Informatie over de provincie Gauteng in Zuid-Afrika

Gauteng is de kleinste provincie van Zuid-Afrika maar is wel het commerciële en administratieve hart van het land en zelfs van heel zuidelijk Afrika. De naam Gauteng is de Sotho-naam voor 'Plaats van het Goud'. In deze provincie werd namelijk in 1886 een enorme goudader ontdekt en werd het goud al snel de basis van de nationale economie. Tijdens het delven stuitte men op nog meer rijkdom in de grond, zoals diamanten en steenkool.

Maar Gauteng is meer dan alleen maar stad, suburbs, geld en politiek. Zo zijn de Sterkfontein Caves tot Werelderfgoed verklaard toen hier botten van maar liefst 3,5 miljoen jaar oud zijn gevonden. Deze plek wordt ook wel de Cradle of Humankind genoemd. Rond Johannesburg kun je wildlife spotten in de parken als Krugersdorp Game Reserve, Suikerbosrand Nature Reserve en vooral in het Rhino & Lion Nature Reserve. Je kunt in Gauteng ook prima trektochten door de natuur maken. Vooral het gebied rond de Vaal River is een populair recreatiegebied voor watersport.


Het klimaat in Gauteng

In de steden van Gauteng kan het in de zomer erg heet worden maar een frisse wind laat het vaak wat afkoelen. De winters kunnen erg koud worden en temperaturen rond het vriespunt zijn niet ongewoon. De beste tijd om deze provincie te bezoeken is in de lente, die loopt van september tot oktober, en in de herfst, van maart tot april.


De steden van Gauteng

Johannesburg is de bekendste stad van Gauteng en populair bij de toeristen. Er is genoeg te beleven en een stad met een enorme geschiedenis.
Je kunt hier niet alleen kennis maken met het culturele erfgoed van Zuid-Afrika maar ook winkelen, uitgaan en genieten van de beste jazzconcerten van het continent. Pretoria is een kleinere stad, maar zeker de moeite waard. Deze stad stond centraal tijdens de boerenoorlogen en speelde een rol in de onafhankelijkheid van het land.


De natuur in Gauteng

Gauteng kent een aantal prachtige gebieden en nationale parken. Hier vind je archeologische opgravingen en wilde dieren. In sommige gebieden leven bedreigde diersoorten die je onder leiding van een gids kan bekijken. Een kans om dieren te zien die je nauwelijks tegen komt! In de parken worden bedreigde diersoorten gefokt en in het Rhino & Lion Nature Reserve bent kan je Ouvrou’ en ‘Bulle', twee neushoorns uit een Duitse dierentuin tegen komen. Zij werden hier samen met een aantal antilopen onder gebracht. Vandaag de dag leven er ruim 500 dieren.

De Wildt Cheetah and Research Centre

Een van de mooiste reservaten van Zuid-Afrika is De Wildt Cheetah and Research Centre. Dit park is beroemd vanwege zijn succesvolle fokprogramma’s van jachtluipaarden, wilde honden en andere bedreigde dieren. Hier kun je verschillende wilde dieren zien die nauwelijks in de vrije natuur zijn te spotten. De georganiseerde tours geven je een fascinerend kijkje in het leven van de meest bedreigde roofdieren van het land. De Wildt Cheetah and Research Centre begon in 1971 onder leiding van Ann van Dyk toen vooral de jachtluipaard met uitsterven werd bedreigd. Hoewel experts weinig vertrouwen hadden en jachtluipaarden zich nooit eerder in gevangenschap hadden voortgeplant, had Van Dyk toch succes en wordt de jachtluipaard niet meer met uitsterven bedreigd. Bijzonder is dat van de koningsjachtluipaard eerder werd gedacht dat hij was uitgestorven, tot er in 1981 eentje werd geboren in het Wildt Cheetah and Research Centre. De Wildt Cheetah and Research Centre ligt vlakbij Hartbeespoort op zo’n 50 km ten noordwesten van Tshwane aan de R5131.

Sterkfontein Valley

De Sterkfontein Valley is een van de allerbelangrijkste plekken op aarde op archeologisch en paleontologisch gebied. Hier werd in 1936 door Dr Robert Broom de eerste volwassen schedel van de aapmens gevonden: de Australopithecus transvaalenis. Deze streek wordt daarom ook wel de Cradle of Humankind genoemd. De resten van de Australopithecus transvaalenis zijn tussen de 2.6 tot 3 miljoen jaren oud en daarmee de oudste sporen van de Homo Sapiens, oftewel de mens. De schedel kreeg de bijnaam ‘Mrs Ples’.

Er zijn in de Sterkfontein Caves meer dan 600 andere menselijke fossielen gevonden. Vanwege het grote belang in de zoektocht naar het ontstaan van de mens, staan de Sterkfontein Caves op de Werelderfgoederenlijst. In 1995 werden enkele oeroude botten van de voet gevonden, met een verlengstuk naar de enkel. Deze vondst kreeg de naam ‘Little Foot’. De botten bewezen dat de aapmens rechtop liep en dus een voorloper van de moderne mens moet zijn. De grotten zijn niet alleen al vanwege de geschiedenis van de mensheid meer dan een bezoekje waard. Ze zijn zelf ook schitterend. De tientallen dolomietkalkstenen grotten van de Sterkfomtein Valley zijn ontstaan uit een koraalrif in een ondiepe zee zo'n 2,3 miljard jaar geleden.

