Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Magaliesberg

Informatie over de regio Magaliesberg in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

De Magaliesberg is een prachtige lage heuvelketen niet ver van de stad Johannesburg en dicht bij het stadje Magaliesburg. Let op de spelling. Magaliesburg is de stad, Magaliesberg is de bergketen. Maar, hé, wat zit er in een naam? Magaliesberg is een leuk klein centrum met een landelijke sfeer en veel bucolische geneugten. Koop een exemplaar van de Magalies Meander kaart. Het is een leuk klein marketinginitiatief dat een heleboel leuke producten aan elkaar heeft gekoppeld, zoals pensions, musea, ambachtelijke winkels, restaurants en attracties die zo gevarieerd zijn als Zuid-Afrika's eerste goudmijn, een tochtje per heteluchtballon, kuuroorden en wellnesscentra, en een kaasfabriek. Het ligt ook heel dicht bij de fascinerende Cradle of Humankind (Wieg van de Mensheid).


Hoewel niet erg hoog, is het een prachtig gebergte met prachtige flora, wat klein wild en veel mooie beekjes, poelen en watervallen. Het is een echte ontsnapping uit de hectische stedelijke agglomeraties van Pretoria en Johannesburg, en het is moeilijk te geloven dat het zo dichtbij is. De wandelmogelijkheden zijn legendarisch, er zijn een aantal leuke kloofing tochten en er kan ook goed geklommen worden. Er zijn paardenroutes in de omgeving en Zuid-Afrika's grootste zweefvliegclub ligt vlakbij. Voor overwerkte stadsmensen is de Magaliesberg een welkome onderbreking en een kans om in het weekend de natuur in te trekken. Op iets meer dan een uur rijden van zowel Pretoria als Johannesburg bieden de bergen diverse luxe accommodaties van waaruit je de Crocodile Ramble en de Magaliesberg Meander kunt doen.


Het is misschien een klein gebied op de kaart, maar er zijn tal van hotels en opties voor Magaliesberg accommodatie om uit te kiezen, en nog meer om u bezig te houden in de Magaliesberg. Bezoek de Hartebeespoort Dam, Hekpoort, Kromdraai en de Cradle of Humankind World Heritage Site, het dorp Magaliesburg, talloze natuur- en wildreservaten en de Sterkfontein Grotten. De Magaliesberg regio wordt erkend als de geboorteplaats van de mensheid, en bezoekers van over de hele wereld trekken naar Maropeng, het bezoekerscentrum van The Cradle of Humankind. Bij opgravingen worden nog steeds oude skeletten gevonden, zoals Little Foot - de bijnaam van een bijna compleet vier miljoen jaar oud fossiel skelet van de Australopithecus dat nog steeds gedeeltelijk in breccia ligt en wordt opgegraven. Wanneer het volledig is opgegraven, zal het waarschijnlijk nog completer zijn dan het skelet van de Australopithecus afarensis, Lucy, in Hadar, Ethiopië.


De Magaliesberg bergen zijn een van de oudste ter wereld. Ze strekken zich uit over Gauteng en de noordwestelijke provincies ten westen en noorden van Pretoria tot net ten zuiden van de Pilanesberg, en ten oosten van Pretoria tot de Bronkhorstspruit Dam. De Magaliesberg, vroeger bekend als de Cashan Mountains, strekt zich uit over meer dan 120 kilometer en scheidt het hoogveld grasland in het zuiden van de bushveld savanne in het noorden. Afgezien van hun mijlpaalleeftijd - ze zijn honderd keer ouder dan de Everest en de helft van de leeftijd van de aarde - bezitten deze bergen en het omringende gebied ook een rijke biodiversiteit (de Aloe Peglerae en Frithia pulchra zijn uniek voor dit gebied), en het vogelleven in de bergen en de omgeving is bijna ongeëvenaard - 46,6% van de vogelsoorten van Zuidelijk Afrika leeft hier. In de loop der tijd is het drama van de unieke geologie van de bergen, in de vorm van de kwartsietrotsen, door waterafvoer gevormd tot diepe geulen en prachtige kloofjes (sommige meer dan 100 meter diep), met stromende meerjarige watervallen en beekjes die de plaats tot een schat maken voor wandelaars en klimmers die de beboste kloofjes verkennen, druipend van water, varens, bloemen, grassen en zwammen. Vanwege hun unieke karakter vormen de bergen een centraal element in het onlangs uitgeroepen Biosfeerreservaat van de Magaliesberg, dat 360 000 hectare beschermt tussen Pretoria, Johannesburg en Rustenburg.


