overberg-regio-header

De Overberg

Informatie over de Overberg regio in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

In de betoverende regio Overberg, verscholen achter de Hottentots-Holland Mountains en bereikbaar via Sir Lowry's Pass, ligt een plek van immense natuurlijke schoonheid. Dit prachtige gebied trekt jaarlijks talloze bezoekers, aangetrokken door de boomgaarden, bossen, graanvelden en panoramische berggezichten.

Tijdens het verkennen van de Overberg, moet je zeker een bezoek brengen aan het betoverende De Hoop Nature Reserve, bekend om zijn mogelijkheden om walvissen te spotten. Breng je dagen door in de rust van dit prachtige reservaat. Als alternatief kun je genieten van een heerlijke picknick in het De Mond Nature Reserve, gelegen aan de monding van de Heuningnesrivier.


Wat ooit werd beschouwd als een belangrijke reis, is het nu een eenvoudige rit "over de berg" naar de weelderige Elgin Valley, een prominent appelteeltgebied in Zuid-Afrika. Vanaf de Hottentots-Holland Mountains in het westen tot Swellendam in het oosten strekt de Overberg zich uit en betovert met zijn diverse en pittoreske landschappen.

Door de buitengewone Houw Hoek Pass te doorkruisen vanuit Elgin en Grabouw, leidt de N2-snelweg naar Bot River. Vanaf hier kun je ervoor kiezen om landinwaarts door Caledon en Riviersonderend te reizen naar Swellendam. Of ga naar het zuiden en omarm de aantrekkingskracht van de prachtige kustlijn, die indrukwekkende walvissen van de Southern Right en Bryde's, evenals Cape Agulhas, aantrekt.


Hermanus en Gansbaai zijn bijzonder populair tijdens het walvisseizoen, dat loopt van juni tot december. Hermanus biedt uitstekende walvisobservatie vanaf het klifpad en heeft de bekende walvisroeper. Gansbaai staat daarentegen bekend om zijn waarnemingen van walvissen en de Grote Witte Haai. Toch zijn het de minder bekende dorpen verspreid over de Overberg die echt de verborgen juweeltjes ervan laten zien, elk met iets unieks en visueel aantrekkelijks voor bezoekers.

Ga op ontdekkingstocht op de Overberg-fruitroute, slingerend door de charmante steden Barrydale, Elgin en Villiersdorp. Verwen jezelf met de exquise wijnen uit Bot Rivier, Grabouw, de Hemel-en-Aardevallei, Villiersdorp, Elim en Stanford. Natuurliefhebbers zullen verrukt zijn door de overvloed aan natuurreservaten en tuinen, waaronder de weelderige Harold Porter Botanische Tuinen, het majestueuze Kogelberg Nature Reserve en het ongerepte De Hoop Nature Reserve.


overberg-regio-zuid-afrika-kaart

Bekijk foto's van de Overberg regio

overberg-regio-zuid-afrika-wijnhuizen

De Overberg regio in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Overberg regio in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Activiteiten in de Overberg regio

Activiteiten rondom de Kogelberg

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Kloofing in Suicide Gorge

                                 kloofing-in-suicide-gorge-activiteiten-overberg

Suicide Gorge heeft een legendarische status onder sensatiezoekers in de Overberg regio: er doorheen komen tijdens een volledige dag kloofing (ook wel canyoning genoemd) is een hardcore avontuur waarbij je van rotsrichels tot 14 meter boven diepe natuurlijke poelen moet springen. Zulke sprongen maken deel uit van het plezier terwijl je een ongerept stuk van de Hottentots-Hollandse bergen doorkruist met watervallen en rotssprongen. Je eindigt de 16,2 km lange route met het gevoel dat je klaar bent om de wereld aan te kunnen. 


Let op!

Suicide Gorge moet worden bewandeld met een geregistreerde kloofgids - neem contact op met CapeNature, die ook wandelvergunningen uitgeeft (30 per dag) of boek bij een avontuurlijke reisorganisatie die Suicide Gorge trips aanbiedt. U moet deze route vroeg beginnen, uiterlijk om 9 uur en fit (en moedig) zijn. Kinderen onder de 12 jaar zijn niet toegestaan. Goed om te weten: De nabijgelegen Riviersonderend Trail van 15 km biedt een soortgelijke uitdaging op dezelfde rivier, maar met lagere dalingen, waarvan de hoogste een meer beheersbare is van zeven meter. 


