header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route

Informatie over de Garden Route (Tuinroute) in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De Garden Route of Tuinroute ligt aan de zuidwestkust van Zuid-Afrika en mag zich met recht een van de highlights van het land noemen. De Garden Route is een van de mooiste en meest gewilde reisbestemmingen in Zuid-Afrika. Het begint bij Humansdorp net buiten Port Elizabeth en eindigt in de buurt van Swellendam in het westen. De meest interessante stukken strekken zich uit van de mond van de Stormsrivier in het Tsitsikamma National Park tot aan Mossel Bay. Tussen Mossel Bay en de Plettenberg Bay ligt een prachtige kuststreek met diepe baaien, rivieren en lange zandstranden die worden afgewisseld door woeste kliffen en rotsen die zo de zee in lijken te zakken. Langs de adembenemende kust prijkt de Tuinroute met steile rotswanden afgewisseld door witte zandstranden en dikke, altijd groene, regenwouden.

De bronnen van veel van de rivieren liggen in de aangrenzende bergketens, die deel uitmaken van de Great Escarpment. Rivieren kronkelen door groene kustvlaktes en stromen vervolgens naar de Indische Oceaan. Kleurrijke lagunes reiken ver landinwaarts en regenwouden strekken zich uit tot vlakbij de kust met zandduinen waar een reeks zouthoudende meren ligt. Historische gebeurtenissen lieten ook hun sporen in deze regio achter. Een van de eerste kolonistenbewegingen van Zuid-Afrika was die van boeren die uit de Kaap langs de Tuinroute naar het oosten trokken. Dit vruchtbare land kwam overeen met het Voortrekker’s idee van de Hof van Eden. De kust tussen de Stormsriviermond en Keiriviermond in de Oost Kaap wordt de Sunshine Coast genoemd omdat het een aangenaam subtropisch klimaat heeft.

De Garden Route voert je langs al dit moois en zorgt voor een waar visueel feest! Het uitzicht is dan ook zeer afwisselend. Je gaat van weelderige vegetatie met inheemse bossen waar gigantische Yellowwood Trees groeien, naar semi-aride gebieden. En vanuit de bergen van de Outeniqua Range gaat het landschap over in laaggelegen stranden. Vooral tussen juli en december is het hier schitterend door de vele soorten bloemen die dan in bloei staan. Enkele natuurlijke hoogtepunten zijn prachtige baaien als Herold’s Bay, Victoria Bay en Buffalo Bay. Ook zijn de bergen langs de Garden Route prachtig met inheemse wouden en ‘fynbos’. Bezoek ook zeker plekken als het Wilderness National Park, de Cango Caves en het Knysna Forest. Het Wilderness National Park ligt bij Wilderness en omvat 30 km ongerepte kust. Er liggen prachtige stranden en verschillende meren die via rivieren met elkaar zijn verbonden. Hier leven bijna 80 soorten watervogels en het is een geweldige omgeving om te wandelen en te vissen.

Niet alleen de Garden Route zelf is de moeite waard, langs de kust liggen een aantal prachtige attracties waar je zeker voor moet stoppen. Zo liggen hier enkele van de mooiste stranden van Zuid-Afrika, zoals bij Wilderness, Brenton-on-Sea, Keurbooms, Nature's Valley, Robberg Beach en Lookout Beach bij Plettenberg Bay. Surfers vinden perfecte golven bij Mossel Bay Peninsula, Groot Jongensfontein en Victoria Bay. Andere activiteiten die je op verschillende plekken langs de Garden Route kunt ondernemen zijn trektochten, golfen, paardrijden, duiken, snorkelen, abseilen, bungee jumpen, kajakken, vissen en waterskiën.

Enkele leuke plaatsen langs de route zijn Knysna, Mossel Bay (Mosselbaai), Hartenbos, Plettenberg Bay en vooral Wilderness. Deze laatste plaats ligt schitterend aan diverse stranden ingeklemd tussen meren, inheemse bossen en lagunes. Bij het chique Plettenberg Bay kun je zeehonden en dolfijnen zien en in september zelfs walvissen. Knysna wordt ook door veel bezoekers aangedaan. Het is van een klein dorp uitgegroeid tot een drukke stad met veel hotels, winkels, kleurrijke markten, live muziek en entertainment. Het hele jaar heerst hier een warm klimaat en de omgeving wordt gekenmerkt door overweldigende, onbedorven gouden stranden, een indrukwekkend rotsschiereiland, liefelijke lagunes, inheemse bossen en dichtbij gelegen natuurreservaten. Je kunt hier onder andere kajakken, duiken en snorkelen. Of je neemt de boot om haaien, dolfijnen en walvissen te bekijken. In het binnenland liggen trek-, fiets en paardrijtochten door de bossen. Een van de culinaire hoogtepunten van deze stad zijn de plaatselijke Knysna-oesters.

The Grootvadersbosch Nature Reserve buiten Heidelberg is de zeer populaire Bushback Trail, een mooie natuur route en mountainbike paden. Riversdale is een van Zuid-Afrika's belangrijkste fynbos gebieden. Hier in de buurt is ook nog het Julius Gordon Africana museum. Bij de historische Strandveld Architectural Heritage in Still Bay kunnen bezoekers tamme paling zien, die worden gevoed. Oude vis-vallen zijn te zien bij Morris Point en de haven. De aloë fabrieken in Albertinia, hier worden aloë sap gewonnen voor de geneeskunde en hoge kwaliteit huidverzorgingsproducten.

In de buurt van de bungee jump bij de Gourits River Gorge, zijn wandelen, mountainbiken en vissen ook een populair tijdverdrijf. Mossel Bay is een geliefd gebied voor surfers, het beschikt ook over een natuurlijk zwembad gevormd door rotsen en is populaire badplaats bij laag tij. De St. Blaize route begint hier en het is de ideale plek om te kijken naar de walvissen en dolfijnen in het seizoen. Er is genoeg te doen in Mosselbaai, zoals zonnen op de 24-km lange stranden en wandelen.

De haven van Mossel Bay is een van de meest moderne commerciële en recreatieve havens aan de zuidelijke Kaap kustlijn. De informatie Canter op Petrosa (voorheen Mossgas) informeert bezoekers over het project en de productie van synthetische brandstoffen uit de offshore gas velden van Mosselbaai. Andere bezienswaardigheden zijn de Attequas Kloof Pass, Anglo-Boer/South Afrikaanse Oorlog bunkers en het Bartholomeus Diaz complex. Great Brak River biedt een historisch dorp met veel mogelijkheden om walvissen en dolfijnen te spotten langs de uitgestrekte kust.

George ligt in het hart van de Garden Route en is het mekka van de golf in de zuidelijke Kaap, want het is de thuisbasis van de beroemde Fancourt Country Club en Golf Estate en diverse andere gerenommeerde golfbanen. The George Museum, met zijn houten geschiedenis als thema, biedt verschillende tentoonstellingen. De Montagu en Voortrekker Passes zijn nationale monumenten, en heeft een spectaculair uitzicht op de Outeniqua Nature Reserve, die verschillende wandelpaden biedt. The George Airport, de Outeniqua Pass, de spoorlijn en de N2 bieden uitstekende toegang en maken George de ideale uitvalsbasis van waaruit de Tuinroute en Kleine Karoo te verkennen zijn.

Victoria Bay en Wilderness zijn populair vanwege hun veilige zwem plekken en ongerepte natuur. Wilderness is de westelijke toegangspoort tot het zuidelijke Kaap meren gebied. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers, het staat bekend om zijn stranden, meren, rustige lagune en weelderige inheemse bossen. Langvlei en Rondevlei zijn vogelreservaten in de Wilderness National Park, dat gastheer is van meer dan 230 verschillende vogelsoorten. Andere activiteiten zijn fietsen, abseilen, paardrijden, paragliding, de uitzichten tijdens autoritten, kanoën, duiken en vissen. Sedgefield grenst aan de Swartvlei Lagoon, het grootste natuurlijke binnenlandse zoutwatermeer in Zuid-Afrika. De activiteiten omvatten op het strand paardrijden, wandelen, vissen en vogels kijken.