Bekijk foto's van Magaliesberg

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Magaliesberg in Zuid-Afrika

bekijk de video!

Welke plekken bezoeken in Magaliesberg?
Cultuur, Historie & Steden: Selected by Mister Goodlife

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Cradle of Humankind

visitors-centre-cradle-of-humankind.jpg

Het Maropeng Bezoekerscentrum neemt zijn bezoekers mee op een avontuur dat begint met de vorming van onze prachtige planeet. Reis vervolgens door de eeuwen heen om getuige te zijn van de verschillende ontwikkelingsstadia van mensen, planten en dieren. Bekijk authentieke fossielen en stenen werktuigen (die maar liefst een miljoen jaar oud zijn) van dichtbij om te bewijzen dat The Cradle of Humankind World Heritage Site echt de plaats is waar de moderne mensheid begon. De tentoonstellingsruimte beslaat een indrukwekkende 2 500 vierkante meter en 3,5 miljoen jaar. De rondleiding (die ook een ondergrondse boottocht kan omvatten) is interactief en nodigt u uit om de tijd te nemen en de prehistorische wereld van dichtbij mee te maken. De Maropeng Visitor Centre tour kan worden gecombineerd met een tour naar de ongelooflijke Sterkfontein Grotten, die op slechts een klein eindje rijden ligt en wordt beschouwd als de rijkste vindplaats van hominide fossielen ter wereld. Het is hier waar de wereldberoemde Mrs Ples en Little Foot werden gevonden. De grotten zijn diep, met spannende nauwe doorgangen en een 'bodemloos' meer. Reizigers met claustrofobie of ademhalingsproblemen wordt aangeraden dit deel van de tocht over te slaan. 

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Blaauwbank Historische Goudmijn

blaauwbank-gold-mine-magaliesberg-zuid-afrika

Goudzoekers welkom! Heb je ooit al eens goud proberen te zoeken? Niet veel mensen hebben gezien hoe de mijnbouw meer dan honderddertig jaar geleden in zijn werk ging. Ga mee met de ervaren rondleiders voor de ervaring van je leven als ze je meenemen door de gangen van de tijd naar de oorspronkelijke werking van de oudste goudmijn in Gauteng. Met veiligheidshelmen en lampen op krijgt u de originele uitrusting te zien: pannen, pikhouwelen, schoppen, mijnstutten en touwlieren om erts te breken en zelfs uw eigen goud te pannen! Blaauwbank Historic Gold Mine heeft zelfs de enige vergunning in het land die u toestaat om het goud dat u heeft uitgekamd mee naar huis te nemen!

