header-rock-art-bekijken-in-zuid-afrika-1920x500-1.jpg

SAN Rock Art

Bewonder de rotskunst van de  SAN Bosjesmannen

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Zuid-Afrika kent een groot aantal plekken waar indrukwekkende rotskunst bewaard is gebleven. De vroegste tekeningen, die tienduizenden jaren oud zijn, werden achtergelaten door het San-volk en verbeelden intrigerende verhalen over hun leven als jager-verzamelaars. De schijnbaar simpel ogende voorstellingen tonen de zeer belangrijke jacht, rituele ceremoniën en religieuze uitingen. Figuren zijn gehuld in ‘karosses’ (kleden van schapenhuid) en dragen zakken gemaakt van dierenhuid. De mannen zijn uitgerust met pijl en boog, de vrouwen met graafstokken verzwaard met stenen, en hun lichamen zijn vaak versierd met kralen.

Archeologen hebben uit de rotstekeningen afgeleid hoe belangrijk de elandantilope was in de San-cultuur. Deze statige antilope zou over bovennatuurlijke krachten beschikken. Ze wisten het belang van de trancedansen te onderscheiden, die de sjamanen van de San voorbij de fysieke wereld lieten ‘reizen’ om spirituele krachten aan te wenden voor genezing, het oproepen van regen en het beïnvloeden van de jacht.

Schilderingen waarin lijnen zijn verbonden met beeltenissen staan waarschijnlijk symbool voor de overdracht van magische krachten van sjamanen en bovennatuurlijke wezens. Sjamanen die een ander bewustzijnsniveau bereiken, worden vaak als half dier/half mens afgebeeld, soms met een bloedende neus.

De San-kunstenaar haalde zijn materialen uit de natuur. Zijn schilderdoeken waren de oppervlakken van rotsen en stenen in grotten, onder overhangende rotsen en in het open veld. Hij maakte inkervingen met werktuigen van steen en bot, en schilderde met veren of kwasten gemaakt van dierenhaar. Hij maakte zijn verf van fijngemalen oker, houtskool en klei en vermengde dit met bindmiddelen zoals bloed, vet, vruchtensappen en water

In veel gevallen hebben de natuurlijke elementen en de tijd hun tol geëist en de autoriteiten zijn alert op het behoud van de kunstuitingen. Bezoekers worden verzocht de rotskunst op geen enkele wijze te beschadigen. Bezichtiging dient alleen te gebeuren onder begeleiding van een gids, waarbij de kennis van de gids van de locatie een extra, leerzaam voordeel is.

Zuid-Afrika eert de San en hun verloren cultuur in het nationale wapenschild en nationale motto. Op het wapenschild staat een afbeelding die afgeleid is van een paneel met rotskunst uit de Drakensbergen, dat nu te bezichtigen valt in het Iziko South African Museum in Kaapstad. Het motto, in de taal van de /Xam San – !ke e: /xarra – is vrij te vertalen als ‘verscheidene volken verenigd’.

Bekijk foto's van SAN Rock Art in Zuid-Afrika

header-rock-art-bekijken-in-zuid-afrika-1920x500-1.jpg

 SAN Rock Art

Bekijk de video!

Waar SAN Rock Art bekijken in Zuid-Afrika?

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Drakensberge

De rotskunst in de bergen van het uKhahlamba-Drakensberg Park in KwaZulu-Natal is een bezoek meer dan waard. Het park heeft zijn status als Werelderfgoed mede te danken aan de ongeveer 600 locaties waar in totaal ruim 40.000 afbeeldingen te vinden zijn.
Game Pass Shelter, een van de pleisterplaatsen op de Kamberg San Rock Art Trail, wordt beschouwd als de ‘Steen van Rosetta’ voor de Zuid-Afrikaanse rotskunst, omdat het gebied een aantal belangrijke aanwijzingen bevat waarmee het symbolisme van de San doorgrond kon worden. Ook het Didima Gorge and Rock Art Interpretation Centre in het Cathedral Peak-gedeelte van het park staan hoog aangeschreven, evenals de Main Caves bij Giant’s Castle.
rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Cederberge

Plan een dagtocht vanuit Kaapstad en loop de Sevilla Rock Art Trail in de Cederberg.


