Informatie over de Drakensberge in Zuid-Afrika

De Drakensbergen (Afrikaans: Drakensberge) is een keten van bergen in Zuid-Afrika. Deze bergen reiken tot 3482 meter hoog en zijn daarmee de hoogste van het land. In de taal van de Zoeloe's heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekent.

De ruige toppen van de Drakensbergen in Zuid-Afrika lopen in een sikkelvorm langs het oostelijke gedeelte van het land. Deze bergketen vormt de scheiding tussen de hooglanden van KwaZulu-Natal en Lesotho.

Voor de Boeren die als eersten naar het noorden trokken om te ontsnappen aan het Britse gezag in de Kaap, leken deze in nevel gehulde puntige toppen op de rug van een enorme draak. Vandaar de naam Drakensbergen. Voor de Zoeloes klonken de stormen rond de toppen als krijgers die met hun speren op hun schilden sloegen. Daarom noemden ze deze bergketen uKhahlamba of 'grens van speren'.

In 2000 werd het uKhahlamba-Drakensberg Park aangewezen als de vierde Wereld Erfgoed Site van Zuid-Afrika. Wereldwijd zijn er slechts 23 dergelijke sites die algemeen worden erkend om hun natuurlijke en culturele waarde - te vergelijken met Machu Picchu in Peru of Ayers Rock in Australië.


Natuur

Deze plek van uitzonderlijke pracht, die zich over meer dan 243.000 hectaren uitstrekt wisselt zomersgroene graslanden af met hoge bergwouden, steile kliffen, heldere rivieren en een sprookjeswereld van boomvarens en mossen. Deze schoonheid vraagt er gewoon om om te voet te worden ontdekt.

In de winter zijn de bergen vaak verborgen achter nevel en sneeuw - de perfecte plaats om bij een gezellig haardvuur te ontspannen met een lekker drankje. De basalten en zandstenen toppen zijn geërodeerd in de meest bizarre vormen en ontlenen hier hun speciale namen aan: Giant's Castle, Amphitheatre, Cathedral Peak, Devil's Tooth, Champagne Castle, Monk's Cowl en Sentinel.

De bergketen vormt een staalkaart van Zuid-Afrikaanse biodiversiteit, met meer dan 2 000 plantensoorten, waarvan vele soorten nergens anders ter wereld voorkomen. Er zijn minstens 299 soorten vogels geregistreerd, waaronder de Verreaux-arend en de bedreigde lammergier. Luipaarden houden zich schuil in de bergen en jagen op antilopen, die zich hier perfect thuisvoelen op deze vruchtbare, waterrijke grond.

Oorspronkelijke bewoners: De San Bosjesmannen
De San (ook wel Bosjesmannen genoemd) waren de eerste bewoners van deze bergen. Tegen 1880 waren ze nagenoeg volledig uitgeroeid door zwarte en blanke kolonisten, maar ze lieten fantastische rotsschilderingen na op overhangende rotsen en in grotten.

In de Drakensbergen zijn er naar schatting 40.000 verschillende afbeeldingen geschilderd, zodat dit een van de rijkste 'verzamelingen' rotsschilderingen ter wereld is. Sommige zijn minstens 3 000 jaar oud en een unieke weergave van menselijke creativiteit. Ze worden beschouwd als de best bewaarde rotsschilderingen ten zuiden van de Sahara. De dieren op de rotswanden zijn scherp geobserveerd en ontroerend weergegeven, maar er gaat ook een diepere betekenis achter schuil. Uit bepaalde schilderingen in de Drakensbergen blijkt dat ze ook een rijke spirituele betekenis hebben en dat ze vaak werden geschilderd door sjamanen die in trance verkeerden.


Geografie

De bergketen ligt in het oosten van Zuid-Afrika en lopen over een lengte van 1000 kilometer van het zuidwesten naar het noordoosten, met een bocht naar het noordwesten die de grens vormt tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Aan de westkant lopen de rivieren Oranje en Vaal en aan de oost- en zuidkant enkele kleinere rivieren, waaronder de Tugela-rivier. De bergketen scheidt de provincie KwaZoeloe-Natal van de provincie Vrijstaat. In de winter valt er regelmatig sneeuw; regen en mist komen er het hele jaar voor.


Pieken

De hoogste piek is Thabana Ntlenyana die 3482 meter hoog is. Andere belangrijke pieken zijn Mafadi (3250 meter), Makoaneng (3416 meter), Champagne Castle (3377 meter), Giant's Castle (3315 meter) en Ben Macdhui (3001 meter). Al deze hoge pieken liggen in het grensgebied met Lesotho; ten noorden van Lesotho wordt de bergketen langzaam lager en beter toegankelijk.


Geologie

De Drakensbergen zijn een overblijfsel van het originele Afrikaanse plateau. De bergen worden bedekt door een laag basalt van maximaal 1500 meter dik, met daaronder een laag zandsteen. Dit heeft geresulteerd in een combinatie van zeer steile blokken en pieken. In de zandsteen-laag bevinden zich veel grotten, waarvan vele voorzien zijn van rotsschilderingen gemaakt door de San.


Beklimmen

Veel van de pieken vormen een grote uitdaging voor bergbeklimmers. De hoogste pieken zijn allemaal al beklommen, maar een aantal van de lager pieken nog niet. Wandelen is een populaire activiteit in het gebied van de Drakensberg. Navigatie op lange afstand wandelingen wordt vaak ondersteund door GPS ontvangers en kaarten met geodesische referentiepunten.


Toerisme

Toerisme in het gebied is in ontwikkeling, met een verscheidenheid aan hotels en andere accommodatie. Het grootste gedeelte van de hoge gedeeltes van de bergketen aan de Zuid-Afrikaanse kant is aangewezen als wildreservaat of wildernis-gebied. In het jaar 2000 is de uKahlamba of Nationaal Park Drakensberg opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Hiken door het uKhahlamba-Drakensberg Park

In dit bergachtige gebied aan de rand van het heuvelparadijs Lesotho vinden we een indrukwekkend wild gebied om een dag doorheen te wandelen of om een week stevig doorheen te hiken. De beste maanden om door dit gebied te trekken is in april en mei. Andere maanden kan het of te warm zijn of kunnen er door sneeuwval en vorst gevaarlijke taferelen ontstaan.

De Giant’s Cup Trial is een bijzondere trektocht van het Sani Pass Hotel tot Buswan’s Nek, maar zoals de naam al verklapt moet je wel enige ervaring hebben met lange trektochten. Tijdens deze hike ben je vijf dagen onderweg.