Openingstijden: Dagelijks van 7 tot 17 uur (november tot april). 

Kosten: R400 

Contact: 028 841 4301/02 (reservekantoor) 

CapeNature: 087 087 8250, reservation.alert@capenature.co.za 

Waar te vinden? Hottentots-Holland Nature Reserve, R321, Elgin-Grabouw

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Cape Canopy zipline

                                  fly-along-the-cape-canopy-zipline-activiteiten-overberg  

Elgin's canopy tour is een spannend zipline-avontuur van door zwaartekracht aangedreven foefie-glijbanen boven een diep ravijn. Een 4×4 brengt u naar de hoogten van het Hottentots-Holland Natuurreservaat, waar 11 glijbanen (tot 320 meter lang) 13 platforms verbinden - en daar gaat u dan, terwijl watervallen en steile rotswanden aan u voorbij trekken. Er is ook een spannende oversteek van een touwhangbrug, voor die extra dosis Indiana Jones-stijl.


Goed om te weten: Maximaal gewicht is 120-130 kg (om in het harnas te passen). Tandemritten zijn beschikbaar voor kleine kinderen (5-9 jaar) en zwakkelingen.


Openingstijden: Woensdag - zondag, 8.00 - 14.00 uur

Kosten: R995 (4-5 uur durende tocht); R1 495 (combinatie volwassene en kind)

Contact: 021 300 0501, zipline@canopytour.co.za

Waar te vinden? Cape Canopy Tour, van de R321, Elgin-Grabouw

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Raften of tuben op de Palmiet rivier

                                 raft-or-tube-the-palmiet-river-activiteiten-overberg

Deze rivier in het Kogelberg Biosphere Reserve is de dichtstbijzijnde plek bij Kaapstad om te wildwatervaren (in de winter). Je vaart in tweepersoons Crocs of vierpersoons opblaasvlotten met professionele gidsen door de stroomversnellingen Bubble and Squeak, Itchy and Scratchy en Judgement Day! In de zomer kun je je kicks krijgen op een meer koele tubingtocht. Er zijn een paar rotsachtige klauterpartijen, maar in het water is het vrij moeiteloos, voortgetrokken door de stroming terwijl je achterover ligt op een eenpersoons opblaasbare Geko onder de hete Overbergzon. In het water gegooid worden is de helft van de pret.


Goed om te weten: De minimumleeftijd voor raften is 12 jaar en voor tuben 8 jaar. Een redelijke conditie is vereist en voor de boten geldt een gewichtslimiet van 110 kg. Als het waterpeil te laag is om te tuben, kan een alternatieve rivier worden gebruikt.


Openingstijden: Flexibel, afhankelijk van weer en waterstand

Tubing: oktober - juni

Raften: Juli - oktober

Kosten: R650 per persoon (groep van 7 - 12); R550 (groep van 13 - 24); R60 (instandhoudingskosten per persoon)

Huur wetsuit: R100

Waar te vinden? Kogelberg Natuurreservaat, R44 tussen Kleinmond en Betty's Bay

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Mountain biken bij Oak Valley

                                   rijd-op-oak-valleys-legendarische-mtb-paden-activiteiten-ovenberg

Oak Valley, het oudste wijnproducerende landgoed van Elgin, had niet alleen de eerste wijngaarden (1902) en kelder (1907) van de regio, maar dankzij wijlen wijnmaker en MTB-liefhebber Pieter Visser, ook een pioniersrol voor de plaatselijke mountainbike scene met prachtig onderhouden routes die je door boomgaarden, wijngaarden, eikenbossen en bergfynbos voeren.


Er zijn drie kleurgecodeerde routes vol kronkels, bochten en geweldige uitzichten, door beroemde secties met de welluidende namen Sounds of Silence, Raging Baboon en Wonderland. Na afloop wachten een bike wash, douches en lekker eten en wijn. Goed om te weten: De paden zijn gesloten bij storm en één dag na regen.


Openingstijden: Dagelijks, van zonsopgang tot zonsondergang

Kosten: R60 (dagtarief); R550 (jaartarief)

Contact: 021 859 2510, mail@oakvalley.co.za

Waar te vinden? Oak Valley Wine Estate, 127 Oak Avenue, Grabouw

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Slackpacken in de bergen

                                   go-slackpacking-in-the-mountains-activiteiten-overberg

De Green Mountain Trails van wereldklasse doorkruisen private en publieke gronden die grenzen aan en binnen de prachtige Kogelberg Biosfeer van de Elgin Vallei. Onder leiding van deskundige gidsen wordt u ondergedompeld in een visueel en zintuiglijk spektakel van het unieke fynbos van de Kaap, met een ongelooflijke biodiversiteit over de 10 tot 18 kilometer die u elke dag wandelt. U zult genieten van picknicklunches op prachtige plekken en gepersonaliseerde wijnproeverijen op verschillende boerderijen. En dan zijn er nog de uitstekende diners in landelijke stijl en overnachtingen in een comfortabel bed in een mooie viersterrenherberg op het platteland, zodat u goed voorbereid bent op de komende dag.


Goed om te weten: Er zijn twee opties, de Green Trail (4 dagen, 60 km) en de Blue Trail (3 dagen, 50 km), die verschillende delen van hetzelfde terrein doorkruisen.


Tijden: Maandag van 16u - Vrijdag 14u (donderdag 14u voor de Blue Trail)

Kosten: Green Trail: R14 600 per persoon per dag; Blue Trail: R11 400 per gedeelde persoon; Eenpersoonstoeslag: R5 300

Contact: 028 284 9827, info@greenmountain.co.za

Waar te vinden? Wildekrans Country House, N2, Houw Hoek

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Sandboarding bij Betty’s Bay

                                   sandboarding-at-bettys-bay-activiteiten-overberg

Sandboarden, het merkwaardige zomerse liefdeskind van snowboarden, is veel gemakkelijker dan zijn alpine neefje. En enkele van de mooiste duinen voor deze door de zwaartekracht ondersteunde vorm van avontuur kijken uit over de Atlantische Oceaan vanaf het strand van Betty's Bay.


The Dune, zoals hij bekend staat, is ongeveer 230 meter hoog, maar je kunt lager beginnen en opklimmen naar langere, engere afdalingen naarmate je het onder de knie krijgt of gewoon op het board blijven zitten. Niet dat het zo angstaanjagend is als het lijkt: het moeilijkste deel is het beheersen van de lichaamsbewegingen die nodig zijn om te versnellen. Gidsen staan klaar om je wegwijs te maken. Goed om te weten: Geschikt vanaf 5 jaar; maximaal 10 sandboarders per groep. Een gemiddelde conditie is vereist.


Openingstijden: Dagelijks, 16.00-18.00 uur

Kosten: R600 + entree R20 (contant) per persoon

Niet-deelnemende toeschouwers: R40 entreegeld

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Water fun bij Elgin River Lodge

                                   plezier-aan-het-water-bij-elgin-river-lodge-activiteiten-overberg

Als een relaxte dag aan een rivier jouw idee van perfectie is, ga dan naar deze appelboerderij in de Elgin Valley. Met 2,5 km aan de Palmiet rivier is het een geweldige waterspeeltuin voor jong en oud.


Er is zwemmen, tuben, kanoën, een foefieglijbaan in het water, boottochten, een slip 'n slide, waterskiën en wakeboarden plus wandel- en fietspaden over het 100 hectare grote terrein en een speelkamer met tafeltennis, darts en een biljarttafel. De charmante Toad on the River pub levert verfrissingen, of geniet van een picknick. Goed om te weten: Reserveren is noodzakelijk voor dagjesmensen. Er zijn chalets als u langer wilt blijven spelen.


Openingstijden: Dagelijks, 8.00 - 21.00 uur

Kosten: R100 (toegang voor dagbezoekers); R100 (boottocht); R1 600 per uur (wakeboarden en waterskiën)

Contact: 021 846 8345, info@elginriverlodge.co.za

Waar te vinden? Mofam Farm, Appletiser Road, Elgin

Activiteiten rondom Walker Bay

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Fatbiken op het strand

                                   fatbiken-op-het-strand-activiteiten-overberg

Het is een absolute knaller om door het Fynbos te zoeven op een slank pad van 6 km dat je de heuvel afbrengt om je af te zetten op het sprankelende witte zand van Walker Bay. Eerst gaat het op en neer en over duinen voordat je in een keer hoog, steil en behoorlijk intimiderend afgaat naar de kustlijn. Maar fatbikes, met hun enorme banden, werken tegen het zand om je afdaling te vertragen, dus het is een gecontroleerde en comfortabele afdaling. En dan is er nog een prachtige rit langs de waterkant op het prachtige strand van De Plaat om het twee uur durende avontuur af te ronden.


Goed om te weten: Er zijn gemakkelijkere routes rond de duinen voor beginners, en steilere opties voor adrenalineliefhebbers. Uw ervaring wordt gratis vastgelegd op GoPro.


Openingstijden: Dagelijks, 9.00 - 12.00 uur; 16.00 - 19.00 uur (zomer); Dagelijks, 10.00 - 13.00 uur; 15.00 - 18.00 uur (winter)

Kosten: R900 (volwassenen); R650 (kinderen 8 - 11 jaar)

Contact: 079 514 8386, info@fatbiketours.co.za

Waar te vinden? The Roundhouse, 61 Ingang Street, De Kelders, Gansbaai

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Peddelen op de Klein Rivier

                                   peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Als de Klein Rivier zijn weg zoekt naar de zee bij Grotto Beach, vormt hij een brede en prachtige lagune, een stuk van 10 kilometer omgeven door natuurreservaten, met fynbos bedekte bergen en landelijke sereniteit, kustvogels en visarenden in de lucht en heel veel vis beneden. Het is heerlijk om te peddelen in een kajak of kano. Neem uw eigen kajak of kano mee, of boek een tocht met een gids die zich richt op het spotten van vogels vanaf het water (u kunt ook otters, schildpadden en andere fauna zien).


De twee uur durende excursie met professionele riviergids Adele Swart van Alpha Sierra Adventures is inclusief veiligheidsuitrusting, snacks en frisdrank op het water. Goed om te weten: Reserveren is noodzakelijk (maximaal zes peddelaars in tweepersoons kajaks). Matige conditie vereist en het maximale gewicht is 170 kg.


Openingstijden: Flexibel en weersafhankelijk; meestal 9.00, 12.00 of 15.00 uur.

Kosten: R450

Contact: 082 744 4229 (WhatsApp)

Waar te vinden? Rivierrand aan het einde van King Street, Stanford

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Ontdek de Klipgat Cave

                                   discover-an-ancient-dwelling-activiteiten-overberg

De Klipgat Grot, in het Walker Bay Natuurreservaat, kan worden bereikt via de promenade van de De Kelders toegangspoort. Het is een beetje klauteren over rotsen om deze grot met dubbele kamers aan zee te bereiken, een beschermde site uit de Midden-Steentijd, met zijn kalksteenformaties en uitzicht op het strand en de oceaan, een hint naar het gevoel van onze vroege voorouders over wat een geweldige locatie inhoudt! De naam van de grot (die "stenen gat" betekent) verwijst naar de vensterachtige opening die die hypnotiserende vergezichten oplevert.


Goed om te weten: De Kelders in de winter een uitstekende plek is om walvissen te spotten. Het reservaat heeft een 4×4 Fishing Trail die toegang biedt tot geselecteerde vis- (met vergunning) en picknickplekken langs deze beschermde en anders ontoegankelijke kustlijn.


Openingstijden: Dagelijks, 7.00 - 19.00 uur

Kosten: R60 (volwassenen); R40 (kinderen)

Contact: 028 314 0062, 087 087 3841 (CapeNature)

Waar te vinden? Toegankelijk via de De Kelders poort bij Walker Bay Nature Reserve

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Verken het oude Platbos

                                   verken-het-oude-platbos-activiteiten-overberg

Platbos (bij Gansbaai), een prachtige mix van inheemse melkbomen, witte stinkhoutbomen en harde perenbomen, is het laatst overgebleven stukje van het meest zuidelijke inheemse bos in Afrika. Het is privébezit van ecologen die zich inzetten voor het behoud ervan. Dagbezoekers zijn welkom op het Forest Trail en het schelpenlabyrint (nadat ze hun wandelgeld in de "honesty box" hebben gedeponeerd en een kaart hebben opgehaald).


Het is een magische, mysterieuze, koele plek vol vogelgezang, bushbokken en kleine dieren en aardse geuren van mos en gebladerte. Het is zo betoverend dat je er langer wilt blijven en dat kan, met een paar low-key, off-grid glamping-aanbiedingen waar je gewoon met de natuur en de bomen kunt omgaan. Goed om te weten: Geen honden toegestaan.


Openingstijden: Dagelijks van 8 tot 17 uur

Kosten: R50 (volwassenen); R20 (kinderen)

Contact: 076 923 3349

Waar te vinden? Platbos Forest Reserve, D4026 road, off Grootbos Road, Gansbaai

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Paardrijden op Pearly Beach

                                   paardrijden-op-pearly-beach-activiteiten-overberg

Dit is een romantische droom op een bucketlist, maar wacht tot je paard je meeneemt in de branding om samen te zwemmen, zonder dat je hoeven het zand raken. Het is een onvergetelijke manier om de schoonheid van Pearly Beach te ervaren, een van de vele stukken ongerept strand van de Overberg (en kan inclusief bubbels, drankjes en snacks). Deze waterminnende paarden kunnen u ook meenemen op paden door het bergfynbos met adembenemende uitzichtpunten over de kust.


Goed om te weten: Het uitstapje duurt 2,5 tot 3 uur, en is inclusief lichte versnaperingen en foto/drone/GoPro-videobeelden. Er geldt een gewichtsbeperking van 95 kg.


Tijden: Dagelijks bij eb

Kosten: R900 (SA-burgers); R1 150 (buitenlanders); Champagne of zonsondergang + volle maan routes: R1 250 (SA burgers); R1 400 (internationals)

Waar te vinden? Kleyn Hagelkraal Boerderij, aan de R43, Gansbaai

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Cruisen op de Klein rivier

                                   cruise-op-de-rivier-de-klein-activiteiten-overberg

Een meer bescheiden optie om de schoonheid van deze rivier te ervaren is een Lady Stanford boottocht. Geniet van de geluiden en het landschap van de backwaters en de riviermonding, bewonder de roze flamingo's, geelsnaveleenden en blauwe zwaluwen, slechts drie van de meer dan 100 vogelsoorten die u kunt zien.


Lady Stanford is een dubbeldeks ponton dat comfortabel plaats biedt aan 26 passagiers, met zitbanken, tafels (BYO picknick of drankjes) en een eco-toilet. Drinkglazen en ijs zijn beschikbaar aan boord, evenals een verrekijker. Voor privé cruises kan een gas braai worden aangestoken (BYO eten).

Goed om te weten: Er zijn vijf 2 uur durende cruises per dag, inclusief een tocht bij zonsondergang. Kajaks om zelf te peddelen op de rivier zijn ook te huur.


Openingstijden: Dagelijks van 8 tot 18 uur

Kosten: R250; (Privé cruise) R3 800; Kajakverhuur: R350 (single); R500 (double); halve dag

Contact: 066 374 9386, bookings@ladystanford.co.za

Waar te vinden? River's edge, hoek van Church en Du Toit Streets, Stanford

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Wandelen in de Hemel en Aarde Vallei

                                   maak-een-wandeling-in-de-hemel-met-wijn-activiteiten-overberg

Tim Lundy is een doorgewinterde wandelexpert die u omhoog en over de majestueuze Kleinrivier Mountains en over de wijndomeinen van de beroemde Hemel-en-Aarde Vallei leidt. Het is een mix van landschap van topkwaliteit en er zijn stops bij kelders om bij te komen met wijn (met name chardonnays en pinot noirs). De langste route begint bij Fernkloof Reserve en gaat naar Hamilton Russell, waar een proeverij wordt gevolgd door een korte wandeling naar het naburige Bouchard Finlayson voor een wijn-spijs combinatie. Er is ook een kortere wandeling van 3,5 km die begint bij Bouchard Finlayson met een wijnproeverij en eindigt bij Newton Johnson voor de lunch. Een 6 km lange rondwandeling tussen Ataraxia en Creation omvat een wijn-spijs combinatie bij laatstgenoemde; en een route op Bosman Wines' De Bos Estate omvat een glamping-stijl picknick met wijnproeverij.


Goed om te weten: De groepsgrootte is beperkt tot 6-16 personen, dus reserveren is noodzakelijk. De wandelingen zijn gematigd en afgestemd op de groep. Tim kan op verzoek een route op maat samenstellen.


