header-musea-in-zuid-afrika-kaapstad-johannesburg-museum-1920x500-1.jpg

Musea in Zuid-Afrika

Leer over historie, kunst en cultuur

The Good Life = The Cultural Life

Mister Goodlife & Musea in Zuid-Afrika

"Ik hou van de grote verscheidenheid aan musea, galleries en (pop-up) tentoonstellingen die er in Zuid-Afrika te ontdekken valt. Van oudbollig en klein maar fijn tot groot en modern; er zijn honderden musea in Zuid-Afrika. Hieronder mijn selectie van musea in Zuid-Afrika die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens jouw droomreis in Zuid-Afrika".

Bekijk foto's van musea's in Zuid-Afrika

kasteel-de-goede-hoop-buitenzicht

Musea in Zuid-Afrika

Bekijk de video

Musea in Kaapstad bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

Kaapstad - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Zeitz Museum of Contemporary African Art

zeitz-museum-of-contemporary-african-art

Het Zeitz Museum of Contemporary African Art of het Zeitz MOCAA is een museum voor beeldende kunst in Kaapstad dat zich uitsluitend richt op hedendaagse Afrikaanse kunst. Het museum is ondergebracht in een naar de plannen van architect Thomas Heatherwick gerenoveerde graansilo uit 1921 in Kaapstad tegen een kostprijs van 32 miljoen euro. Het museum is gelegen in het Victoria&Albert Waterfront-district dat geldt als het toeristisch havengebied van de stad. Het tachtig zalen tellende gebouw verspreid over negen verdiepingen bestrijkt een oppervlakte van 9.500 m2. Naast het museum is een restaurant, bar, boekenwinkel en een leeszaal. Verschillende kunstinstellingen kunnen er een vaste stek verkrijgen.

In het museum vindt de persoonlijke kunstverzameling van de Duitse zakenman Jochen Zeitz en voormalig CEO van Puma zijn onderkomen. Zeitz' zakenpartner Mark Coetzee fungeert als directeur van het museum. Coetzee wil een forum bieden aan kunstenaars uit 54 Afrikaanse naties. Volgens de directeur is de belangrijkste taak van het museum een gemeenschap creëren die betrokken blijft bij dit instituut. Wij bouwen geen museum voor toeristen. Dit museum is een academisch instituut, het gaat hier om verzamelen, conserveren, onderwijzen, onderzoeken, mensenlevens verrijken - dus niet om de waarde van vastgoed of de hoogte van bezoekcijfers.south-african-national-gallery

District Six Museum

district-six-museum-cape-town

District Six was tot halverwege de jaren 60 een bruisende, levendige en kosmopolitische wijk tussen het stadscentrum en Devils's Peak ingeklemd woonden zo'n 60.000 mensen van verschillende bevolkingsgroepen. De meesten coloureds en van Indiase afkomst. Er woonden ook blanken en zwarten en Chinezen. District Six was een arme wijk, er was heel wat criminaliteit en het leven was hard. Toch overheerste de positieve geest in dit getto. De gemeenschapszin was groot en sommige families liggen hier al vier of vijf generaties. Jazz en andere kunstuitingen waren belangrijk en de uitstraling hiervan reikte tot buiten de wijk en beïnvloedde de rest van de stad. Aan dit geheel werd een einde gemaakt door de apartheidsgezinde stadsbestuurders van die tijd. Zij verklaarden district Six in 1966 tot een witte wijk de overheid zette bulldozers in, waarmee ze district Six met de grond gelijk maken. Tot vandaag is het voormalige district Six een lege plek in de stad. Het heet nu Zonnebloem.