Knysna is officieel de favoriete bestemming van Zuid-Afrika. Wat het uniek maakt is het feit dat de stad zich heeft genesteld aan de oevers van een estuarium, bewaakt door The Heads (twee grote zandstenen kliffen) omringd door inheemse bossen, rustige meren en gouden stranden. Dit natuurlijke wonderland is de thuisbasis van de grootste en kleinste dieren, van het Knysna zeepaardje tot aan de Knysna olifanten, zeldzame vlinders en tere de endemische Knysna Loerie, een kleurrijke bos vogel. Meer dan 200 soorten zijn te vinden in de overvloed aan fynbos en bossen. Knysna is ook beroemd om zijn heerlijke inlandse oesters, het lokaal gebrouwen bier in de gezellige pubs en restaurants. Een eclectische mix van kunst galeries toont de diversiteit van talent in het gebied. Het gebied biedt ook lagune cruises, boswandelingen, golf en avontuurlijke sporten. Een bezoek aan de Knysna Quays is een must.

Plettenberg Bay is een stad van de avonturen, u kunt hier met de boot walvissen gaan bekijken, zwart water tubing, wandelen, en er zijn bos-en fietspaden. Look-Out Beach is een van de Blue Flag-stranden in Zuid-Afrika. De Keurbooms River Nature Reserve in Plettenberg Bay biedt een kano parcour, en de Robberg Nature Reserve is een schat van land-, zee-, geologische en archeologische rijkdommen.

Het Tsitsikamma National Park biedt vele mooie wandelingen en paden, met de wereldberoemde Otter Trail inbegrepen. Het beschikt ook over de enige onderwater parcours in Afrika. Het Park is in de eerste uitgeroepen Zuid-Afrika zeereservaat. Er zijn verschillende bungee-springen plekken in de omgeving, met inbegrip van de hoogste bungee jump ter wereld bij de Bloukrans River Bridge. Andere populaire activiteiten zijn boottochten, vissen op forel, walvissen kijken, ping, zee-kajakken, zweefvliegen, golfen, abseilen en kanoën.

De Klein Karoo is een semi-woestijn gebied gebroken door onverwachte weelderige rivierdalen. Uitstekende wijnen en port worden geproduceerd in de Calitzdorp en De Rust. Oudtshoorn, is 's werelds struisvogel hoofdstad. De Swartberg Nature Reserve en Pass zijn ook zeker een bezoek waard. Op 29 km van Oudtshoorn liggen de opmerkelijke Cango Caves, een reeks spectaculaire ondergrondse kalkstenen grotten. Rekening houdend met het bewijs van vroege San bewoning, de 30-grot wonderland biedt een prachtig waterlijst formaties. Tussen 200 000 en 250 000 mensen bezoeken jaarlijks de grotten. Amalienstein en Zoar zijn historische missie stations halverwege Ladismith en Calitzdorp. Bezoekers kunnen meteen ezel-kar en wandelpaden door de boom-en wijngaarden, terwijl de Seweweekspoort ideaal is voor mountainbiken, wandelen, protea en fynbos bewonderaars.

Calitzdorp heeft een aantal wijngaarden, waarvan sommige open zijn voor het publiek. Het bronwater van de Calitzdorp Spa is rijk aan mineralen en is befaamd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De Gamka Mountain Reserve is de thuisbasis van de zeldzame en bedreigde Cape Mountain Zebra. De Rust ligt tegen de zuidelijke ingang van Meiringspoort aan. De Meiringspoort Gorge loopt 20 km door de Swartberg Mountain Range. Halverwege, is een mooie 69 m hoge waterval te zien. Wijnboerderijen in de omgeving zijn open voor publiek.

Ladysmith is de thuisbasis van de Towerkop Cheese Factory. Er zijn verschillende wandelpaden, mountainbiken paden en 4x4 routes in het gebied. De Anysberg, Klein Karoo en Towerkop Natuurreservaten kunnen ook worden bezocht. Uniondale, is de belangrijkste route tussen George en Graaff-Reinet, en beschikt over het grootste waterrad in het land, de oude watermolen. Uniondale Poort is een mooie rit. Op Vanwyksdorp, kunnen bezoekers zien hoe fynbos wordt gedroogd en verpakt voor de export markt. Donkey-karrentochten nemen bezoekers naar Anglo-Boer/South Afrikaanse Oorlog graven.

Kaart Garden Route - Zuid-Afrika

Bekijk foto's van Garden Route

header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route Zuid-Afrika

Bekijk de video

header-garden-route-informatie-tuinroute-zuid-afrika-1920x500-1

Garden Route Zuid-Afrika

Bekijk nog een video

De Activiteiten op de Garden Route

Activiteiten rondom Wilderness

garden-route-activiteiten

Canyoningtocht met abseil

                                 canyoningtocht-met-abseil-activiteiten-garden-route

Een avontuur van een halve dag door de prachtige Kaaimans River Gorge te voet, over het water en met een touw. Het begint met een wandeling door het bos, dan een abseil van 30 meter naar beneden om het water te bereiken. De rivier wordt verkend door over rotsblokken te klauteren en te zwemmen met een beetje klifspringen (van drie tot 13 meter hoog). De tocht wordt professioneel begeleid en de deelnemers leren de beste technieken om de veiligheid te garanderen. Voor wie liever uit het water blijft, is er een alternatief abseilavontuur in de "droge canyon".


Goed om te weten: Canyon Adventures biedt ook rotsklimmen voor kinderen in de buurt van George, evenals een scheepswrak en grotten kustwandeling bij Glentana en begeleide bergwandelingen in de omgeving.


Openingstijden: 8.30 uur + 14.30 uur

Kosten: R800 (of R500 voor de "dry canyon" trip)

Waar te vinden? Aloe Avenue, off Remskoen Street (de weg naar Map of Africa), Wilderness

garden-route-activiteiten

Kayak de Kaaimans River

                                  kayak-the-kaaimans-river-activiteiten-garden-route  

Deze serene waterweg nodigt uit tot verkenning en Kaaimans Avonturen. Gevestigd in een privé natuurreservaat in een bocht van de rivier, biedt kajaks en SUP boards aan waarmee u zich stroomafwaarts naar de riviermonding of naar een geheime waterval kunt varen, of stroomopwaarts (voor een fantastisch uitzicht op de iconische spoorbrug).


Er is ook een vierpersoons peddelboot voor gebruik aan de kant van de riviermonding. Daarna kunt u zich tegoed doen aan pizza's, broodjes boerie en prego, tosti's, koffie, bier en ijs in de buitenkeuken op het grasveld.


Openingstijden: Dagelijks van 8 tot 17 uur

Kosten: R180 (huur kajak/SUP van een uur); R110 (kinderen)

Contact: 063 561 0509, info@kaaimansadventures.com

Waar te vinden? Aan de N2 (net voor/na de brug), Wilderness

garden-route-activiteiten

Boswandelingen

                                 boswandelingen-activiteiten-garden-route

Er zijn vijf wandelingen in het Wilderness National Park. De enige die leidt naar een waterval en zwembad, waar u kunt zwemmen en picknicken, is de 3,5 km lange Giant Kingfisher Trail langs de Touw Rivier. Voor een aangename, schaduwrijke wandeling door het bos naast de rivier is er de 7,2 km lange Half Collared Kingfisher Trail, of de 4,1 km lange Brown Hooded Kingfisher Trail, die leidt naar de Duiwe River picknickplaats.