De voortdurende erosie van het aardoppervlak en het oplossen van het dolomiet zorgde voor schachten tussen het oppervlak van de aarde en de grotten eronder. Dieren en mensachtigen vielen in de grotten, kwamen vast te zitten en stierven. De bot- en plantenresten werden gefossiliseerd. De grotten vormen nu een indrukwekkend labyrint van gangen, holten, spelonken en kristalheldere meren. ze werden in 1896 ontdekt door een Italiaanse goedzoeker. Spectaculair is de Hall of Elephants. Deze kathedraalachtige grot is maar liefst 23 m hoog en 91 m breed. Andere kamers laten zich al via de naam raden naar hun waanzinnige vormen. Zo heb je de Fairy Chamber, de Bridal Arch, Lumbago Alley en de Graveyard. Sterkfontein Valley ligt op driekwartier rijden ten noordwesten van Johannesburg. Elk half uur worden er tours door de grotten gegeven. Naas de grotten ligt het Broom Museum met oeroude fossielen van verschillende dieren.

Rhino & Lion Nature Reserve

Wanneer je geen tijd hebt voor het Kruger National Park, is het Rhino & Lion Nature Reserve een goed alternatief. Het park ligt in de Swartkop Mountains en werd in 1985 als een privé-park opgericht. De twee neushoorns ‘Ouvrou’ en ‘Bulle’ werd vanuit een Duitse dierentuin naar het park overgebracht, samen met enkele antilopen. Vandaag de dag leven er ruim 600 dieren waaronder 25 verschillende soorten. Vooral voor vogelliefhebbers is het Rhino & Lion Nature Reserve een prachtig park. Het is een vrij luxe park met prima voorzieningen voor bezoekers. Er zijn mooie accommodaties, een zwembad, een kiosk en je kunt er geweldig barbecuen. Extra attractie is onder het genot van een sun-downer kijken naar krokodillen terwijl op de achtergrond de zon langzaam achter de heuvels verdwijnt. Het Rhino & Lion Nature Reserve ligt in het gebied van de Cradle of Humankind, 40 km ten noordwesten van Johannesburg.

Krugersdorp Game Reserve

Ten westen van Johannesburg ligt het Krugersdorp Game Reserve. Hoewel het park vrij klein is, zijn er verschillende landschappen als graslanden, beboste valleien en rotsige heuvels. Er leeft een gigantische verscheidenheid aan diersoorten. In de valleien vind je meer dan 200 soorten vogels! Verder zie je er buffels, antilopen, zebra’s, giraffen en nijlpaarden. In sommige omheinde gebieden leven ook leeuwen, Er ligt een goed netwerk aan wegen en er worden zowel overdag als ’s nachts tours georganiseerd.
Het Krugersdorp Game Reserve ligt 7 km ten westen van Krugersdorp aan de R24 in het westen van Gauteng.


Bezienswaardigheden in Gauteng

In Gauteng is genoeg te doen, het is tenslotte het thuis van Johannesburg, waar je dagen door kunt brengen. Maar buiten de hoofdstad is ook genoeg te doen zoals:

Tswaing Meteor Crater
Wat gebeurt er als een meteoriet zo groot als een half voetbalveld in de aarde stort? Je kunt het zelf zien in Tswaing! Op zo'n 40 km ten noorden van Pretoria ligt de Pretoria Zoutpan, een enorme krater met een diameter van 1,4 km en een diepte van 200 meter.

Na een intensief onderzoek in1989 verkondigen wetenschappers dat zo'n 220.000 jaar geleden op deze plaats een meteoriet is neergestort. Hiermee is Soutpan of de Tswaing Meteor Crater de jongste en best bewaarde meteorietenkrater ter wereld. De krater is enorm groot en perfect rond. Nogal vreemd als je bedenkt dat de meteoriet hier met een snelheid van 4 000 km per uur insloeg. Dat is vergelijkbaar met 25 keer de kracht van de kernbommen die destijds op het Japanse Hiroshima vielen!

Het omringende landschap van de Tswaing Meteor Crater is prachtig groen waar meer dan 240 onbekende vogelsoorten rondvliegen. Het gebied leent zich uitstekend voor lange wandelingen. Maak een tocht onder begeleiding van een gids. De gidsen hebben behalve een goede kennis van het gebied ook veel interessante informatie over de mensen die er gewoond hebben van het stenen tijdperk tot nu.