Langs deze vier kilometer lange route kun je tien rotskunstplaatsen met honderden schilderingen verwachten. Naar schatting dateren de schilderingen van tussen de 1600 en 8000 jaar geleden, dus het is begrijpelijk dat sommige vervaagd en moeilijk te zien zijn.


Het te volgen pad begint bij de Brandewyn River - vergeet niet een vergunning aan te vragen bij Travellers Rest. Deze tocht is de drie uur rijden vanuit Kaapstad meer dan waard, maar als u geen zin hebt om u te haasten, kunt u altijd in de omgeving overnachten.

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Gifberg

De Gifberg rotskunstplaats, gelegen in de bergen die over de Knersvlakte (de 'tandenknarsende vlakte' in het Afrikaans) in het noorden van de Westkaapprovincie uittorenen, is op een vitale manier verbonden met het leven van het oude San volk (vroeger 'Bosjesmannen' genoemd, maar veel moderne San afstammelingen vinden die naam beledigend). Het was hier dat de San een rijke bron van het gif voor hun anders nietige pijlen vonden. 
rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Noord Kaap

More than 400 ancient rock drawings await you at the Wildebeest Pit Rock Art Centre outside Kimberley, in the Northern Cape (Northern Cape) province. Some drawings date back as far as 1800 years. They are possibly depictions of visions, which later Stone Age shamans received while in a trance.


If you've ever been to Kimberley, the capital of the Northern Cape, in the middle of summer you may also have been caught off guard by an all-pervasive Karoo thunderstorm. This region is known for the extreme rainfall that can fall down from time to time. True summer downpours. At the Wildebeest Kuil Rock Art Centre you can see how shamans thousands of years ago sought connection with the rain spirits.


It is claimed that the 400 or so petroglyphs were inspired by shamans going into a trance and accessing the spiritual world. In trance, they could cure diseases, control wild animals and bring rain.

rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Free State

Enkele van de meest gewaardeerde San (Bosjesman) rotskunst van Zuid-Afrika is te vinden in de Free state. Een prachtig bewaard gebleven site met Bushman rotstekeningen van elanden, vee, nijlpaarden, een enorme slang, elanden en menselijke figuren bevindt zich in het reservaat.


De Free State kent ook een aantal vindplaatsen, waarvan de Tandjesberg op het tussen Ladybrand en Clocolan gelegen landgoed Tripolitania het bekendst is.
rock-art-van-de-san-bushmen-in-zuid-afrika

Musea

In Zuid-Afrikaanse musea zijn ook voorbeelden van rotskunst te zien, vooral in het Origins Centre van de Wits University in Johannesburg en het Museum Africa in dezelfde stad. Het Iziko South African Museum in Kaapstad beschikt eveneens over een mooie collectie.    


De afdeling Rotskunst van het Nationaal Museum Bloemfontein is een fascinerend visueel festijn. Rotskunst is beeldmateriaal dat in het oppervlak van een rots is gegraveerd, geschilderd of uitgehouwen. Deze kunstvorm verbeeldt een verhaal uit de geschiedenis en vertelt het verhaal van de maker - wie hij was, wat hij deed en wat hij dacht - zie het als het Facebook van weleer.


Zuid-Afrika kent een verscheidenheid aan rotskunsttradities, namelijk die van Bantoe-sprekende boeren, herders en jager-verzamelaars. De studie van deze kunst is belangrijk omdat zij een beter begrip mogelijk maakt van het land waarin wij leven. De Rock Art Department onderzoekt al deze factoren en u zult de rijkdom van zowel kennis als geschiedenis ontdekken wanneer u een bezoek brengt.

Ja, ik wil SAN Rock Art bekijken in Zuid-Afrika

En zie uit naar een droomreis op maat