Om de met fynbos omzoomde oevers van de Serpentine en het strand te verkennen, kiest u de 10 km lange Pied Kingfisher Trail (geweldig voor vogelaars).


Openingstijden: Dagelijks, 7.00 - 17.30 uur

SANParks vergunning R52 (volwassenen); R26 (kinderen)

Contact: 044 887 0046/1197

Waar te vinden? Ebb & Flow Camp (SANParks kantoor), Ebb and Flow Drive, off N2, Wilderness.

garden-route-activiteiten

Touw Rivier varen

                                   touw-rivier-varen-activiteiten-garden-route

Wilderness National Park beschermt het natuurlijke wonderland van deze hoek van de Tuinroute, dat zich uitstrekt van de monding van de Touw rivier tot de Swartvlei riviermonding met daartussenin vijf meren en niet te vergeten het ongerepte strand en de bossen. Er zijn vele manieren om van de schoonheid te genieten, maar een van de beste is een langzame cruise over de rivier, langs met riet omzoomde wetlands en bossen, luisterend naar vogelgeluiden en genietend van de rust. Een cruise over het eilandmeer (vooral geschikt om vogels te kijken) wordt ook aangeboden op afspraak.


Goed om te weten: U kunt ook zelf peddelen (vooral de kronkelige Serpentine, een kanaal dat de Touwrivier verbindt met het Eilandmeer, is aantrekkelijk, met een picknickplaats aan land). Eden Adventures in het Fairy Knowe Hotel verhuurt enkele en dubbele kano's. U hebt een SANParks-vergunning nodig (R52 voor volwassenen; R26 voor kinderen) die bij de huurprijs is inbegrepen.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00; 10.30; 12.00; 15.00; 16.30; 18.00 (zonsondergangscruise)

Kosten: R220 (volwassenen); R150 (kinderen); SANParks vergunning: R52 (volwassenen); R26 (kinderen)

Waar te vinden? Ebb & Flow Drive (afslag N2), Wilderness

garden-route-activiteiten

Paraglide van de kaart van Afrika

                                   paraglide-van-de-kaart-van-afrika-activiteiten-garden-route

Het uitzichtpunt Kaart van Afrika is de rit waard voor een luchtperspectief van dit merengebied - en om te zien hoe de Kaaimansrivier slim de vorm van Afrika heeft gecreëerd in zijn meanderende loop door de beboste vallei. Het is ook een populaire (en geweldige) lanceerplaats voor tandem paragliding. U stapt van de rand van de klif en zweeft als een adelaar over de sprankelende blauwe oceaan, met een onovertroffen 360 graden uitzicht op het 18 km lange strand en de meren. De standaardvlucht duurt ongeveer 10 minuten of je kunt kiezen voor de langere avontuurlijke vlucht van 20 minuten waarbij je zelf de besturing in handen neemt.


Goed om te weten: De minimumleeftijd is 14 jaar. Er geldt een korting voor groepen vanaf vier personen. Paraglide Africa lanceert ook vanaf het "Cloud 9"-terrein in Sedgefield.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00-18.00 uur

Kosten: R1 100 (standaard); R1 600 (avontuurlijk); R250 GoPro video + foto's

Waar te vinden? Map of Africa, Remskoen Street, off Hoogte Road, Wilderness (Paraglide Africa, 3 Outeniqua Road, off Hoekwil Road, Wilderness)

garden-route-activiteiten

Wild Oats Markt

                                   wild-oats-markt-activiteiten-garden-route

Deze gemeenschappelijke boerenmarkt gestart in 1999, was een pionier in alles wat lokaal, duurzaam en ethisch is. Verse seizoensproducten, huisgemaakt voedsel en een heerlijke landelijke sfeer stimuleren het winkelen in de buitenlucht.


U vindt hier exclusieve producten van het hoogste niveau, van yoghurt, pastasauzen, brood en kimchi tot kaas, eieren, Karoo-lam en oesters. Het is een geweldige plek voor een ontbijt/brunch of om picknickspullen te kopen, en er is veel voor vegetariërs en veganisten.


Openingstijden: Zaterdag, 7.30 - 12.00 uur

Kosten: Gratis toegang

Contact: 082 376 5020, info@wildoatsmarket.co.za

Waar te vinden? Paul Kruger Street, naast Swartvlei meer (Sedgefield Island afslag van N2 bij Engen garage)

garden-route-activiteiten

Acrobranch

                                   acrobranch-activiteiten-garden-route

Voor een leuke familiedag in de buitenlucht is deze hindernisbaan met touwen de juiste keuze. Genesteld in een bos, biedt het een netwerk van hersen- en spierstimulerende routes in een schilderachtige omgeving in de frisse lucht. Luchtplatforms zijn met elkaar verbonden door slingertouwen, bruggen, balken, netten en ziplines.

Voor de kleintjes is er Acro-twigs, dan Monkey Moves voor iets oudere kinderen (of nerveuze volwassenen!); Swinging Tarzan gaat een stapje verder, en voor de dapperen is er High Flying, het hoogste parcours dat eindigt met een Big Zip rit van 130 meter. 


Goed om te weten: Timberlake Organic Village is de thuisbasis van een reeks kleine bedrijven, waaronder een mohairwinkel, snoepwinkel, bakkerij, misschien wel de beste koffie van de Tuinroute (bij Pause) en de Oyster Shack (een van de weinige plaatsen waar u in het wild gevangen oesters kunt vinden).


Openingstijden: Woensdag - zondag + feestdagen, 9.00 - 18.00 uur

Kosten: R160 - R300 (afhankelijk van het parcours)

Waar te vinden? Timberlake Organic Village, N2 (richting Sedgefield)

garden-route-activiteiten

Garden Route Trail Park

                                   garden-route-trail-park-activiteiten-garden-route

Verborgen in de heuvelachtige bossen achter Sedgefield wacht fietsers een speeltuin van extreem plezier. Er zijn zes routes - Lunacy Lane, Manic Monkeys en Madcows (gemakkelijk), en Forest Frenzy, Crazy Creek en Jungle Fever (matig) - die je al snel door boomtunnels, schaduwrijke varenglooiingen, beekjes en meer laten glijden. Trailrunners en wandelaars vinden hier ook een paradijs, compleet met rotspoelen en watervallen. Er is een pompbaan, trailcafé en dompelbad op het terrein, en picknick- en braaifaciliteiten.


Goed om te weten: Fietsen kunnen worden gehuurd bij het Trail Park of bij Cycleworx aan Sedgefield's Main Road.


Openingstijden: Van zonsopgang tot zonsondergang; Trail Café: 8.00 - 16.00 uur

Kosten: R100 (volwassenen); R80 (tieners); R50 (kinderen); R240 (gezinstarief alleen via mySOS app)

Contact: 072 464 1439, info@gardenroutetrailpark.com

Waar te vinden? Dormehl Farms, Barrington, aan de Ruigtevlei/Karatara weg van de N2 (5km van Sedgefield richting Knysna).

garden-route-activiteiten

Seven Passes Drive

                                   seven-passes-drive-activiteiten-garden-route

Een 75-kilometer lange mix van zand en teer die George en Knysna verbindt via een binnenlandse "achterweg" door weilanden en bossen, over met fynbos begroeide heuvels en riviertjes, is een fantastisch alternatief voor de N2. Als u van schilderachtige ritten houdt, is dit een must. Alle zeven passen zijn het werk van de 19e-eeuwse wegenbouwer Thomas Bain. Vanuit Wilderness/Sedgefield kunt u aansluiten op de Hoekwil Road. (Vanuit George kunt u via Madiba Drive aansluiten op de Seven Passes Road).