In dit museum is een aangrijpende expositie te zien over de gewelddadige verdrijving van alle inwoners van de wijk District Six in 1966. In het museum vind je vele hartverscheurende foto’s en verhalen van deze verdrijvingen. Centraal staat een grote plattegrond van de wijk. Bewoners hebben er hun naam geschreven bij de plaats waar een huis stond ook herkenningspunten zoals winkels zijn aangegeven. Er zijn veel foto's te zien aangevuld met herinneringen van mensen. Ook is er een nagebouwde keuken en een winkel. Er zijn geluidsopnames en muziek te horen. Ook bewaard gebleven zijn bijna alle straatnaamborden uit District Six die zijn achtergehouden door de man die toezicht hield op het afbraakproces. De borden moesten eigenlijk gedumpt worden in Table Bay, samen met al het andere afval. Laat je rondleiden en maak een praatje met een van de medewerkers van het museum. Zij zijn voormalige bewoners van District Six en hebben ieder hun eigen boeiende verhaal.

south-african-national-gallery

South African Museum

south-african-museum-animals

Het Zuid-Afrikaanse museum, opgericht in 1825 en gelegen in de historische Company's Gardens, heeft miljoenen bezoekers gezien die allen worden aangetrokken door de enorme historische collectie die het museum te bieden heeft, variërend van fossielen tot oude insecten en historische werktuigen. Een bezoek aan dit museum is niet alleen cultureel verrijkend, maar de indrukwekkende natuurcollectie zal ook een vonk van interesse doen ontbranden om meer te leren over de wezens waarmee we onze planeet delen. 


Het Zuid-Afrikaans Museum herbergt meer dan anderhalf miljoen specimens van wetenschappelijk belang. De collecties variëren nu van fossielen, die bijna 700 miljoen jaar oud zijn, tot insecten en vissen die vorige week zijn gevangen. Er zijn ook stenen werktuigen die 120.000 jaar geleden door mensen werden gemaakt, traditionele kleding uit de vorige eeuw en T-shirts die gisteren werden gedrukt.

Het Zuid-Afrikaans Museum werd in 1825 opgericht. In 1897 verhuisde het museum naar zijn huidige gebouw in de historische Company's Garden. Sindsdien hebben miljoenen bezoekers door de zalen en gangen van het museum gewandeld om zich te laten stimuleren en inspireren door de collecties en tentoonstellingen. Zij hebben het museum verlaten met een beter begrip van de aarde en haar biologische en culturele diversiteit, vroeger en nu.south-african-national-gallery

South African National Gallery

south-african-national-gallery-cape-town

De Iziko South African National Gallery is de nationale kunstgalerie van Zuid-Afrika, gevestigd in Kaapstad. Zij werd in 2001 onderdeel van de Iziko-collectie van musea - zoals beheerd door het ministerie van Kunst en Cultuur. Daarna werd het een agentschap van het ministerie van Kunst en Cultuur. De collectie bestaat grotendeels uit Nederlandse, Franse en Britse werken uit de 17e tot de 19e eeuw. Hiertoe behoren litho's, etsen en enkele vroeg 20e-eeuwse Britse schilderijen. Hedendaagse kunst die in de galerie wordt tentoongesteld is geselecteerd uit vele gemeenschappen in Zuid-Afrika en de galerie herbergt een gezaghebbende collectie beeldhouwwerk en kralenwerk.

south-african-national-gallery

Gold of Africa Museum

gold-of-africa-museum-gold-money

Dit is een museum dat nogal eens over het hoofd wordt gezien. Both of Afrika is echter een belevenis die diep in het mysterieuze hart van Afrika brengt. Landen als Ghana, Senegal en Mali waren rijk aan goud en het edelmetaal speelde een enorm belangrijke rol in de cultuur van de koninkrijken van Ashanti en aankan. Mythische figuren worden verklaard, het zijn sprookjes op zich. Er is ook een werkplaats waar de beste goudsmeden van Afrika werken aan eigen ontwerpen die te koop zijn in de bijzondere museumshop. Het Martin Melck House (1783), waar het museum gevestigd is, staat bekend als het mooiste Kaaps-Hollandse huis dat nog bestaat in de stad.

south-african-national-gallery

Kasteel de Goede Hoop

kasteel-de-goede-hoop-waterzicht

Dit kasteel werd tussen 1666 en 1679 gebouwd door de eerste VOC-ers. Het is daarmee het oudste gebouw van Zuid Afrika. De meeste balken die gebruikt werden bij de bouw zijn van Baltisch dennenhout en werden per schip aangevoerd vanuit Europa. Destijds waren hier geen bomen waar balken van gezaagd konden worden, daarom werden later de eiken aangeplant. Het leisteen op de vloeren komt van Robbeneiland, de zandstenen in de muur komen van Lions Head. De vlaggen op het Leerdambastion vertegenwoordigen de verschillende tijdperken van bezetting van het kasteel. Het stervormige gebouw was vanaf 1678 het middelpunt van alle burgerlijke, administratieve en militaire bezigheden in de kaap, totdat de kolonie zich sterk begon te ontwikkelen en sommige activiteiten elders werden gevestigd. Nog steeds is het kasteel de zetel van het Zuid-Afrikaanse leger in de Kaap en kun je hier ook de William Fehr collectie bezichtigen, met veel antiek en schilderijen uit de VOC tijd.

