ecotourism-header

Duurzaam Reizen

"Richtlijnen en verantwoordelijkheden"

Mister Goodlife - Jos van Krimpen

Wat is duurzaam reizen? Wie doet wat?

Duurzaam reizen wordt mogelijk indien zowel de reisorganisator als de reiziger zich verbinden aan diverse praktisch uitvoerbare richtlijnen en daar ook naar handelen. Op deze pagina lees je alles over hoe we samen jouw droomreis in Zuidelijk Afrika kunnen verduurzamen, voorafgaand, tijdens en na afloop van de reis. Bekijk de uitleg hierover aan de hand van de antwoorden op onderstaande vragen: 

  • Wat doet Exclusive Culitravel voorafgaand, tijdens en na afloop van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika?
  • Wat kun je als reiziger zelf doen, voorafgaand, tijdens en na afloop van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika?

Voorafgaand aan jouw droomreis in Zuidelijk Afrika

Wat doet Exclusive Culitravel?

Exclusive Culitravel heeft zich verbonden aan de principes van duurzaam reizen en zal jou daarover zoveel mogelijk informeren, voorlichten en adviseren. Daarnaast heeft Exclusive Culitravel duurzaamheid zoveel mogelijk doorgevoerd in haar interne bedrijfsvoering.


A. Interne bedrijfsvoering

Hieronder worden de relevante punten voor de interne bedrijfvoering vermeld. De uitwerking (hoe brengt Exclusive Culitravel deze punten in de praktijk) kun je lezen in het Beleidplan Duurzaamheid.

1. Duurzaamheidsmanagement en wettelijke naleving

Exclusive Culitravel verbindt zich tot maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheidsmanagement.

Exclusive Culitravel verbindt zich ertoe zich te houden aan alle nationale wet- en regelgeving en voorschriften. 

2. Sociaal beleid en mensenrechten

Exclusive Culitravel verbindt zich tot duurzaam intern beheer door een duidelijk en goed gecommuniceerd sociaal beleid.

Exclusive Culitravel verbindt zich ertoe mensenrechten na te streven.

3. Milieu en gemeenschapsrelaties 

Exclusive Culitravel verbindt zich tot milieu- en gemeenschapsrelaties.

4. Lokale partners  

Op basis van een overzicht van onze belangrijkste lokale partners heeft Exclusive Culittravel een beleid ontwikkeld en geïmplementeerd om de duurzaamheidspraktijken van onze lokale partners te verbeteren. Ons doel is om duurzame ontwikkeling concreet te maken voor elke partner binnen ons bedrijf.

5. Bestemmingen

Exclusive Culitravel zet zich in voor een duurzame bestemming.

6. Klantencommunicatie en bescherming 

Exclusive Culitravel verbindt zich tot transparante en duidelijke klantcommunicatie en -bescherming.


B. In contact met jou tijdens het ontwerpen van jouw droomreis

Bij het ontwerpen van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika houdt Mister Goodlife doelbewust rekening met diverse zaken die een directe invloed hebben op de duurzaamheid van de reis:

1. Co2 compensatie

Exclusive Culitravel helpt je hierbij en biedt je diverse mogelijkheden. Mister Goodlife bespreekt dit vanzelfsprekend graag voorafgaand aan de reis met je. De eerste optie is om te kiezen voor CO₂ compensatie die niet alleen de uitstoot van de vluchten vergoedt, maar ook van de transfers, lokaal vervoer, excursies en accommodaties die onderdeel uitmaken van jouw reis. Voor een vast bedrag van 50,- euro per persoon compenseer je dan ongeveer 5 ton CO₂ uitstoot. Mister Goodlfe regelt dit verder voor je via Trees for All, de CO₂ compensatie partner waar Exclusive Culitravel via haar lidmaatschap van de VvKR mee samenwerkt. Indien je alleen de CO₂ uitstoot van je vluchten wilt compenseren dan kun je dit aangeven en loopt het via KLM en haar compensatie programma. Het compensatie bedrag wordt dan opgeteld bij de ticketprijs. Ook dit regelt Mister Goodlife voor je. Tot slot kun je er voor kiezen om het zelf te regelen bij een partij die je vertrouwt of waar je al langer mee werkt.

