header-informatie-drakensberge-zuid-afrika-1920x500

Drakensberge

Informatie over de Drakensberge in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De Drakensberge is een keten van bergen in Zuid-Afrika. Deze bergen reiken tot 3482 meter hoog en zijn daarmee de hoogste van het land. In de taal van de Zulu's heet de bergketen uKhahlamba, wat "barrière van speren" betekent. De ruige toppen van de Drakensberge in Zuid-Afrika lopen in een sikkelvorm langs het oostelijke gedeelte van het land. Deze bergketen vormt de scheiding tussen de hooglanden van KwaZulu-Natal en Lesotho. Het grootste gedeelte van de hoge gebieden van de bergketen aan de Zuid-Afrikaanse kant is aangewezen als wildreservaat of wildernis-gebied. In het jaar 2000 is de uKahlamba of Nationaal Park Drakensberg opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bekijk foto's van Drakensberge

header-informatie-drakensberge-zuid-afrika-1920x500

Drakensberge in Zuid-Afrika

Bekijk de video

Wat te doen in de Drakensberge?

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Hiken in de Drakensberge

champagnes-castle-drakensberge-south-africa.jpg

In dit bergachtige gebied aan de rand van het heuvelparadijs Lesotho vinden we een indrukwekkend wild gebied om een dag doorheen te wandelen of om een week stevig doorheen te hiken. De beste maanden om door dit gebied te trekken is in april en mei. Andere maanden kan het of te warm zijn of kunnen er door sneeuwval en vorst gevaarlijke taferelen ontstaan. De Giant’s Cup Trial is een bijzondere trektocht van het Sani Pass Hotel tot Buswan’s Nek, maar zoals de naam al verklapt moet je wel enige ervaring hebben met lange trektochten. Tijdens deze hike ben je vijf dagen onderweg.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Klimmen in de Drakensberge

geografie-drakensberge-south-africa

Veel van de pieken vormen een grote uitdaging voor bergbeklimmers. De hoogste pieken zijn allemaal al beklommen, maar een aantal van de lager pieken nog niet. Wandelen is een populaire activiteit in het gebied van de Drakensberg. Navigatie op lange afstand wandelingen wordt vaak ondersteund door GPS ontvangers en kaarten met geodesische referentiepunten.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

De Sani Pas rijden

sani-pass-auto-rijden-zuid-afrika

De Sani Pas is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire en schilderachtige bergpassen in heel Afrika en ligt tussen Zuid-Afrika en zijn kleine buurland Lesotho, dat niet aan zee grenst. De pas is de enige weg die over de top van de Drakensberg loopt en trekt avontuurlijke reizigers van over de hele wereld die het adembenemende natuurschoon dat deze onzekere berg te bieden heeft, willen doorkruisen. Hoewel de route zelf kort is, heeft het een groot effect met zijn onvergetelijke uitzichten en het kudos van het bedwingen van de hoogste en meest iconische pas die Zuid-Afrika te bieden heeft - een must voor elke avontuurlijke bucketlist!

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Helikopter Tours

drakensberge-helicopter-tour

Westline Luchtvaart Berg Flips

Westline Aviation biedt schilderachtige helikoptervluchten in de noordelijke Drakensbergen. De vluchten kunnen worden aangepast aan specifieke behoeften, bedrijfsdiensten, toerisme en speciale evenementen. Zij opereren vanuit Dragon Peaks Mountain Resort, Cathedral Peak Hotel en de Tower of Pizza.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Wandelen

    drakenberge-zuid-afrika-hiking

Royal Natal National Park

Het Royal Natal National Park heeft met gemak een van de meest spectaculaire berglandschappen van Afrika. De ster van de show is het beroemde Amphitheater, een enorme 500 meter hoge rotswand die zich uitstrekt over vijf kilometer. Als een schildwacht boven het Amfitheater staat de Mont-aux-Sources piek. Vanaf hier stort de Tugela Falls, de op één na hoogste waterval ter wereld, zich langs het Amfitheater naar beneden, op weg naar de Indische Oceaan. Het park is een paradijs voor wandelaars en biedt een netwerk van wandelpaden, variërend van een rustige wandeling tot Fairy Glen en de uitdagende Crack and Mudslide. Een gedetailleerde wandelgids is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, het Thendele Camp kantoor en de hoofdingang. Forelvissen is ook een populaire activiteit met opties van de Mahai rivier, Thukela rivier of in een dam. Er zijn enkele mooie plekjes om te picknicken en te zwemmen in sprankelende bergstroompjes. Rugged Glen stallen bieden paardrijtochten in de bergen met een prachtig uitzicht en waarnemingen van berg rietbok en grijze rhebuck.