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Lesedi Cultural Village

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

ls u een idee wilt krijgen van de traditionele Zuid-Afrikaanse cultuur, dan is het Lesedi culturele dorp, minder dan een uur rijden ten noorden van Johannesburg en gelegen tussen rotsachtige heuvels en bushveld, een perfect uitstapje. Hoewel het een beetje "toeristisch" is, kunt u een authentieke Afrikaanse ervaring verwachten. In Lesedi Cultural Village ontmoet u echte mensen (geen acteurs met make-up en verkleedkleren), gaat u echte huizen binnen waar mensen wonen en luistert u naar mensen die u over hun eigen cultuur en dagelijks leven vertellen. Lesedi, wat seSotho is voor 'licht', werd in 1995 opgericht als toeristische attractie en telt vandaag vijf traditionele woningen die elk een Zuid-Afrikaanse cultuur vertegenwoordigen: Pedi, Zulu, Xhosa, Basotho en Ndebele. Elk van deze families woont hier permanent, zorgt voor koeien, kippen en toeristen, en rondleidingen door hun huizen bieden interessante cross-culturele vergelijkingen van de gewoonten en sociale organisatie van de verschillende culturen. Het idee is vrij nieuw. Als u blijft overnachten, wordt u verwelkomd door de familie van de homestead waar u verblijft, en het hoofd van het huis wordt dan uw persoonlijke gids voor de duur van uw verblijf. Ook dagjesmensen kunnen kennismaken met de oorsprong van het huidige kleurrijke Zuid-Afrika en krijgen een rondleiding door de Zulu, Basotho, Xhosa en Pedi homesteads, na een multi-visuele presentatie. Er zijn twee rondleidingen van 3 uur, een 's ochtends en een in de late namiddag, die beslist de voorkeur verdient vanwege de sfeer die 's avonds ontstaat door de traditionele zang- en danssessie die aan het eind van de rondleiding in de boma wordt gehouden. Het Nyama Choma restaurant biedt een Pan-Afrikaans buffet in echte Afrikaanse stijl, waarna de bezoekers worden uitgenodigd zich rond een vuur te verzamelen om te delen in wat 'mamba juice', een uniek Lesedi drankje, voordat het vertellen van verhalen en het zingen en dansen beginnen.

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Hartbeespoort Dam

hartbeesport-dam-magaliesberg-zuid-afrika

De Hartbeespoort Dam biedt een scala aan watersporten, een plaatselijk vogelreservaat, uitdagende wandeltochten en rustige wandelpaden. Er is een verzameling van restaurants in Hartbeespoort die variëren van Tan' Malie se Winkle, een lokaal instituut waar u naar hartelust kunt eten van traditionele Afrikaans home-cooked maaltijden, tot de lokale Pick-a-Pancake, die pannenkoeken in een nieuwe competitie brengt. Dit restaurant ligt letterlijk in het hart van de Welwitschia Markt - een aanbod van Afrikaanse kunst, kunstnijverheid, nieuwigheden, curiosa en andere bij de vierwegovergang in Hartbeespoort die een bezoek hier absoluut noodzakelijk maakt. Bij de Hartbeespoort Dam bevindt zich een kabelbaan naar de top van de bergketen, die een prachtig uitzicht biedt op de Magaliesberg en de omgeving.

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Magaliesburg

mountains-magaliesberg-zuid-afrika

Maak een ontspannen ritje naar het westen vanuit de drukte van Johannesburg of Pretoria en binnen een uur ontdekt u een plek die u zal betoveren. Magaliesberg. Dit kleine dorp ligt in het hart van een prachtige regio van bergen, valleien, rivieren en inheemse bossen - de thuisbasis van een verscheidenheid aan vogels. Maar het is niet allemaal natuurlijk bushveld. Hier vindt u ook een rijkdom aan gastvrijheid - landelijke pensions, hotels, lodges, winkels, kunst en ambachtelijke ateliers, werkende boerderijen, paarden- en mountainbikeroutes en nog veel meer. Er is een stoomtrein, de Magaliesburg Express, die regelmatig dagjesmensen aflevert vanaf Park Station in Johannesburg, waar ze uitstappen op het voorplein van het Magaliesburg Country Hotel. Magaliesburg is een weekendmekka en een toeristische bestemming van betekenis met talrijke pensions, plattelandsrestaurants, wandel-, vogel-, rotsklim-, heteluchtballon- en mountainbiketochten in de omgeving. Een rondrit door de kleine stadjes in en rond Magaliesburg is een aangename namiddagtocht, die nog aanlokkelijker is geworden door de ontwikkeling van een plaatselijke kunstenaarsroute door de naburige Wieg van de Mensheid tot aan de Hartebeespoort Dam, met een schat aan aardewerk, juwelen, kristallen, beeldhouwwerk en andere kunstnijverheid voor verleidelijke stops onderweg. Degenen die op zoek zijn naar meer levendige activiteiten zullen niet teleurgesteld worden, en er is ook forelvissen, kleiduivenschieten, boogschieten en een groot aantal spa's en wellnesscentra om uit te kiezen. Canopy Tours - een ervaring in de boomtoppen die u niet mag missen - is ook actief in het gebied.