2. Reisduur

Mister Goodlife adviseert eerlijk en transparant omtrent de optimale reisduur. Dit wordt niet alleen gerelateerd aan jouw wensen, budget en beschikbare tijd maar ook aan variabelen op het gebied van duurzaamheid. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat, in plaats van 2 keer een reis van 2 weken te maken, je gezien de uitstoot beter kunt kiezen voor één reis van 4 weken of langer, zeker op een verre bestemming met een lange vlucht. Dit is beter voor het milieu. want een gemiddeld lagere CO2 uitstoot. Daarnaast kun je met meer reisdagen kiezen voor een langer verblijf op de verschillende stops tijdens jouw droomreis in Zuidelijk Afrika. Geen gehaast en 'travel less, see more'. Deze slogan, die Exclusive Culitravel al jaren gebruikt, is typisch voor duurzaam reizen. 

3. Reisperiode

Mister Goodlife adviseert eerlijk en transparant omtrent de optimale reisperiode. Dit wordt niet alleen gerelateerd aan jouw wensen en budget of de klimatologische omstandigheden, maar ook aan variabelen op het gebied van duurzaamheid. Indien je bijvoorbeeld niet gehouden bent aan schoolvakanties is het advies om het hoogseizoen te vermijden. Buiten het hoogseizoen is de beschikbaarheid van vluchten en accommodaties beter en er zijn lagere tarieven van toepassing. Een gelijkmatiger belasting van de bestemming is daarmee zo'n voorbeeld van een duurzaamheid variabele die in het reisadvies een rol speelt. Het draagt bij aan duurzaam reizen en helpt daarmee mens dier en milieu op de bestemming. 

4. Reisroute

Mister Goodlife adviseert je graag over de meest logische en duurzame route en zal duurzaamheid zoveel mogelijk integreren bij het bepalen van de reisroute. 

5. Accommodatie

Mister Goodlife is de expert op het gebied van exclusieve en luxe boutique hotels en (safari)lodges. Zijn focus ligt op zijn favoriete luxe accommodaties die duurzaamheid ook hoog in het vaandel dragen en uit zichzelf al een positieve impact hebben op mens en milieu via het toerisme. Diverse accommodaties zijn, net als Exclusive Culitravel geaccrediteerd Travelife Partner of lid van Fair Trade in Tourism. De accommodaties zijn in ieder geval gericht op het verbeteren van de levensstandaard van locals door middel van toerisme: door het realiseren van werkgelegenheid voor local communities, bij de accommodaties zelf of bij toeleveranciers van de accommodaties. Exclusive Culitravel probeert een volledig duurzame supply chain te realiseren. De partner accommodaties spelen hierin een belangrijke rol en worden gestimuleerd en gemotiveerd om duurzame werkwijzen te implementeren. 

6. Activiteiten

Exclusive Culitravel werkt graag samen met aanbieders van activiteiten die, net als Exclusive Culitravel, geaccrediteerd Travelife Partner of lid van Fair Trade in Tourism zijn. Mister Goodlife licht jou voor over welke aanbieders van activiteiten duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en bewust uit zijn op een positieve impact op mens, dier en milieu via het toerisme. De favoriete aanbieders zijn er, naast de kwaliteit en service die op hoog niveau moet zijn, in ieder geval gericht op het verbeteren van de levensstandaard van locals door middel van toerisme: door het realiseren van werkgelegenheid voor zichzelf en voor de lokale toeleveranciers. Exclusive Culittravel hecht grote waarde aan dierenwelzijn en welzijn van de gemeenschap en streeft daarom naar reizen met een kleine voetafdruk waarin de authenticiteit van de lokale bevolking, de natuurlijke omgeving en het dierenwelzijn gewaarborgd worden tijdens de uitvoering van de activiteiten.

