Kirstenbosch Gardens - Kaapstad Zuid-Afrika

Kirstenbosch Gardens

Botanische tuin aan de voet van de Tafelberg

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Kirstenbosch National Botanical Garden is een 560 ha grote botanische tuin aan de voet van de oostelijke helling van de Tafelberg in Kaapstad (Zuid-Afrika). Je kunt hier meer dan 4.000 inheemse planten en bloemen bekijken. Er is een informatie centrum waar je een gedetailleerde plattegrond kunt krijgen van de wandelpaden die in de tuin zijn aangelegd, verder zijn er verschillende restaurants en winkels. Het is een van de acht botanische tuinen in Zuid-Afrika die vijf van de zes biotopen omvatten. De tuin is genoemd naar Johann Friedrich Kirsten, die het gebied in de 18de eeuw beheerde.
Kirstenbosch is een gigantisch park met heel veel wandelpaden en verdeeld in verschillende gebieden zodat je iedere keer weer in een andere "tuin" terecht komt. Het is zo groot dat je in 1 bezoek niet eens alles kunt bekijken. De tuin omvat een grote overdekte serre met daarin planten uit de verschillende regio's: savanne, fynbos, vegetatie uit de Karoo. Buiten de serre zijn vooral planten uit de Kaap aangeplant, met als hoogtepunt een verzameling protea's.


Kirstenbosch Botanical Garden is ook het vertrekpunt van een aantal routes om de Tafelberg te beklimmen en 's zomers (December, Januari, Februari) worden er op zondagavond openluchtconcerten georganiseerd. De Capetonians (bewoners uit Kaapstad)- en inmiddels ook de nodige buitenlandse toeristen - komen hier dan met hun picknickmanden en drankjes.

Speciale aandacht verdienen de Protea's (Zuid-Afrika's nationale bloem) die in veel verschillende kleuren en maten te zien zijn. De bloemen van deze Protea hebben een doorsnede van wel 15 - 20 cm en trekken veel suikervogels aan. Het wordt speciaal met bordjes aangegeven waar de King Protea te vinden is. Er komen hier veel verschillende vogels voor, waaronder prachtig gekleurde Sunbirds en de gele Kanarie. Al lopend kom je steeds hoger en op het laatst heb je dan een prachtig uitzicht over Kaapstad. Om de zoveel meter staan er bankjes en elk bankje is opgedragen aan 1 of meerdere personen. Diverse wandelpaden lopen door naar de top van de Tafelberg.


De botanische tuin staat op de derde plaats van het lijstje met meest bezochte toeristenattracties in Kaapstad naar de Tafelberg en de Waterfront. Het is een van de mooiste tuinen ter wereld, gelegen tegen de hellingen van de Tafelberg. In 2004 werd Kirstenbosch door Unesco verklaard tot werelderfgoed, vanwege de waarde die wordt gehecht aan het unieke fynbos. Ongeveer 22.000 soorten planten en bomen kun je tegenkomen bij een zwerftocht door de tuinen de die een oppervlakte van 36 ha hebben. De rest van Kirstenbosch is wilde natuur. De enorme variëteit aan planten en bomen trekt veel vlinders en vogels aan.


Zomaar rond dwalen zonder een specifieke route te volgen kan heel goed in Kirstenbosch. Wie daar niet van houdt en de Protea's niet wil mislopen, koopt voor een paar rand een plattegrond bij de ingang. Er zijn drie bewegwijzerde wandelroutes Stinkwood Trail (45 minuten), Yellowwood Trail (1,5 uur) en de Silvertree Trail (3 uur). Families picknicken in het gras vrienden delen een fles wijn onder de bomen, joggers lopen hun rondje. Meer zin om languit in het gras te liggen? Koop een picknickpakket of een broodje bij de Deli, binnen in het restaurant. De Summer Sunset Concerts is iets wat u echt niet mag missen. In de zomer is er aan het eind van iedere zondagmiddag een concert in de openlucht, terwijl de zon ondergaat achter de berg. Het genre kan variëren van rock tot jazz of klassiek, maar de musici zijn altijd Zuid-Afrikaans.


Must do's als je de Kirstenbosch Botanische Tuin in Kaapstad bezoekt


1. Maak een wandeling - Kirstenbosch Begeleide Wandelingen

Dit is de prachtigste botanische tuin ter wereld (ook al is Mister Goodlife een beetje bevooroordeeld) en de unieke ligging van Kirstenbosch op de zuidelijke hellingen van de Tafelberg versterkt de allure ervan. Gorgelende beekjes, een wonderlijke reeks inheemse flora, eekhoorns, eenden en andere wilde dieren, maar ook Colonel Bird's bad (ook bekend als Lady Ann Barnard's Bath), zijn slechts een paar van de bijzondere dingen die je zult tegenkomen tijdens de wandeling.


2. Bezoek de Dinosaurustentoonstelling - Kirstenbosch Dinosauriërs Kaapstad

Maak een 'walk on the wild side' , maar ga voorzichtig te werk. Op de loer achter de cycade bomen staan dinosaurussen & prehistorische sculpturen die deze prachtige botanische tuinen hebben omgetoverd tot een leuke avontuurlijke zone.


3. Neem een kopje thee - Kirstenbosch Gardens Tea Room

Voor of na uw wandeling door de tuinen kun je bij Kirstenbosch Gardens Tea Room terecht voor een ontspannen kopje thee en iets lekkers. Ben je hongerig? Geniet dan van een makkelijke lunch of een vullend ontbijt voorafgaand aan je wandeling. Goed om te weten. Leveringen en afhaalmaaltijden zijn ook beschikbaar. Openingstijden maandag t/m zondag, 9.00 - 16.00 uur.


4. Wandeling tussen de toppen van de bomen - Kirstenbosch Boomslang Canopy-wandeling

Voor een verheven en ontzagwekkende blik op de tuinen is de Boomslang Canopy wandeling de ideale ervaring. De houten en stalen loopbrug is ongeveer 130 meter lang en is rolstoelvriendelijk. Natuurliefhebbers genieten van het unieke uitkijkpunt boven de kronen van de bomen en vogel- en dierenliefhebbers zijn in de zevende hemel, met de veelzijdige fauna die in overvloed aanwezig is.

Bekijk foto's van Kirstenbosch Gardens

kirstenbosch gardens in zuid afrika botanical garden

Kirstenbosch Botanical Garden

Bekijk de video!

Ja, ik wil graag Kirstenbosch Gardens bezoeken

En zie uit naar een droomreis op maat

Ja, ik wil naar Kirstenbosch Gardens