Wat te doen in Magaliesberg?
Activiteiten: Selected by Mister Goodlife

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Hot Air Ballooning

luchballon-varen-hot-air-balloon-zuid-afrika-magaliesberg.jpg

Kom en beleef een spectaculaire Zuid-Afrikaanse zonsopgang, nu en dan over de boomtoppen scherend of gewoon vredig zwevend door de lucht. Heteluchtballonvaren is een must voor iedereen, van de gewaagde avonturier tot de romantische fijnproever. Geniet van mijlen en mijlen van Afrika terwijl u omhoog zweeft in dit majestueuze vaartuig, waarvan enthousiastelingen over de hele wereld genieten en dat bekend staat als de zuiverste en veiligste vorm van vliegen. 


AirVentures Hot Air Ballooning biedt dagelijkse ballonvluchten, het hele jaar door, over de Wieg van de Mensheid, Magaliesberg, en geselecteerde wildreservaten. Er zijn twee verschillende vluchtpakketten, de Classic en Safari vlucht ervaringen op een van onze grotere passagiers ballonnen of onze exclusieve ballonvaart voor twee personen. In lijn met de traditionele ballonvluchten, biedt de Classic Flight gasten de serene schoonheid van het zachtjes zweven over de Wieg van de Mensheid of de Magaliesberg, onder het genot van champagne, terwijl de piloot de ballon soms laat zweven op boomtop hoogte en op andere momenten zal opstijgen in de lucht, waardoor gasten een panoramisch uitzicht hebben op het prachtige Afrikaanse landschap eronder. De Safari Vlucht neemt de klassieke vlucht buiten de traditionele grenzen, en is de ultieme in het wild bekijken ervaringen. Ongeveer 80% van de vluchten hebben waarnemingen van ten minste twee van de Big Five binnen het uur van de vlucht. De vlucht vertrekt vanuit het hart van het Neushoorn en Leeuw Natuurreservaat en bestrijkt meestal een groot deel van het reservaat voordat het verder gaat naar de omliggende wildreservaten, en biedt gasten unieke mogelijkheden om wild te bekijken en te fotograferen.

Of het nu gaat om een romantische vlucht voor 2 in een kleine privé ballon, een feest voor 18 avonturiers in een van de grootste ballonnen ter wereld, of een bedrijfsavontuur voor 142 personen, Bill Harrop's "Original" Balloon Safaris is de keuze bij uitstek voor veilig, betrouwbaar, kwaliteitsvol plezier.


Professionele piloten, attente bemanning, onberispelijk onderhouden uitrusting, 5 luchtvaartveiligheidsprijzen, maken deze langst gevestigde Balloon Airline met licentie in Zuidelijk Afrika de keuze van de goed geïnformeerde veeleisende individuele reiziger of bedrijfsgroep. Meer ruimte, meer individuele aandacht, meer capaciteit en meer exclusieve service. Waar dromen echt gekoesterde herinneringen worden. Een topklasse "must do" voor een onvergetelijke Zuid-Afrikaanse ervaring. 

