duiken-naast-vissen-en-koralen-zuid-afrika

Duiken en snorkelen in Zuid-Afrika

The 'Underwater' Life

The Good Life = The 'Underwater' Life

Mister Goodlife & de onderwater wereld in Zuid-Afrika
"Telkens weer verbaasd over de adembenemende onderwater wereld."


Er is niets zoals de absolute schoonheid van het duiken in Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is een ideale locatie voor een aantal spectaculaire duiklocaties omdat het beschikt over een uitgebreide kustlijn met zeer uiteenlopende omstandigheden en watertemperaturen. De Mozambiquaanse stroom, die beneden de oostelijke kant van Zuid-Afrika voorkomt, is een warme stroom naar beneden langs de kust en daarom is het water ideaal om grote witte haaien, walvissen, walvishaaien, dolfijnen, schildpadden, manta's en adelaarsroggen, en natuurlijk prachtige koraalriffen te spotten. Eenmaal ter hoogte van de Zuidkaap daalt de temperatuur van het water aanzienlijk. Het is ter hoogte van Kaap Agulhas bent heb je de plek waar de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan samenstromen waar er eveneens een enorme verscheidenheid is aan zeedieren. In de buurt van Kaapstad heb je ook de enorm uitgestrekte kelpbossen.


Vanwege deze fantastische duikmogelijkheden heeft Zuid-Afrika een goede infrastructuur van duikoperators, -resorts en –scholen; kortom een ideale plaats om te leren duiken. Buiten een zeer unieke fauna en flora onderwereld is er ook mogelijkheid om te duiken op oude interessante scheepswrakken, in het bijzonder in de omgeving van Kaapstad, Port-Elizabeth en Durban. Zuid Afrika is een land met een zeer divers klimaat. Dit maakt ook dat je zo enorm veel mogelijkheden hebt om het avontuur op te zoeken. De warme Indische oceaan brengt een zeer divers zeeleven naar de kusten van Zuid Afrika.


Je kan dan ook prima duiken in Zuid Afrika. Er zijn zoveel plekken om te duiken en te genieten in Zuid-Afrika. Er zijn duikscholen in bijna elke stad in Zuid-Afrika en die bieden alle efficiënte training en apparatuur die je nodig hebt. Lees hieronder waar in Zuid-Afrika je het beste kunt duiken en wanneer je het beste kunt snorkelen in Zuid-Afrika.

Duiken in Zuid-Afrika

Bekijk de video

Waar in Zuid-Afrika zijn de beste duik- en snorkelplekken?

Duikspots: Selected by Mister Goodlife

Duiken in Kwazulu Natal

Aan de kust van KwaZulu Natal in Sondwana Bay kunnen duikers de meest zuidelijke koraalriffen ter wereld bekijken. Ook kun je er “Old Four Legs” aantreffen tijdens duiktochten op het rif. Dit 360 miljoen jaar oude zogenaamde levende fossiel heeft de naam Coelacanth. Men dacht dat deze vis uitgestorven was maar in 2000 hebben duikers een hele kolonie aangetroffen. Verder naar het zuiden, in de buurt van Umkomaas en Margate, leven in de rotsachtige riffen vele soorten tropische vissen. Van hieruit kunnen duikers ook een fascinerend aantal haaien waarnemen. De migrerende zandhaai (Carcharius taurus) paart hier aan het einde van de winter (het Europese einde van de zomer) en het begin van de lente. Ze kunnen worden waargenomen bij Aliwal Shaol of Protea Banks, buiten het rif, waar je ook Zambezi’s (de grondhaai), tijgerhaaien, hamerhaaien en witte haaien kunt tegenkomen.


De kust van Kwazulu-Natal is de plek met De beste duikmogelijkheden voor Zuid-Afrika. Manta's, walvishaaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen komen hier voor. Voor de kust van de provincie KwaZulu-Natal, met name in het noorden, heb je uitstekende mogelijkheden om een grote verscheidenheid aan vissen te zien. Denk hierbij aan haaien, dolfijnen, walvishaaien, roggen en zeeschildpadden.