De Big Tree in Woodville (een 33 meter hoge, 800 jaar oude Outeniqua-geelhoutboom die je bereikt via lommerrijke bospaden), de Woodville Trading Store (om padkos in te slaan) en Black Horse Trails (als je zin hebt om te rijden) zijn de moeite waard. Uiteindelijk bereikt u Rheenendal waar Bibby's Hoek Road leidt naar enkele iconische Knysna boswandelingen (zie Knysna sectie hieronder).


Het laatste stuk over de Phantom Pass naar Knysna is spectaculair, met een eerste blik op de beroemde lagune.

Knysna is een spectaculair landschap, met een eerste blik op de beroemde lagune.

Activiteiten rondom Kynsna

garden-route-activiteiten

 Marine Eco-Tour

                                   marine-eco-tour-activiteiten-garden-route

Dompel uzelf onder in Knysna's diverse zeemilieu tijdens deze 1,5 uur durende boottocht over de riviermonding, door de iconische Knysna Headlands en de uitgestrekte Indische Oceaan. Op zee kunt u uitkijken naar dolfijnen, zeehonden, pinguïns, Bryde's walvissen en een scala aan pelagische vogels terwijl u geniet van de baaien, grotten, kliffen en stranden van de unieke Garden Route kustlijn. Van juni tot november kunt u ook walvissen van dichtbij bekijken.


Goed om te weten: Het vlakke water is ideaal voor stand-up paddling. Ocean Odyssey verhuurt SUP boards per uur en biedt peddelen onder begeleiding aan. U kunt ook kiezen voor een cruise bij zonsondergang of een lunch op de lagune. Goed om te weten: Het is raadzaam om uw tochten te boeken voor de eerste dag dat u in het gebied bent, zodat u bij slechte omstandigheden de tocht kunt verzetten.


Openingstijden: Dagelijks, 9.30u; 12u; 15u (december - mei, afhankelijk van zee- en weersomstandigheden)

Kosten: R1 040 (volwassenen); R780 (kinderen 0 - 12 jaar)

Waar te vinden? Ocean Odyssey Charters, TH22, Long Street, Thesen Island, Knysna.

garden-route-activiteiten

Oyster Tour

                                   oyster-tour-activiteiten-garden-route

Geen reis naar Knysna zou compleet zijn zonder het proeven van de beroemde oesters en deze 1,5 uur durende tour geeft u het volledige verhaal. U vaart door de schilderachtige lagune en krijgt een diepgaande ervaring van de delicatesse, inclusief het leren van het verschil tussen wilde en gekweekte oesters. Natuurlijk hoort daar bubbels bij, dus voor een meerprijs kunt u de ervaring uitbreiden met een mooie cap classique (witte wijn is gratis).


Goed om te weten: Knysna Charters biedt een scala aan andere tours, waaronder lunch en diner cruises op een 44 voet catamaran die naar de open oceaan vaart. Of u kunt een kajak huren om de wateren van de lagune in uw eigen tempo te verkennen. Goed om te weten: Knysna Charters biedt een reeks andere tochten aan, waaronder de Heads cruise, Scootours en quad-biking. Of u kunt een kajak huren en de lagune in uw eigen tempo verkennen.


Openingstijden: Dagelijks, 15.00 uur

Kosten: R700 (volwassenen); R250 (kinderen tot 13 jaar); R120 (snackschotel); R320 (fles MCC); R120 (extra oesters); R50 (activiteitenpakket voor kinderen).

Waar te vinden? TH 23, Sawtooth Lane, Knysna Heads up Coffee and Co, Sawtooth Lane, Thesen Island

garden-route-activiteiten

Scoot tour in the forests

                                   scootour-in-the-forests-activiteiten-garden-route

Daal af door de beroemde bossen van Knysna tijdens een opwindende downhill scooterrit, met professionele gidsen die onderweg voor uw veiligheid zorgen. De door Zwitserland ontworpen, niet-gemotoriseerde scooters zijn veerkrachtig en kunnen grote bochten en hellingen gemakkelijk aan.


Iedereen vanaf 10 jaar kan er een besturen; jongere kinderen kunnen als passagier met een volwassene meerijden. Onderweg kunt u een glimp opvangen van de dieren die deze weelderige bossen bevolken, zoals bushbokken en wilde zwijnen.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00; 12.00; 15.00

Kosten: R600 (volwassenen); R300 (kinderen 4 - 9 jaar); R80 (snackpakket)

Waar te vinden? Thesen Island Café & Shop, Long Street, Thesen Island, Knysna

garden-route-activiteiten

Hiking in Knysna

                                   hiking-in-knysna-activiteiten-garden-route

Die weelderige bossen bevatten een uitgebreid netwerk van paden om te verkennen. Drie iconische wandelingen (allemaal ongeveer 3,5 km heen en terug) beginnen bij het Goudveld Forest Station bij Bibby's Hoek in Rheenendal. De Millwood Mine Walk gaat terug in de tijd, langs de overblijfselen van het dorp en de mijntunnels (neem een zaklamp mee). Of ga naar de picknickplaats en het rivierzwembad van Jubilee Creek. Op weg naar Millwood leidt het Drupkelderspad naar een betoverend, zonovergoten stuk van de Homtini rivier met grote rotspoelen en een waterval. Aan de andere kant van Knysna (halverwege Plett) is de Garden of Eden Trail ideaal voor wie op zoek is naar een korte wandeling in het bos, over houten bruggen over rustige beekjes, met onderweg bankjes voor een picknick. Voor de meeste paden zijn vergunningen nodig, die kunnen worden gekocht bij het SANParks-kantoor op Thesen Island.


Goed om te weten: Voor wie een groot avontuur zoekt, is de beroemde Outeniqua Trail een zevendaagse tocht van Knysna naar Plettenberg Bay, door bossen, over rivieren en langs de kust. Reserveren is noodzakelijk.


Kosten: SANParks conservation fees: SA burgers/inwoners met ID: R44 (volwassenen); R22 (kinderen); SADC-burgers met paspoort: R88 (volwassenen); R44 (kinderen); Internationale bezoekers: R176 (volwassenen); R88 (kinderen)

Contact: 044 302 5600

garden-route-activiteiten

Featherbed Eco Experience

                                   featherbed-eco-experience-activiteiten-garden-route

Het Featherbed Reserve is een 75 hectare groot stuk ongerepte natuur op de Western Head, alleen bereikbaar per boot. Het beschermt een van de laatst overgebleven opstanden van het zeldzame Knysna zand fynbos, samen met meer dan 300 andere soorten fynbos en bomen. Bezoekers worden per peddelboot naar het reservaat gebracht, dan per 4×4 naar de top van de landtong voor een spectaculair uitzicht en genieten van een begeleide wandeling door het kustbos naar een zeegrot. De tocht eindigt met een optionele lunch in de open lucht onder melkbomen aan de oever van de lagune.


Goed om te weten: De raderboot kan worden geboekt voor een lagune cruise met een tapas maaltijd (middag en zonsondergang), en de Featherbed Co. exploiteert ook de John Benn, een historisch dubbeldekker à la carte drijvend restaurant.


Openingstijden: Dagelijks, 10.00; 11.30 (met lunch); 8.30; 14.30 (zonder lunch)

Kosten R950 (volwassenen); R450 (kinderen, 4-12 jaar); Zonder lunch: R750 (volwassenen); R350 (kinderen)

Waar te vinden? Featherbed Ferry Terminus bij Cruise Café, Remembrance Drive (off Waterfront Drive), Knysna.

garden-route-activiteiten

Knysna Woonboten

                                   knysna-woonboten-activiteiten-garden-route

Een vloot van zeven luxe woonboten is het perfecte voertuig om de speciale plekjes en geheime baaien van de uitgestrekte Knysna-lagune te verkennen, om lui te zonnen en in het koele water te duiken, om te vissen en te braaien, om sterren te kijken op het dakterras, te genieten van zachte zonsopgangen en gouden zonsondergangen, ver weg van de drukte... Elke boot biedt plaats aan vier volwassenen en één kind. Een aangewezen kapitein in uw groep zal de kneepjes van het vak leren en een tijdelijk schippersbrevet krijgen en van daaruit is het aan u waar u uitkomt.