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Hiking

wandelen-hiking-zuid-afrika_2.jpg

The Mountain Trail bij Shelter Rock - 8km met 400m stijging naar de top. The Mountain Trail is een reis door de natuur, de menselijke geschiedenis en de geologie in de Magaliesberg - van de oudheid tot het heden. Uw reis begint bij het Base Camp in de vallei en kronkelt 4 km, met een stijging van 400 meter naar de top van de berg. Op de terugweg kunt u de voet van de rotswand bezoeken. Het pad is geschikt voor alle niveaus van fitness. U kunt terugkeren naar het basiskamp via cirkelvormige routes of korte afsnijdingen van zo ver als The Shelter Rock. Je krijgt een Pocket Guide to the Mountain Trail. De pocket gids geeft uitleg over de vorming en geologie van de Magaliesberg, de menselijke geschiedenis en de flora en fauna van het gebied. Tijdens de tocht ervaart u de unieke kloof met 1 000+ jaar oude bomen en rotsen die 3 000 miljoen jaar oud zijn, de ruïnes van een dorp uit de ijzertijd, de Shelter Rock, door de wind verweerde zandstenen sculpturen, overblijfselen van de 2 500 miljoen jaar oude zeebodem van Gondwanaland en de overblijfselen van de forten, daterend uit de oorlog met Engeland 1898-1902, op de top. Een verscheidenheid aan vogels, wild en inheemse bomen, evenals Klipspringers, Dassie, Chacma Bavianen en apen kunnen onderweg worden gezien. U zult genieten van het voortdurend veranderende uitzicht als u naar het uitzichtpunt op de top klimt. Op een heldere dag kunt u de kloof van Groenkloof zien, de heuvels bij Sun City, Madibeng, de Hartebeestpoort Dam, Sandton en Randburg, het Johannesburg General Hospital, de Witwatersberg en de West Rand. Wandelen in de natuur maakt deel uit van een gezonde levensstijl, en de routes zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de fitnessniveaus van gemiddelde outdoor enthousiastelingen. De tocht is geschikt voor alle leeftijden en duurt ongeveer 5 uur.

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Mountainbiking

mountain-sanctuary-park-magaliesberg-zuid-afrika

Mountain Sanctuary Park was vroeger een van de best bewaarde geheimen van Gauteng. Slechts weinigen wisten van het bestaan van het reservaat af, met als gevolg dat de meeste weekends een magische rust kenden. Het reservaat heeft er alles aan gedaan om deze rust te bewaren (opgelegde stilte na 21.00 uur 's avonds), en het is de enige plek, dicht bij Johannesburg, waar je je gemakkelijk opnieuw met de natuur kunt verbinden, en waar het aantal mensen in het park dagelijks beperkt is. Jarenlang was het vooral een wandelgebied maar nu heeft het reservaat, dat in privébezit is, een mountainbikeroute. En hoewel het niet lang is, is het wel moeilijk en in combinatie met de gravelwegen buiten het park, geeft het gemakkelijk uren MTB-plezier. Bovendien maken de toegang tot bergbaden op warme zomerdagen, en de ongelofelijke schoonheid van het park, het de moeite waard. Als u het park voor een dag wilt bezoeken, vergeet dan niet te reserveren, want de dagelijkse quota zijn beperkt tot 180 personen (inclusief kampeerders). Er geldt een toegangsprijs voor het park. Neem een picknick mee als dat het makkelijker maakt.

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Canopy Tours

canopy-tours.jpeg

De Magaliesberg Canopy Tour® begint met een veiligheidsbriefing en het uitrusten met de nodige uitrusting. Daarna stapt u in de 4x4 voor een rit van twee kilometer door het landschap van de Magaliesberg, waar u zebra's, impala's en blauwe gnoes kunt zien grazen. Een korte wandeling vanaf het drop-off punt brengt u naar het eerste platform, waar de pret kan beginnen. Vanaf hier glijdt u langs sterke kabels naar beneden, terwijl u aan de veiligheid van een harnas hangt, over de schoonheid en het drama van de Magaliesberg. U kunt met duizelingwekkende snelheid naar beneden suizen, of het wat rustiger aan doen om van het uitzicht te genieten. U bepaalt uw snelheid. Geniet ervan om op ooghoogte te zijn met een verscheidenheid aan vogels, of vertraag tijdens de vlucht om enkele van de rotskonijnen te zien luieren in de zon beneden. De gidsen zijn ervaren en helpen iedereen graag zo veel mogelijk plezier te hebben. Ze kunnen je wijzen op interessante bezienswaardigheden langs de weg en geven een beetje geschiedenis en context als je zweeft van een verhoogd platform naar de volgende. Er zijn 11 platforms en 10 glijbanen tussen hen in. Deze zorgen voor zigzaggen tussen de bomen, veel gekrijs, en veel gelach. De hele rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en eindigt met het nuttigen van een lichte snack en een verfrissing. Dit geeft u de perfecte kans om foto's te vergelijken met de rest van de mensen in uw tourgroep voordat u teruggaat in de 4 x 4. 

