header-informatie-pretoria-zuid-afrika-1920x500

Pretoria (Tshwane)

Informatie over Tshwane (Pretoria) in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here !

Jos van Krimpen

Tshwane, het voormalige Pretoria, is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en een van de belangrijkste academische centra van het land. Het is een rustige, stijlvolle stad met maar weinig hoogbouw en veel parken, meren, historische gebouwen en lommerrijke wijken. Elke lente staan de ongeveer 70.000 jacaranda’s in volle bloei en is de stad gehuld in een lilakleur. De stad heeft haar rijkdom onder andere te danken aan de nabijgelegen Diamantmijnen.

Pretoria is ook ‘de hoofdstad van de Apartheid’ en kent een bewogen geschiedenis waarin de Boeren een belangrijke rol hebben gespeeld. Hiervandaan werd het keiharde overheidsbeleid bepaald en is er een wettelijk raciaal classificatiesysteem ingesteld waarin stond waar bepaalde huidskleuren mochten wonen en werken.

De oorspronkelijke naam, te danken aan twee Boerenpioniers Andries en Wessel Pretorius, is onlangs veranderd in de Sotho-naam Tshwane. De stad toont hiermee aan een nieuwe weg ingeslagen te zijn. Een positievere reputatie kreeg het al toen in 1994 Nelson Mandela zijn eed als president aflegde. In Tshwane staan veel monumenten en gebouwen die doen herinneren aan de complexe geschiedenis van de stad en het land, zoals het Voortrekkers Monument en de imposante Union Buildings.
Tshwane is een ontspannen stad met veel horeca en theater waar het allemaal wat rustiger aan gaat dan in buurstad Johannesburg. Toch is er sprake van toenemende criminaliteit. Overdag zul je er weinig last van ondervinden, maar ’s avonds is het verstandig meer op je hoede te zijn. De wijken Hatfield en Brooklyn zijn dan relatief veilig. Overigens is er dankzij de vele studenten een bruisend uitgaansleven in Tshwane en kun je op verschillende plekken genieten van goede jazzvoorstellingen.


Pretoria: waar u historische monumenten, prachtige landschappen en gedenkwaardige avonturen kunt vinden

Pretoria (Tshwane) is de knappe hoofdstad van Zuid-Afrika. Met ongeveer 700.000 inwoners binnen de stadsgrenzen, is het het administratieve centrum van het land. Pretoria wordt ook wel de 'Jacaranda Stad' genoemd, vanwege de paarse Jacaranda bomen die de brede straten omzomen. Toeristische attracties zijn onder meer het Voortrekker Monument en het Nelson Mandela standbeeld. Pretoria, of Tshwane, zoals het vaak wordt genoemd, is meer dan alleen een bronzen Paul Kruger standbeeld of een wirwar van Jacaranda bomen. Als administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika is de stad gehuld in een diepe geschiedenis en maakt ze integraal deel uit van de ontwikkeling van het land. De apartheid heeft Zuid-Afrika, en vooral Pretoria, gevormd tot de stad die ze vandaag is, van de politiek gecentreerde Union Buildings tot het Voortrekker Monument, een Afrikaner Nationaal Erfgoed. Bezoek de verschillende musea in de stad, waaronder het Transvaal Museum, het Krugerhuis en het Melrose House, met zijn bewaard gebleven Victoriaanse pracht en praal. Afgezien van haar koloniale betekenis, heeft Pretoria enkele van de mooiste landschappen en adembenemende architectuur. De Nationale Botanische Tuinen zijn perfect voor een dagje uit met het gezin, waar u kunt ontspannen op de gazons of de inheemse planten kunt bekijken. Hartbeespoort Dam is een andere favoriet omdat er veel te doen en te zien is, van het ongeëvenaarde uitzicht vanaf de Ama Zwing Zwing zip line, tot het inschepen op een prachtige cruise rond de dam.

Bekijk foto's van Pretoria (Tshwane) in Zuid-Afrika

Pretoria Zuid-Afrika

Pretoria (Tshwane) Zuid-Afrika

Bekijk de video 1

Pretoria Zuid-Afrika

Pretoria (Tshwane) Zuid-Afrika

Bekijk de video 2

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Waarom Pretoria bezoeken?