south-african-national-gallery

Bokaap Museum

bokaap-museum

Dit kleine museum is het hart van de Bokaap en een goed startpunt als je de wijk wilt bekijken.  Het eerste gedeelte is een ingericht huis, met bruidskamer en keuken voorzien van alle details. Steek de binnenplaats over en bekijkt op de eerste verdieping de expositie Faces of de Bokaap, waar duidelijk wordt wat een kleurrijke smeltkroes aan mensen hier woont. De expositie geeft goede achtergrondinformatie, waardoor je wandeling door deze kleurrijke wijk (bijna alle huizen zijn in pastelkleuren geverfd) een stuk waardevoller wordt.

south-african-national-gallery

Planetarium & Digital Dome

planetarium-digital-dome-stargazing

Het Iziko Planetarium en Digital Dome is het meest geavanceerde digitale planetarium op het Afrikaanse continent. Deze multifunctionele faciliteit van wereldklasse brengt digitale technologie naar Kaapstad en creëert een ruimte voor innovatie en ontdekking - waar kunst, wetenschap en entertainment elkaar ontmoeten.

Het Iziko Planetarium en Digital Dome biedt niet alleen een meeslepend multisensorisch edutainment platform voor artistieke producties - het wordt ook gebruikt voor baanbrekend wetenschappelijk onderzoek om Zuid-Afrika's eResearch en datavisualisatiecapaciteit te optimaliseren.


Het Iziko Planetarium en de Digital Dome maken virtuele reizen door het heelal mogelijk en bieden een ongeëvenaarde ervaring van animatie en 360 ◦ cinema.  Ontdek de inwendige werking van het menselijk lichaam of de fijne kneepjes van een atoomstructuur Bezoek het meest geavanceerde digitale planetarium op het Afrikaanse continent.


Musea in Johannesburg bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

south-african-national-gallery

Apartheid Museum

apartheid-museum-whites-nonwhites

Het Apartheidsmuseum, het eerste in zijn soort, illustreert de opkomst en ondergang van de apartheid.


Een architectonisch consortium, bestaande uit verschillende vooraanstaande architectenbureaus, heeft het ontwerp van het gebouw op een terrein van zeven hectare geconceptualiseerd. Het museum is een prachtig voorbeeld van design, ruimte en landschap en biedt de internationale gemeenschap een unieke Zuidafrikaanse ervaring.


De tentoongestelde stukken zijn samengesteld en georganiseerd door een multidisciplinair team van curatoren, filmmakers, historici en ontwerpers. Zij omvatten provocerende filmbeelden, foto's, tekstpanelen en kunstvoorwerpen ter illustratie van de gebeurtenissen en menselijke verhalen die deel uitmaken van de afschuwelijke periode in onze geschiedenis, die bekend staat als apartheid.

south-african-national-gallery

MuseuM AfricA

museum-africa-newtown

Museum Africa is een reis terug naar de gloriejaren van het verleden van het Afrikaanse continent, toen de eerste beschavingen bloeiden. Niet alleen is Museum Africa een van de mooiste gebouwen waar het vlak naast het Market Theatre complex in Bree Street, Newtown ligt, maar het is ook een museum met een verschil - mensen die musea over de hele wereld hebben bezocht, vallen op door de interessante en unieke benadering van de belangrijkste displays.


