Interview met Evert Jan Henrichs over Exclusive Culitravel in Drinks Only

Auteur: Redactie Drinks Only

Passie voor wijn

Klik hieronder om de PDF versie van het originele artikel te zien met daarin ook foto's.

Passie voor wijn. Dat is wat de mensen op deze en de volgende pagina's met elkaar delen.

Drinks Only! sprak met ze over hun ervaringen met wijncursussen en plezier wat ze aan wijn beleven.


In het dagelijks leven is Evert Henrichs advocaat. Aan zijn passie voor wijnen komt hij met name toe in de vakanties. Door elke keer een andere wijnstreek te bezoeken en te proeven…..


"Ik vind wijn spannend, je kunt er ongelooflijk veel dingen in ontdekken, verschillen proeven en je smaak ontwikkelen."

Tijdens mijn studie dronk ik zoals iedereen lekker mee van de weekaanbieding van de lokale supermarkt. Pas daarna ontdekte ik , in een viersterren restaurant op vakantie in Frankrijk, dat de wijn die ik daar dronk veel lekkerder was…. dat mocht natuurlijk ook wel gezien de prijs, maar het was mijn eerste kennismaking met kwaliteitswijn en de toon voor de komende jaren was gezet! Ik vind wijn spannend, je kunt er ongelooflijk veel dingen in ontdekken, verschillen proeven en je smaak ontwikkelen.


Hoewel ik in veel wijngebieden in Frankrijk ben geweest springt mijn hart pas echt open in Italië. Alles is er net iets warmer, guller en gloedvolle. Zo ook de wijn. Het is heerlijk om in het "theater" te verblijven dat Italië heet. De ontvangst bij de lokale wijnboeren is ook altijd allerhartelijkst. Zeker vergeleken met de wijnbedrijven in de Bordeaux of Bourgogne streek, waar je eigenlijk alleen nog maar binnenkomt als je je bij een groep hebt aangesloten. In de Elzas, het Loire gebied en Zuid-Frankrijk is gelukkig nog heel anders.


In het begin van de jaren ´90 ben ik veel gaan lezen over wijn. Natuurlijk de boekjes van Hubrecht Duijker, maar ook het prachtige boek over Toscane van Huib Brandt die enorm beeldend schreef over zijn belevenissen daar. Omdat ik steeds meer wilde weten haalde ik in 2000 mijn wijnbrevet. En ging daarna de vervolgopleidingcursussen doen op de wijnacedemie. Dat was leuk, omdat de meeste deelnemers om zakelijke redenen studeerden en er maar beperkt plaats was voor hobbyisten zoals ik. In 2007 haalde ik mijn diploma als register vinoloog. Ik heb genoten van de opleiding: om de vierteen dagen de hele dag proeven en notities maken. Maar ondanks al die oefening blijft het erg moeilijk wijnen blind te benoemen en te herkennen. Het enige waar ik meestal wel zeker over ben is het uit elkaar houden van Oude en Nieuwe Wereldwijnen. Wie weet komt het nog een van pas……


Na zo'n15 reizen met wijn als kapstok was het leerzaam om in 1999 in Australië een kijkje te nemen in Hunter Valley bij Sydney. Mijn kersverse vinoloogstatus in 2007 vierde ik samen met mijn vrouw in Zuid-Afrika. Exclusive Culitravel heeft een programma op maat samengesteld en samen met vijf andere wijnliefhebbers en "gelijkgestemden" zijn we op fantastische plekken geweest waar we op eigen houtje nooit waren gekomen: bij aparte kleine wijnboeren, in waanzinnig lekkere restaurants en op prachtige plekken in de natuur. Een paar jaar later zijn we nog eens met zijn tweeën terug geweest, gedeeltelijk zelfstandig en gedeeltelijk opnieuw georganiseerd. Zo'n combinatie is ook aan te bevelen.

Nieuw Zeeland staat hoog op mijn verlanglijstje, maar ik kan me ook erg verheugen op onze (wijn)vakantie naar Oosterijk. De oogst van de reizen past nog net in mijn wijnkelder waar inmiddels toch al zo'n 2.000 flessen liggen. Niets fijner dan op een zaterdagavond er eentje open te trekken en samen herinneringen ophalen!


Wijnreizen? Neem contact op met Mister Goodlife - Jos van Krimpen - www.exclusiveculitravel.nl