Monks Cowl Natuurreservaat

Het Monks Cowl Natuurreservaat ligt in het Ukhahlamba Darkensberg Park. Het is genoemd naar de piek die tussen de schilderachtige bergen Champagne Castle en Cathkin Peak ligt. Er zijn talrijke wandelroutes die door de prachtige valleien en bossen van de noordelijke Drakensberg lopen. De routes variëren in intensiteit en lengte, variërend van een paar uur tot een paar dagen. Voor degenen die meer dan een eendaagse wandeling willen maken, moet van tevoren accommodatie worden geregeld. In de uitlopers van het gebergte zijn veel grotten te verkennen, waarvan de meeste door de San-bevolking werden gebruikt. De 'Battle Cave' heeft rotskunst die een strijd tussen twee San stammen uitbeeldt.


Giants Castle Natuurreservaat

Subliem berglandschap en opwindend wandelen stelen de show in Giant's Castle Nature Reserve, maar dat is niet alles wat dit historische park te bieden heeft. Giant's Castle is het thuis van de grootste antilope van Afrika, de eland, en de indrukwekkende lammergier. Bekijk deze breedvleugelige schoonheden en enkele van de zeldzaamste vogels van Zuid-Afrika tijdens het winterseizoen in het Vulture Restaurant, waar ze neerstrijken voor een vlezige traktatie. Het reservaat ligt in de centrale regio van het UKhahlamba Drakensberg Park, een UNESCO Werelderfgoed, en is een spectaculaire samensmelting van grasvlakten en diepe valleien die van de hoge Drakensbergtoppen naar beneden glijden. Andere attracties zijn de nogal gecommercialiseerde maar prachtige rotskunstsites en het Main Caves Museum, dat een verleidelijke blik werpt op de vroegere levensstijl van de San-bevolking.


Lotheni Natuurreservaat

Het Lotheni Natuurreservaat ligt in het Ukhahlamba Drakensberg Park. Er zijn vele schilderachtige wandelpaden voor jong en oud, evenals een gematigde mountainbikeroute van 14 km. Het langste pad is een cirkelvormige route van 11,8 km genaamd de Emadundwini Trail. Dit pad kruist een aantal kleine zoetwaterstroompjes en voert verder omhoog langs een steile helling. Het is de beste route om het spectaculaire landschap van de Drakensbergen te bekijken. De andere paden zijn de Adelaar, Watervallen, Canyon, Jacobs Ladder, en het historisch belangrijke Geliboom pad. Er is een verscheidenheid aan wilde dieren waaronder duiker, eland, grijze rhebuck en berg rietbok. Er is ook een diversiteit van meer dan 172 vogelsoorten zoals lannervalk, reuze ijsvogel en Kaapse gier. Forelvissen is ook populair in Lotheni en een verfrissende duik in de Cool Pools is een must.


Garden Castle Natuurreservaat

Garden Castle Nature Reserve ligt in het Ukahlamba Drakensberg National Park. Het reservaat biedt een aantal prachtige wandelingen, variërend van kort en gemakkelijk tot lang en uitdagend. De grotten, rivieren, natuurlijke zwembaden en omliggende majestueuze bergen zijn verbluffend mooi.


Kamberg Natuurreservaat

Het Kamberg Natuurreservaat ligt op de uitlopers van de bergen in het Natal Drakensberg Park. Er zijn vele picknickplaatsen bij de rivier, forel dammen, en goed onderhouden wandelingen, waarvan een handicap vriendelijk is. De wandelroutes met of zonder gids lopen door de omliggende gebieden van de 'Little Berg' en langs de Mooi River. Er is ook een schuilplaats voor rotskunst met originele Bushman rotskunst. Het San volk bewoonde het gebied voordat zij in gewelddadige confrontaties kwamen met de blanke kolonisten en de Nguni stammen. Het wild in het reservaat omvat rietbokken, blesbokken, zwarte gnoes, grijze reebokken, elanden, duikers, rode hartebeesten en oribi.