Een volledige service is beschikbaar op de charterbasis om uw boot bij te vullen met vers water, gas om te koken, brandstof en schoonmaak indien nodig. Het is een drijvende vakantie die u niet snel zult vergeten.


Goed om te weten: De woonboten kunnen ook worden gehuurd voor een dagtocht op eigen gelegenheid (10.00 - 16.30 uur). Vishengels, uitrusting en andere extra's kunnen worden gehuurd.


Openingstijden: Maandag - vrijdag, 8.30u - 17u (kantooruren); Zaterdag, zondag en feestdagen van 8.30 tot 13.00 uur.

Kosten: Vanaf R870 per persoon per nacht (delen)

Waar te vinden? Sawtooth Lane, Thesen Harbour Town, Thesen Island, Knysna

Activiteiten rondom Plettenberg Bay

garden-route-activiteiten

Zwemmen met zeehonden

                                   zwemmen-met-zeehonden-activiteiten-garden-route

Op het Robberg schiereiland leven ongeveer 8 000 Kaapse pelsrobben. Om ze van dichtbij te zien, kunt u een tochtje maken met een semi-opblaasbare boot en dan in het water springen om met deze speelse en nieuwsgierige dieren te zwemmen en te stoeien. Onder het toeziend oog van een gediplomeerde gids snorkelt u met de zeehonden en leert u meer over hen. Die schattige gezichtjes die recht op je afkomen en je vanuit elke hoek bekijken zullen voor altijd in je geheugen gegrift blijven.


Goed om te weten:  Offshore Adventures is de enige met een Blue Flag geaccrediteerde boot in SA 


Openingsijden: Dagelijks, 10 uur; 12 uur; 14 uur.

Kosten: R895 (snorkelen); R750 per persoon (groepen van vier of meer); R495 (zeehonden bekijken vanaf boot)

Waar te vinden? Central Beach parkeerplaats, Hopwood Street, Plettenberg Bay

garden-route-activiteiten

Robberg wandelroutes

                                   robberg-wandelroutes-activiteiten-garden-route

Het schiereiland Robberg is een natuurlijk nationaal monument, vanwege de prehistorische rotsen en vindplaatsen uit de steentijd. Het is ook een ongelooflijk mooie, ongerepte plek om te wandelen, met zijn ruige kustlijn, prachtige zeezichten en diverse landschappen. U komt zeevogel- en zeehondenkolonies tegen, ziet dolfijnen en walvissen (in het seizoen) en misschien ziet u wel een zeldzame blauwe duiker (zo groot als een liniaal van 30 cm!). Langs de drie wandelroutes (Gap Circuit - 30 minuten; Witsand Circuit - 2 uur; Point Circuit - 4 uur) kom je oude grotten, een vuurtoren, picknick/uitkijkplaatsen, een scheepswrak, rotspoelen en het majestueuze Witsand-duin tegen.


Goed om te weten: Voor boswandelingen in de buurt van Plett, ga naar Diepwalle op de R339, die drie goed gemarkeerde Elephant Trails biedt. Op dezelfde weg biedt het charmante Dal van Varings (Valley of Ferns) een korte route en picknickplaats, plus een panoramisch uitzicht vanaf de nabijgelegen Spitskop.


Openingstijden: Dagelijks, 7.00 - 20.00 uur

Kosten: R60 (volwassenen); R40 (kinderen)

Contact: 087 087 8250 (vergunningen, maandag - vrijdag 8.00 - 17.00 uur)

Waar te vinden? Robberg Road, bij afslag N2/Piesang Valley

garden-route-activiteiten

Birds of Eden + Monkeyland tours

                                   birds-of-eden-monkeyland-tours-activiteiten-garden-route

Een regenboog van vogels in alle kleuren en maten leeft in Eden, de grootste vrijvliegende volière ter wereld (50 meter hoog en twee hectare groot). Er zijn hier meer dan 220 exotische en inheemse soorten; alle vogels die vroeger in kooien of als huisdier werden gehouden, vliegen nu vrij rond in dit beschermde bos, dat een diepe kloof en een waterval omvat. Wandelend over wandelpaden kunnen bezoekers genieten van het gezang van meer dan 3500 vogels. Hiernaast is Monkeyland het "eeuwige thuis" van meer dan 550 geredde primaten uit de hele wereld. Hier ziet u vrij rondlopende lemuren, doodshoofd- en spinapen, gibbons en hoort u de oorverdovende roep van de brulapen tijdens een begeleide wandelsafari (privérondleidingen zijn ook mogelijk). Monkeyland heeft ook de langste hangbrug van het zuidelijk halfrond (128 meter), waar de dieren graag rondhangen.


Goed om te weten: Beide reservaten hanteren een strikt, ethisch beleid: niet aanraken, voeren, aaien of poseren met de dieren.


Openingstijden: Dagelijks, 8.00 - 17.00 uur

Kosten: R350 (volwassene); R175 (kind); Gecombineerd ticket voor beide: R590 (volwassene); R295 (kind); Combo ticket + Jukani Wildlife Sanctuary: R700 (volwassene); R350 (kind); Gratis (kinderen 0 - 2 jaar)

Waar te vinden? Monkeyland Road (van de N2), The Crags

garden-route-activiteiten

Kurland paardenroutes

                                   kurland-paardenroutes-activiteiten-garden-route

Te paard kunt u veel meer terrein afleggen, dus zadel uw paard en geniet van het prachtige landschap van dit deel van de Tuinroute. Vanuit Kurland Park (een gerenommeerde manege bij The Crags) voeren begeleide ritten u door het inheemse bos, over met fynbos bedekte heuvels, over landbouwgrond en langs de bergkammen van de Tsitsikamma Mountains. De twee uur durende fynbos-riviertocht volgt bijvoorbeeld de loop van de Hol River langs schaduwrijke oevers; een tocht van een halve dag, met een rivieroversteek, voert naar het Newstead wijndomein voor een tapaslunch. Er zijn paarden voor elke soort ruiter.


Goed om te weten: Kinderen jonger dan zes jaar kunnen in de stallen genieten van een ponyritje.


Openingstijden: Dagelijks, 8.00 - 16.00 uur

Kosten: R625 (een uur); R1 550 (halve dag)

Waar te vinden? Kurland Park Horse Trails, bij de N2, The Crags, Plettenberg Bay.

garden-route-activiteiten

Tandem skydiving

                                   tandem-skydiving-activiteiten-garden-route

Wat misschien een onmogelijke droom leek, kan nu werkelijkheid worden: uit een vliegtuig springen en vervolgens freefallen, zweven en vliegen als een vogel. Het begint met een vliegtuigvlucht tot op 10 000 voet hoogte (dat is ongeveer 3 km hoogte), waar je wordt vastgemaakt aan het harnas van een skydive-instructeur, samen het vliegtuig verlaat en gedurende 35-40 seconden de rush van een vrije val met 200 km/u ervaart voordat de parachute opengaat. Er is voldoende tijd om van het landschap te genieten voordat u landt - op het vliegveld of op het strand. Er is een optie om vanaf 12 000 voet te springen voor een nog langere vrije val.


