header-sterren-kijken-in-zuid-afrika-salt-1920x500-1.jpg

Sterren kijken in Zuid-Afrika

Ontdek het heelal door de enorme telescoop SALT in Zuid-Afrika

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Bekijk foto's van sterren kijken in Zuid-Afrika

header-sterren-kijken-in-zuid-afrika-salt-1920x500-1.jpg

Sterren kijken in Zuid-Afrika

Bekijk de video!

Waar het beste sterren kijken in Zuid-Afrika?

Stargazing Locations Selected by Mister Goodlife

Sutherland

Deze afgelegen locatie in het desolate Karroo staat vaak bovenaan de lijst van Zuid-Afrika's beste bestemming voor sterrenkijken, maar ook van de koudste, dus trek twee paar sokken aan en bereid je voor op temperaturen die tot onder het vriespunt kunnen dalen. Je bevroren tenen zullen echter snel van geen belang meer zijn als een nachtelijke regenboog van sterren zich aan je openbaart. In het piepkleine stadje Sutherland staat de grootste telescoop van het zuidelijk halfrond. 80% van het jaar zijn de nachten onbewolkt en het vlakke landschap biedt een onbelemmerd uitzicht op een surrealistische en magische nachthemel. Leer onderaan deze pagina meer over SALT in Sutherland.Cederberg (Western Cape)

De Cederberg in de Westkaap is een populaire toeristische bestemming en is geliefd om zijn ongerepte natuurlijke schoonheid en schilderachtige landschap. De regio is ook een bezoek waard op zaterdagavond, wanneer het Cederberg Astronomical Observatory zijn deuren voor een paar uur voor het publiek opent. Na een informatieve diavoorstelling kunnen de gasten gebruik maken van de drie krachtige telescopen van het observatorium, die de sterren in de verte scherp en helder in beeld brengen, terwijl de verontreinigingsvrije berglucht bijdraagt tot de verbluffende helderheid. Er zijn ook elektrische polair gerichte monteringen voor draagbare telescopen en een paar zelfgemaakte Newtoniaanse telescopen beschikbaar voor gebruik. De sterrenwacht is elke zaterdag open, met uitzondering van de zaterdagen die vallen bij volle maan, wanneer de hemel te helder is om de sterren goed te kunnen zien. Een uitstapje naar het observatorium is echter niet altijd nodig, want op heldere nachten zijn duizenden sterren met het blote oog te zien.
Waterberg (Limpopo)

Ontdek de uitgestrektheid van de ruimte in de inktzwarte Waterberg waar supernova's en zwarte gaten uw aandacht zullen opeisen. Met het omringende bushland als decor projecteert de inwonende astronoom Dr. Philip Calcott zijn telescoopview op een scherm om fascinerende nachtelijke hemelsafari's te bieden die alle wonderen van de zuidelijke hemel onthullen. Met behulp van een geavanceerde moderne telescoop en een astronomische videocamera, geven zijn rondleidingen een spectaculair beeld van alle planeten die zichtbaar zijn op die bepaalde nacht, evenals sterrenconstellaties, naburige sterrenstelsels, en de Melkweg.


Pafuri River Camp (Kruger National Park)

Pafuri River Camp ligt in het uiterste noorden van het Kruger National Park, grenzend aan Zimbabwe en Mozambique. De rustige, stille regio is ideaal voor het observeren van de verborgen juwelen van de nachtelijke hemel zonder lichtvervuiling of iets anders dan het incidentele geluid van wilde dieren om u af te leiden. Enkele hemelobjecten en sterrenbeelden die gemakkelijk met het blote oog te zien zijn, zijn het Zuiderkruis, de Kolenzaknevel - een donkere stofwolk op 500 lichtjaar afstand - en de Grote en Kleine Magelhaense Wolken, twee van onze naburige melkwegstelsels op zo'n 180.000 lichtjaar afstand. Boekingen voor een nachtelijke hemel safari kunnen worden gemaakt via Pafuri River Camp.


Maropeng, Cradle of Humankind

Maropeng is het officiële bezoekerscentrum van de Cradle of Humankind UNESCO World Heritage Site, en hoewel het op minder dan twee uur van de felle lichten van Johannesburg ligt, wordt het nog steeds beschouwd als een geweldige locatie om naar de sterren te kijken. Het centrum houdt regelmatig sterrenkijksessies, gepresenteerd door Vincent Nettmann, de plaatselijke astronoom van Maropeng, die bezoekers helpt die magische connectie te maken tussen henzelf en het verbazingwekkende universum waarin we leven. Het kijkplezier wordt nog vergroot door het gebruik van computergestuurde telescopen met grote opening die geprogrammeerd zijn om automatisch hemellichamen te volgen. De informatieve avonden zijn ideaal voor zowel amateur- als professionele sterrenkijkers en geven een eenvoudig maar uitgebreid overzicht van de Zuid-Afrikaanse nachthemel.