Tugela watervallen

Vink de hoogste waterval van Afrika en de op één na hoogste waterval van de Drakensberg aan. De Tugela waterval valt 947 meter naar beneden langs de rotswand van het Amfitheater in drie vrij-springende watervallen. De bron van de Tugela rivier ligt bij Mont-Aux-Sources, enkele kilometers van waar de watervallen naar beneden storten. De watervallen liggen in het Royal Natal National Park en zijn na zware regenval gemakkelijk te zien vanaf de hoofdweg naar het park. De beste tijd om de watervallen te bekijken is tijdens het regenseizoen in de zomer. Twee prachtige wandelpaden leiden naar de Tugela watervallen. De meest spectaculaire route is een wandeling van een hele dag naar de top van Mount-Aux-Sources en naar de top van de watervallen. Het andere pad leidt naar de voet van de watervallen door de Tugela kloof door inheems bos. Een klim op een kleine kettingladder brengt u naar een prachtig uitzicht op de watervallen die in een reeks spectaculaire watervallen door het Amphitheater naar beneden storten.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Rock Art

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Giant's Castle Nature Reserve

Twee van de beste plaatsen om San rotskunst te zien zijn in de Main Cave en de Battle Cave. De schilderingen hier dateren van duizenden jaren geleden, en zijn nog duidelijk zichtbaar op de wanden en de plafonds. Het is niet mogelijk deze op eigen gelegenheid te bezoeken, maar de Parks Board biedt deskundige plaatselijke gidsen aan bij de ingang van de grotten tegen een kleine vergoeding.


Kamberg Nature Reserve

De Kamberg Rock Art attractie is erg populair in de omgeving. De rotskunst bestaat al honderden jaren en trekt mensen uit alle hoeken van de wereld aan. De klim naar de rotskunst duurt ongeveer anderhalf uur en u kunt al voor R25 een gids krijgen. De gidsen hebben een vrij uitgebreide kennis van het gebied en zijn zeer informatief.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Paardrijden

paardrijden-zuid-afrika-drakensberg

Kamberg Valley Trail

De Kramberg Vallei route is genesteld in de uitlopers van het majestueuze Ukhahlamba Drakensberg Park. De route loopt door landerijen en bossen en is twee tot drie uur lang. Op de route kunt u veel wilde dieren en vogels verwachten. De Drakensberg is een uitstekende plek voor zowel beginners als ervaren ruiters om het prachtige Kambergse landschap te paard te verkennen.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Mountainbiken

caves-drakensberge-south-africa

Sani Spoors

Leef u uit in de uitlopers van de zuidelijke Drakensberg. Gelegen op 4 km van het plattelandsdorp Underberg, is Sani Spoors de ideale locatie voor mountainbiken en trailrunning. De diverse routes variëren van single track door dennenbossen tot rivieroevers, en bieden een aantal van de mooiste mountainbikeroutes in KwaZulu-Natal. De routes zijn op prive-eigendom, doorkruisen landbouwgronden, dennenplantages, de Mzimkulu rivier en open weiden. Routes van 3 km, 8 km, 10 km en 15 km zijn kleurgecodeerd en duidelijk gemarkeerd. Alle routes beginnen bij het kantoor van Sani Spoors waar een vergunning moet worden aangevraagd en duidelijk moet worden aangegeven voordat men op pad gaat. Vanaf de N3 tussen Pietermaritzburg en Howick neemt u de R617 naar Underberg. Rij door het dorp en sla rechtsaf op de Drak Gardens Road. Sani Spoors ligt op minder dan 2 km aan de linkerkant.