Natuur en parken 

Bekijk de opvallende Jacaranda bomen in volle bloei in de Nationale Botanische Tuin en vogelreservaten. Maak een wandeling door Groenkloof Nature Reserve en geniet van een picknick, omringd door zebra's en giraffen!

Historische monumenten 

De stad wemelt van de historische overblijfselen en de gelijkenis met de post-koloniale strijd, en is de thuisbasis van vele nationale bezienswaardigheden, waaronder het Nelson Mandela standbeeld, Union Buildings en Sammy Marks House.

Buitenavonturen 

Van paardrijden tot zip lining, quad biking en skydiving, er zijn tal van activiteiten voor het hele gezin om van te genieten.

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Wat is de beste tijd om Pretoria te bezoeken?

De beste tijd om Pretoria te bezoeken is tijdens de lente, die valt tussen september en november. U zult begrijpen waarom Pretoria bekend staat als de 'Jacaranda Stad' als de paarse Jacaranda bomen in volle bloei beginnen te staan. De zomer is ook heerlijk, maar dit is het begin van het kerstseizoen (december-januari), dus de prijzen stijgen en accommodatie raakt vroeg volgeboekt. Het Jazz Indaba Festival vindt het hele jaar door plaats, en lokale en internationale artiesten trakteren muziekliefhebbers op een spectaculaire show. In oktober kunt u het jaarlijkse Jacaranda Festival meemaken, waar de straten omzoomd zijn met paarse Jacaranda bloemen en kleurrijke markten en concerten voor vermaak voor het hele gezin zorgen!

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Historie & Cultuur

Geschiedenis en cultuur in Pretoria maken deel uit van het landschap van de stad. Bezoek de Union Buildings en het Freedom Park; breng tijd door in de verschillende musea en maak kennis met de Afrikaanse en Afrikaner cultuur; slenter over het Kerkplein en proef de geschiedenis. 


Geschiedenis en cultuur in Pretoria onthullen veel over het karakter van deze stad. Eens de hoofdstad van de oude onafhankelijke Transvaal boere republiek, ligt het nieuwe democratische Pretoria in de provincie Gauteng, als onderdeel van de gemeente Tshwane, en is het de administratieve en diplomatieke spil van het land. 


In Pretoria maken geschiedenis en cultuur deel uit van het dagelijkse leven, en herkenningspunten uit het verleden zijn overal. Een aangename wandeling over het Kerkplein in het hart van de stad brengt bezoekers langs Die Raadsaal, de parlementsgebouwen van de voormalige Boerenrepubliek. Bezoekers zien ook het Paleis van Justitie, dat tot 1902 door de Britten als militair hospitaal werd gebruikt, toen de vijandelijkheden van de Zuid-Afrikaanse (Tweede Anglo-Boeren) Oorlog eindigden. 


De imposante Union Buildings, ontworpen door Sir Herbert Baker, zijn een topattractie tijdens een bezoek aan Pretoria. Het halvemaanvormige complex werd in 1910 gebouwd om de administratieve kantoren van de Unie van Zuid-Afrika te huisvesten. 


Kunstliefhebbers die Afrikaanse en Zuid-Afrikaanse kunst waarderen, moeten het Pretoria Art Museum in Arcadia bezoeken. Het ligt in een prachtig park en is vaak de uitverkoren plaats voor lanceringen en tentoonstellingen waarbij etnische diversiteit wordt gevierd. 


De Universiteit van Pretoria herbergt een voorname collectie kunstwerken. Het National Cultural History Museum is rijk aan uitingen van rotskunst, Ndebele muurschilderingen en diverse historische gouden en zilveren kunstvoorwerpen. 

Het Vrijheidspark is een geheel nieuwe manier om de Zuid-Afrikaanse geschiedenis te 'zien'. Het op een heuvel gelegen complex in Salvokop is bedoeld om het historisch bewustzijn van de natie te belichamen en herdenkt de strijd en de bevrijdingshelden die de moderne Zuid-Afrikaanse natie hebben gevormd. 


Hier vindt u een gedenklijst van alle gesneuvelden in zowel de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Boerenoorlogen en degenen die hun leven verloren tijdens de turbulente tijden van apartheid; het staat als een monument voor de democratie. Geen reis naar Pretoria of Tshwane is compleet zonder een bezoek aan Freedom Park. 

Welke bezienswaardigheden in Pretoria?
Sightseeing: Selected by Mister Goodlife

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Union Buildings

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Union Buildings
De Union Buildings vormen de belangrijkste gebouwen van de regering van Zuid-Afrika. Ze vormen een testament van het land: van de koloniale macht, de apartheidsjaren en de vrijheidsstrijd. Hier vond in mei 1994 de inauguratie plaats van de eerste democratisch gekozen president, Nelson Mandela.

De indrukwekkende rode gebouwen zijn ontworpen door Herbert Baker, die verantwoordelijk is voor veel publieke gebouwen in Zuid-Afrika. De architect zocht zelf de locatie, bovenop een heuvel, uit. De twee lange vleugels van het gebouw zijn met elkaar verbonden door een halfronde zuilengang. Rondom liggen aangelegde tuinen en een amfitheater. Helaas zijn de Union Buildings voor publiek gesloten vanwege veiligheidsvoorschriften. De Union Buildings liggen ten oosten van het centrum van Tshwane. Het is nogal een wandeling vanuit het stadscentrum maar je kunt verschillende bussen richting Church Street nemen.

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Voortrekkers Monument

voortrekker-monument-pretoria-zuid-afrika-1.jpg

Het Voortrekkers Monument herdenkt de Afrikaner pioniers, de Boeren, die vanaf 1836 de Kaap verlieten. Ze trokken naar de Zuid-Afrikaanse binnenlanden om aan de Britse overheersing te ontsnappen. Het imposante monument is een vierhoekig granieten gebouw met op de muren het verhaal van de Boeren. Je ziet onder andere 64 wagons opgesteld in een traditionele laager (cirkel).

Het monument symboliseert de (blanke) Afrikaner eenheid, maar herdenkt ook de Slag om de Bloedrivier. Deze slag vond plaats op 16 december 1838 waarbij 470 slachtoffers aan de kant van de Boeren vielen en waarbij maar liefst 3000 Zulu’s werden gedood. In de kelder van het Voortrekkers Monument bevindt zich het kleine museum dat een beeld geeft van het leven van de Voortrekkers. Het Voortrekkers Monument & Museum bevinden zich 3 km ten zuiden van het centrum van Tshwane aan de N1. Vanaf Church Square gaan er bussen.

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Freedom Park

pretoria-zuid-afrika-jacaranda-trees.jpg

Freedom Park op Salvokop Hill buiten Pretoria herdenkt al die Zuid-Afrikanen die alles gaven in de strijd om een einde te maken aan de apartheid. Het is een veelzijdig erfgoedgebied dat bestaat uit een reeks gedenkplaatsen, verbonden door de gemeenschappelijke thema's vrijheid en mensenrechten. 

Het ambitieuze project loopt nog steeds sinds de opening voor het publiek in 2007, en 5 sites - //hapo, Moshate, S'khumbuto, Uitspanplek, en Isivivivane - kunnen bezocht worden. Twee andere sites - Tiva en Vhuawelo - en de Pan-Afrikaanse Archieven moeten nog worden voltooid. 


De doelgerichte opzet van Freedom Park, op een toplocatie in het stadsbestuur van Tshwane, combineert op creatieve wijze architecturale elementen met symbolen uit de hele Zuid-Afrikaanse cultuur om de geschiedenis van het land opnieuw te interpreteren en te vertellen, te beginnen met de geologische oorsprong van zuidelijk Afrika 3,6 miljard jaar geleden. 


Dit Pretoriaans erfgoed vertegenwoordigt een symbolische genoegdoening voor vroegere conflicten in de geschiedenis van Zuid-Afrika, met de bedoeling dat vroegere mythes en vooroordelen die het cultureel erfgoed van Zuid-Afrika hebben vervormd, kunnen worden weggenomen en vergeving en genezing mogelijk worden gemaakt. 

Volg de rondleiding om een beter inzicht te krijgen in de complexe historische, ideologische en spirituele thema's die in de architectuur zijn verwerkt. Er zijn 5 thema's die door alle tentoonstellingen van het park lopen: cultuur, erfgoed, geschiedenis, inheemse kennis en spiritualiteit. 