In de woorden van de curatoren is Museum Africa in Johannesburg een reis terug naar de gloriejaren van het verleden van het Afrikaanse continent, toen de eerste beschavingen bloeiden. Het is geen revisionistische Afrikaanse geschiedenis geschreven door bevooroordeelde Afrocentrische geleerden. De reis door de geschiedenis van Afrika voert langs plaatsen als Kemet, nu bekend als Egypte, Kush (Soedan) en Punt (Somalië), dat door de ouden 'Gods land' werd genoemd. Museum Africa gaat over een tijd die de wereld is vergeten; een tijd die maar weinig mensen kennen; een rijke geschiedenis waarmee een generatie zwarte kinderen zich kan identificeren en de tot nu toe gepresenteerde Afrikaanse geschiedenis kan corrigeren.


De collectie en het onderzoek van Museum Africa zijn gericht op inheemse Afrikaanse culturen, geschiedenis en archeologie, en linguïstiek, en de collectie rotskunst is meer dan indrukwekkend. De verzamelde kunstwerken bevatten veel plaatselijke kunstenaars, maar ook prerafaëlitische en impressionistische schilderijen.

south-african-national-gallery

Johannesburg Art Gallery

johannesburg-art-gallery-dresscode

De Johannesburg Art Gallery is een kunstgalerie in Joubert Park in het stadscentrum van Johannesburg, Zuid-Afrika. Het is de grootste galerie op het continent met een collectie die groter is dan die van de Iziko South African National Gallery in Kaapstad.


Het gebouw, dat in 1915 werd voltooid, werd ontworpen door Sir Edwin Lutyens, met Robert Howden als superviserend architect, en bestaat uit 15 tentoonstellingszalen en beeldentuinen. Het herbergt collecties van 17e-eeuwse Nederlandse schilderijen, 18e- en 19e-eeuwse Britse en Europese kunst, 19e-eeuwse Zuid-Afrikaanse werken, een grote hedendaagse collectie van 20e-eeuwse lokale en internationale kunst, en een prentenkabinet met werken van de 15e eeuw tot heden.

south-african-national-gallery

Wits Art Museum

wits-art-museum-original_mandelasites_core_ramp

IIn Zuid-Afrika vind je tal van geweldige kunstgalerieën in alle negen provincies. Maar de bekroonde nieuweling in de binnenstad van Johannesburg is het Wits Art Museum, een toonaangevend museum op het gebied van Afrikaanse kunst in Afrika. Sla dit museum niet over als je eens in dit deel van de stad komt.


In het hart van het bruisende Braamfontein, in de binnenstad van Johannesburg en op een steenworp afstand van de bijzondere Nelson Mandelabrug, vind je het nieuwste kunstmuseum van Zuid-Afrika: het Wits Art Museum. Hier zie je achter enorme glazen ramen wisselende tentoonstellingen van klassieke, moderne en hedendaagse Afrikaanse kunstwerken vanuit het hele continent.


Binnen kun je diverse galerieën betreden. Bezoek de Gertrude Posel Core Gallery (zij vormde de inspiratiebron voor de oorspronkelijke collectie) en loop dan over de golvende wandelhelling (zoals die van het Guggenheim) naar de Mezzanine Gallery. Loop tot slot via de elegante trap omlaag naar de Strip- en Basement-galerieën. Al deze gebieden zijn ook rolstoeltoegankelijk.

south-african-national-gallery

Hector Pieterson Museum

hector-pieterson-museum-memorial

Het Hector Pieterson Museum is een groot museum in Orlando West, Soweto, Zuid-Afrika, twee blokken verwijderd van de plaats waar Hector Pieterson op 16 juni 1976 werd neergeschoten en gedood. Het museum is naar hem genoemd en behandelt de gebeurtenissen van de anti-Apartheid Soweto Opstand, waarbij meer dan 170 protesterende schoolkinderen werden gedood.


Het museum bevat films, kranten, persoonlijke verslagen en foto's, waarvan de iconische foto van Sam Nzima de bekendste is.


Het Hector Pieterson Museum werd een van de eerste musea in Soweto toen het op 16 juni 2002 werd geopend. Een ander museum in de buurt is het Mandela House, het voormalige huis van Nelson Mandela en zijn familie, dat sinds 1997 als museum wordt beheerd. De totale kosten van het project voor het Hector Pieterson Museum bedroegen 23,2 miljoen rand. Dit bedrag werd gedekt door een donatie van 16 miljoen rand van het ministerie van Milieuzaken en Toerisme en een donatie van 7,2 miljoen rand van de gemeenteraad van Johannesburg.

south-african-national-gallery

Museum of African Design

museum-of-african-design

Het Museum of African Design is het eerste museum op het Afrikaanse continent gewijd aan design. MOAD is eerder een cultureel centrum dan een verzamelpunt en wijdt zich aan het verkennen van het steeds veranderende Afrikaanse continent en de diaspora.


