Paardrijden over het strand, door de bergen of grote vlaktes in Zuid-Afrika

De wildernis van Zuid-Afrika vanuit het zadel ontdekken is een bijzondere ervaring. De Nederlandse- en Engelse kolonisten brachten hun ‘paardencultuur’ enkele eeuwen terug al naar de punt van Afrika, zodat we daar nu het ‘Boerperd’ en de ‘Nooitgedacht’ kennen.

Tegenwoordig galoppeer je langs de Wildcoast of waan je je tussen Afrika’s mooiste fauna in een van de national parks. Ook kun je het culturele pad bewandelen en op bezoek gaan bij de Zulu’s in Maputaland. De Zulu’s kijken soms wel verbaasd naar de verschijning van de paarden!

Tijdens een horse trail laat je de ongerepte natuur aan je voorbij gaan en kom je op plaatsen die per jeep niet te bereiken zijn en te voet misschien iets te veel gevraagd zijn! Je kunt een tocht maken van twee uur, maar ook een uitgebreide overnight-safari waarbij je slaapt op een basic boerderijtje of juist een exclusief vakantieressort.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten horse trails in Zuid-Afrika. Interessante plaatsen voor een uitgebreide ‘horse hike’ zijn de Drakensbergen in KwaZulu-Natal en de West Kaap

Paardrijden op het Fynbos Horse Trail

Deze tocht maak je door de mooie wijnregio’s van de Western Cape. De trail kun je zeer uitgebreid en in alle luxe maken, maar er is ook aan de low-budget reiziger gedacht. Te paard verken je in ieder geval het prachtige landschap van de Western Cape. Je dwaalt door de fynbossen en weilanden en klimt met gemak bergopwaarts. Stap aan het eind van de dag van je paard en strijk neer in één van de luxe guesthouses waar je kunt genieten van de lokale keuken.

Tijdens meerdaagse horse trails kun je de Berg River Valley verkennen, terwijl je onderweg kunt pauzeren om de wijnen en olijven uit de regio’s te proeven. Tijdens de zomermaanden kan het gebied erg droog en heet zijn. In de winter is het klimaat ideaal om er met je paard op uit te trekken.

Paardrijden in de Drakensbergen

Prachtige tochten te paard kun je maken door het gebied van de Drakensberg, gelegen naast Lesotho. Met een professionele gids trek je de bergen in, vanwaar je een adembenemend mooi uitzicht heb.
Je kunt in een uur het gebied verkennen, maar het is ook mogelijk om er drie volle dagen op uit te trekken waarbij je overnacht in traditionele rondavels.


Paardrijden in de Waterberg

Je kunt verschillende trails maken door het reservaat van de Waterberg. De ervaren paardrijder kan de bushvelden induiken of rotsachtige rivierstromen oversteken. Je rijdt samen mee met een groepje impala’s, hartebeesten, giraffen of een kudde zebra’s en vanaf een afstandje kijk je naar een aantal badderende Nijlpaarden. Je kunt ook verschillende paardensporten oefenen of beoefenen, zoals polo!

Ja, ik wil ook paardrijden in Zuid-Afrika!