Informatie over Port Elizabeth in Zuid-Afrika

Port Elizabeth (vaak afgekort met PE) is een badplaats aan de Eastern Cape met de fijne bijnaam ‘The Friendly City’. Het is inderdaad een vriendelijke, mooie stad waar veel toeristen, vooral families, op afkomen. Het is een prima plek om uit te rusten van bijvoorbeeld de Garden Route of nabijgelegen attracties als Tsitsikamma National Park of Addo Elephant National Park.

Port Elizabeth ligt ideaal aan de Algoa Bay en is het hele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat is er bijna alle maanden heerlijk en de stranden zijn ronduit prachtig. Op het water kun je aan allerlei sporten doen, in de stad staan enkele interessante gebouwen, musea en mooie parken. Bovendien zijn er diverse, goede accommodatiemogelijkheden. De omgeving is prachtig en er leven vele soorten vogels.


Bezienswaardigheden in Port Elizabeth


Algoa Bay
Algoa Bay is een prachtige baai met 40 km aan mooie stranden. Het warme water, de rustige golfstroming en het koele briesje zorgen voor een ideale dag aan het strand. De Portugezen noemde deze baai ‘bahia de lagoa’ naar de smalle lagune die hier in zee uitmondt. Later is dit verbasterd naar Algoa Bay.

Even ten zuiden van het centrum van Port Elizabeth bevindt zich de Marine Drive met talloze hotels, appartementencomplexen en allerlei horeca. De Boardwalk is het entertainmentcomplex met winkels, een bioscoop, het theater en het casino. Het populairste strand is Humewood Beach. Hier zorgt een overdekte promenade voor wat beschutting tegen de zon en er zijn zwembaden. Algoa kent nog vele andere, vaak rustigere, stranden zoals King’s Beach, Hobie Beach, Pollok Beach, Brighton Beach, Bluewater Bay, St George’s Strand and Wells Estate. Bij de meeste stranden kun je zwemmen, snorkelen, surfen, zeilen, jet-skiën en vissen. Op de grote stranden zijn strandwachten aanwezig.

Wandeling door het centrum
In 1820 vestigden de eerste kolonisten zich in Port Elizabeth. Hierdoor bezit de stad een groot aantal historische gebouwen, musea, gedenktekens en standbeelden. Vooral de Victoriaanse gebouwen zijn ronduit prachtig. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling door het oude stadscentrum. Want behalve hun indrukwekkende architectuur hebben deze gebouwen vaak ook een belangrijke historische waarde.

Fort Frederick
Begin bij Fort Frederick aan de Belmont Terrace. Dit kleine, vierkante fort werd in 1799 door de Britten als grensversterking gebouwd om een invasie van de Fransen te voorkomen en de opstandige Boeren in het achterland te controleren. Loop verder over de Belmont Terrace en sla rechtsaf de Prospect Road in. Hier zie je de Drill Hall, een vrijwilligersregiment uit 1856. Even rechtdoor op Castle Hill nr 7 ligt een van de oudste huizen van de stad. Hier is nu een museum gevestigd.

City Hall
Aan het einde van de straat bevindt zich een van de hoogtepunten van het historische centrum van Port Elizabeth: de City Hall. Dit stadhuis is gebouwd tussen 1858 en 1862 en staat aan de rand van op een mooi plein. Er is een replica van het kruis van Bartolomeu Dias uit 1488 te zien. Deze Portugese ontdekkingsreiziger zette in dat jaar voor het eerst voet aan wal in Zuid-Afrika en plaatste een stenen kruis. Achter het stadhuis staat de Campanile, een 52 m hoge toren ter herinnering aan de Britse kolonisten. Terug op het plein loop je naar de Chapel Street richting een ander hoogtepunt: Donkin Street.

Donkin Reserve
De schilderachtige Victoriaanse huizen zijn gebouwd tussen 1860 en 1880. Deze straat is in 1967 tot nationaal monument uitgeroepen. Tegenover ligt het Donkin Reserve vanwaar je mooi uitzicht over de stad hebt. De piramide is een herinnering aan Elizabeth Donkin, de vrouw van Sir Rufane Donkin, de voormalige gouverneur van de Kaap Provincie. Op het plakkaat staat: ‘One of the most perfect human beings, who has given her name to the town below’. Loop je weer naar de Belmont Terrace kom je langs het Edward Hotel. Dit is een schitterend, goed bewaard hotel met een Edwardiaanse bouwstijl.

Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum
Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum, eerder bekend als de King George IV Art Gallery, bestaat sinds 1956 maar veranderde in 2002 van naam uit respect voor de beroemde leider van het ANC. Het museum is gehuisvest in twee mooie gebouwen aan de ingang van St George’s park. Binnen zijn er werken te zien van hedendaagse Zuid-Afrikaanse artiesten evenals Britse en Oriëntaalse kunst. Er zijn regelmatig tentoonstellingen van jonge, veelbelovende Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum zit aan de Park Drive in het centrum van Port Elizabeth.

Bayworld
Bayworld is een van de beste en grootste museumcomplexen van Zuid-Afrika. Het bevat het Port Elizabeth Museum, het Oceanarium, Snake Park en No 7 Castle Hill. Het Port Elizabeth Museum is een van de oudste musea van het land en toont zowel wat van de natuurlijke als van de historische geschiedenis van Zuid-Afrika. Je ziet hier skeletten van walvissen, haaien en dinosaurussen en oude kostuums, een bibliotheek en er is een mooie kralencollectie van de Xhosa.

Het Oceanarium is een spectaculair waterparadijs met een gigantische watertank waarin dolfijnen hun kunsten vertonen. Hier leven ook kolonies zeehonden en pinguïns. Naast verschillende dolfijnenshows is er ook ruimte voor onderzoek en educatie. Hier wordt duidelijk de boodschap voor een beter milieu en respect voor de natuur naar buiten gebracht. Snake Park is leuk voor slangenfans en het No 7 Castle Hill museum is interessant vanwege de historie. Dit pittoreske Victoriaanse huis uit 1827 is een van de oudste bewoonde panden van Port Elizabeth en toont hoe de eerste kolonisten leefde vlak na hun aankomst.

Bayworld ligt vlak ten zuiden van het centrum van Port Elizabeth vlak aan de Beach Road in Humewood. No 7 Castle Hill bevindt zich in het centrum van Port Elizabeth aan Castle Hill.