Het MOAD-gebouw (een voormalige autoplaatwerkplaats) werd in 2011 gekocht door Propertuity Pty., de ontwikkelaars van het Maboneng Precinct in Johannesburg. In de ruimte hebben tal van galerietentoonstellingen en evenementen plaatsgevonden. In juni 2013 werd begonnen met de renovatie van het terrein om meer parkeergelegenheid te creëren en het gebouw te moderniseren. Het Museum of African Design werd eind oktober 2013 officieel geopend.

south-african-national-gallery

Maropeng Visitors Centre

Maropeng Visitors Centre

Het Maropeng Bezoekerscentrum neemt zijn bezoekers mee op een avontuur dat begint met de vorming van onze prachtige planeet, zo perfect geschapen om complexe organismen te herbergen en leven in stand te houden. Reis vervolgens door de eeuwen heen om getuige te zijn van de verschillende ontwikkelingsstadia van mensen, planten en dieren. Bekijk authentieke fossielen en stenen werktuigen (die maar liefst een miljoen jaar oud zijn) van dichtbij om te bewijzen dat The Cradle of Humankind World Heritage Site echt de plaats is waar de moderne mensheid begon. De tentoonstellingsruimte beslaat een indrukwekkende 2 500 vierkante meter en 3,5 miljoen jaar. De rondleiding (die ook een ondergrondse boottocht kan omvatten) is interactief en nodigt u uit om de tijd te nemen en de prehistorische wereld van dichtbij mee te maken.


De Maropeng Visitor Centre tour kan worden gecombineerd met een tour naar de ongelooflijke Sterkfontein Grotten, die op slechts een klein eindje rijden ligt en wordt beschouwd als de rijkste vindplaats van hominide fossielen ter wereld. Het is hier waar de wereldberoemde Mrs Ples en Little Foot werden gevonden. De grotten zijn diep, met spannende nauwe doorgangen en een 'bodemloos' meer. Reizigers met claustrofobie of ademhalingsproblemen wordt aangeraden dit deel van de tocht over te slaan.

Musea in Stellenbosch bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

south-african-national-gallery

Rupert Museum

rupert-museum-exhibition

The Rupert Museum showcases the unique private art collection of Anton and Huberte Rupert. Located in the historical town of Stellenbosch, the art museum is set amongst picturesque vineyards and oak trees on the banks of the Eersterivier. The elegant building, which was commissioned by Huberte Rupert in 2003, complements the architectural history, natural beauty and wine culture of the Stellenbosch area.


The Rupert Museum houses over 350 works, and can be regarded as the premier collection of contemporary South African art from the period 1940 to early 2000. The predominant mediums displayed are paintings, sculptures and tapestries.


Officially opened in February 2005, the Rupert Museum now shows the best of South African artists such as Maggie Laubser, Irma Stern, Alexis Preller, Walter Battiss, Elza Dziomba, Jean Welz, JH Pierneef, Lippy Lipshitz, Moses Kotler, Anton van Wouw and Coert Steynberg.


south-african-national-gallery

University Botanical Garden

university-botanical-garden

De botanische tuin van Stellenbosch is de oudste universitaire botanische tuin in Zuid-Afrika. De tuin is prachtig onderhouden en omvat drie glazen huizen (tropische-, vetplanten- en karoohuizen), een vijver met Lotuslelies/Koi vissen, een Japanse tuin, een kruidentuin en een arboretum.


De tuin wordt algemeen beschouwd als een openluchtlaboratorium en dient als centrum voor opleiding, wetenschap, behoud en recreatie. Voor dit doel zijn zeldzame planten uit de hele wereld geïmporteerd. Deze botanische tuin, een grotendeels onontdekt juweeltje in het historische centrum van Stellenbosch, geeft vreugde aan al zijn bezoekers. De tuin is klein en compact, maar steeds weer worden bezoekers verrast door de sfeer en de verscheidenheid aan planten en plantaardige producten die hier te vinden zijn.

south-african-national-gallery

The Village Museum

the-village-museum-buitenzicht

Tijdens uw verblijf in de historische stad Stellenbosch zult u vele activiteiten en attracties hebben die voor elk wat wils bieden.


Een niet te missen activiteit is een dag doorbrengen met het bezoeken van de vele historische gebouwen en musea in Stellenbosch. Er is echt voor elk wat wils in deze stad! Van het V.O.C. Kruithuis, een oud kruithuis waar oorlogsmemorabilia worden tentoongesteld, tot het Speelgoed- en Miniatuurmuseum, waar u een reis terug kunt maken naar de goede oude tijd van voor computerspelletjes en mobiele telefoons. Het Dorpsmuseum is een andere must tijdens uw verblijf in Stellenbosch met zijn vier prachtig gerestaureerde historische huizen die u op uw gemak kunt bekijken, Schreuderhuis, Blettermanhuis, OM Berghhuis en het prachtige Grosvenor House.


Een bezoek aan een van deze prachtige historische gebouwen zal u zeker bijblijven, en is een must voor iedereen die Stellenbosch bezoekt!

Musea in Pretoria bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

south-african-national-gallery

Museum of National History

museum-of-national-history-buitenzicht

Het Ditsong National Museum is een van de grootste en indrukwekkendste natuurhistorische musea in Zuid-Afrika.


Het museum herbergt vele collecties op verschillende gebieden, waaronder cultuurgeschiedenis, geologie, militaire geschiedenis, archeologie, paleontologie, flora en fauna en antropologie.

 

De geschiedenis van Zuid-Afrika is prachtig bewaard gebleven en hier kunt u echte skeletten, huiden, fossielen en meer landwonderen zien die in de tijd zijn opgesloten. Als u op zoek bent naar dieren, dan zult u versteld staan van de skeletten van dinosaurussen en walvissen en de enorme afmetingen van deze prachtige wezens.


De collectie vissen, reptielen, zoogdieren en amfibieën zal u vermaken en u veel leren over de oorsprong van de soorten en interessante feiten over hun levensstijl en gewoonten. Ga zelf aan de slag in het ontdekkingscentrum en leer op een leuke manier over de natuur en de wetenschap. Waarom gaat u niet mee op een nachtelijke rondleiding voor een 'Nacht in het Museum-ervaring'.

south-african-national-gallery

Pretoria Art Museum

pretoria-art-museum-buitenzicht

The Pretorian Art Museum is an art museum in Arcadia in the South African capital Pretoria. The museum is located in Arcadia Park on Park Street and Schoeman Street.


The art museum was created with the idea that the city council of Pretoria wanted to exhibit its art collection, which originated in the 1930s. The difference with art museums in Johannesburg and Cape Town is that the art museum in Pretoria focuses mainly on South African art, the other museums have a large collection of European art.


The building is made of concrete and glass and was constructed in 1961; the cornerstone was laid by Prime Minister Hendrik Verwoerd on October 19, 1962. The building was built in a time of 18 months for 400,000 rand in modernist International Style. The museum was officially inaugurated on 20 May 1964 by the then Mayor of Pretoria, Dr P.J. van der Walt. Today the museum also possesses a sculpture garden.

south-african-national-gallery

Javett Art Centre

javett-art-centre

Overnachten in Pretoria geeft bezoekers zoveel mogelijkheden om de cultuur en schoonheid van Zuid-Afrika te ervaren. De Universiteit van Pretoria wordt wel de bakermat van de Afrikaanse kunst genoemd, en is dan ook de passende thuisbasis van het Javett Art Centre. Dit is een fantastische plek om unieke stukken en vooruitstrevende tentoonstellingen te zien en te waarderen.


