Geniet en ontspan op de vele food-, film-, wijn- en muziek festivals

Om cultuur te snuiven hoeft geen enkele Zuid-Afrikaan het land meer uit. Integendeel: het aantal kunst- en cultuurfestivals is sinds de democratisering van 1994 explosief gestegen en gerenommeerde buitenlandse kunstenaars en artiesten komen maar al te graag hun werk of hun shows laten zien aan de regenboognatie. Dit is zeker interessant voor bezoekers van Zuid-Afrika, al was het maar omdat festivals in Zuid-Afrika meer zijn dan alleen kunst. Het zijn letterlijk en figuurlijk zinnenstrelende "kruispunte waar mense met diverse oorspronge en bestemmings bymekaar kom om dinge te ruil" "Die vees is die ideale geleentheid om te sien hoe Suid-Afrikaners vees kan hou!"

Hieronder volgt een korte beschrijving van een aantal festivals die een bezoek meer dan waard zijn. Het is maar een kleine greep uit het aanbod, waarbij in eerste instantie gekozen is voor de festivals die in Zuid-Afrika zelf de meeste aandacht krijgen omdat ze groot, vernieuwend, buitenbeentjes of juist typisch Zuid-Afrikaans zijn. van sommige festivals zijn er geen exacte data , kijk daarom altijd even op de websites voor de laatste stand van zaken.


National Arts Festival - Grahamstown in de Oostkaap - Juli

Al sinds 1974 vindt in het universiteitsstadje Grahamstown het jaarlijkse National Arts Festival plaats. Ooit begonnen met een kleine zestig shows, biedt het nu ruimte aan meer dan vijfhonderd optredens van zowel nationaal als internationaal bekende artiesten. Het overweldigende aanbod van zang, dans, muziek, drama, film en beeldende kunst, maakt het festival tot één van de meest diverse ter wereld. Er komen jaarlijks tussen de 150.000 en 200.0000 mensen op af.

Klein Karoo Nasionale Kunstefees - Oudtshoorn in de Westkaap - April

Deze Afrikaanstalige tegenhanger van het Grahamstown Festival is in de tien jaar van zijn bestaan uitgeroeid tot een massaal cultureel spektakel waar "ernstige" kunst en populair vermaak worden aangeboden. Juist die verscheidenheid, van klassieke concerten tot muziek "wat jou voete laat jeuk" maakt dit tot een "vrugbare ruimte waar nuwe dingen kan gebeur". Zo is er naast alle theater- en muziekproducties ook gelegenheid tot het bijwonen van paneldiscussies over actuele onderwerpen of gesprekken met en tussen schrijvers. En wie dit te zware kost vindt, kan altijd terecht bij een van de biertenten, talloze stalletjes en braaivliesplekke die het straatbeeld tijdens het festival domineren.

Mangaung African Cultural Festival (Macufe) - Bloemfontein in de Vrijstaat - September tot Oktober

Dans, theater, poëzie, beeldende kunst en muziek, heel veel muziek. Zowel van internationale soul- en R&B-artiesten als van nationale Kwaito- en hiphopmusici. Macufe kende een bescheiden begin; in 1998 trok het zo'n dertigduizend bezoekers. Sinsdien is dat aantal echter bijna vervijfvoudigd en is het evenement uitgegroeid tot het grootste African Cultural Festival van zuidelijk Afrika. Wie de muzikale hartslag van Zuid-Afrika wil horen en legendes zien ontstaan, mag Macufe niet missen. Het was hier dat Lucky "Rastaman" Dube in 2007 zijn laatste concert gaf. Nog geen maand later zou hij op tragische wijze om het leven komen. Door een fout in de programmering trad de Zuid-Afrikaanse superster in Bloemfontein op voor een bijna lege zaal. Toch maakste hij er een onvergetelijke show van.

Woordfees - Stellenbosch in de Westkaap - Maart

Een prestigieus buitenbeentje op de Zuid-Afrikaanse festivalkalender! Georganiseerd door de Universiteit van Stellenbosch, is het Wordfees deel een Afrikaans-Nederlands-Vlaams literair festival en deels een programma om de geletterdheid binnen achterstandsgroepen in de Westkaap te bevorderen. Het festival trekt jaarlijks meer belangstelling van Vlaamse en Nederlandse schrijvers. De mensen krijgen voor hun moeite een boeiend en afwisselend programma voorgeschoteld, met de nodige verrassingen.

Voorkamerfest - Darling in de Westkaap - September

Een van de meest bijzondere Zuid-Afrikaanse festivals, omdat het kleinschaligheid en intimiteit hoog in het vaandel heeft staan. Darling is een klein dorp op zo'n anderhalf uur rijden ten noorden van Kaapstad. Het dankt zijn faam aan het feit dat de populaire Zuid-Afrikaanse cabaretier Pieter-Dirk Uys het voormalige spoorwegstation heeft opgekocht en er een theater heeft gevestigd. Het unieke van dit driedaagse festival is dat een keur aan (inter)nationale artiesten optredens verzorgt in de huizen of huisjes van de dorpsbewoners. Zuid-Afrikaanse critici zijn zeer enthousiast over het concept van "kunst in de woonkamer". Bijzonder is ook dat bezoekers een zogenaamd "routekaartje" kopen, waarvoor ze met een busje naar drie verschillende voorstellingen worden gereden van elk een half uur, maar niet weten wie en wat ze uiteindelijk gaan zien.

Hantam Vleisfees - Calvina in de Noordkaap - Augustus

Zuid-Afrika is een droom voor vleeseters. Dit komt nergens zo duidelijk naar voren als bij het jaarlijkse vleisfees in Clavinia, gelgen in de uitgestrekte Karoo waar in de zomer temperaturen tot ver boven de veertig graden worden gemeten en het in winternachten regelmatig vriest. Dit is een barre wereld waar droge, klipharde grond eigenlijk alleen geschikt is voor het houden van geiten en schapen en niets eetbaars wordt verspild. Tijdens het driedaagse vleisfees kan de bezoeker kennis maken met gerechten variërend van potjiekos en met gehakt volgestopt shapenhart tot smileys, geroosterde schapenkop. Het feest wordt onder meer opgeluisterd door schaapscheer wedstrijden, optochten, muziek, boeredans en een schoonheidswedstrijd om de zeer begeerde titel Mejuffrou Vleisvlees.

Hermanus Whale Festival/Walvisfees - Hermanus in de Westkaap - September

Het enige festival in Zuid-Afrika waar milieubescherming, cultuur en avontuur hand in hand gaan. Elk jaar zijn hier laat in september de walvissen, de zogenaamde zuidkapers, die het begin van de lente aankondigen. Nergens ter wereld zijn deze reuzen vanaf de wal zo goed te zien als in dit Westkaapse dorp. Het is een indrukwekkend spektakel, dat ook per boot beleefd kan worden. Het festival biedt verder veel muziek en theater, en een golftoernooi waarmee geld wordt ingezameld voor natuurbewaringsprojecten.

Verder zijn er nog een aantal benoemingswaardige festivals als: het internationale Film Festival van Durban, het Cape Town Jazz Festival, het National Youth Jazz Festival en het Johannesburgse Joy of Jazz Festival.

Ja, ik wil ook een festival bezoeken in Zuid-Afrika!