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Klimmen

klimmen-magaliesberg-zuid-afrika

De Magaliesberg biedt uitstekende mogelijkheden voor rotsklimmen, verspreid over de vele kloofjes en steile hellingen. Het klimmen is overwegend traditioneel, met een klein aantal sportklimlocaties en honderden routes in een breed scala aan klimgraden. Dankzij het relatief milde klimaat kan het hele jaar door worden geklommen.


Liefhebbers van bergbeklimmen bezoeken de Magaliesberg al sinds de jaren 1920. Het is een van de belangrijkste locaties van de afdeling Johannesburg van de Mountain Club of South Africa, die zich altijd heeft ingezet voor het behoud van het gebied en het gespaard heeft van veel misbruik. Meer informatie over natuurbehoud en klimmen in de Magaliesberg is te vinden op hun website www.jhb.mcsa.org.za. Vandaag de dag is een groot deel van het gebied een beschermde natuurlijke omgeving die de medewerking en zorg verdient en vereist van de vele duizenden bezoekers die naar de bergen komen om beschutting te zoeken tegen de stress van het stadsleven.

Magaliesberg - Regio's en Provincies Zuid-Afrika

Wilde dieren & vogels

giraffes.jpg

Magaliesberg was ooit het thuis van enorme kuddes olifanten, neushoorns, buffels, giraffen, grote katten en vele soorten bokken. Hoewel veel grote diersoorten in de loop der jaren zijn vernietigd, zijn particuliere wildlodges bezig met de herintroductie van sommige soorten in de regio. Van bijzonder belang is de herintroductie van de sabelantilope, want het was in Magaliesberg dat W. Cornwallis Harris deze soort in 1836 voor het eerst voor de wetenschap vastlegde. Sabel- en roanantilopen, gemsbokken, gnoes, giraffen, zebra's en andere soorten kunnen worden gezien in de natuurreservaten van Rustenburg en Silkaatsnek. Stekelvarkens, bunzingen, bushbabies, dassies en wezels lopen in het wild rond en in het bos leven meerkatten, schuwe duikers en genetkatten. Als u heel stil aan de rand van het bos gaat zitten, hebt u misschien het geluk boomeekhoorns te zien. Vijf verschillende soorten mangoesten leven op de hellingen van de bergen en op de kliffen zijn dassies, klipspringers en troepen bavianen te vinden die overdag naar de lagere hellingen afdalen om te foerageren. Vele andere diersoorten leven in deze regio, waaronder luipaarden die de voorkeur geven aan geheime toevluchtsoorden in de dichte begroeiing van de kloofs.

De Magaliesberg is een favoriete plek voor vogelaars die elk weekend vanuit de stad op pad gaan om enkele van de 300 soorten die in het gebied zijn waargenomen te zien. Kaapse gieren nestelen in kolonies op de naar het zuiden gerichte kliffen, samen met de zwarte adelaar, de jakhalsbuizerd, valken en gierzwaluwen. In de winter trekken de aloë's myriaden felgekleurde zonnevogels aan en in de zomer kunnen zwermen migrerende ooievaars in de velden worden gezien. Koekoeken, spreeuwen, roodborstjes, babblers, barbets, vinken, uilen en een veelheid van andere soorten zijn hier te zien. In oktober komt de paradijsvliegenvanger naar het gebied om te broeden en zijn jongen groot te brengen voordat hij voor de winter terugkeert naar de tropen.

Ja, ik wil naar Magaliesberg in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat