Haaien spotten en Shark cage diving in Zuid-Afrika

Je zapt er wel eens voorbij; een documentaire over duiken naar haaien op Discovery Channel of National Geographic. Oog in oog staan met een haai, voor de één een boze droom, voor de ander juist een uitdaging die een nieuwe impuls geeft aan het leven. In Zuid-Afrika kom je verschillende haaisoorten tegen, waaronder de bekende Tiger Shark en de beruchte Great White Shark. Vooral het duiken naar deze laatste soort is voor een beetje avonturier een must

Een trip ziet er, afhankelijk van het soort trip dat je boekt, ongeveer als volgt uit: Rond half 9 in de ochtend vertrekt de boot richting Dyer Island en bij aankomst wordt de kooi klaargemaakt voor gebruik. Veiligheid is het sleutelwoord en naast het dragen van een reddingsvest, zorgen gecertificeerde duikers ervoor dat je tijdens de duik in goede handen bent. Je hebt als shark diver dan ook geen duikbrevet nodig. Eenmaal aangekomen zakt het anker. De door een motor aangedreven, ijzersterke kooi wordt te water gelaten en er wordt een testduik gemaakt. Na de testduik is het aan jou de beurt om deze immense dieren op slechts enkele meters afstand te zien zwemmen. Vergeet zeker niet deze unieke ervaring vast te leggen op film of video! Na wat tijd te hebben doorgebracht met de haaien vaar je door naar Dyer Island zelf. Vanuit de boot probeer je een glimp op te vangen van Afrikaanse pinguïns, zwarte stormvogels en talloze andere bijzondere diersoorten. Vervolgens zal de boot weer terug keren naar het vaste land. Rond 4 uur meert de boot weer aan in Kleinbaai. Gansbaai ligt in Western Cape op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Kaapstad en 45 kilometer ten zuidoosten van Hermanus.

Als je een shark-diving trip maakt, moet je ervoor zorgen dat je op tijd boekt. De boat trip is dagvullend en heeft bovendien alles aan boord om deze dag onvergetelijk te maken. Naast het nodige duik- en veiligheidsmateriaal, zijn er ook handdoeken en windjacks aan boord. Frisdrank en snacks zijn gedurende de dag ook inbegrepen.

De grote witte haaien zijn uitgegroeid tot een nieuwe toevoeging aan de Big Five in Zuid-Afrika. Met professionele gidsen kun je nu in de buurt komen van deze beangstigende en fascinerende wezens .

Waar in Zuid-Afrika kun je haaien spotten en shark cage diven?

Shark cage diving is in populariteit gegroeid en er zijn inmiddels diverse locaties waar deze 'zee monsters' te zien zijn. De Zuid-Afrikaanse winter van mei to October is de beste periode voor shark cage diving in Zuid-Afrika. Vanwege het onvoorspelbare weer in Zuid-Afrika in die periode is het verstandig om een tour te boeken die minimaal een paar dagen duurt. De beste locaties voor shark cage diving zijn Gansbaai en Mosselbaai, (in de Westkaap) en Protea Banks en Aliwal Shoal (in Kwazulu Natal).

Gansbaai

Gansbaai is een populaire plek voor shark cage diving. Dit gebeurt hier vooral in het toepasselijke ‘Shark Alley’, niet ver van de stad Gansbaai. Vanuit Kleinbaai, één van de kleine voorsteden van Gansbaai, vertrekken dagelijks boten richting Dyer Island. Daar vaar je binnen 25 minuten heen. Shark Alley, bij Dyer Island, is ongetwijfeld de beste plek op aarde om deze geweldige dieren te bewonderen. Kies voor Mister Goodlife favoriete operator Dyer Island Cruises.

Mossel Bay

In Mossel Bay kun je sharke cage diven via Shark Africa, de enige operator met een license in Mossel Bay waardoor je het rijk alleen hebt op zee! Hier wordt een kooi voor 4 personen die direct aan de boot is bevestigd gebruikt om de haaien te spotten. Dit is een extra veilige variant omdat de kooi onder voortdurend oog van de bemanning staat. Verzamelen bij het Wild Mossel Bay Adventure Centre.

De Protea Banks

Aan de zuidkust van KwaZulu-Natal vinden we de meest beroemde haaienduikspots ter wereld. Deze zeldzaam goeie duikplekken liggen aardig ver van de kust, maar met een georganiseerde duiksafari kom je een heel eind. Over het gehele jaar zijn haaien te spotten, al zijn sommige soorten seizoensgebonden. Op een afstand van 180 kilometer ten zuiden van Durban ligt, voor Shelly Beach, een zeer uitdagende haaienspot aan je voeten; Protea Banks. Let wel op, deze plek is alleen voor de ervaren duiker geschikt. Wanneer je kopje onder gaat betreedt je de wereld van de zandhaaien, tijgerhaaien, voshaaien, koperhaaien, Mako’s en een aantal soorten aparte hamerhaaien. Na een goede briefing en wat gierende adrenaline door je lijf kun je afdalen tot een diepte van bijna 40 meter langs het koraal. Het duiken gebeurt zonder kooi, omdat de veiligheid gegarandeerd wordt.

Aliwal Shoal

Aliwal Shoal in Amanzimtoti (KwaZulu-Natal) is een zeer uitdagende plek om een groot scala aan haaien boven en onder je door te zien zwemmen. Zowel de ervaren duiker als ook de beginneling kan hier z’n zwemvliezen uitslaan. De onderwaterwereld is heel afwisselend waardoor je niet snel uitgekeken zult zijn. Hamerhaaien, zandhaaien en tijgerhaaien zijn slechts enkele soorten die hier hun thuisbasis hebben.
De reus van alle haaien, de vriendelijke walvishaai, zwemt hier tussen november en april rond. Echte walvissen, zoals potvissen, vinden hier ook hun thuis net als dolfijnen, waterschildpadden en verschillende soorten zoetwatervissen. Ook kun je op verschillende plekken naar wrakken duiken.

Haaien Zuid-Afrika


Ja, ik wil ook haaien spotten in Zuid-Afrika!