header-robben-eiland-bezoeken-zuid-afrika-nelson-mandela-1920x500-1.jpg

Robben eiland bezoeken

Ontdek het eiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Mister Goodlife zal er niet omheen draaien.....Een bezoek aan Robbeneiland is niet het vrolijkste onderdeel van een trip naar Kaapstad. Het is een ervaring die inzicht geeft, die dwingt tot nadenken en tot stilstaan bij wat hier is gebeurd. De bezoeker komt veel te weten over het leven en de gebeurtenissen in de gevangenis aangezien je wordt rondgeleid door voormalige gevangenen en door bewaarders. Hoe je het ook ervaart, alles wat je op Robbeneiland ziet en hoort is een verrijking. Robbeneiland hoort net zo bij Kaapstad en Zuid-Afrika als de Tafelberg: een bezoek is daarom zeker de moeite waard.

Robbeneiland ligt zo'n 11 km ten noorden van Kaapstad in de Tafel Baai. Nelson Mandela heeft hier 18 jaar gevangen gezeten. Al in 1638 deed het eiland dienst als strafkolonie en het bleef een gevangeniseiland tot 1991, toen Nelson Mandela werd vrijgelaten uit de Pollsmoor Prison. Het eiland is sindsdien een historisch monument en staat sinds 1999 op de Unesco Werelderfgoedlijst.


Een bezoek aan Robbeneiland begint, tegenstrijdig genoeg, in de Waterfront waar de ferry naar het eiland vertrekt vanuit het Nelson Mandela Gateway Center. Voor vertrek is het interessant de tijd te nemen voor de digitale interactieve expositie, die is ingericht om de historische context van Robbeneiland te verduidelijken. Dit bezoekerscentrum is de voordeur van het Robbeneilandmuseum. De boottocht naar het eiland duurt normaal gesproken een klein uur. De tour bestaat uit een bezoek aan het cellencomplex en een rondrit over het eiland.


Een rondleiding over het eiland met de bus is het eerste deel van de excursie. De bus stopt onder andere bij het huis waar Robert Sobukwe gevangen zat. Sobukwe was leider van het Pan Africanist Congres, een radicale afsplitsing van het ANC en werd zo gevaarlijk geacht dat hij negen jaar lang geen contact met andere gevangenen mocht hebben. Hij mocht dan wel niet met ze praten, maar als ze langs liepen liet hij zijn solidariteit blijken door zand tussen zijn vingers te laten lopen. Hiermee gaf hij aan: we zijn allen kinderen van dezelfde Afrikaanse grond. De steengroeve waar de gevangenen de meeste dagen moesten werken, is een andere belangrijke plek op Robbeneiland. Veel voormalige gevangenen, waaronder Mandela, zijn bijna blind of hebben serieuze problemen met hun ogen doordat ze in de felle zon met de verblindend witte limestone moesten werken. De bus passeert ook de kerk waarin de leprapatiënten werden vastgehouden: deze leprakolonie heeft ook een begraafplaats. Van een heel andere orde zijn de dieren die je onderweg kunt tegenkomen. Omdat Robbeneiland een gevangenis was mocht er niet gejaagd of gevist worden en konden dieren en planten zich ongestoord ontwikkelen. Er zijn onder andere struisvogels, pinguïns, springbokken en bontebokken.


Er vertrekken elke dag diverse ferries naar Robbeneiland vanuit de Victoria & Albert Waterfront. Ver van te voren boeken is noodzakelijk!

Bekijk foto's van Robben eiland

header-robben-eiland-bezoeken-zuid-afrika-nelson-mandela-1920x500-1.jpg

Robben eiland in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Ja, ik wil naar Robben eiland

En zie uit naar een droomreis op maat