meerkatten-spotten-in-zuid-afrika

Meerkatten spotten

Ontmoet de stokstaarten in Zuid-Afrika

mister goodlife foto reizen in zuid afrika

The Good Life = The Meerkat Life

Mister Goodlife & de stokstaartjes van Zuid-Afrika

De Afrikaanse naam Meerkat verwijst naar de officiële naam Suricate, en is een afleiding van een Nederlandse term die een dieet van mieren aanduidt. De naam 'meerkat' wordt soms foutief in het Nederlands overgenomen uit films, bijvoorbeeld Timon uit de Disneyfilm De Leeuwenkoning. In het Nederlands is meerkat de term voor een groep apen (Cercopithecus). De juiste benaming voor een meerkat is in het Nederlands dan ook stokstaartje! Stokstaartjes worden in Zuidelijk Afrika het vaakst gezien, balancerend op hun achterpoten en staart, terwijl ze hun omgeving overzien. Het geelbruine tot zilverkleurige lichaam heeft rijen roodbruine vlekken langs de rug. De ogen zijn opvallend donker gerand. De kop en het lichaam meten 250-310 mm en de staart 200-240 mm. Een volwassen dier weegt ongeveer 620-960 gram. Ze hebben donker getipte, kortharige, taps toelopende staarten. De achterhand is gedrongener dan de voorhand. De kop is breed en rond, met een scherpgepunte snuit.


Meerkatten voeden zich met insecten, kleine knaagdieren, gekko's en slangen die ze bliksemsnel vangen. Zwangere en zogende wijfjes foerageren intensiever dan andere leden van de groep, om te voldoen aan het verhoogde energiebudget dat met zwangerschap of zogen gepaard gaat. Er zijn geen verschillen tussen de diëten van de verschillende geslachten of leeftijdsgroepen. Volwassen wijfjes houden er een seizoensgebonden broedvolgorde op na, die onder meer inhoudt dat niet meer dan één wijfje binnen dezelfde groep tegelijk mag broeden. Broedende vrouwtjes kunnen tussen één en drie nesten per jaar produceren, maar de broedintervallen zijn afhankelijk van de regenval. Tussen januari en maart vinden de meeste geboorten plaats. De hele groep neemt deel aan de verzorging en het onderhoud van de jongen. Terwijl de roedel op zoek is naar voedsel, blijft één helper in het hol om voor de jongen te zorgen.


Meerkatten zijn gewoonlijk territoriaal. De gemiddelde groepsgrootte is tien leden, bestaande uit evenveel mannetjes als vrouwtjes.  Ze zijn ook overdag actief en schuilen 's nachts in holen of wanneer ze bedreigd worden. Hoewel deze kleine woestijnbewonende zoogdieren in een groot deel van Zuid-Afrika worden aangetroffen, zijn zij het meest verbonden met gebieden van het Kalahari zandveld in de Noordkaap. Hier is het Kgalagadi Transfrontier Park, op de grens tussen Zuid-Afrika en Botswana, een van de beste plaatsen om stokstaartjes te zoeken. Deze grote, semi-aride regio biedt een ideale habitat voor stokstaartjes om te gedijen. Stokstaartjes zijn niet met uitsterven bedreigd, maar ze zijn goed gecamoufleerd en moeilijk te zien. Om je kansen om ze te zien te maximaliseren, breng je tijd door in de Kalahari en overweeg je een bezoek aan een meerkat 'mob' in de Western Cape. Diverse lodges bieden meerkat-excursies en accommodatie in de buurt van de meerkatten. Mister Goodlife weet welke en waar en adviseert je graag zodat je douw favoriete meerkat ervaring in Zuid-Afrika kunt meemaken tijdens een op maat gemaakte droomreis. 

Meerkatten spotten in Zuid-Afrika

meerkatten-spotten-in-zuid-afrika

Meerkatten spotten

Bekijk de video!

Ja, ik wil naar Zuid-Afrika voor The Meerkat Life

arrow_drop_up arrow_drop_down