Het Javett-UP opende in september 2019 en nodigt bezoekers uit om de kunst te verkennen, ermee bezig te zijn, het hen te laten raken en zelfs te creëren. Het is meer dan een galerie; het is een plek waar mensen worden uitgenodigd om in zichzelf te duiken en delen van de geest en het creatieve onderbewustzijn te verkennen die ze misschien nooit eerder hebben vermaakt.

south-african-national-gallery

National Cultural History Museum

national-cultural-history-museum

Het Nationaal Cultuurhistorisch Museum ligt aan Visagie Street, in de Oude Munt, die is vrijgemaakt voor een nieuwer pand in Midrand. Het is zonder twijfel een van de meest dynamische musea in Pretoria.

Het Nationaal Cultuurhistorisch Museum toont voortdurend nieuwe en opwindende tentoonstellingen naast zijn nogal aansprekende permanente tentoonstellingen, waaronder een verkenning van de ruimte door de eeuwen heen, genaamd 'reach for the stars', en een tentoonstelling van rotskunst, bekend als de 'rainbow collection'.


Het museum wordt beschouwd als een centrum voor levende cultuur en het richt zich op de diversiteit van de culturen van het land en de geschiedenis van de mensen. Het omvat voorwerpen, manuscripten, documenten, registers, foto's en publicaties over de culturele geschiedenis van alle gebieden in Zuid-Afrika.


Enkele van de hoogtepunten zijn een tentoonstelling over de steentijd, een tentoonstelling over de ijzertijd en historische archeologische vindplaatsen. Er zijn collecties van San rotsgravures, Kaap-Hollands meubilair, en van zilver en archeologisch materiaal. Het museum heeft ook een kunstgalerij die een rijk scala aan schilderijen en beeldhouwwerken uit de verschillende culturen van Zuid-Afrika tentoonstelt.


Musea in Durban bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

south-african-national-gallery

KwaMuhle Museum

kwamuhle-museum

Apartheid was een Zuid-Afrikaans politiek regime dat gebaseerd was op discriminatie, en van kracht was van 1948 tot 1994. Het was een pijnlijke tijd voor Zuid-Afrika en zijn bevolking, maar het speelde ook een belangrijke rol bij het vormen van het veelzijdige gezicht van vrijheid dat dit land nu heeft. Het KwaMuhle Museum in Durban, KwaZulu-Natal, wil met een open blik naar het apartheidssysteem kijken, eer betonen aan degenen die ertegen vochten en de gevolgen ervan voor de moderne samenleving op een positieve en optimistische manier onderzoeken.


"Kwa muhle" is een Zulu-term die "de plaats van de goede" betekent en werd genoemd naar de eerste manager, de heer Marwick. Deze man hielp tijdens de Anglo-Boerenoorlog niet minder dan 7.000 Zoeloes uit Gauteng (dat toen Transvaal heette) te ontsnappen. Hij was dus behulpzaam bij het redden van het leven van duizenden inheemse Zuidafrikanen in een tijd waarin hun bloed werd gezocht door kolonisten en boeren.

south-african-national-gallery

Phansi Museum

phansi-museum

Het Phansi Museum herbergt een van de grootste collecties traditionele kunst, kunstnijverheid en kunstvoorwerpen in Zuid-Afrika.


Er zijn levensgrote poppen te zien met ceremoniële kleding uit verschillende streken en culturen van Zuid-Afrika, evenals voorbeelden van kralenwerk dat dateert uit de 19e eeuw. Ook hoofdsteunen, vleesschalen, gebeeldhouwde lepels en Zoeloepotten worden tentoongesteld.


Het museum is gevestigd in het Roberts' House, dat in 1898 werd gebouwd en de thuisbasis was van Esther Roberts, een van de eerste vrouwelijke antropologen van Zuid-Afrika. De koffieshop, 'Ikhishi', is geopend voor verfrissingen en lichte lunches op maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur.

south-african-national-gallery

Natural Science Museum

natural-science-museum-exhibit_ann_arbor

Dit museum is het meest bezochte natuurwetenschappelijke museum van het land. Het museum is gevestigd in het stadhuis van Durban en trekt jaarlijks bijna 300.000 bezoekers. Bezoek de boma-verhalenruimte, bekijk een reconstructie op ware grootte van een Tyrannosaurus Rex, diverse dioramatentoonstellingen en plasmaschermen waarop natuurhistorische landschappen te zien zijn.


