Informatie over de Panorama Route in Zuid-Afrika

De Panorama Route is voor vele bezoekers aan Zuid-Afrika een van de hoogtepunten van hun reis. De route voert je langs zowel cultureel erfgoed als landschappelijke attracties. Onderweg kunnen zowel thrill seekers hun hart ophalen door de aanwezige adventure sports als reizigers die op zoek zijn naar wat meer rustig tijdverdrijf.

De Panorama Route, in het noordoosten van Mpumalanga, is één van de hoogtepunten voor bezoekers aan Zuid-Afrika. Deze route voert je langs magnifieke vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen. Bezoek onder andere de spectaculaire watervallen in de Blyde River Canyon. Deze kloof in de Drakensbergen, met zijn 26 km lengte en 800 m diepte, is één van de grootste canyons ter wereld. Of raak ik vervoering bij de mooiste uitkijkpunten zoals de 3 Rondavels en God’s window. Ook trill seekers kunnen hier hun hart ophalen bij de vele adventure en outdoormogelijkheden.

Je kunt bijvoorbeeld bungee jumpen, abseilen en raften maar je kunt je ook vergapen aan het geweldige uitzicht bij God’s Window en aan de prachtige watervallen. Hoogtepunt is de Blyde River Canyon: een van de langste kloven van de wereld met spectaculaire geologische vormen en de mooiste panorama’s van het land. De route begint bij Lydenburg en eindigt in Hazyview.

Vanuit Lydenburg rijd je naar de Long Tom Pass, gelegen op 2.149 m en daarmee de hoogste verharde weg van Zuid-Afrika. Vanaf de top van Mount Anderson kijk je 1000 m naar beneden over Zuid-Afrika’s meest uitgestrekte door de mens aangelegde bos. Dan rijd je verder via de R37 naar het leuke plaatsje Sabie waar veel adventure sports en andere outdoor activiteiten worden georganiseerd.

In de buurt van Sabie liggen enkele spectaculaire watervallen als de Bridal Veil Falls en de Horsehoe Falls. Wijk even van de Panorama Route af en rijd naar Ohrigstadt aan de R36. Dit is een oud stadje uit 1845 dat is opgericht door de Nederlander Andries Hendrik Potgieter.

Vervolg de weg via de R36 naar de R533 naar de oude goudmijnstad Pilgrim’s Rest. In deze plaats lijkt de tijd stil te hebben gestaan want het is een groot nationaal museum geworden waar bezoekers zelf op zoek kunnen gaan naar goud. Bezoek zeker het Alanglade. Dit statige, Georgian landhuis werd bewoond oor verschillende goudmijneigenaren. Nu is het een museum waar je een mooie indruk krijgt van hoe men eind 19e, begin 20e eeuw hier leefde.

Graskop is de volgende plaats die langs de Panorama Route ligt. Het ligt schitterend tegen de Drakensberg aan boven de Kowyn’s Pass. Hier heb je uitzicht over de bergen en hun vrijwel loodrechte hellingen. Dit is tevens de toegangspoort tot de spectaculaire Blyde River Canyon met indrukwekkende natuurverschijnselen als de Pinnacle, God’s Window, de Lisbon en Berlin Falls, Bourke’s Luck Potholes en de Three Rondavels.

Sla de Echo Caves even buiten de Blyde River Canyon zeker niet over want hier bevinden zich enkele overblijfselen uit het Stenentijdperk en de IJzertijd en interessante rotsformaties. Hierna daal je af via de Abel Erasmus Pass richting Blydepoort waar je een sloepcruise bij de dam kunt maken. Dan rijd je naar Hazyview; een van de toegangspoorten naar het Kruger National Park en het schitterende particuliere reservaat Sabi Sand. Hier groeien verschillende soorten fruit.

Vlakbij ligt het Shangana Cultural Village waar allerlei avontuurlijke en creatieve activiteiten en dagtochten worden georganiseerd. Hier is ook de Marula Market waar verfijnde kunst wordt verkocht. Langs de hele route zijn er verschillende activiteiten te doen en kun je op veel plekken vissen, fietsen, vogels kijken, wildlife spotten of gewoon genieten van de schitterende omgeving.

De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga.