Informatie over het Pilanesberg National Park in Zuid-Afrika

De oorsprong van Pilanesberg National Park gaat zo’n 1,2 miljoen jaar terug, waardoor dit gebied een wereldwijd een geologisch fenomeen is. Het park omvat 572 m en is het vier na grootste National park van Zuid-Afrika.

Het park is ontstaan na een vulkaanuitbarsting, een krater met hoge bergen erom heen. Eind jaren 60 werd besloten een National Park van het gebied te maken. Eind de jaren 70 werd het een reservaat en wilde dieren werden in het gebied terug geplaatst. Begin jaren 80 vond ‘s werelds grootste dierenmigratie ooit plaats van 6.000 dieren. De dieren werden in groepjes op een gebied van 10 m uitgezet. Na een aantal weken werden de hekken weggehaald en gingen de dieren hun vrijheid tegemoet. In dit gedeelte van het park kan men tegenwoordig safari tochten maken op de rug van een olifant. Aanvankelijk werden er geen leeuwen en cheeta’s uitgezet, omdat het doel was een groei te creëren van de dierenpopulatie. Het park was al het natuurlijke leefgebied van het luipaard en de hyena. Pas begin jaren 90 werden verschillende leeuwen uitgezet in het park en met succes. Het leeuwenaantal groeit gestaag door.

In het park zijn vele dieren te bewonderen, waaronder natuurlijk de Big 5, de vijf meest gevaarlijke dieren van Afrika. In totaal leven er ca. 6.000 dieren zoals leeuwen, cheeta’s, olifanten, zwarte en witte neushoorns, buffels en verschillende katachtigen, waaronder het luipaard.

Naast bovenstaande dieren kunnen vogelliefhebbers bijna 360 verschillende vogels spotten. Een aantal van deze vogels leeft hier slechts een gedeelte van het jaar, maar de meesten leven hier het hele jaar door. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid een wandeltocht te maken door het park (informatie bij Manyane Complex). Tevens staat hier een grote volière met ca. 60 verschillende vogelsoorten.

De krater van een dode vulkaan zorgt voor de ongewone setting van het Pilanesberg National Park. In de prehistorie was dit een kolkende krater, maar nu is het een groot stuwmeer met daaromheen drie groepen heuvels van gestolde lava. Dit is een van de grootste vulkanische complexen van de wereld! De vreemde rotsen en heuvels maken dit een uniek gebied. De heuvels van zo’n 3000 meter hebben de erosie door de eeuwen heen doorstaan.

Het complex lijkt van een afstand een grote bubbel in het landschap. De Pilanesberg zelf is de hoogste berg van het geheel en torent zo’n 600 m boven het Mankwa-stuwmeer uit. De vroege komst van de mens in deze omgeving is te zien aan de verschillende menselijke tekens uit de Steen- en de IJzertijd.

In het Pilanesberg National Park heeft een van de meest ambitieuze wildverhuizingen van Zuid-Afrika plaatsgevonden. In 1979 vond hier het project Operation Genesis plaats waarbij 6000 zoogdieren in het park werden uitgezet. Onder andere zebra’s, elanden, witte en zwarte neushoorns, olifanten en buffels werden erheen gebracht.
Tegenwoordig leven hier zo’n 10.000 dieren in de dichte bossen, valleien en op de glooiende graslanden van het park. Behalve de eerder uitgezette dieren, zie je hier giraffen, nijlpaarden, koedoes, gemsbokken, hartbeesten, waterbuffels, (jacht)luipaarden en de zeldzame bruine hyena. Er vliegen ook nog eens 300 soorten vogels rond. Het Pilanesberg National Park is een van de weinige plekken in Afrika waar een bijna complete, originele fauna leeft.

Voor de bezoekers zijn er verborgen uitkijkplekken gemaakt, zodat je de dieren tot zeer dichtbij kunt benaderen. Er is zelfs getint glas aangebracht waardoor je geen last van zon in je ogen hebt.

In het park zijn verschillende lodges, resorts, bungalows en campings waar je kunt overnachten. Je kunt er ook ’s nachts een tour maken. Extra bijzonder is het maken van een ballonnvaart. Het landschap is hier zo uniek dat het de niet geringe prijs van de ballonvaart zeker loont.

Het Pilanesberg National Park ligt in het noorden van North-West Province