Grote variëteit aan stranden in Zuid-Afrika

Met een duizenden kilometers lange kustlijn aan zowel de westelijke, zuidelijke en oostelijke kant van het land, is Zuid-Afrika voorzien van talloze stranden in alle denkbare typen en formaten.

Zuid-Afrika's stranden zijn sublieme, zwoele, mooi weer plaatsen. Met name drie van Zuid-Afrika's zonovergoten provincies hebben een gloeiende reputatie met hun kustlijn die wordt gekenmerkt door een uitgesproken 'by-the-sea' levensstijl die zowel door bezoekers als door de lokale bevolking wordt ervaren.

De kustlijnen van de Oostkaap, Westkaap en KwaZulu Nadal lokken bezoekers naar hun zonnige kusten voor de gevarieerde zonovergoten ervaringen die ze bieden. Zodra die zuurverdiende verlofdagen aankomen op het einde van het jaar, zoeken sommigen een rustige pauze op een verlaten strand, terwijl anderen de opwinding van een drukke vakantie in combinatie met strandtijd en stedelijke bezienswaardigheden op prijs stellen. Zo'n zesendertig van de stranden van Zuid-Afrika hebben momenteel de Blauwe Vlag status, wat betekent dat ze de hoogste kwaliteit hebben op het gebied van water, milieubeheer, veiligheid en onderwijs. Andere stranden zijn afgelegen en wilder dan deze criteria toelaten, wat hen ook op hun eigen manier verleidelijk maakt. Eén ding is zeker. Stranddagen belichamen de Zuid-Afrikaanse zomer en de tijd die de oceaan doorbrengt is gewijd aan frivoliteiten zoals het wedijveren met de zon om te zien wie de eerste snelle duik in de zee kan nemen, ontspannen slenteren met het zand tussen je tenen en de zonaanbidders om een dag van heel weinig doen af te sluiten. De Zuid-Afrikaanse stranden zijn plaatsen waar mensen komen om de zon op te snuiven en dat vakantiegevoel te krijgen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de wereld.

Kaapstad en de stranden

Kaapstad mag met recht trots zijn op haar stranden want deze behoren tot de mooiste stadsstranden ter wereld! Vooral die aan de Atlantische oceaan zijn geweldig. Bovendien is er voor ieder wat wils. Er zijn speciale stranden voor gezinnen, surfers, dierenliefhebbers, homo's, nudisten en de rich and famous.
Bekende stranden zijn Camps Bay, Clifton Beach and Boulders Beach het laatste tref je niet alleen menselijke zonaanbidders maar ook een kolonie pinguïns die even van de warmte komen genieten. Minder bekend maar minstens zo mooi zijn Llandudno Beach, populair onder surfers, en Sandy Bay.

Camps Bay Beach

Camps Bay Beach is het Zuid-Afrikaanse antwoord op St.Tropez in Frankrijk. Het is een favoriete spot van Kaapstad en kan daarom druk zijn. Maar het is dan ook een prachtig strand! Je hebt hier een geweldig uitzicht over Lion’s Head en de Twelve Apostles. Het water is vrij koud, maar gelukkig zijn er veel restaurants en bars waar je lekker kunt loungen.
Na een dagje strand kun je er heerlijk genieten van een sundowner tijdens een prachtige zonsondergang. Camps Bay ligt op 10-15 auto/taxi minuten van het V&A Waterfront in Kaapstad en de Cable car van De Tafelberg ligt op slechts 5 auto/taxi minuten. De binnenstad van Kaapstad bereiken kost ook maar 10 minuten met de auto/taxi. Camps Bay is ook een gunstige uitvalsbasis voor trips op het Kaaps schiereiland (Peninsula) naar bijvoorbeeld Houtbaai, Chapman's Peak Drive, High Tea in het Twelve Apostels Hotel en Noordhoek Farm Village. Het lommerrijke Constantia (oa. Kirstenbosch Botanical Gardens, wijndomeinen, Rhodes Memorial) vergt zo'n 15-20 minuten. Tot slot bent u vanuit Camps Bay ook dicht bij de stranden van Clifton en Llandudno en Sandy Bay.

Clifton Beaches

De Atlantische kust van Kaapstad is schitterend en biedt ruimte aan een paar van de mooiste stranden van Zuid-Afrika. De Clifton Beaches liggen ten westen van het stadscentrum en zijn dé plek om aan je teint te werken. Zwemmen is niet altijd aan te raden aangezien het water door de golfstroom uit de richting van Antarctica erg koud kan zijn. De Clifton Beaches hebben een onvergetelijk uitzicht en worden door de aanwezigheid van de rich and famous ook wel de hipste stranden van de stad genoemd. Het zijn vier kleine stranden op een rij die beschut van de harde zuidoosten wind liggen.
Elk strand trekt zijn eigen publiek. Zo komen op de eerste twee vooral modellen, sterren en wannabe’s. Hier geldt 'zien en gezien worden' dus kun je er leuk mensen kijken. Op het derde komen veel homo’s en op het vierde veel families vanwege het nabijgelegen parkeerterrein.

Llandudno Beach

Llandudno Beach is een van de mooiste stranden van heel Zuid-Afrika! Dit sukje paradijs staat bekend vanwege de prachtige sundowners, zowel de zonsondergangen als de drankjes. De weg ernaartoe is al erg fotogeniek. Hier hebben de rich and famous hun optrekjes. En dat hebben ze goed bekeken want het is hier echt geweldig mooi. Het mooie, brede strand wordt omgeven door rotsen die je leiden naar kleine baaitjes.
Surfers en body-boarders kunnen hun hart ophalen door de goede golven. Verder kun je er snorkelen en van september tot januari zwemmen er walvissen voorbij. En ben je in een romantische bui? Ga hierheen voor je mooiste zonsondergang...
Het strand ligt wat afgelegen en zijn er (nog) geen winkels. Je kunt er wel strandstoelen en parasollen huren en snakcs halen. Parkeren kan nogal lastig zijn tijdens het hoogseizoen maar dat is omdat er weinig plek is. Daardoor wordt het nooit erg druk op dit strand.