Goed om te weten: Het maximale gewicht is 100 kg om veiligheidsredenen; de leeftijdsgrens is 12 jaar of ouder.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00 - 16.30 uur

Kosten luchthavenlanding: R3 150 - R3 850 (afhankelijk van de hoogte); Strandlanding: R3 950 - R4 650 (afhankelijk van de hoogte); R980 (video + foto's)

Waar te vinden? Plettenberg Bay Airport, Airport Road, off Robberg Road, Plettenberg Bay

garden-route-activiteiten

Plett Wijnroute

                                   plett-wijnroute-activiteiten-garden-route

Het jongste wijngebied van SA werd opgericht in 2000 en heeft veel succes vooral op het gebied van bubbels en sauvignon blanc. Bramon was de pionier, en de wijngaarden strekken zich nu uit van Harkerville tot The Crags (een bijzonder schilderachtig gebied met verschillende boerderijen die hier in een straal van 45 km zijn geconcentreerd).


Wijnhuizen met proeverijen en restaurants zijn onder meer Bramon, Newstead, Kay & Monty, Lodestone, Packwood, Luka en Plettenvale. De landgoederen zijn klein en worden door een familie gerund, wat een authentieke en gastvrije ervaring garandeert.


Openingstijden: De meeste open dinsdag - zondag, 11u - 16u (controleer bij de individuele boerderijen)

Waar te vinden? Redford Road in The Crags, bij de N2, heeft verschillende boerderijen; zie voor andere de kaart die verkrijgbaar is bij Plett Tourism.

garden-route-activiteiten

Keurbooms rivier varen

                                   keurbooms-rivier-varen-activiteiten-garden-route

Het donkere water van deze rivier kronkelt door een prachtige beboste kloof en biedt een dag vol avontuur en plezier als u met uw eigen gemotoriseerde boot vaart - de rivier is 5,5 km lang bevaarbaar tot net voor Whiskey Creek. Onderweg zijn er zes stranden aan beide oevers waar u kunt stoppen om te zwemmen, picknicken of braaien.


Er is geen eerdere vaarervaring nodig om een kajuitboot (voor maximaal 5 personen) of rode boot (voor maximaal 8 personen, geen kajuit maar met een luifel) te huren bij Plett Boat Hire en de kosten zijn inclusief brandstof en veiligheidsuitrusting.


Openingstijden: Dagelijks van 8.30 tot 16.30 uur.

Kosten R1 100 (kajuitboot voor maximaal 8 uur); R1 650 (rode boot voor maximaal 8 uur)

Waar te vinden? Plettenberg Bay Angling & Boating Club, N2, Keurbooms Rivier

Activiteiten rondom Tsitsikamma / Storms River

garden-route-activiteiten

Wandelen bij Storms River

                                   wandelen-bij-storms-river-activiteiten-garden-route

Er zijn negen zelfstandige wandelroutes in en rond Storms River, variërend van een wandeling van 2 km door het bos naar een beekje en verschillende routes naar The Big Tree, tot een klein voorproefje van het wereldberoemde Otter Trail op het 6 km lange Waterfall Trail.


Het pronkstuk is de 2 km lange Mouth Trail, die de hangbrug oversteekt en een Khoisan erfgoedgrot bezoekt op weg naar een panoramisch uitkijkpunt. Op een warme zomerdag voert de 5 km lange Striptease Trail vanuit Tsitsikamma Lodge langs 11 kristalheldere rotspoelen.


Kosten: Instandhoudingskosten: R70 (SA volwassenen); R35 (SA kinderen); R140 (SADC volwassenen); R70 (SADC kinderen); R280 (internationale volwassenen); R140 (internationale kinderen)

Contact: 042 281 1607 (SANParks kantoor)

garden-route-activiteiten

Bloukrans Bungee + Sky-Walk

                                   bloukrans-bungee-sky-walk-activiteiten-garden-route

Zijn reputatie gaat hem voor, en trekt duizenden naar de hoogste brug in Afrika om ervan af te springen. Zelfs prins Harry heeft het geprobeerd. De hoogste natuurlijke commerciële bungeejump ter wereld is een val van 216 meter, en het is een echte adrenalinekick. Je bereikt je lanceerplaats bovenaan de brugboog via een zipline (die al spannend genoeg is) en als je eenmaal gesprongen bent, kun je de Sky-Walk doen, een loopbrug die onderaan de brug hangt, ook voor wie het hoge uitzicht wil ervaren maar niet wil bungeeën.


Goed om te weten: Minimum leeftijd voor bungee is 14 jaar; minimum leeftijd voor Sky-Walk is 6 jaar. Het minimumgewicht is 35 kg en het maximumgewicht 150 kg.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00 - 16.00 uur

Kosten: R1 490 (bungee); R350 (Sky-Walk)

Waar te vinden? Face Adrenalin, Bloukrans River Bridge, N2 (2,7 km na het tolplein, 23 km voor Storms River)

garden-route-activiteiten

Segway bostocht

                                   segway-bostocht-activiteiten-garden-route

Glijd door het Tsitsikamma-woud op een tweewielige, door batterijen aangedreven persoonlijke transporter - ze zijn zelfbalancerend, milieuvriendelijk en gemakkelijk te bedienen (een korte training is voorzien). De tocht begint in het schilderachtige dorpje Storms River, de beste manier om de stad te verkennen! - alvorens het bos in te gaan. Er zijn verschillende paden om te verkennen en de langere tour van twee uur omvat een bezoek aan de beroemde 1000 jaar oude Big Tree. Het is een geweldig familieavontuur; kinderen (6-17 jaar) rijden voor de halve prijs.


Tip: de vroege ochtenduren zijn R50 goedkoper. Goed om te weten: Rijders moeten minimaal 1,1 meter lang zijn.


Openingstijden: Dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur; twee uur durende tochten om 9.00 uur; 11.00 en 14.00 uur.

Kosten tocht van een uur: R500 (volwassenen); R225 (kinderen); Twee uur durende tocht: R750 (volwassenen); R375 (kinderen)

Waar te vinden? 40 Darnell Street, Storms River

garden-route-activiteiten

Storms River kayak + lilo trip

                                   storms-river-kayak-lilo-trip-activiteiten-garden-route

Trek door de prachtige Storms River Gorge en ontdek de stille poelen, grotten en oude bossen van deze verborgen en meestal ontoegankelijke wereld. Het 2,5 uur durende avontuur begint met een peddel onder de beroemde Storms River Mouth hangbrug en gaat dan stroomopwaarts tussen spectaculaire kliffen en in een kleine grot. Wanneer het water ondieper wordt, ruil je de kajak in voor een lilo en drijf je gewoon dieper de kloof in. Op de terugweg is er een stop om in diepe poelen te springen. Er is ook een nieuw "uitgebreid" avontuur van een halve dag dat nog dieper de kloof in gaat met de Anvil wildwaterkajaks.


Goed om te weten: Het uitgebreide avontuur is gesloten tussen 10 december en 10 januari. Untouched Adventures biedt ook begeleide snorkeltochten bij de riviermonding, waar je kunt ontdekken wat er onder de golven gebeurt waar rivier en oceaan elkaar ontmoeten.


Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 14.00 uur

Kosten: R750 (2,5 uur); verlengd avontuur R1 300 (4 uur); Instandhoudingskosten: R70 (SA volwassene); R35 (SA kind); 140 (SADC volwassene); R70 (SADC kind); R280 (internationale volwassene); R140 (internationaal kind)

garden-route-activiteiten

Zipline Canopy Tour

                                   zipline-canopy-tour-activiteiten-garden-route

Krijg een ongelooflijk uitzicht op een betoverende wereld. De Tsitsikamma Canopy Tour zweeft door het eeuwenoude inheemse regenwoud van de Garden Route, 30 meter boven de grond. U ziet zeldzame, kleurrijke vogels en andere bosdieren, en leert meer over de gele reuzenbossen en het geheime leven van het bos. Er zijn 10 ziplines met stalen kabels die van boom tot boom lopen, plus een hangbrug. U wordt opgetuigd, krijgt een volledige veiligheidsbriefing en wordt begeleid door informatieve gidsen. Kinderen kunnen het samen met een gids doen.


