Ontmoet de dolfijnen van Zuid-Afrika

Dolfijnen spotten is in Zuid-Afrika een populaire bezigheid. Er bestaan wereldwijd in totaal 36 soorten dolfijnen verdeeld over 16 geslachten. De kleinste dolfijn is Heavisides dolfijn, met een lengte van 1,2 meter en een gewicht van 40 kilogram. Deze dolfijnen leven in een gebied rondom de Atlantische kust van Zuid Afrika. De grootste dolfijn is de zwart-witte orka, die 7 meter lang kan worden, en wel 4,5 ton kan wegen. Tussen de diverse soorten dolfijnen zitten behoorlijke verschillen. Zo eten bijvoorbeeld orka's veel grotere prooien dan de gewone dolfijn, die hoofdzakelijk van vis leeft.

Er zijn 2 type dolfijnen die het best gespot kunnen worden in de Zuid-Afrikaanse wateren: De Humpback dolfijn en de Indo-Pacific Bottlenose dolfijn. De Humpback is ongeveer 2,5 meter lang en weegt zo'n 150 kilo. Deze zeer bedreigde diersoort treft u zeker op Dyer Island waar een groep van zo'n 10 Humpbacks resideert. De Indo-Pacific Bottlenose dolfijn is ongeveer even groot als de Humpback maar wel wat zwaarder: vaak wel 200 tot 230 kilo.Deze dolfijn is een afgeleide van de reguliere Bottlenose dolfijn welke wordt beschouwd als de meest archetyppische dolfijn zoals we die kennen van TV en uit aquariums. Bottlenose dolfijner leven vaak in grotere groepen (soms wel 100 stuks). De reden dat deze dolfinen goed te spotten zijn in Zuid-Afrika is dat ze beiden niet houden van water dieper dan 30 meter waardoor ze vaak aan het wateroppervlak zichtbaar zijn.

Waar zijn de dolfijnen te spotten in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika kun je dolfijnen in bijna alle kuststreken tegenkomen. Aan de Zuidkust vooral in Hermanus, Gansbaai, Mosselbaai, Plettenberg Bay en andere kustplaatsen aan de Garden Route, de Wild Coast, Durban enz. In Kaapstad is er grote kans dat je tijdens een sunset cruise vanuit de haven aan het Victoria & Alfred Waterfront de dolfijnen voor je boot uit zwemmen!

Dolfijnen Zuid-Afrika


Ja, ik wil ook dolfijnen spotten in Zuid-Afrika!