Sodwana Bay is een goede uitvalsbasis voor de mooiste duiktrips van Zuid Afrika. Voor de ervaren duiker zijn de Protea Banks, een kleine 200 kilometer zuidelijk van Durban een echte uitdaging. Je vind hier heel veel verschillende soorten haaien. Het water is echter zeer ruig en het weer kan hier snel omslaan. Protea Banks zijn echter een echte aanrader voor de duikroutinier. Het gebied rond Sodwana Bay, in het noorden van de provincie KwaZulu-Natal biedt geweldige mogelijkheden voor snorkelen. Je vind hier prachtig koraal, een grote diversiteit aan zeeleven en erg bijzondere vissen.


Thonga Beach Lodge is gelegen in het noorden van Kwazulu Natal, op enkele meters van de Indische Oceaan. Deze luxe beach lodge heeft een eigen duikcentrum. Duiken hier is werkelijk uniek! Je kan hier van 10 tot 30 meter diep duiken.

onderwaterwereld-zuid-afrika

Raggie Cave / Shark Alley - Aliwal Shoal, KwaZulu Natal

Mister Goodlife's meest gewaagde duikplek: 

"Neem een gewaagde duik in de Shark Alley"


raggie-cave-shark-alley-aliwal-shoal-kwazulu-natal


Raggie Cave en Shark Alley zijn de twee namen die gebruikt worden voor dezelfde duikplaats die 50 km ten zuiden van de kust van KwaZulu Natal ligt en Aliwal Shoal heet. Het bestaat uit een 80.000 jaar oud zandsteenrif en is geselecteerd als een van de top tien duikstekken van de wereld met bijna alles wat een duiker zich kan wensen. Van juni tot november bent u er zeker van Ragged Tooth Sharks te zien en in de zomer is de kans het grootst dat u Tiger sharks en Hammerheads ziet! Nadat je bent gelanceerd vanaf de riviermonding reis je op de RIBS (Rigid Inflatable Boat) door de branding voor een twintig minuten durende rit naar het rif waar je dieptes kunt verwachten tussen de 6 en 18 meter. Het zicht varieert van ongeveer 5 tot 40 meter en de watertemperatuur is 24+ °C in de zomer en in de winter niet kouder dan 19 °C. De duiken worden allemaal gedaan zonder kooien en bieden de unieke kans om de haaien in hun natuurlijke omgeving te zien! Nou daar heb je het mensen! Spannend!   


raggie-cave-shark-alley-aliwal-shoal-kwazulu-natal-2


onderwaterwereld-zuid-afrika

Sardine Run - Protea Banks, KwaZulu Natal

Mister Goodlife's favoriete spektakel in de Indische Oceaan:

"Een ongeloofelijk spektakel met grote scholen sardines, dolfijne, walvissen en vogels"


sardine-run-protea-banks


Dit ongelooflijke spektakel van Moeder Natuur vindt elk jaar plaats en begint even ten noorden van Port Elizabeth en loopt snel langs de kust naar een plaats genaamd Protea Banks in KwaZulu Natal. Tijdens de maanden juni en juli migreren grote scholen sardines vanuit de koudere wateren van de Kaap naar de warmere wateren van KwaZulu Natal om er hun jongen ter wereld te brengen. "De oceaan ontwaakt en de sensatie is gewoon onbeschrijfelijk! U zult dit natuurlijke fenomeen ervaren, kooiloos en vrij, terwijl u naar dieptes van ongeveer 5-7 meter duikt en het tafereel zich om u heen ziet ontvouwen. Dolfijnen, roofvissen, walvissen, haaien en zelfs de Kaapse Jan-van-Gent (die van 20 meter hoogte in het water duikt), allemaal op missie om hun deel van het sardinebuffet te vangen. Wow!Bekijk hieronder de Sardine Run video en overtuig jezelf. Lees daarna verder op de informatiepagina over de Sardine Run in Zuid-Afrika.


sardine-run-protea-banks3

Sardine Run bij Protea Banks

Bekijk de video

onderwaterwereld-zuid-afrika

Duiken bij Thonga Beach Lodge

Mister Goodlife's favoriete duiklocatie:

"De enigste tropisiche duiklocatie in Zuid-Afrika met een gegarandeerde spannende onderwater ervaring!"