Goed om te weten: Stormsriver Adventures biedt ook begeleide wandelingen in de Tsitsikamma-wouden en een unieke reis voor boomliefhebbers, waarbij een oude houthakkerspas wordt bereden in een speciaal ontworpen safarivoertuig.


Openingstijden: Dagelijks van 8.00 tot 15.30 uur.

Kosten: R795

Waar te vinden? 101 Darnell Street, Storms River Villag

Activiteiten rondom Mossel Bay

garden-route-activiteiten

Sandboarden op Dragon Dune

                                   sandboarden-op-dragon-dune-activiteiten-garden-route

Een ander "recordavontuur" is het afdalen van deze monsterduin, de grootste en langste sandboardrit in Zuid-Afrika (170 meter hoog, 350 meter naar beneden). Er zijn snelheden tot 90 km/u gemeten. Dit uitstapje is geschikt voor alle leeftijden en ervaringsniveaus, want er zijn twee andere duinen aan weerszijden voor nieuwelingen of nerveuzen - Baby Dune (100 meter) en Big-Boy (180 meter).


U kunt kiezen om te gaan liggen, zitten of staan op de planken. De duinen bevinden zich op privéterrein dat niet toegankelijk is voor het publiek, dus ze zijn absoluut ongerept met bijpassende uitzichten.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00 - 12.00 uur (middagsessies op aanvraag)

Kosten R350 (SA-burgers); R400 (internationale bezoekers)

Waar te vinden? Trefpunt bij Engen 1-Stop Mossel Bay, N2

garden-route-activiteiten

Scholeksterpad

                                   scholeksterpad-activiteiten-garden-route

De scholekster is een bedreigde zeevogel die nestelt op stranden en zich voedt met mosselen. Wandelaars op deze begeleide slackpacking trip hoeven niet op het zand te slapen, maar ze zullen waarschijnlijk wel mosselen eten en lange stukken ruige, beschermde kustlijn afleggen, dolfijnen (en scholeksters en nog veel meer) spotten, genieten van adembenemende uitzichten vanaf kliffen en inzicht krijgen in de biodiversiteit en het rijke erfgoed van de regio en een kijkje nemen in ons diepste verleden (visvallen en grafheuvels uit de steentijd). De ervaring van vier nachten omvat Cape St Blaize, Fransmanshoek, Dana Bay en de Gouritz River Mouth. Overnachting in charmante cottages, met uitstekende maaltijden.


Goed om te weten: Een minimum van zes gasten is vereist. Aangepaste routes worden op verzoek aangeboden, met extra activiteiten of extra wandeldagen.


Kosten: 4-daagse tocht: R8 450 per persoon (all-inclusive); 3-daagse tocht: R5 900 per persoon (all-inclusive) Individuele toeslagen zijn van toepassing; 1-daagse wandelingen: R750 (Fransmanshoek); R850 (St Blaize); inclusief picknick lunch en snacks.

Waar te vinden? Boggomsbaai, 26 km ten westen van Mosselbaai

garden-route-activiteiten

Botlierskop Game Reserve Horseback Safari's

                                   botlierskop-game-reserve-horseback-safaris-activiteiten-garden-route

Er is paardrijden en er is een safari te paard, een van de beste manieren om wild te bekijken. De paarden kunnen op plaatsen komen waar voertuigen niet kunnen komen en komen heel dichtbij zonder hun soortgenoten af te schrikken, wat betekent dat u zich midden in een wirwar van zebra's of een kudde antilopen kunt bevinden. Doordat de bezienswaardigheden, geuren en geluiden op de een of andere manier worden versterkt, voelen ruiters zich echt één met de wildernis. Botlierskop Game Reserve biedt safari's te paard en langere tochten (voor meer ervaren ruiters), waarbij de bossen en het fynbos aan de kust en in de bergen worden verkend.


Goed om te weten: Kinderen moeten minstens zeven jaar zijn voor de safari te paard. Botlierskop organiseert ook begeleide wandelingen en wildritten voor dagjesmensen, en heeft een recreatiecentrum (entree R50) met een zwembad, glijbanen en fonteinbad, een restaurant en picknickplaatsen naast de dam.

Waar te vinden Gonnakraal Road, Little Brak River.


Openingstijden: Dagelijks, 8.00-12.00 uur; 14.00-17.00 uur.

Kosten R430 (1 uur); R860 (2 uur); R1 300 (3 uur); R1 550 (buitenrit)

garden-route-activiteiten

Boot avonturen

                                   boot-avonturen-activiteiten-garden-route

Passend bij een havenstad zijn er verschillende tours die u meenemen naar zee of u nu een rustige sundowner cruise of een zeesafari (met dolfijnen, haaien, zeehonden en walvissen) wilt. Mosselbaai zet echter een tandje bij met de "Freaking Fast Waverider" (een rubberen eend uitgerust met twee 300 pk motoren, die snelheden tot 150 km/u kunnen halen) en de "Fearless Speedboat" die ook over de golven springt, donuts maakt en je in enkele minuten langs de kust naar Hartenbos brengt. In de zomer kunt u ook parasailing proberen: u kunt veilig en droog opstijgen en landen op de boot, en 300 meter boven de oceaan zweven (de perfecte plek om de grote witte vissen te zien waar deze baai beroemd om is!)


Goed om te weten: In de vakantie zullen de kinderen dol zijn op de Big Tube (een draaiende buis die achter een speedboot wordt getrokken) en de Fat Boys Blob (een enorm luchtkussen dat springers in het water katapulteert).


Openingstijden: Dagelijks van 9 tot 18 uur

Kosten: R650 (Zeehondeneilandcruise); R800 (wave rider en speedboot); R300 (Big Tube); R200 (Fat Boys Blob dagpas); R1 050 (parasailing)

Waar te vinden? Mossel Bay Boat Adventures, Quay 4, Mossel Bay Harbour, Church Street, Mossel Bay.

garden-route-activiteiten

Helikopter flips

                                   helikopter-flips-activiteiten-garden-route

Als u de prachtige kustlijn van de Tuinroute van bovenaf wilt zien, boek dan een stoel in een helikopter voor een snelle vlucht of een langere reis. Mossel Bay Helicopters is de zeer bekwame go-to voor brandbestrijding,zoek- en reddingsmissies, VIP-diensten, filmen en het tellen van wild - en ook voor pleziertochten.


Ze bieden grote witte haaien en walvissen kijken vluchten, korte trips langs de kust naar Hartenbos, Glentana en Klein Brak River, of naar verschillende gebieden van Mossel Bay (inclusief het casino bij Pinnacle Point) en vanaf de basis bij Bergsig Game Farm, een game-viewing vlucht met picknick als je wilt. Het hoogtepunt is echter de één uur durende kustvlucht naar Knysna en terug.


Openingstijden: Dagelijks van 5 tot 19 uur

Kosten: R650 - R1 250 (verschillende punten rond Mosselbaai); R650 (wild spotten); R1 550 (grote witte spotten); Kustvluchten: R2 800 (naar Glentana); R9 100 (naar Knysna)

Waar te vinden? Op de R102, Hartenbos, of Bergsig Game Farm, van de R328.

garden-route-activiteiten

Mossel Bay zipline

                                   mossel-bay-zipline-activiteiten-garden-route

Je hebt dus al door bossen en valleien en over bergkloven geziplined. Nu is je kans om over de grote blauwe zee te zoeven, vanaf de top van een klif (90 meter hoog) naar de rotsachtige kust en getijdenpoelen beneden, met een vrij grote kans om bespat te worden door beukende golven als je aan land komt. Dit is de langste zipline over de oceaan ter wereld (1 150 meter), en je zweeft met ongeveer 80 km/u. Als je je ogen openhoudt, krijg je een prachtig uitzicht op de baai, de vuurtoren en de stad.