Tijden: Variëren, afhankelijk van de klant

Kosten: Vanaf R1 200 per persoon

Waar te vinden? Hemel-en-Aarde Vallei, R320, Hermanus

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Zeesafari - Marine Big Five

                                   ga-op-zeesafari-activiteiten-overberg

Vanuit Hermanus kan een zeesafari aan boord van de speciaal gebouwde catamaran MV Miroshca u tot op 50 meter van een zuidkapers walvis brengen, met een fantastische (en respectvolle) manier om in contact te komen met deze walvisachtigen die zich jaarlijks in Walker Bay verzamelen (van juni tot november). Naast de walvissen zijn er Kaapse pelsrobben, dolfijnen, pinguïns, aalscholvers en andere zeevogels en zeezoogdieren die het waard zijn om in elk jaargetijde vanaf het water te bekijken, om nog maar te zwijgen van het prachtige uitzicht vanaf de oceaan op Hermanus en omgeving. Er zijn ook schilderachtige en privécruises in de zomer.


Goed om te weten: De boot heeft geen rompuitsteeksels en geluidsreductie om verstoring van het zeeleven en het ecosysteem tot een minimum te beperken. Voor de passagiers zijn er comfortabele zitplaatsen binnen en buiten, een zonnedek voor een verhoogd uitzicht, verfrissingen en toiletten aan boord.


Tijden: Dagelijks, 9 uur; 12 uur; 15 uur.

Kosten: Vanaf R1 220 (volwassenen); Vanaf R1 120 (studenten/senioren); Vanaf R610 (kinderen tot 12 jaar)

Waar te vinden? Southern Right Charters, The Whale Shack, New Harbour, Hermanus

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Kajakken in Walker Bay

                                   zeekajakken-in-walker-bay-activiteiten-overberg

Dit is waarschijnlijk de spannendste manier om walvissen, dolfijnen, zeehonden en ander zeeleven te zien. Stap in een tweepersoonskajak bij de Oude Haven en laat u twee uur lang rondleiden door deze prachtige baai. Glijd over sprankelend water, bewonder de ruige kliffen van Hermanus en het uitzicht op de bergen, adem de zoute zeelucht in en deel de oceaan met speelse zeehonden.


Goed om te weten: Volgens de wet mogen de kajaks niet dichter dan 300 meter bij een walvis komen. De kajaks zijn superveilig, van het sit-on-top type en geschikt voor beginners.


Tijden: Dagelijks, 8.00; 10.30; 13.00 (november - april); Dagelijks, 9.00; 11.30; 14.00 (mei - oktober)

Kosten: R500 per persoon

Waar te vinden? 26 Marine Drive, Hermanus

Activiteiten in de Southern Cape

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Duiken en snorkelen in Struisbaai

                                   cruise-snorkelen-op-de-zuidpunt-activiteiten-overberg

Op een mooie dag zal het vissersdorp Struisbaai u verbazen met zijn witte strand en prachtige, bijna tropische blauwgroene zee. Om een beter beeld te krijgen van dit minder bezochte stuk oceaan in het zuidelijke puntje van Afrika, kunt u een cruise maken op de boot Met Eish. Geniet daarna van een snorkelles in de haven (de beroemde thuisbasis van Parrie de pijlstaartrog). Stephen Griffiths, die de activiteiten aanbiedt, is onlangs naar Struisbaai verhuisd nadat hij jarenlang een vijfsterren PADI-duikcentrum in Mozambique heeft gerund, wat betekent dat u ook kunt gaan duiken (of leren duiken).


Goed om te weten: De twee uur durende boottocht is voor maximaal 6 personen (exclusief gebruik).


Tijden: Dagelijks, afhankelijk van de klant

Kosten Boottocht: R3 500

Duiken: R1 000 (enkele duik); R1 800 (dubbele duik) + R600 huur uitrusting

Waar te vinden? 43 Geelstertlaan, Struisbaai

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Surfen in Struisbaai

                                   leer-surfen-op-de-zuidpunt-activiteiten-overberg

Als je je meer wilt onderdompelen in het prachtige groenblauwe water en op de golven wilt surfen, kun je een board huren of les nemen bij levenslange surfer Robbie Moir. De golven in Struisbaai zijn perfect voor beginners, en het water is er warmer dan in Kaapstad. Je wordt uitgerust met een surfplank en wetsuit, en een instructeur laat je de bewegingen zien tijdens privélessen (een-op-een) of groepslessen (maximaal vijf personen). Voor meer gevorderde lessen zijn er verschillende andere surfbreaks rond deze kustlijn die je met Robbie kunt ontdekken.