Het Museum Research Centre biedt het publiek ook toegang tot de op twee na grootste collectie vogels in Afrika. Rondleidingen zijn beschikbaar voor scholen en het grote publiek. Rondleidingen voor scholen zijn mogelijk op maandag en woensdag om 10.00 en 12.00 uur, en voor het publiek op vrijdag om 12.30 uur. Voor aanvullende informatie zie: Durban Natuurwetenschappelijk Museum.

Musea in Bloemfontein bezoeken?

Historie & Cultuur: Selected by Mister Goodlife

south-african-national-gallery

Anglo-Boer War Museum

anglo-boer-war-museum-memorial

U hoeft niet naar KwaZulu Natal te rijden als u in Bloemfontein bent en geïnteresseerd bent in de Anglo-Boerenoorlog. Er zijn tal van slagvelden in de omgeving van Bloemfontein en een goede plaats om te beginnen is het Anglo-Boer War Museum aan Monument Road.


Men denkt dat dit het enige museum ter wereld is dat aan de Boerenoorlog is gewijd. Naast displays over de oorlog die van 1899 tot 1902 duurde, is er ook een vrouwenmonument. De medewerkers van het museum zijn zeer deskundig en kunnen u de weg wijzen naar de slagvelden.

south-african-national-gallery

Oliewenhuis Art Museum

oliewenhuis-art-museum-entrance

Het Oliewenhuis Art Museum is zelfs voor Zuid-Afrikaanse begrippen nog een relatief jong museum. Hoewel het pas 13 jaar bestaat, heeft het museum een gestage en interessante groei van zijn collectie laten zien. De permanente collectie, die regelmatig wordt herschikt, is ondergebracht op de eerste verdieping en is uitsluitend gewijd aan werken van Zuidafrikaanse kunstenaars. Zij heeft een solide basis van vroege Zuidafrikaanse kunstenaars, en omvat werken van Thomas Baines, Jan Ernst Volschenk, Pieter Wenning, Jacob Hendrik Pierneef en Willem Coetzer. Het museum bevindt zich nog steeds in de gelukkige positie dat het zijn collectie hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunstenaars voortdurend kan uitbreiden.


Een aanzienlijk aantal werken werd verworven via schenkingen en legaten; een van de meest in het oog springende daarvan is een collectie werken van het Gemeentebestuur van Bloemfontein. Deze collectie, die bij de oprichting in 1989 aan het Oliewenhuis Art Museum werd geschonken, vormde samen met kunstwerken uit de permanente collectie van het Nationaal Museum de kern voor het toekomstige Kunstmuseum dat de hoofdstad van de provincie waardig is. Een grote collectie werken, geschonken door de Haenngi Stichting (als gevolg van de ondergang van het Pelindaba Museum voor Afrikaanse en Moderne Kunst), heeft het museum geholpen bij het opbouwen van een kerncollectie die werken van enkele van de meest gevierde kunstenaars van Zuid-Afrika vertegenwoordigt.

south-african-national-gallery

The National Museum

the-national-museum-bloemfontijn-entrance

Het Nationaal Museum in de gerechtelijke hoofdstad van Zuid-Afrika, bekend als de stad van de rozen, heeft als motto - Curator Hereditatis - wat betekent dat het zichzelf beschouwt als de bewaarder van ons erfgoed, wat het ook in grote mate is.


Het Nationaal Museum in Bloemfontein bestaat al sinds 1877, toen het begon met het verzamelen en tentoonstellen van zeldzaamheden uit de hele wereld. Tegenwoordig concentreert het museum zich op natuurhistorische en cultuurhistorische wetenschappen, evenals op kunst, en het heeft enkele belangrijke collecties aangelegd.


Het Nationaal Museum, aan de Aliwal Street in het centrum van Bloemfontein, heeft een aantal aantrekkelijke attracties, waaronder levensgrote olifanten van fiberglas, het enige complete skelet van Euskelosaurus, een van de vroegst bekende dinosaurussen, een werkende bijenkorf, levende slangen en andere reptielen in hun Herpetologiezaal, en een uitgebreide geschiedenis van Bloemfontein / Mangaung. De meeste bezoekers zijn kinderen, en dat is niet verwonderlijk gezien de attracties.

Ja, ik wil ook musea bezoeken in Zuid-Afrika
En zie uit naar een droomreis op maat