De Tswaing is de enige meteorietenkrater dat een meer heeft. Het ondiepe meer is gigantisch in omvang en wordt omgeven door een ring van heuvels van honderd meter hoog. De lokale bewoners zijn ervan overtuigd dat het water van het meer helende krachten heeft. Het bevat namelijk dertien keer meer zout dan zeewater. De bewoners mixen het meerwater met badwater om zich te wassen en gebruiken het om thee te zetten. Dit zou goed zijn voor de spirituele en psychologische reiniging.

Tot de jaren '50 werd het zout ook voor de handel gebruikt. Toen was Tswaing een belangrijke plek voor de zout- en sodaproductie. Dit gebeurde in de nabijgelegen boerderij die de toepasselijke naam 'Soutpan' kreeg. Van uit het hele land kwamen arbeiders naar Soutpan om hun geluk te zoeken. In 1993 nam het Nationaal Cultureel Historisch museum de boerderij over en maakte er het Tswaing Crater Museum van. In dit museum werken enkel mensen uit de streek. Ze zetten zich in voor het behoud van het gebied. Vanaf hier starten ook de begeleide wandeltochten. Sinds 2001 heeft de krater niet meer de Afrikaanse naam Soutpan maar heet het voortaan Tswaing Meteor Crater. Tswaing betekent 'plaats van zout' in het Setswana, de lokale taal.

Soutpanspruit

Ten oosten van de krater ligt het plaatsje Soutpanspruit. Hier ligt een prachtige mini-delta en allemaal kleine eilandjes. Tswaing is bereikbaar vanuit Pretoria via de M35 naar Onderstepoort en Soshanguve. Deze baan heet ook de Old Soltpan Road.

The Apartheid Museum

Dedicated to South Africas darkest days this incredible world-class museum documents the forced removals, political executions, the rise of Black Consciousness and the 1976 Soweto student uprisings and its triumphs.

Newtown
Newtown Cultural Precinct is where some of Johannesburgs hot and happening cultural scene can be found. At the heart of Newtown sits the famous Museum Africa as well as the Market Theatre complex. Newtown is part of the inner city regeneration project and promises to be Joburgs most popular tourist hotspot.

The Cradle of Humankind
Take a tour to the Cradle of Humankind, at Sterkfontein, Gautengs famous World Heritage Site where caves have produced nearly half of the worlds hominid fossil discoveries. Close to the Cradle is the Kromdraai Wonder Cave, as well as the Rhino and Lion Nature Reserve.

Township Tours

Experience Township Life up close and personal, in Soweto. Visiting the Regina Mundi Church, Sharpeville Memorial Site, Nelson Mandelas home and/or stay for the night at any of Sowetos famous Bed and Breakfasts. There are also township tours offered in Alexandra as well as the keen hospitality offered by township dwellers around Tshwane.

Out in the Country
The Magaliesberg area offers a wonderful arts-and-crafts route including fabulous foodie options, country getaways and wildlife. The Crocodile Ramble and the Magalies Meander are two well-known tourists routes in the area.

Walter Sisulu National Botanical Gardens
A well-maintained nature reserve with over 600 species of flowering plants, 210 species of birds, as well as a number of reptiles and small mammals.

Days of Gold
Spend a day at the famous Gold Reef City, where you can go underground on a mine exploration and relive the old gold rush days of Johannesburg.

Museum Heartland
Pretoria offers a number of fantastic museums, grouped together as Museum Park. Why not visit the Natural Cultural History Museum of Science and Technology, the Transvaal Museum and the Geosciences Museum, to mention just a few.

Kruger House

President Paul Kruger lived in a house situated just three blocks from Church Square, from 1884 until 1900. The Victorian gabled house which represents a simplified version of the neo-Gothic style - is a museum and displays his furniture, stagecoach, private railway coach and all of his personal effects. A few hundred meters to the west, is Pretorias Old Cemetery, Helde Akker (heroes acre) where President Kruger lies buried.

Union Buildings
Designed by British Architect Sir Herbert Baker to accommodate the offices of the Prime Minister in 1913. The Union Buildings is set in terraced gardens modeled on the famous Villa dEste at Tivoli near Rome, Italy, with magnificent views of the city. The gardens of the Union Buildings are home to another group of memorial structures. The Delville Wood memorial commemorates the South African soldiers who died in the Battle of Delville Wood in France (World War I). Today, the Union Buildings still house the offices of the State President.

Voortrekker Monument Heritage Site

Perched conspicuously on top of one of the many hills that surround the City of Pretoria, is the imposing Voortrekker Monument. This enormous granite construction commemorates the Voortrekkers (pioneers) who trekked from the Cape, between 1835 and 1854, in search of independence from British rule.

Tswaing Meteorite Crater

Situated 40 km to the northwest of Pretoria, the Tswaing Meteorite Crater is known as the Pretoria Saltpan. One of the best-preserved meteorite craters in the world, this crater is home to a few stone artifacts of the Late Stone Age as well as an impressive wetland.

A walk on the wild side
All around Gauteng, one has the opportunity to experience wildlife and nature at its most abundant. The much-loved Lanseria lion park is a must for children of all ages and Krugersdorp Game Reserve offers a safari-type adventure close to both Johannesburg and Pretoria.