Leer over historie, kunst en cultuur

Er zijn honderden musea in Zuid-Afrika: van elegante 18e-eeuwse huizen tot grotten en van culturele dorpen tot moderne gebouwen in de grote steden.

Hieronder volgt een selectie van musea in Zuid-Afrika.

Musea in Kaapstad

District Six Museum

District Six was tot halverwege de jaren 60 een bruisende, levendige en kosmopolitische wijk tussen het stadscentrum en Devils's Peak ingeklemd woonden zo'n 60.000 mensen van verschillende bevolkingsgroepen. De meesten coloureds en van Indiase afkomst. Er woonden ook blanken en zwarten en Chinezen. District Six was een arme wijk, er was heel wat criminaliteit en het leven was hard. Toch overheerste de positieve geest in dit getto. De gemeenschapszin was groot en sommige families liggen hier al vier of vijf generaties. Jazz en andere kunstuitingen waren belangrijk en de uitstraling hiervan reikte tot buiten de wijk en beïnvloedde de rest van de stad. Aan dit geheel werd een einde gemaakt door de apartheidsgezinde stadsbestuurders van die tijd. Zij verklaarden district Six in 1966 tot een witte wijk de overheid zette bulldozers in, waarmee ze district Six met de grond gelijk maken. Tot vandaag is het voormalige district Six een lege plek in de stad. Het heet nu Zonnebloem.

In dit museum is een aangrijpende expositie te zien over de gewelddadige verdrijving van alle inwoners van de wijk District Six in 1966. In het museum vind je vele hartverscheurende foto’s en verhalen van deze verdrijvingen. Centraal staat een grote plattegrond van de wijk. Bewoners hebben er hun naam geschreven bij de plaats waar een huis stond ook herkenningspunten zoals winkels zijn aangegeven. Er zijn veel foto's te zien aangevuld met herinneringen van mensen. Ook is er een nagebouwde keuken en een winkel. Er zijn geluidsopnames en muziek te horen. Ook bewaard gebleven zijn bijna alle straatnaamborden uit District Six die zijn achtergehouden door de man die toezicht hield op het afbraakproces. De borden moesten eigenlijk gedumpt worden in Table Bay, samen met al het andere afval. Laat je rondleiden en maak een praatje met een van de medewerkers van het museum. Zij zijn voormalige bewoners van District Six en hebben ieder hun eigen boeiende verhaal.

South African Museum

Dit museum is gericht op de biologische en culturele diversiteit in Zuid Afrika. Er zijn versteende botten van uitgestorven reptielen uit de Karoo, waarvan geschat wordt dat ze 2 miljoen jaar oud zijn. Een replica van het skelet van een walvis is het indrukwekkende middelpunt van dit museum. Het aangrenzende planetarium heeft shows over de sterrenhemel.

South African National Gallery

Moderne kunst uit Zuid Afrika, met veel erfenissen uit het verleden erin verwerkt. De kunstwerken vertegenwoordigen de culturele rijkdom van de stad. De exposities hier zijn vaak de moeite waard en er is een goed gesorteerde museumwinkel.

Gold of Africa Museum

Dit is een museum dat nogal eens over het hoofd wordt gezien. Both of Afrika is echter een belevenis die diep in het mysterieuze hart van Afrika brengt. Landen als Ghana, Senegal en Mali waren rijk aan goud en het edelmetaal speelde een enorm belangrijke rol in de cultuur van de koninkrijken van Ashanti en aankan. Mythische figuren worden verklaard, het zijn sprookjes op zich. Er is ook een werkplaats waar de beste goudsmeden van Afrika werken aan eigen ontwerpen die te koop zijn in de bijzondere museumshop. Het Martin Melck House (1783), waar het museum gevestigd is, staat bekend als het mooiste Kaaps-Hollandse huis dat nog bestaat in de stad.

Kasteel de Goede Hoop

Dit kasteel werd tussen 1666 en 1679 gebouwd door de eerste VOC-ers. Het is daarmee het oudste gebouw van Zuid Afrika. De meeste balken die gebruikt werden bij de bouw zijn van Baltisch dennenhout en werden per schip aangevoerd vanuit Europa. Destijds waren hier geen bomen waar balken van gezaagd konden worden, daarom werden later de eiken aangeplant. Het leisteen op de vloeren komt van Robbeneiland, de zandstenen in de muur komen van Lions Head. De vlaggen op het Leerdambastion vertegenwoordigen de verschillende tijdperken van bezetting van het kasteel. Het stervormige gebouw was vanaf 1678 het middelpunt van alle burgerlijke, administratieve en militaire bezigheden in de kaap, totdat de kolonie zich sterk begon te ontwikkelen en sommige activiteiten elders werden gevestigd. Nog steeds is het kasteel de zetel van het Zuid-Afrikaanse leger in de Kaap en kun je hier ook de William Fehr collectie bezichtigen, met veel antiek en schilderijen uit de VOC tijd.

Bokaap Museum

Dit kleine museum is het hart van de Bokaap en een goed startpunt als je de wijk wilt bekijken. Het eerste gedeelte is een ingericht huis, met bruidskamer en keuken voorzien van alle details. Steek de binnenplaats over en bekijkt op de eerste verdieping de expositie Faces of de Bokaap, waar duidelijk wordt wat een kleurrijke smeltkroes aan mensen hier woont. De expositie geeft goede achtergrondinformatie, waardoor je wandeling door deze kleurrijke wijk (bijna alle huizen zijn in pastelkleuren geverfd) een stuk waardevoller wordt.

Ja, ik wil ook musea bezoeken in Zuid-Afrika!

Musea in Johannesburg

Apartheid MuseumMuseuMAfricA


Johannesburg Art Gallery


Musea in Durban

KwaMuhle MuseumMusea in Bloemfontein

National Women’s Memorial and Anglo-Boer War MuseumOliewenhuis Art MuseumNational MuseumMusea in Pretoria (Tshwane)

Voortrekkers Monument & Museum