Artikel over Exclusive Culitravel en Mister Goodlife in De Telegraaf

Auteur: Pieter Nijdam

In het spoor van de WIJNRANKEN... Exclusieve wijnreizen Zuid-Afrika in trek

Klik hieronder om de PDF versie van het originele artikel te zien met daarin ook foto's.

KAAPSTAD – „De kat van de gebuur, verdron- ken in rode wijn”, lezen we op de menukaart van Brasserie den Anker aan de Waterfront van Kaap- stad. Een vrije doch pak- kende vertaling van het oer-Belgische gerecht ’Kip op Vlaamse wijze’. Met het oog op het WK voetbal in 2010 timmert de Zuid-Afrikaanse me- tropool aan de Tafelbaai hard aan de weg om het internationale imago te versterken. Aan de kade naast de Belgische bras- serie is het een komen en gaan van bootjes vol Amerikaanse en Britse toeristen die een dagje Robbeneiland doen.


Even verderop, aan de voet van de majestueuze Tafelberg, worden de eerste voorberei- dingen getroffen voor het nieuwe stadion, waar een deel van de WK-matches plaatsvin- den. Tenminste als deze vari- ant van de Amsterdamse Are- nA op tijd klaar is, wat velen betwijfelen. De rest van Kaap- stad heeft zich intussen goed voorbereid. Rond de Waterfront, het kloppende hart van de stad, verreesde afgelopen jaren het ene na het andere luxe vijfsterrenhotel. Met de toestroom van tienduizenden buitenlandse voetbalfans in het vooruitzicht, wil Kaapstad zichzelf ook culinair profileren. En lekker eten kán je in deze stad met ruim drie miljoen inwoners, waar Jan van Riebeeck in 1652 niet voor niets een bevoorradingspost van de VOC stichtte. De Nederlandse koopmannen hadden toen al goed in de gaten dat het milde klimaat en de vruchtbare bodem van het zuidelijkste puntje van Afrika ideaal waren voor de verbouw van groenten en fruit. Op weg naar de Oost konden de scheepsbemanningen in de VOC-post op krachten komen alvorens hun verre reis te ver- volgen. Omdat aan boord wijn beter houdbaar was dan water, besloot Van Riebeeck tot de aanplant van druivenstokken.


Oranjes

Zo’n 350 jaar later is wijn- bouw een van de kurken waar- op de Zuid-Afrikaanse econo- mie drijft. Vlak bij Kaapstad ligt het buurtschap Constantia met het van oorsprong gelijknamige domein, dat later werd opgedeeld in Groot en Klein Constantia. Het is de geboortegrond van een van ’s werelds beroemdste wijnen: de Vin de Constance. Door de eeuwen heen laafden grootheden als Frederik de Grote, Napoleon en Bismarck zich aan deze zoete wijn, terwijl onze eigen Oranjes er ook niet vies van waren. De specialiteit van Constantia is nu echter Sauvignon Blanc, die dankzij de koelte van de nabijgelegen oceaan knisperend fris is. Dat Kaapstad met zijn tijd is meegegaan bewijst wel de keur aan trendy restaurants.


Neem The Showroom, waar in de bediening de diepzwarte Jeremiah (21) menig vrouwenhart op hol doet slaan. Als een volleerde kloon van Gordon Ramsay staat chef Bruce Robertson in de open keuken zijn brigade uit te kafferen. Voor de ogen van de hongerige clientèle verdwijnt het ene na het andere bord misprijzend in de vuilnisbak. We houden het op een offday... Iets klassieker gaat het eraan toe bij Emily’s van Peter Veldman. Bij de Zuid-Afrikaanse evenknie van smaakprofessor Peter Klosse kun je nog biltong eten, maar dan wel een sterrenvariant van deze specialiteit van gedroogd vlees. Trots laat Veldman weten te zijn ver- kozen tot beste restaurant van Afrika voor 2008 (de officiële aankondiging moet nog komen). Daarnaast heeft hij een groot hart. Zo laat Veldman in zijn belendende kookschool jaarlijks twee kansarme zwarte leerlingen gratis een opleiding volgen tot topkok. Een dagje Kaapstad is een prima opstap voor de culinaire geneugten van de omgeving. We hebben het dan over Stellenbosch en Franschhoek, oftewel het mooiste wijngebied ter wereld. Sinds de film ’Sideways’ het wijntoerisme in Californië een geweldige injectie gaf, lijkt nu Zuid-Afrika aan de beurt. Langs de wijnroutes van Stellenbosch, Paarl en Wellington wordt de ene na de andere witte boerderij in Hollandse koloniale stijl verbouwd tot luxe lodge. De Bovlei Valley Retreat in de buurt van Wellington is zo’n aards paradijsje. Dat vond kennelijk ook de VPRO, die hier opnamen maakte voor Stellenbosch, de dramaserie die binnenkort wordt uitgezonden. Tip: loop met huishond Shiraz naar het tegenovergelegen wijngoed Nabygelegen. De sympathieke eigenaar James McKenzie ontvangt u met open armen.


Zenachtig Maar alle superlatieven schieten tekort voor wie een- maal de weg heeft weten te vinden naar Klein Genot in de Franschhoek vallei. Dit prachtige ’wine & country estate’ van speelgoedmagnaat Joey Diamond en zijn vrouw Angie is wellicht het best bewaarde geheim van Zuid-Afrika. Popsterren als sir Elton John vinden hun rust op de zenachtige binnenplaats. En wie dorst heeft daalt gewoon af in de enorme kelder waar Joey duizenden flessen bewaard, waaronder de trots van eigen bodem: Black Swan, genoemd naar de twee zwarte zwanen die nog steeds in de vijver van het landgoed zwemmen. Ruim van tevoren reserveren is wel gewenst, want deze veredelde ’bed and breakfast’ telt maar zes kamers. Voor de wijnfreak (en wie naar dit gebied gaat wordt dat vanzelf) zijn de bezoekjes aan de toonaangevende domeinen een absolute must. Boekenhoutskloof van de eigenzinnige Marc Kent bijvoorbeeld. Een wijnreis naar Zuid- Afrika zonder een bezoek aan Vergelegen kan niet. Dit indrukwekkende wijndomein werd in 1700 gesticht door de toenmalige gouverneur Willem Adriaan van der Stel. Op het uitgestrekte landgoed gaan veel mensen uit de omgeving op zondag picknicken. Proeven kan ook tegen een bescheiden bijdrage. De mooiste wijn, het vlaggenschip V, is echter alleen per fles te koop. Maar voor 50 euro heb je dan ook wat.


Reiswijzer

Wijnreizen naar de mooiste plekjes in en rond Kaapstad worden georganiseerd door Exclusive Culitravel. Onder persoonlijke begeleiding en met groepen van maxi- maal tien personen worden deze rips vier keer per jaar georganiseerd. De prijs bedraagt 3999 euro p.p., maar daar zijn alle kosten (vliegreis, logies in exclusieve hotels, transport, maaltijden en wijnen van toprestaurants) bij inbegrepen. 


www.exclusiveculitravel.nl