Goed om te weten: Geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar; maximaal gewicht 120 kg.


Openingstijden: Dagelijks van 8 tot 17 uur

Kosten: R800

Waar te vinden? 6 Point Road, Cape St Blaize, Mosselbaai

Activiteiten rondom George

garden-route-activiteiten

Keramisch schilderen bij Wonki Ware

                                   keramisch-schilderen-bij-wonki-ware-activiteiten-garden-route

Het wereldberoemde aardewerkmerk (Nigella Lawson en Jamie Oliver zijn fans) werd geboren in George en een bezoek aan de fabriek biedt inzicht in het fascinerende 14-stappenproces en de heerlijke gelegenheid om uw eigen unieke servies te maken. Het aangrenzende The Pottery, in het oorspronkelijke werkatelier is een tuincafé in een stedelijke oase, waar u iets te eten en te drinken kunt bestellen en op uw gemak uw ongebakken bisque voorwerp kunt beschilderen (of wat mozaïekwerk kunt doen). Het surfersechtpaar Jocelyn en Dillon Marshall runt het café, dus het heeft alle relaxte gezelligheid die je je maar kunt wensen - plus geweldige pizza's en hamburgers.


Goed om te weten: Naast Wonki Ware verkoopt de winkel een reeks coole, duurzame strandkleding en surfspullen en is er ook een zomeravondmarkt.


Openingstijden:

Maandag, 9.00-19.00 uur

dinsdag + woensdag, 9.00 - 17.00 uur

donderdag - vrijdag, 9.00 - 20.00 uur

zaterdag, 9.00 - 14.00 uur

Kosten: Variëren

Waar te vinden? Het Pottery Garden Café, 42 York Street, George

garden-route-activiteiten

Leren surfen bij Vic Bay

                                   leren-surfen-bij-vic-bay-activiteiten-garden-route

Een bezoek aan Victoria Bay is essentieel als je in de buurt bent - een prachtig verborgen strand net buiten George, met een kleine strook goudkleurig strand tussen beboste landtongen, compleet met wuivende palmbomen, een pier en een getijdenzwembad, en de beste rechtse punt van de zuidelijke Kaap. Het is een geweldige plek om te leren surfen of je vaardigheden te verbeteren. De ervaren crew van Vibe Surf School (die ook allemaal gediplomeerde badmeesters zijn) zal je uitrusten met een wetsuit en board, en hun aanstekelijk enthousiasme en kennis van golfsurfen met je delen. Je zult zeker enthousiast zijn.


Goed om te weten Maximaal vijf personen per groepsles. Ze bieden ook lessen aan in Wilderness en Herold's Bay.


Openingstijden: Dagelijks, 7.00 - 17.00 uur

Kosten: Vanaf R350 (les van een uur)

Waar te vinden? Victoria Bay Road (van de N2), Victoria Bay, George

garden-route-activiteiten

Outeniqua Family Markt

                                   outeniqua-family-markt-activiteiten-garden-market

Deze markt is een bruisende weekendbijeenkomst voor de plaatselijke bevolking, is verspreid over een groot terrein, met uitgestrekte grasvelden, veel bomen met schaduwrijke picknickbanken eronder en rustieke houten loodsen waar de waren van meer dan 130 verkopers worden verkocht - van churros, gefrituurde Oreo's, bruschetta en verse producten tot sieraden, een portrettekenaar en de enige producent van handgerolde sigaren in Zuid-Afrika.


Er is live muziek, een plantenkwekerij en een enorme kinderspeelplaats (met een minitractortrein, elektrische GoKarts, zandkunst en meer).


Openingstijden: Zaterdag, 8.00 - 14.00 uur

Kosten: Gratis toegang

Contact: 076 781 3621, info@outeniquafamilymarket.co.za

Waar te vinden? Dichtbij de SASOL-garage op de N2 van en naar Wilderness bij de cirkel (groot bord met afslag naar markt)

garden-route-activiteiten

Canyon + river trips

                                   canyon-river-trips-activiteiten-garden-route

Paradise Adventures, gevestigd in George, biedt avontuurlijke reizen op maat. De ultieme adrenalineverhogende Adventure Canyon tocht combineert rivierzwemmen, wandelen, rotsspringen en abseilen van watervallen in een 100 meter diepe kloof. Voor iets rustigers is er een begeleide kajaktocht naar een waterval voor een picknick in het bos. Andere tochten in het gebied kunnen op maat gemaakt worden om klooflopen, kajakken en rotsklimmen te combineren.


Ze verhuren ook tweezits kajaks als u gewoon op eigen houtje rond de Garden Route Dam wilt peddelen.

Goed om te weten Eigenaar Marthinus Esmeyer, ex-prof mountainbiker, biedt ook mountainbikepakketten op maat aan op de beste routes van de Tuinroute van boswegen en jeeptracks tot singletracks in de bergen.


Openingstijden: Variëren

Kosten: R500 (begeleide kajaktocht); R400 (kajakverhuur van 4 uur); Vanaf R750 (canyon/kloof tocht); Vanaf R300 (mountainbiken); Vanaf R650 (rotsklimmen)

Waar te vinden? Verschillende locaties rond George en Wilderness

garden-route-activiteiten

Paden in George

                                   paden-in-george-activiteiten-garden-route

Een goede plek om de benen te strekken is de prachtige (en enigszins wilde) Garden Route Botanical Garden met zijn inheemse Zuidkaapse flora, vogels en vlinders, een grote dam en wetlands en een "paddenstoelenroute" door een stukje bos. Vanuit de tuin leiden verschillende wandel- en mountainbikeroutes naar de grotere plantages, bossen en bergen daarachter. De populairste is de 11,5 km lange wandeling oostwaarts naar de Pepsi Pools - een populaire zwemplek met cola gekleurd water, een kleine waterval en rotsbaden. Ze zijn ook bereikbaar vanaf de rustige Garden Route Dam paden, die ook een wandeling waard zijn.


Goed om te weten: George heeft het grootste en meest diverse netwerk van paden heeft voor wandelaars, trailrunners, mountainbikers en peddelaars, met meer dan 2300 km in kaart gebracht en GPX downloadbaar.


Openingstijden: Dagelijks, 7.30 - 17.30 uur

Kosten: R20 (toegang tot de tuin)

Contact: 044 874 1558 (tuin) 044 801 9295 (dam)

Waar te vinden? Botanische Tuin, 49 Caledon Street, Campher's Drift, George. Tuinroute Dam: 115 Stander Street, Loerie Park, George

garden-route-activiteiten

Outeniqua Power Van trip

                                   outeniqua-power-van-trip-activiteiten-garden-route

Bereid u voor op een onvergetelijke "treinreis" naar de Outeniqua-bergen, waarbij u vier oude spoorwegpassen doorkruist in een oude trein-inspectiewagen. Naarmate de reis vordert, wordt de omgeving steeds wilder en ongerepter, door fynbos en inheemse bossen, langs watervallen, over bruggen en door donkere tunnels, met zo nu en dan adembenemende vergezichten (en steile hellingen aan de kant van de spoorlijn!). De bestemming is "Topping", het hoogste punt van de lijn en dan gaat het weer naar beneden met een stop voor een schilderachtige picknick bij "Power".


Goed om te weten: Passagiers nemen hun eigen picknickmand mee. Reserveren is noodzakelijk, want de wagen biedt slechts plaats aan 21 personen.


Openingstijden: Dagelijks van 9.00 tot 11.30 uur en van 12.00 tot 14.3 uur. Zaterdag 8.30 - 11.00 uur

Kosten R200 (volwassenen); R180 (kinderen)

Contact: 044 801 8239

Waar te vinden? Transnet Transport Museum, 2 Mission Road, George

Ja, ik wil naar Garden Route in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Garden Route

Bekijk Mister Goodlife's keuze