontvangst niet is gegarandeerd.
bergpassen-en-bergrouten-in-zuid-afrika-in-sanipas

Sani Pass - Veiligheid & praktische tips

 • Wees altijd voorbereid! Hoewel de Sani Pass een veel gebruikte route is tussen Zuid-Afrika en Lesotho, kunnen er zich problemen voordoen, en de overblijfselen van verlaten voertuigen op de route zijn een tijdige herinnering. Zorg ervoor dat u ervaring heeft met off-road rijden, misschien door enkele van de gemakkelijkere bergpassen die Zuid-Afrika te bieden heeft te bedwingen, voordat u de grote pas probeert!
 • Draag te allen tijde uw papieren en een bewijs van eigendom van uw voertuig bij u, en wees bereid te stoppen en uw paspoort te laten zien als daarom wordt gevraagd. De pas stijgt tot een hoogte van 2876m en terwijl het misschien aangenaam weer is in Underberg, kan het op de top van de pas bitter koud zijn met slechte weersomstandigheden. Zorg ervoor dat u uzelf en uw voertuig op alle extremen voorbereidt.
 • In contact blijven: Mobiele ontvangst is beperkt langs de route, maar in geval van nood is het voordeel van deze rit dat u in beide richtingen niet ver van hulp bent en in de zomermaanden zult u worden vergezeld door vele anderen die de klim maken.

Ja, ik wil de Sani Pass in Zuid-Afrika rijden

En zie uit naar een droomreis op maat