thonga-beach-logde-duiken


Mabibi grenst aan Afrika's meest zuidelijke koraalriffen is daarmee de enige tropische duiklocatie in Zuid-Afrika. Mabibi biedt enkele van de beste duiklocaties in de wereld, maar het is grotendeels onopgemerkt gebleven vanwege de afgelegen ligging. Zelfs in Zuid-Afrika is het nog steeds afgelegen hierdoor en door de diversisiteit is het gegarandeerd een spannende onderwater ervaring. Meer dan 1.200 soorten vissen zijn te vinden in de riffen; Moorse idolen, papegaaivissen, blauwe chirurgen en marmer en manta's. De warme Indische Oceaan trekt ook grote scholen tuimelaar maar ook haaien, walvishaaien en schildpadden aan. Thonga Beach Lodge, dat deel uitmaakt van het iSimangaliso Wetland Park, valt binnen een beschermd zeereservaat. Vanwege de beschermde status bieden de riffen scholen vissen die niet in paniek raken als duikers hen benaderen en zijn ideaal voor fotografen. De riffen bieden een verscheidenheid aan onderwater zeegezichten, fantastische flora, koralen, mooie overhangen, drop-offs en champignon-vormige torens. De omstandigheden zijn goed het hele jaar door. Het weer is typisch subtropisch, zodat de temperatuur van het water is meestal boven de 20C en in de zomer kan bereiken 29C. Thonga Beach Lodge heeft het exclusieve recht om een boot te water te laten van zijn eigen privestrand - slechts 75 meter van de lodge.


thonga-beach-lodge-strand


onderwaterwereld-zuid-afrika

Uniforms - Sodwana Bay, KwaZulu Natal

Mister Goodlife's meest favoriete:

"Duiken en snorkelen met een aanbod van koraaldiversiteit."


sodwana-bay-duiken


Deze duikstek in Sodwana Bay ligt in de kustduinen en maakt deel uit van het grotere, goed bewaard gebleven iSimangaliso Wetland Park (voorheen St Lucia Wetland Park) ten noorden van Durban. Uniform staat bekend om zijn koraaldiversiteit, is een minder riskante duik en ligt ten oosten van '5 mile reef' en is ongeveer 45 meter lang en 50 meter breed. De beste tijd om hier te duiken schijnt tussen april en september te zijn, ook al is het water dan op zijn koudst. Als u de voorkeur geeft aan de zomerse watertemperaturen van ongeveer 25 graden tijdens de maanden december en januari, dan staat u iets te wachten, want dat is de tijd dat de schildpadden hun eieren leggen. Uniform belooft u te verwennen met zijn gelaagde koraal en oceaan schoonheden zoals de Tiger Angelfish, paarse vlinder vis, geelstaart goldie en nog veel meer. Het is een fantastische ervaring die je naar meer doet verlangen! Dat brengt ons naar onze volgende duikplek.


sodwana-bay-vissen

onderwaterwereld-zuid-afrika

Duiken bij Sodwana Bay, KwaZulu Natal

Mister Goodlife's familie's favoriet:

"Neem een duikje met een variatie aan afzonderlijke onderwater wezens."


sodwana-bay-snorkelen


Hotspot staat in het teken van Zambezi en tijgerhaaien, zweepkoralen, wildvissen, en blauwe en gouden Fusiliers. Deze stek ligt net ten zuiden van '5 mile' waar u vanaf een 100 meter lange richel te water gaat en een diepte van 27-30 meter bereikt. Er zijn twee longnose Hawkfish die zich verbergen onder de overhang van zwart koraal, een geweldige site om te zien. Neem nogmaals de tijd om meer duikplaatsen in de omgeving te bekijken en zorg ervoor dat u ten volle profiteert van deze fantastische plek die zoveel te bieden heeft! "Er zijn grotten, pinnacles en veel plaatsen die beroemd zijn om zijn haaien. 


sodwana-bay-tiger-fish

Duiken rondom Port Elizabeth

onderwaterwereld-zuid-afrika

Duiken bij Bell Buoy Reef

Mister Goodlife's aanbevolen duiklocatie:

"Een grote aanbod aan duiklocaties voor gecertificeerde duikers."


duiken-naast-vissen-en-koralen-zuid-afrika


Voor gecertificeerde duikers is er een breed scala van duikplekken in Port Elizabeth. Probeer Bell Boei, een groot rif van bijna 5 hectare met een diepte die varieert van 2 meter tot 20 meter. Grote rode aas pods zijn te vinden in de ondiepere gebieden, met overhangen, pinakels en bogen. Massa's sponzen, zakpijpen, zee-fans, zacht en hard koraal met kleurrijke zachte koralen, geulen en een rotsachtige bodem met pinakels, drop-offs en grote weelderige gorgonen maken deze duik speciaal. Ideale omstandigheden heersen, met een zicht van 8-15m in de baai van mei tot september en 8-15m op de wilde kant van oktober tot april. Temperatuur van het zeewater varieert tussen 15-18 graden Celsius in de winter en 19-22 graden Celsius in de zomer.


scuba-diving-zuid-afrika

onderwaterwereld-zuid-afrika

Avalanche Reef - Port Elizabeth, Eastern Cape

Mister Goodlife's favoriet:

"De perfecte combinatie van uitmundende duiklocaties en groot aanbod van buitenwateractiviteiten."


port-elizabeth-bay


Port Elizabeth staat bekend om zijn prachtige kustlandschap en biedt een keur aan buitenwateractiviteiten en een aantal fantastische duiklocaties. De watertemperaturen behoren zeker tot de koudste, dus als u een droogpak bezit, is het raadzaam dit te gebruiken, omdat u dan comfortabeler het onderwaterleven kunt verkennen dat er te zien is. Het is het allemaal waard, zoals u zult zien, wanneer u Avalanche Reef ervaart met zijn "ontzagwekkende topografie en spectaculaire kleuren! Een prachtig, dichtbevolkt koraalrif hier in ons geweldige Zuid-Afrika. Dit is een geweldige ervaring die je ogen zal openen voor de pracht van ons diverse land en je zal vervullen met een nieuw gevoel van verwondering. 


onderwaterwereld-zuid-afrika2

onderwaterwereld-zuid-afrika

Haerlem Wreck - Port Elizabeth, Eastern Cape

Mister Goodlife's favoriete duikplek:

"De ideale duikplek voor nieuwsgierige duikers."


port-elizabeth-bay

Deze duik brengt u in de koelere wateren van Port Elizabeth naar dieptes van ongeveer 18-21 meter. Een wrak van een fregat van de marine dat in zijn latere leven zijn bestemming vond als kunstmatig rif perfect voor duikers. De Haerlem werd gebouwd in 1958 en ontwapend in 1963. Het schip werd uiteindelijk op 30 november 1987 in Algoa Bay tot zinken gebracht. Het schip ligt 21 meter onder de oppervlakte, met de boeg naar het zuiden, en heeft gaten, hoekjes en gaatjes gecreëerd voor de nieuwsgierige duiker die graag een paar verlegen haaien, een verscheidenheid aan vissen en zacht koraal tegenkomt. 


haerlem-wreck-photo

Duiken op de Garden Route

onderwaterwereld-zuid-afrika

Storms River Mouth - Mossel Bay, Garden Route

Mister Goodlife's meest uitdagende duikplek:

"Neem een duikje met haaien in de sharkcage."


mossel-bay-shark-cage-diving


Mosselbaai is een baai die goed beschut ligt en een van de zachtste klimaten ter wereld biedt. Deze duiklocatie is perfect voor adrenalinejunkies, want het staat bekend om zijn haaienkooiduiken, waar je grote witte haaien kunt zien foerageren. Voor degenen aan de andere kant van het adrenaline-spectrum, is Storms River Mouth de locatie voor jou, want hier draait alles om prachtige riffen en grote vissen! Omdat de afvaart per boot vrij tam is, is het ook mogelijk om te nachtduiken, wat een geheel nieuwe ervaring is en zeer opwindend. Mossel bay, een deel van de beroemde Garden Route, biedt een volledige uitje ervaring en het is essentieel dat u ten volle profiteert van deze prachtige locatie en alles wat het u te bieden heeft. 