Het is geen toeval dat Freedom Park uitkijkt over het Voortrekker Monument, de Unisa Universiteit, de voormalige 'blanke' stad Pretoria genesteld in de grote agglomeratie Tshwane, en uitgestrekte onontwikkelde Afrikaanse horizonten, want de ontwerpers van de site willen dat bezoekers de Zuid-Afrikaanse geschiedenis op een geheel nieuwe manier 'zien'. 


Het belangrijkste element van Freedom Park is S'khumbuto. Het uit 6 delen bestaande monument bestaat uit de Wall of Names (een massieve 700 m lange structuur die de namen registreert van de vele mensen die zijn omgekomen in de 8 grote conflicten die Zuid-Afrika hebben gevormd), een amfitheater, een heiligdom, een eeuwige vlam, de Gallery of Leaders (rolmodellen wier leiderschap een cruciale rol heeft gespeeld in de strijd voor mensenrechten en vrijheid) en ten slotte, als omhulsel van dit alles, de halve cirkel van 200 rietstengels. 

Het riet, dat de wedergeboorte van Zuid-Afrika als natie symboliseert, is het meest herkenbare kenmerk van het Vrijheidspark en is van bijna overal in Pretoria zichtbaar. 

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Pretoria Art Museum

pretoria-art-museum

Het Pretoria Art Museum richt zich op het tentoonstellen van uitzonderlijke lokale kunst. De permanente collectie omvat werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, zoals Gerard Sekoto, Pieter Wenning, Henk Pierneef, Frans Oerder en Anton van Wouw. 


De permanente collectie van deze kunstgalerie bevat ook werk van internationale kunstenaars, waaronder Paul Gauguin, Pablo Picasso, Käthe Kollwitz en Salvador Dali. 


Het Pretoria Art Museum werd aanvankelijk opgericht om de groeiende kunstcollectie van het stadsbestuur te huisvesten. In het begin van de jaren 1960 werd het museum gebouwd in de moderne internationale stijl. Vanaf het allereerste begin werd besloten dat het museum zich zou richten op Zuid-Afrikaanse kunst. Het herbergt nu lokale schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten, prenten, foto's, houtsneden, linosnedes en keramiek. 


Wandel door dit architectonische juweeltje en bekijk de townshiptaferelen van Gerard Sekoto; de expressionistische meesterwerken van Maggie Laubser; historische schilderijen van het vroege Pretoria; en een van de grootste collecties van het werk van Henk Pierneef die er bestaan. Breng ook wat tijd door in het informatiecentrum van het museum, waar u kunstboeken en oude krantenknipsels kunt doorbladeren. 

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

Church Square

paul-kruger-standbeeld-church-square-pretoria-zuid-afrika

Het Church Square ligt middenin Tshwane en vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen verschillende belangrijke gebouwen met een interessante geschiedenis. Hier staan de Ou Raadsaal, het oude parlement van de Boerenrepubliek, het Paleis van Justitie, waar onder andere Nelson Mandela levenslang kreeg, het Old Capitol Theatre en de First National Bank. Op dit plein staat ook het Old Nederlandsche Bank Building, waar tegenwoordig het Tourist Information Centre huist. Midden op het plein staat het bronzen beeld van Paul Kruger dat in 1899 is gemaakt. Church Square ligt middenin het centrum van Tshwane.

Pretoria - Zuid-Afrika Steden en Dorpen

National Zoological Gardens

national-zoological-garden-pretoria-zuid-afrika.jpg

De Pretoria National Zoological Gardens zijn absoluut een aanrader en ligt aan de Apiesrivier, vlak boven het centrum van Tshwane. Het is een indrukwekkende, maar prettige dierentuin en behoort tot de mooiste dierentuinen van de wereld.
Door onder andere het ontwikkelen en uitvoeren van fokprogramma’s voor zeldzame of bedreigde diersoorten draagt dit park haar steentje bij in het natuurbehoud. Er is een mooi aquarium en een kabeltrein dat naar een ‘kopje’ rijdt voor een mooi uitzicht over de dierentuin. Er zijn ’s avonds rondleidingen met gids. De Pretoria National Zoological Gardens liggen 1 km boven het centrum van Tshwane aan de Paul Kruger & Boom Streets.

Ja, ik wil naar Pretoria in Zuid-Afrika!

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Hotels en Lodges in Pretoria

Bekijk Mister Goodlife's keuze