boschendal-1920x500

Franschhoek

Informatie over Franschhoek in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

Franschhoek ligt in de schaduw van de bergen in een vruchtbare vallei en werd in de 17e eeuw gesticht door de Franse hugenoten. Vandaar de naam en ook het veelvuldig voorkomen van Franse namen in deze regio.

Tussen 1688 tot 1690 kwamen 200 Franse Hugenoten naar Zuid-Afrika. Zij kregen het gebied rond Franschhoek toegewezen om zich daar te vestigen. Ondanks het feit dat slechts een enkeling van hen ervaring had met het maken van wijn hebben zij de wijnindustrie een nieuwe impuls gegeven.
In het centrum bevindt zich het Huguenot Memorial Museum en ook het Hugenot monument. In het museum wordt de geschiedenis van de Hugenoten en hun redenen om naar Zuid-Afrika te komen uitgelegd.

 Genesteld in een vruchtbare vallei en omringd door majestueuze bergen, Franschhoek lijkt een pittoreske landelijke dorpje, maar dit is het eten en de wijn hart van Zuid-Afrika en een van de belangrijkste bestemmingen in de wereld van de wijn. Het spectaculaire landschap van deze mooie vallei, waar de wijngaarden zich verspreid over de berghellingen en machtige eiken toren over een origineel Cape Nederlandse boerderijen, voedt deze vreedzame regeling dat een kleurrijke geschiedenis vertelt.

Toen het Edict van Nantes werd herroepen in Frankrijk in 1685, zijn honderden Hugenoten gevlucht uit hun thuisland omdat het protestantisme werd verboden. Van deze vluchtelingen, zijn 227 aangekomen bij de Kaap de Goede Hoop. Simon van der Stel, de Nederlandse gouverneur in die tijd, leidde hen over, wat vandaag de Helshoogte Berg heet, in de vallei en kende boerderijen aan hen toe. De vallei werd het eerst Olifantshoek genoemd (Elephant Corner), die doet denken aan de enorme aantallen olifanten die hier rondzwierven, maar met de afwikkeling van de Franse Hugenoten werd de naam al snel veranderd in Franschhoek (Frans Hoek).

Hun erfgoed wordt bewaard in het Hugenoten Monument, die werd opgericht in 1938 en staat vol trots aan de top van het dorp. De gravures spreken van hun religieuze vervolging, hun vlucht naar Zuid-Afrika, de kracht van hun geloof en de invloed die ze hebben gehad op de ontwikkeling van het gebied. Elk origineel Hugenoten boerderij heeft een uniek verhaal te vertellen en hun geschiedenissen zijn opgetekend in het nabijgelegen museum.

Vandaag is Franschhoek een van de top vijf van toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika, en een uitstekende uitvalsbasis om de rest van de verbazingwekkende wereld van de wijnlanden te verkennen. De Franschhoek vallei is vooral bekend om zijn rustige schoonheid en ontspannen sfeer, de perfecte omgeving om optimaal te genieten van de topklasse wijnen die in dit gebied worden gemaakt

Bekijk foto's van Franschhoek Zuid-Afrika

boschendal-1920x500

Franschhoek Zuid-Afrika

Bekijk de video!

boschendal-1920x500

Winproeven in Franschhoek

Bekijk de video!

boschendal-1920x500

Wine Tram Experience in Franschhoek

Bekijk de video!

Wat te doen in Franschhoek?
Activiteiten Selected by Mister Goodlife

Franschhoek - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Wijn en gastronomie

helicopter-tours-in-zuid-afrika-franschhoek-wijnlanden

Meer dan 300 jaar geleden, zagen de Franse Hugenoten het potentieel van deze vruchtbare grond en begonnen zij een wijnindustrie die leeft tot en met deze dag. De leden van de Vignerons de Franschhoek (Wijnbouwer's Association) blijven in deze nobele traditie en produceren enkele van de beste wijnen van Zuid-Afrika.
Van scherpe, fruitige witte wijnen van rijke, warme roodtinten, Franschhoek biedt alle nobele cultivars en klassieke stijlen. De vallei is vooral bekend om zijn prachtige Cap Classique mousserende wijnen. De Franschhoek Valley heeft ongeveer 40 wijnhuizen, waarvan er vele nog steeds hun oorspronkelijke Franse namen hebben en mooie Cape Nederlandse boerderijen zijn. Kleine boutique wijnhuizen zijn perfect voor op degenen die op zoek naar iets uniek, terwijl de grotere landgoederen kelder rondleidingen bieden en proeverijen organiseren.

Vooraanstaande chef-koks internationaal befaamde culinaire hoogstandjes, en acht van Zuid-Afrika's "Top 100 Restaurants" staan in Franschhoek. Geen wonder dat Franschhoek is aangeduid als de culinaire hoofdstad van het land. Van lichte maaltijden met behulp van de heerlijke verse producten van het dal, aan de geruststellende vertrouwdheid van traditionele Kaapse land kost, om de spannende toegeeflijkheid van wereldklasse Franse keuken. Franschhoek biedt een maaltijd voor elke smaak en een menu voor elke broekzak. Vele uitstekende restaurants bieden een geweldige gastvrijheid en goede sfeer en, natuurlijk, elke maaltijd wordt aangevuld door een van de fantastische lokale wijnen.

Franschhoek biedt de bezoeker niet alleen enkele van de beste van de wereld eet en drink gelegenheden, maar ook een keuze van uitstekende accommodatie. Luxe kleine hotels, charmante pensions, stijlvolle self-catering cottages en mooie B & B's zal u verleiden tot een verblijf in dit schilderachtige dorp.

Het karakter van Franschhoek komt tot uiting in de gastvrijheid van de vriendelijke mensen die hier wonen, en de schilderachtige wijngaarden, een spectaculair uitzicht en ontzagwekkend berglandschap. Al een eeuwigheid betoverd het, het hart van de toeristen en de lokale bevolking.

Bij een wandeling door de hoofdstraat kunt u genieten van coffeeshops, restaurants, winkels en galeries, die een prachtige keuze van antiek en een wereldklasse collectie van kunstwerken bieden. Ambachten en curiosa winkels verkopen souvenirs. Er zijn ook speciale winkels zoals kaas winkels en een chocoladefabriek. De spectaculaire bergen rond Franschhoek bieden de perfecte setting voor tal van wandelpaden voor de meer energieke bezoekers.


Ja, ik wil naar Franschhoek in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Franschhoek

Bekijk Mister Goodlife's keuze