Cultuur en Natuur & Historie van de Drakensberge

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Cultuur

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

De San: Bosjesmannen & rock art
De San (ook wel Bosjesmannen genoemd) waren de eerste bewoners van de Drakensberge. Tegen 1880 waren ze nagenoeg volledig uitgeroeid door zwarte en blanke kolonisten, maar ze lieten fantastische rotsschilderingen na op overhangende rotsen en in grotten. In de Drakensberge zijn er naar schatting 40.000 verschillende afbeeldingen geschilderd, zodat dit een van de rijkste 'verzamelingen' rotsschilderingen ter wereld is. Sommige zijn minstens 3 000 jaar oud en een unieke weergave van menselijke creativiteit. Ze worden beschouwd als de best bewaarde rotsschilderingen ten zuiden van de Sahara. De dieren op de rotswanden zijn scherp geobserveerd en ontroerend weergegeven, maar er gaat ook een diepere betekenis achter schuil. Uit bepaalde schilderingen in de Drakensbergen blijkt dat ze ook een rijke spirituele betekenis hebben en dat ze vaak werden geschilderd door sjamanen die in trance verkeerden.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Natuur

nature-drakensberge-south-africa

Bergen en bergtoppen

De Drakensberge, die zich over meer dan 243.000 hectare uitstrekken wisselt groene graslanden af met hoge bergwouden, steile kliffen, heldere rivieren en een sprookjeswereld van boomvarens en mossen. Deze schoonheid vraagt er gewoon om om te voet te worden ontdekt. In de winter zijn de bergen vaak verborgen achter nevel en sneeuw - de perfecte plaats om bij een gezellig haardvuur te ontspannen met een lekker drankje. De basalten en zandstenen toppen zijn geërodeerd in de meest bizarre vormen en ontlenen hier hun speciale namen aan: Giant's Castle, Amphitheatre, Cathedral Peak, Devil's Tooth, Champagne Castle, Monk's Cowl en Sentinel.


Flora & Fauna
De bergketen vormt een staalkaart van Zuid-Afrikaanse biodiversiteit, met meer dan 2 000 plantensoorten, waarvan vele soorten nergens anders ter wereld voorkomen. Er zijn minstens 299 soorten vogels geregistreerd, waaronder de Verreaux-arend en de bedreigde lammergier. Luipaarden houden zich schuil in de bergen en jagen op antilopen, die zich hier perfect thuisvoelen op deze vruchtbare, waterrijke grond.

Drakensberge - Provincies en Regio's Zuid-Afrika

Historie

sentinel-hike-drakensberge-south-africa

Naamgeving

Voor de Boeren die als eersten naar het noorden trokken om te ontsnappen aan het Britse gezag in de Kaap, leken deze in nevel gehulde puntige toppen op de rug van een enorme draak. Vandaar de naam Drakensberge. Voor de Zulu's klonken de stormen rond de toppen als krijgers die met hun speren op hun schilden sloegen. Daarom noemden ze deze bergketen uKhahlamba ofwel 'grens van speren'.


Geografie

De bergketen ligt in het oosten van Zuid-Afrika en lopen over een lengte van 1000 kilometer van het zuidwesten naar het noordoosten, met een bocht naar het noordwesten die de grens vormt tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Aan de westkant lopen de rivieren Oranje en Vaal en aan de oost- en zuidkant enkele kleinere rivieren, waaronder de Tugela-rivier. De bergketen scheidt de provincie KwaZoeloe-Natal van de provincie Vrijstaat. In de winter valt er regelmatig sneeuw; regen en mist komen er het hele jaar voor.


Geologie

De Drakensbergen zijn een overblijfsel van het originele Afrikaanse plateau. De bergen worden bedekt door een laag basalt van maximaal 1500 meter dik, met daaronder een laag zandsteen. Dit heeft geresulteerd in een combinatie van zeer steile blokken en pieken. In de zandsteen-laag bevinden zich veel grotten, waarvan vele voorzien zijn van rotsschilderingen gemaakt door de San. De hoogste piek is Thabana Ntlenyana die 3482 meter hoog is. Andere belangrijke pieken zijn Mafadi (3250 meter), Makoaneng (3416 meter), Champagne Castle (3377 meter), Giant's Castle (3315 meter) en Ben Macdhui (3001 meter). Al deze hoge pieken liggen in het grensgebied met Lesotho; ten noorden van Lesotho wordt de bergketen langzaam lager en beter toegankelijk.

Ja, ik wil naar de Drakensberge

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve hotels en lodges in de Drakensberge

Bekijk Mister Goodlife's keuze