Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Haaien spotten in Zuid-Afrika

Shark cage diving in Zuid-Afrika

The Good Life = The Shark Life 

Mister Goodlife & the Great White Shark
"The Shark Life in Zuid-Afrika: Oog in oog met de Tiger Shark & the Great White Shark."


Je zapt er wel eens voorbij; een documentaire over duiken naar haaien op Discovery Channel of National Geographic. Oog in oog staan met een haai, voor de één een boze droom, voor de ander juist een uitdaging die een nieuwe impuls geeft aan het leven. In Zuid-Afrika kom je verschillende haaisoorten tegen, waaronder de bekende Tiger Shark en de beruchte Great White Shark. Vooral het duiken naar deze laatste soort is voor een beetje avonturier een must.


Veiligheid is het sleutelwoord en naast het dragen van een reddingsvest, zorgen gecertificeerde duikers ervoor dat je tijdens de duik in goede handen bent. Je hebt als shark diver dan ook geen duikbrevet nodig. Eenmaal aangekomen zakt het anker. De door een motor aangedreven, ijzersterke kooi wordt te water gelaten en er wordt een testduik gemaakt. Na de testduik is het aan jou de beurt om deze immense dieren op slechts enkele meters afstand te zien zwemmen. Vergeet zeker niet deze unieke ervaring vast te leggen op film of video! Na wat tijd te hebben doorgebracht met de haaien vaar je door naar Dyer Island zelf. Vanuit de boot probeer je een glimp op te vangen van Afrikaanse pinguïns, zwarte stormvogels en talloze andere bijzondere diersoorten. Vervolgens zal de boot weer terug keren naar het vaste land. Rond 4 uur meert de boot weer aan in Kleinbaai. Gansbaai ligt in Western Cape op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad en 45 kilometer ten zuidoosten van Hermanus.


De grote witte haaien maken deel uit van de Marine Five in Zuid-Afrika. Met professionele gidsen kun je nu in de buurt komen van deze beangstigende en fascinerende wezens. Andere 'leden' van de Marine Five zijn de walvis, de dolfijn, de zeeleeuw en de pinguin. 

Foto's haaien spotten in Zuid-Afrika

haaien-spotten-zuid-afrika-shark-cage-diving

Duiken met haaien

Bekijk de video

Waar in Zuid-Afrika haaien spotten en shark cage diven?

De beste plekken Selected by Mister Goodlife

Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Gansbaai

Mister Goodlife & de beste plek om haaien te spotten

"Shark Alley, bij Dyer Island, is ongetwijfeld de beste plek op aarde om deze geweldige dieren te bewonderen!"


Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Gansbaai is een populaire plek voor shark cage diving. Dit gebeurt hier vooral in het toepasselijke ‘Shark Alley’, niet ver van de stad Gansbaai. Vanuit Kleinbaai, één van de kleine voorsteden van Gansbaai, vertrekken dagelijks boten richting Dyer Island. Daar vaar je binnen 25 minuten heen. Shark Alley, bij Dyer Island, is ongetwijfeld de beste plek op aarde om deze geweldige dieren te bewonderen. Kies voor Mister Goodlife favoriete operator Dyer Island Cruises.

Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Mossel Bay

Mister Goodlife's extra veilige variant van haaien spotten:

"De kooi staat onder voortdurend oog van de bemanning!"


Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

In Mossel Bay kun je sharke cage diven via Shark Africa, de enige operator met een license in Mossel Bay waardoor je het rijk alleen hebt op zee! Hier wordt een kooi voor 4 personen die direct aan de boot is bevestigd gebruikt om de haaien te spotten. Dit is een extra veilige variant omdat de kooi onder voortdurend oog van de bemanning staat. Verzamelen bij het Wild Mossel Bay Adventure Centre.

Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

De Protea Banks

Mister Goodlife's topspot voor ervaren duikers: 

"Wanneer je kopje onder gaat betreedt je de wereld van de zandhaaien, tijgerhaaien, voshaaien, koperhaaien, Mako’s en een aantal soorten aparte hamerhaaien."


Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Aan de zuidkust van KwaZulu-Natal vinden we de meest beroemde haaienduikspots ter wereld. Deze zeldzaam goeie duikplekken liggen aardig ver van de kust, maar met een georganiseerde duiksafari kom je een heel eind. Over het gehele jaar zijn haaien te spotten, al zijn sommige soorten seizoensgebonden. Op een afstand van 180 kilometer ten zuiden van Durban ligt, voor Shelly Beach, een zeer uitdagende haaienspot aan je voeten; Protea Banks. Let wel op, deze plek is alleen voor de ervaren duiker geschikt. Wanneer je kopje onder gaat betreedt je de wereld van de zandhaaien, tijgerhaaien, voshaaien, koperhaaien, Mako’s en een aantal soorten aparte hamerhaaien. Na een goede briefing en wat gierende adrenaline door je lijf kun je afdalen tot een diepte van bijna 40 meter langs het koraal. Het duiken gebeurt zonder kooi, omdat de veiligheid gegarandeerd wordt.

Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Aliwal Shoal

Mister Goodlife's meest afwisselende onderwaterwereld: 

"Dit is een zeer uitdagende plek om een groot scala aan haaien boven en onder je door te zien zwemmen!"


Haaien spotten - Activiteiten Zuid-Afrika

Aliwal Shoal in Amanzimtoti (KwaZulu-Natal) is een zeer uitdagende plek om een groot scala aan haaien boven en onder je door te zien zwemmen. Zowel de ervaren duiker als ook de beginneling kan hier z’n zwemvliezen uitslaan. De onderwaterwereld is heel afwisselend waardoor je niet snel uitgekeken zult zijn. Hamerhaaien, zandhaaien en tijgerhaaien zijn slechts enkele soorten die hier hun thuisbasis hebben.
De reus van alle haaien, de vriendelijke walvishaai, zwemt hier tussen november en april rond. Echte walvissen, zoals potvissen, vinden hier ook hun thuis net als dolfijnen, waterschildpadden en verschillende soorten zoetwatervissen. Ook kun je op verschillende plekken naar wrakken duiken.

Ja, ik wil naar Zuid-Afrika voor The Shark Life!