Goed om te weten: De minimumleeftijd is 6 jaar en deelnemers moeten kunnen zwemmen. Verhuur is alleen voor gebruik in Struisbaai.


Openingstijden: dagelijks, afhankelijk van de klant

Kosten: R350 (privéles van 1 uur); R280 (1-uur les voor 2 personen); R250 (groepsles van 1 uur); Board + wetsuit huur: R250 (3 uur); R360 (hele dag)

Waar te vinden? West Beach Road, Struisbaai

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Wandelen in Cape Agulhas

                                   maak-een-wandeling-op-het-zuidelijke-puntje-activiteiten-overberg

Bij Kaap Agulhas vind je een verweerde kust en weidse landschappen. Rijd door het kleine stadje L'Agulhas naar de op een na oudste vuurtoren van Zuid-Afrika (de 71 treden op de ladders om de top te bereiken doen de meeste harten sneller kloppen net als het uitzicht); neem een selfie op het officiële puntje van Afrika, een korte wandeling over de promenade (waar de Indische en Atlantische Oceaan samenkomen). Ga dan op pad voor de 5,5 km lange rondwandeling Rasperpunt Trail, die begint bij het schilderachtige roestende scheepswrak Meisho Maru en langs de wilde kustlijn slingert door duinfynbos, langs rotspoelen en Khoi-visvallen (het beste te zien bij eb).


Goed om te weten: Koop een zelfgidsboekje bij het SANParks-kantoor (214 Main Road).


Openingstijden: dagelijks, van zonsopgang tot zonsondergang; Vuurtoren: Dagelijks, 9.00 - 16.00 uur

Kosten Toegangsprijs vuurtoren: R15 (volwassenen); R7,50 (kinderen 2 - 11 jaar)

Contact: 028 435 6225, sanparks.org

Waar te vinden? Aan de R319 (hoofdweg, die naar het Agulhas National Park leidt), Agulhas

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Grotten in Arniston

                                   speleologie-in-arniston-activiteiten-overberg

Er heerst een vreemde kakofonie als de golven tegen de rotsen slaan en buiten klotsen, alsof je een schelp tegen je oor houdt, plus er is een licht filmische lading als je de enorme Waenhuiskransgrot binnenglipt (de naam verwijst naar een "wagenhuis", zo groot is hij). Het is gemakkelijk om er te komen - een wandeling van 1,5 km (met wat op en neer over de duinen) vanaf de parkeerplaats; niet zo eenvoudig is het om de ingang te vinden, maar er staan borden. Volg de stenen trappen naar het water om in de kleinere grot te komen, en dan door het gat aan de achterkant om in de grotere hoofdgrot te komen. Het is een sprankelend avontuur.


Goed om te weten: Toegang tot de grot is alleen bij eb.


Tijden: Dagelijks, van zonsopgang tot zonsondergang

Kosten: gratis

Waar te vinden? Waenhuiskrans Natuurreservaat, Harbour Street, Arniston

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Watervallen in Swellendam

                                   wandeling-naar-watervallen-activiteiten-overberg

Wie een ongelooflijke bos- en watervalervaring wilt, vindt die in Marloth Nature Reserve, grenzend aan Swellendam. Onder de hoog oprijzende Langeberg Mountains beschermt het een paar pockets van zeldzame oude bossen die doen denken aan de Knysna Bossen. Daarbinnen is een gematigde wandeling van 1,8 km door koele, schaduwrijke bomen langs een rivier (met poelen om in te duiken), die u naar de Duiwelsbos Waterval en zijn magische poel brengt. Het is grotendeels bergopwaarts, met behulp van een boomstamtrap. Om er een dag van te maken, kunt u de Duiwelsbos-route combineren met de langere Plaat Loop, die u toegang geeft tot extra bergstroompjes om in te zwemmen.


Goed om te weten: Kijk uit voor bavianen, en houd uw picknickspullen verborgen. Je moet een wandelvergunning aanvragen - bij de toegangspoort of bij CapeNature. Wees goed uitgerust voor het wandelen, met voldoende water, een kaart, een medische kit en warme kleding.


