Informatie over Kimberley in Zuid-Afrika

Kimberley is een stad in Zuid-Afrika en de hoofdstad van de Noord-Kaap. Het is gelegen nabij de samenvloeiing van de Vaal en Oranjerivier. De stad heeft een grote historische betekenis door zijn diamant mijnverleden en de belegering tijdens de Tweede Boerenoorlog. Opmerkelijke persoonlijkheden zoals Cecil Rhodes maakten hun fortuin hier en de wortels van het bedrijf De Beers kan ook worden herleid tot de vroege dagen van de mijnstad.

Kimberley is een architectonisch juweeltje en het is moeilijk om te bevatten dat de stad is gebouwd rond een heel groot gat in de grond. Het is een stad waar de majestueuze Victoriaanse gebouwen herinneren aan vervlogen tijden. Vandaag de dag staan er moderne hoge gebouwen als wachters over deze parels van het verleden.

Het stadhuis is ontworpen door F. Carstairs Rogers in de Romeinse Corinthische stijl en is gebouwd in 1899 van verbrand baksteen met cement gips. De bouw werd voltooid vlak voor de start van de Anglo-Boerenoorlog en werd het werd gebruikt als distributiepunt voor rantsoenen tijdens de vijandelijkheden.

Dunluce
Een reflectie van de Edwardiaanse elegantie, werd dit huis gebouwd in 1897 en behoorde toe aan John Orr (van warenhuis faam) en zijn familie. Het is nu onderdeel van het McGregor Museum.

Kimberley Club
Het gerucht gaat dat er meer miljonairs zich verzamelen onder het dak van de Kimberley-Club dan onder enig ander dak in de wereld! Opgericht in 1881, de meest bekende leden van de club waren mensen als Cecil John Rhodes, Leander Starr Jameson (die leiding gaf aan de Jameson raid in Transvaal), Charles Dunnell Rudd, Barney Barnato, Sir Ernest Oppenheimer en zijn zoon Harry Oppenheimer.

Alexandersfontein
De oorspronkelijke Alexandersfontein Hotel was een eenvoudige structuur, gelegen aan de oude hoofdweg naar de Kaap en bezet door Boerentroepen tijdens de belegering. Op initiatief van Rhodos is dit vervangen in 1902 door een luxe hotel, die ook diende als weekend resort voor de rijkere inwoners van Kimberley en Beaconsfield.

De Beers Hoofdkantoor
Dit gebouw, nu een nationaal monument en oorspronkelijk het hoofdkwartier van Kimberley Barney Barnato Central Diamond Mining Company, herbergt het internationale hoofdkantoor van de De Beers Consolidated Mines Ltd, die in 1888 werdopgericht door Rhodes.

Rudd House
Eigendom van CD Rudd, een van de vroege mijnbouw magnaten, werd dit historische huis bekend als "The Bungalow". Het werd overgenomen door het McGregor Museum voor renovatie en de ontwikkeling.

7 Lodge Road
Gebouwd voor Sir Ernest Oppenheimer in 1907, dit is het huis waar Harry Oppenheimer werd geboren. De Oppenheimers woonde hier tot 1915 voordat hij naar Johannesburg verhuizde. Met zijn brede veranda en de typische bouw, is het een van de fijnere huizen van Kimberley uit die tijd.