Informatie over malaria in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika komt malaria voor in het Oostelijke deel (inclusief Krugerpark). De malariagebieden kunnen in de loop der tijd wijzigen.

Globaal adviseren wij tegen malaria in Zuid-Afrika:

Paars gebied (oostelijk deel, inclusief het Krugerpark): periode september t/m mei - malaria pillen als Lariam of Malarone zijn eerste keuze. Daarnaast mugwerende maatregelen nemen. Periode juni t/m augustus – mugwerende maatregelen nemen.

Oranje gebied (strook ten westen van het Krugerpark): geen malaria pillen, wel mugwerende maatregelen nemen.

Groen gebied (Himalaya):
geen malaria pillen, geen mugwerende maatregelen.


Malaria pillen zijn voor Zuid-Afrika niet nodig indien u maximaal 2 nachten in deze gebieden verblijft. Mugwerende maatregelen zijn dan voldoende. De malaria mug is actief van zonsondergang tot zonsopgang. Het is erg belangrijk om maatregelen te nemen om malaria in Zuid-Afrika te voorkomen, naast eventuele malaria pillen.

Tips om malaria in Zuid-Afrika te voorkomen:
Draag bedekkende kleding (lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken). Bescherm onbedekte lichaamsdelen met insectenwerende middelen. Middelen met DEET zijn het meest effectief. Gebruik een muskietennet, liefst een geïmpregneerd net. Het net moet tenminste elk half jaar, of na wassen, opnieuw geïmpregneerd worden.

Let op: indien u koorts krijgt, raadpleeg direct een arts, dan is er een kans dat u malaria heeft opgelopen.

Deze informatie en tips komen van thuisvaccinatie.nl
Kijk ook op hun website voor meer informatie.