7.  Chauffeurs en gidsen 

Mister Goodlife zorgt er, ook als het gaat om chauffeurs en gidsen, voor dat jij als reiziger in contact komt met die partijen die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Exclusive Culitravel streeft ernaar zoveel mogelijk lokale inwoners te betrekken in de toeristische sector. Wij staan voor een eerlijke en veilige werkomgeving die lokale gemeenschappen ondersteunt en respecteert. 

8. Goede doelen

Mister Goodlife doneert 25,- euro per reiziger aan de 2 goede doelen in Zuid-Afrika die door Exclusive Culitravel ondersteund worden. Daarnaast informeert en adviseert hij je met alle liefde over de mogelijkheden om zelf nog meer te doneren, ook aan andere goede doelen.


Wat kun jij als reiziger doen?

Voorafgaand aan jouw droomreis in Zuidelijk Afrika kun je diverse dingen zelf doen die bijdragen aan het verduurzamen van jouw reis. 


A. Thuis

Hieronder volgen enkele voorbeelden van simpele en praktisch uitvoerbare zaken die je al kunt doen terwijl je nog thuis bent of als je op het punt van vertrek staat.

1. Ecosia

Je kunt Ecosia installeren als zoekmachine op je computer/laptop en jouw zoekopdrachten voortaan via Ecosia uitvoeren. Zo draag je per zoekopdracht bij aan het planten van bomen wereldwijd. Ecosia is gebaseerd op de zoekmachine Bing en toont dezelfde resultaten met als verschil dat 'duurzame' resultaten met een groen icoontje gekenmerkt worden. Door Ecosia te gebruiken lever je een bijdrage aan duurzaamheid in het algemeen en kun je door tevens jouw reis verduurzamen.

2. Energie

Je kunt diverse checks doen voordat je de deur achter je dichttrekt. Denk aan het uit zetten van ongebruikte apparaten (dus niet in de stand-by modus), of beter nog, deze apparaten van het stroom halen. Een ander voorbeeld is het gebruik van een tijdklok indien je een lamp wilt laten branden.


B. In contact met Mister Goodlife tijdens het ontwerpen van jouw droomreis

Bij het ontwerpen van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika kun je enkele zaken in overweging nemen die een directe invloed hebben op de duurzaamheid van de reis:

1. Co2 compensatie

Kies voor de CO2 compensatie die bij jou past. Exclusive Culitravel helpt je hierbij en biedt je diverse mogelijkheden. Mister Goodlife bespreekt dit vanzelfsprekend graag voorafgaand aan de reis met je. De eerste optie is om te kiezen voor CO₂ compensatie die niet alleen de uitstoot van de vluchten vergoedt, maar ook van de transfers, lokaal vervoer, excursies en accommodaties die onderdeel uitmaken van uw reis. Voor een vast bedrag van 50,- euro per persoon compenseer je dan ongeveer 5 ton CO₂ uitstoot. Mister Goodlfe regelt dit verder voor je via Trees for All, de CO₂ compensatie partner waar Exclusive Culitravel via haar lidmaatschap van de VvKR mee samenwerkt. Indien je alleen de CO₂ uitstoot van je vluchten wilt compenseren dan kun je dit aangeven en loopt het via KLM en haar compensatie programma. Het compensatie bedrag wordt dan opgeteld bij de ticketprijs. Ook dit regelt Mister Goodlife voor je. Tot slot kun je er voor kiezen om het zelf te regelen bij een partij die je vertrouwt of waar je al langer mee werkt.

2. Reisduur

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat, in plaats van 2 keer een reis van 2 weken te maken, je gezien de uitstoot beter kunt kiezen worden voor één reis van 3 weken of langer, zeker op een verre bestemming met een lange vlucht. Dit is beter voor het milieu. want een gemiddeld lagere CO2 uitstoot, en met meer reisdagen kun je kiezen voor een langer verblijf op de verschillende stops tijdens uw droomreis in Zuidelijk Afrika. Geen gehaast en 'travel less, see more'. 

3. Reisperiode

Indien je niet gehouden bent aan schoolvakanties kun je heel goed kiezen om het hoogseizoen te vermijden. Buiten het hoogseizoen is de beschikbaarheid van vluchten en accommodaties beter en er zijn lagere tarieven van toepassing. Een gelijkmatiger belasting van de bestemming draagt bij aan duurzaam reizen en helpt daarmee mens, dier en milieu op de bestemming. Zo kun jij weer bijdragen aan het verduurzamen van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika.

4. Reisroute

Kies zo mogelijk voor de meest logische en duurzame route en laat je hierover vooral voorlichten door Mister Goodlife. Hij zal duurzaamheid zoveel mogelijk integreren bij het bepalen van de reisroute. 

5. Accommodatie keuze

Vraag Mister Goodlife naar zijn ervaringen en advies en bespreek jouw wens om in zoveel mogelijk duurzame accommodaties te verblijven. Mister Goodlife is de expert op het gebied van exclusieve en luxe boutique hotels en (safari)lodges. Zijn focus ligt op zijn favoriete luxe accommodaties die duurzaamheid ook hoog in het vaandel dragen en uit zichzelf al een positieve impact hebben op mens en milieu via het toerisme. Diverse accommodaties zijn, net als Exclusive Culitravel geaccrediteerd Travelife Partner of lid van Fair Trade in Tourism. De accommodaties zijn er in ieder geval gericht op het verbeteren van de levensstandaard van locals door middel van toerisme: door het realiseren van werkgelegenheid voor local communities, bij de accommodaties zelf of bij toeleveranciers van de accommodaties.

6. Activiteiten keuze

Wat ga je doen in Zuidelijk Afrika? Of het nu avontuurlijk, sportief of relaxend is, laat je informeren en adviseren door Mister Goodlife welke aanbieders van activiteiten duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en bewust uit zijn op een positieve impact op mens, dier en milieu via het toerisme. Diverse activiteiten zijn, net als Exclusive Culitravel geaccrediteerd Travelife Partner of lid van Fair Trade in Tourism. De 'duurzame' aanbieders zijn in ieder geval gericht op het verbeteren van de levensstandaard van locals door middel van toerisme: door het realiseren van werkgelegenheid voor zichzelf en voor de lokale toeleveranciers. Keuzes voor aanbieders die dierenwelzijn en milieubehoud ais uitgangspunt hanteren zijn hopelijk vanzelfsprekend in jouw wens tot het verduurzamen van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika. Vraag Mister Goodlife naar zijn ervaringen en advies en bespreek jouw wens om zoveel mogelijk duurzame activiteiten te beleven.

7. Goede doelen keuze

Exclusive Culitravel doneert 25,- euro per reiziger aan de 2 goede doelen die ondersteund worden in Zuid-Afrika. Mocht je zelf nog meer willen doneren, ook aan andere goede doelen, vraag daar dan vooral naar en Mister Goodlife zal je met alle liefde informeren en adviseren over de mogelijkheden.

Tijdens jouw droomreis in Zuidelijk Afrika

Wat doet Exclusive Culitravel?

Tijdens de reis draagt Exclusive Culitravel bij aan een duurzame reis door een lokaal persoon met telefoonnummer permanent beschikbaar te stellen voor noodsituaties. Daarnaast is Mister Goodlife zelf per Whatsapp of telefonisch bereikbaar om tijdens de reis nog adviezen te geven of zaken te regelen of aan te passen. Denk hierbij aan onderstaande mogelijkheden:

1. Winkels, restaurants en activiteiten

Ook tijdens de reis kun je nog bij Mister Goodlife terecht voor advies over winkels en restaurants en activiteiten. Exclusive Culitravel verbindt zich ertoe klanten te motiveren om lokale restaurants en winkels te bezoeken en zoveel mogelijk te kiezen voor de meest duurzame opties als het om activiteiten gaat.

2. Transport en vervoer

Exclusive Culitravel verbindt zich ertoe klanten ook tijdens de reis nog te informeren over duurzame transport- en vervoersopties op de bestemming. Mister Goodlife adviseert je graag en helpt je letterlijk op weg!


Wat kun jij als reiziger doen?

Tijdens de reis zelf kun je bijdragen aan duurzaamheid en bewuste keuzes maken die een positieve impact hebben op mens, dier en milieu. Denk hierbij aan onderstaande mogelijkheden:

1. Uit eten, winkelen enz.

Wanneer je uit eten gaat kun je kiezen voor een goed, lokaal restaurant en zo min mogelijk internationale (keten) restaurants. Met het drinken van bijvoorbeeld lokale wijnen of dranken wordt de economie meer gestimuleerd dan door uit het buitenland geïmporteerde merken te bestellen. Hetzelfde geldt voor shoppen en winkelen.

2. Activiteiten

Je kunt duurzaamheid doorgaans goed betrekken bij de keuzes voor activiteiten tijdens jouw droomreis in Zuidelijk Afrika. Vergelijk vooraf een aantal opties en kies bij gelijke geschiktheid voor de meest duurzame. Lokale activiteiten, die in eigendom zijn van lokale eigenaren, genieten vaak de voorkeur.

3. Energie & Water

Met relatief kleine inspanningen kun je tijdens je reis veel bijdragen door zo veel mogelijk plastic, water en energie te besparen:

a. In jouw hotel of lodge of villa

Schakel het licht, de televisie en de airconditioning uit als je de ruimte verlaat. Bij terugkomst is de temperatuur snel genoeg weer op orde door het activeren van de airconditioning. Eventueel kun je bij de receptie vragen om de airconditioning 15 minuten voor jouw terugkeer weer aan te zetten.

b. Watergebruik

Je kunt er voor kiezen om minder lang te douchen en (ook al zien de baden er vaak schitterend uit) een bad over te slaan.

c. Handdoeken gebruik

Laat zo mogelijk de handdoeken niet dagelijks vervangen. Dit scheelt werk en kosten voor de accommodatie en is daarnaast ook beter voor het milieu.

d. Oplaadbare batterijen

Gebruik zoveel mogelijk oplaadbare batterijen. Dat is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van wegwerp batterijen.

4. Plastic

Tips om het gebruik van plastic tijdens jouw reis te verminderen:

a. Flesjes

Neem een herbruikbare fles mee van huis en vul deze met schoon leiding water of vraag of deze voor je gevuld kan worden als je op weg gaat. Verminder op deze manier het gebruik van wegwerp waterflesjes.

b. Tasjes

Neem een herbruikbare linnen tas mee, deze is vaak steviger dan de plastic tas die je in winkels ontvangt en is milieuvriendelijker!

c. Verpakkingen

Beperk het gebruik van mini verpakkingen in uw kamer zoveel mogelijk. Denk hierbij aan de plastic flesjes uit de minibar of aan de kleine zeepjes en flesjes in de badkamer.

Na afloop van jouw droomreis in Zuidelijk Afrika

Wat doet Exclusive Culitravel?

Na de reis van de klant verbindt Exclusive Culitravel zich ertoe:

•    Systematisch klanttevredenheid te meten en rekening te houden met de resultaten voor service en productverbeteringen.

•    Duurzaamheid op te nemen als integraal onderdeel van het onderzoek naar klanttevredenheid.

•    Duidelijke procedures te hebben in geval van klachten en ontevredenheid van klanten.

Wat kun jij als reiziger doen?

Na de reis kun je nog bijdragen aan duurzaamheid door: 

•    Het geven van feedback op de duurzaamheidsaspecten van jouw reis.

•    Het doen van suggesties voor service en productverbeteringen.

•    Het delen van jou ervaringen en het promoten van duurzaam reizen