mossel-bay-shark-cage-diving2

Shark cage diving

Bekijk de video

onderwaterwereld-zuid-afrika

Paquita Wreck - Knysna Heads, Garden Route

Mister Goodlife's meest bijzondere duikplek:

"Een van de beste wrakduinen."


paquita-wreck-duiken


Gelegen in het kleine toeristische stadje Knysna, gelegen aan de Tuinroute, belooft deze duik (tot 20 meter diepte) een van de beste wrakduiken te worden die je in deze contreien zult zien. De Paquita, een Duits schip van 460 ton, liep in 1903 aan de grond toen het op weg naar Barbados de Knysna Heads trof. Deze duik is een kwestie van timing, want hij ligt aan de monding van een grote lagune waar de getijden behoorlijk ruw kunnen worden. Zeepaardjes, Steenbras en prachtige koralen zijn slechts enkele van de zeedieren die u zult zien. 


paquita-wreck-koraal

Duiken rondom Kaapstad

onderwaterwereld-zuid-afrika

A Frame - Simonstown, Cape Town

Mister Goodlife's favoriete dynamische duikplek:

"De mogelijkheid om verschillende onderwater wezens te ontmoeten."


simonstown-dogfish


Gelegen op 5 km ten zuiden van Simons Town, bestaat het A Frame gebied uit 3 kantduiken waarvan er één ook wel het A Frame wordt genoemd, naar verluidt genoemd naar de kleine grotingang in de vorm van een A. Het betreden van deze duikstek is aanzienlijk eenvoudiger dan de andere genoemde duiken, aangezien je je een weg baant van het witte strandzand naar het water, wat deze locatie een perfecte plek maakt voor een nachtduik. Je kunt hier zeenaalden, kreeften, zeehonden, verschillende soorten roggen en enkele ongevaarlijke haaien zoals pyjamahaaien en hondshaaien zien. 


pyama-shark-simonstown

onderwaterwereld-zuid-afrika

Clifton Rock - Cape Town

Mister Goodlife's favoriete aanbeveling:

"Een prachtige onderwaterwereld!"


Duiken & Snorkelen Zuid-Afrika Clifton Rock


Gelegen in de Atlantische Oceaan, ongeveer 100 meter uit de kust ten zuidwesten van Kaapstad, ligt Clifton Rock. Het is een veel lichtere ervaring dan de haaienduiken hierboven en wordt nog steeds beoordeeld als een van de meest populaire sites voor een meer onafhankelijke aanpak en sociale sfeer. Clifton Rock omvat een gebied met een groot aantal keien, waardoor er prachtige doorzwemmogelijkheden zijn en geheime plekjes voor onderwaterleven zoals naaktslakken, zeesterren, zachte sponzen en kreeften. Dit is een geweldige intro voor nieuwe duikers die nog in hun swing moeten komen en een geweldige activiteit om je lange zomerdagen te verrijken met wat zonnebaden op het strand en een nieuwe ervaring die zowel leuk is. 


clifton-rock-crayfish

Snorkelen met zeehonden in Kaapstad

Het water rond Kaapstad is erg koud, maar laat u niet af schrikken. De Kaapse oceanen bevatten de mooiste kelp bossen. Er zijn drie belangrijke soorten zeewier die de mensheid kent en dit deel van de West-Kaap is de enige plek in de wereld dat ze allemaal samen groeien. Duiken in kelp is als wandelen in een bos. Je zweeft onder de luifel en bewonder het verbazingwekkend kleurrijke rif. Net buiten Kaapstad zien duikers regelmatig anemonen in kleuren variërend van elektrisch blauw of diep rood tot licht roze, evenals naaktslakken van allerlei stralende kleuren en een heel assortiment van kleine dieren.
snorkelen-in-zuid-afrika-met-zeehonden

Snorkelen met zeehonden

Bekijk de video

Ja, ik wil snorkelen met zeehonden in Kaapstad
En wil zelf mijn boeking maken

Ja, ik wil duiken en snorkelen in Zuid-Afrika
En zie uit naar een droomreis op maat