Kglalagadi Transfrontier Park

Een zeldzame traktatie voor elke fervente sterrenkijker is het Kglalagadi Transfrontier Park, een van de donkerste en minst vervuilde plaatsen in zuidelijk Afrika. Er wordt gezegd dat het bewonderen van de nachtelijke hemel in dit deel van het bos je het gevoel kan geven dat je de sterren nog nooit goed hebt gezien, waar elke vorm van vervuiling, of het nu licht, natuurlijke atmosfeer of door de mens veroorzaakte vervuiling is, bijna onbestaande is. Bij de !Xhaus Lodge, in het park, is het dichtstbijzijnde kunstlicht 50 kilometer verderop en kunnen gasten op een speciaal observatiedek de sterren op hun gemak bekijken door een telescoop. Hier is de Melkweg op zijn best te zien, en op maanloze nachten, geeft het genoeg licht voor gasten om te zien waar ze lopen. Bezoekers kunnen ook wat traditionele Bushmen skylore leren van de inwonende San stam, die geloven dat de hemel een spiritueel rijk is en dat de sterren verwante geesten zijn van mens en dier.


Carnarvon

Hoewel hier overdag niet veel te observeren valt, is het kleine Karoo-stadje Carnarvon de thuisbasis van het volgende grote project op het gebied van sterrenkijken, de Square Kilometre Array (SKA) radiotelescoop, die nog in aanbouw is. Dit mega-wetenschapsproject bestaat uit een reeks telescopen die zich uitstrekken over 10 landen en twee continenten, Afrika en Australië. Samen zullen zij de grootste telescoop zijn die ooit in het heelal heeft gespioneerd, en zij worden ondersteund door een groot aantal supersnelle computers om de binnenkomende gegevens te verwerken. Hoewel de faciliteit haar deuren nog niet heeft geopend voor bezoekers, zal de uitgestrekte en oneindig heldere hemel in Carnarvon u zeker in vervoering brengen.


The SALT Obsevatory (Sutherland)

Sutherland is een dorpje gelegen in de provincie Northern Cape. Het dorpje staat ook wel bekend vanwege zijn heldere nachten die waarschijnlijk te wijten zijn aan de ligging; Sutherland ligt op zo'n 1500 meter boven zeeniveau in een droog en afgelegen gebied. Het kan behoorlijk koud worden in dit dorpje. Daarom is het bijna het koudste dorp van Zuid-Afrika met in 2005 een record van -15°C! Nog niet zolang geleden kreeg Sutherland er een 'ster' attractie bij. Er is namelijk de grootste telescoop van het zuidelijk halfrond ontwikkeld! Voormalig president Mbeki mocht het lintje doorknippen van de 'SALT'.

De Zuid-Afrikaanse SALT-telescoop (Southern African Large Telescope) kan tot 350 miljoen lichtjaar diep in het heelal kijken maar heeft niet de beschikking over datalijnen met een hoge snelheid. SALT is de grootste telescoop op het zuidelijk halfrond en wordt bedreven door verschillende top-instituten uit de hele wereld. De telescoop met een spiegel van 11 meter doorsnede kan een kaarsvlam zien op de Maan maar is dus niet in staat om de verzamelde data van verre melkwegstelsels en sterren te versturen via een snelle internetlijn. De telescoop bevindt zich in de omgeving van Sutherland. Voor zowel Zuid-Afrika als de wereld is deze telescoop revolutionair. Dankzij zijn reikwijdte kan er veel meer informatie over de astronomie worden verkregen dan tot nu toe mogelijk was. Zuid-Afrika krijgt zo een belangrijke rol in de wereld op het gebied van de astronomie.

En jij kunt hier ook een kijkje nemen! En wel een heel bijzonder kijkje; deze telescoop is een van de beste plekken op aarde om sterren en ander hemelsmooie curiositeiten te zien. Tijdens een tour word je helemaal op de hoogte gebracht via informatieve posters en foto's genomen vanuit de Hubble telescoop, een gids en natuurlijk diverse telescopen. Je hebt dan een uniek en eindeloos zicht op allerlei sterren, planeten en melkwegstelsels. Het lijkt wel een science-fiction filmset!


De SALT die een gesegmenteerde spiegel met een grootste afmeting van elf meter heeft, is enkele jaren geleden verrezen in de omgeving van Sutherland, Zuid-Afrika. Deze beide telescoop is in feite een kolossale ‘lichtemmer’. De (gesegmenteerde) spiegels van SALT zijn de grootste ter wereld, maar door de merkwaardige constructie van de telescoop wordt deze nooit voor de volle honderd procent gebruikt, zodat de effectieve spiegelmiddellijn ‘slechts’ negen meter is. Bovendien kan de telescoop niet op elk willekeurig punt aan de hemel gericht worden, maar kijkt deze altijd op een vaste hoogte boven de horizon om zich heen.

Dat klinkt onhandig, maar voor het soort onderzoek dat men doet is het niet erg. De telescoop verricht voornamelijk spectroscopisch onderzoek aan ver verwijderde sterrenstelsels, met als doel betere statistische informatie te verkrijgen over de verscheidenheid en de evolutie van die objecten. En verre sterrenstelsels kom je overal aan de hemel tegen, dus de geringe flexibiliteit van de telescopen is geen bezwaar. Ook het feit dat ze niet zijn uitgerust met adaptieve optiek, en dus geen extreem scherpe beelden opleveren, is niet erg: voor spectroscopisch onderzoek hoef je alleen maar zo veel mogelijk licht op te vangen.Ja, ik wil sterren kijken in Zuid-Afrika!

En zie uit naar een droomreis op maat