Tijden: dagelijks, van zonsopgang tot zonsondergang

Kosten Vergunningen: R50 (volwassenen); R30 (kinderen)

Contact: 028 514 1410 (reserveren)

CapeNature: 087 087 8250, reservation.alert@capenature.co.za

Waar te vinden? Marloth Natuurreservaat, R60 (van de N2), Swellendam

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

De Hoop Nature Reserve

                                   verken-het-reservaat-de-hoop-activiteiten-overberg

Een paar dagen in De Hoop zullen u bevrijden. Een schilderachtige speeltuin van 34 000 hectare met een verscheidenheid aan begeleide eco-boottochten op de wetlands, mountainbiken, natuurritten in een open safarivoertuig, een gierenervaring en vogelwandelingen, en dat alles terwijl u geniet van een van de meest adembenemende kustlandschappen ter wereld. De begeleide Marine Walk is niet te missen: twee uur lang verkennen we de rotspoelen langs de kustlijn, elk een kleine buitenaardse wereld vol geheimen die door een deskundige gids worden ontcijferd.


Goed om te weten: Begeleide activiteiten moeten bij de receptie worden geboekt. U kunt ook op eigen houtje op verkenning gaan langs vier wandelpaden, en er zijn mountainbikes te huur en getijdenpoelen om in te zwemmen. Picknickmanden kunnen worden gereserveerd in het Fig Tree Restaurant.


Openingstijden: dagelijks, 7.30 - 18.00 uur (19.00 uur op vrijdag)

Kosten Reserve toegang: R50 contant (volwassenen); R30 (kind); Gieren ervaring: R550 (inclusief picknick); MTB huur: R350 (volwassenen); R200 (kind)

Contact: 021 422 4522, info@dehoopcollection.co.za

Waar te vinden? De Hoop Nature Reserve, R319, vanaf de N2 vanuit Bredasdorp of Swellendam.

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

De Whale-trail

                                   beleef-het-walvispad-activiteiten-overberg

Deze iconische vijfdaagse wandelroute van 54 kilometer doorkruist het prachtige De Hoop Natuurreservaat en combineert weidse ruimte, stuifwater, sneeuwwitte duinen en adembenemende vergezichten over de oceaan, met de kans om walvisachtigen vanaf de kust te zien (in het walvisseizoen) en een bezoek aan een zeldzame Kaapse gierenkolonie. De route volgt de kust en gaat door fynbos, over kalksteenformaties en naar grotten. Het is een echt bucket-list avontuur, met boekingen die een jaar van tevoren worden gemaakt (boekingen voor januari 2024 gaan open op 3 januari 2023). Er is ook een begeleide en luxere 3-daagse De Hoop Trail Experience optie.


Goed om te weten: Het pad is het hele jaar geopend voor groepen van zes of 12 wandelaars (geen kinderen onder de 8 jaar); inchecken om 14.00 uur, uitchecken om 9.00 uur vijf dagen later.


Kosten: R 2 050 (januari - juni); R 3 320 (juli - december, walvisseizoen); Portage: R560 per eenheid; Begeleide wandeling: R9 450 per persoon delen (inclusief accommodatie en twee maaltijden)

Contact: 087 087 8250, reservation.alert@capenature.co.za

Begeleide wandeling: 021 422 4522, info@dehoopcollection.co.za

Waar te vinden? De Hoop Nature Reserve, R319, vanaf de N2 vanuit Bredasdorp of Swellendam.

peddel-de-klein-rivier-activiteiten-overberg

Raften op de Breede Rivier

                                   raften-op-de-breede-rivier-activiteiten-overberg

De Breede Rivier is in wezen een rivier rodeo, met "bucking bronco" momenten als je met je tweepersoons opblaasbare Croc door de stroomversnellingen rijdt (graad 1 en 2, dus leuk, niet beangstigend) en biedt prachtige en meeslepende peddelavonturen. Vanuit Round the Bend River Camp bij Swellendam slingert u zich een weg door smaragdgroene valleien en kijkt u uit over de omliggende bergen. De rivier is op zijn mooist in de winter; in de zomer is het meer spetteren onder de zon.


Goed om te weten: Neem contact met hen op voor tarieven voor dagtochten (afhankelijk van andere boekingen). Het rivierkamp heeft accommodatie voor groepsboekingen in het weekend.


Openingstijden: vrijdag - zondag of maandag

Kosten: Vanaf R2 480 (volwassenen); R2 275 (tieners); R2 020 (kinderen tot 12 jaar) Familie: vanaf R7 920 (2 volwassenen, 2 kinderen/tieners)

Ja, ik wil naar de Overberg regio
En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Overberg

Bekijk Mister Goodlife's keuze