Sandy Bay

Sandy Bay ligt aan een stukje prachtig, onbedorven kust. Het is behoorlijk afgelegen en lastig te bereiken. Ideaal voor iedereen die graag zonder bikini of zwembroek zich helemaal wil laten bruinen. Dit stukje natuur (het strand dan) heeft als mooie bijnaam 'kaalgatstrand'. Het is erg populair in de gay-scene. Sandy beach is een parelwit besloten strand dat wordt omgeven door witte duinen en een steile berghelling. Je hebt er een fenomenaal uitzicht over de Atlantische Oceaan.
Er zijn geen speciale toeganswegen naar dit onofficiële naakstrand. Sla af van de doorgaande weg richting Llandudno en houd vervolgens links aan naar de Sunset Rock Parkeerplaats. Volg de bordjes 'sandy Bay Beach'. Je bereikt het strand in zo'n 20 minuten lopen over een kronkelpaadje.

Boulders Beach

Bij de tropische temperaturen van Zuid-Afrika denk je aan giraffen, leeuwen en kudde zebra's maar niet direct aan pinguïns. Toch zijn ze er wel want hier leven de Afrikaanse pinguïns. Je kunt ze bezoeken op Boulders Beach. Dit strand is onderdeel van het Table Mountains National Park en ligt even ten zuiden van Kaapstad.
De Afrikaanse pinguïns leven zo’n 3.000 op een kluitje. Je kunt ze niet alleen van een afstandje bekijken, maar zelfs met ze in zee. De dieren stinken alleen een beetje, dus te lang met hen in het water is niet echt een aanrader. Maar ook zonder de pinguïns is Boulders Beach zeer de moeite waard. Het strand is goudgeel en mooi breed, onderbroken door grote keien (boulders) en op de achtergrond grillige rotsen. De zee is perfect om te snorkelen. Boulders Beach is ontzettend populair onder gezinnen en tijdens vakanties kan het hier erg druk worden.

Muizenberg Beach

Als je door een reisgids van Zuid-Afrika bladert en je ziet een foto van een wit strand met felgekleurde strandhuisjes, dan is dat gegarandeerd een artikel over Muizenberg Beach. Deze vakantieplaats ligt 25 kilometer ten zuiden van het centrum van Kaapstad. De naam Muizenberg dankt de plaats aan haar Nederlandse sergeant Wynand Willem Muijs. In 1743 was Muizenberg een militaire post van de VOC. Muijs heeft jarenlang de leiding gehad over deze stad.
In de jaren '50 en '60 was deze wat slaperige stad nog een van de meest trendy plaatsen van het land. Een aantal pronkerige villa's in Victoriaanse stijl herinneren nog aan deze tijd. Tegenwoordig wordt de hele stad grondig gerenoveerd om weer iets van haar vroegere glans te krijgen. Ondanks de vergane glorie van Muizenberg is het strand de moeite waard. Muizenberg Beach ligt gunstig aan de zuidoostelijke kant van de Western Cape. Hier begint de Indische Oceaan en die is heel wat warmer dan de Atlantische. Het warme, rustige water bij Muizenberg trekt veel gezinnen met kinderen. Het hagelwitte strand met de gekleurde strandhuizen geeft het geheel een lekker tropisch tintje.
Er zijn kleine zwembaden en er is midgetgolf (put-put). Aan het einde van het strand heb je lange wave breaks waardoor je er prima kunt surfen. Een surfschool daar beweert zelfs je in twee uur te leren surfen. Als je niet na die twee uur op de plank kunt blijven staan, krijg je je geld terug. Het strand van Muizenberg is wel 34 kilometer lang. Een goede manier om dit gebied te verkennen is een hike langs de treinrails. Start bij het station en zorg wel dat je aan de kant van de zee wandelt. Je kunt zo helemaal doorwandelen tot St. James en Kalk Bay. Met een beetje geluk kun je dolfijnen en zelfs walvissen spotten.

Ja, ik wil de mooiste stranden van Zuid-Afrika bezoeken!

De stranden van de Westkaap regio

De West-Kaap ligt in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het zuiden aan de indische Oceaan De natuurlijke iconen van de West-Kaap zijn onder andere de Tafelberg en het Robbeneiland. Het karakter van deze provincie wordt gekenmerkt door inspirerende steden zoals Kaapstad, schilderachtige vissersdorpjes langs de westkust, de weelderige Garden Route, de wijngaarden en het dorre Klein Karoo. Als je van Lambert's Bay aan de westkust naar Witsand reist, verandert de stemming aan de kust van de provincie aanzienlijk. De provincie beschikt over zonvriendelijke stranden en verraderlijke en stormachtige zeeën, die een adembenemend uitzicht bieden.

De stranden van de Overberg regio


De stranden van de West Coast regio


De stranden van de Garden Route regio

Nature's Valley
Op slechts 29 km afstand van het bruisende Plettenberg Bay is Nature's Valley een klein dorp dat als enige woongebied in een Zuid-Afrikaans nationaal park ligt. Gelegen aan de monding van de Grootrivier, die uitmondt in de Indische Oceaan en een lagune vormt die ideaal is om te zwemmen, zeilen en kanoën, is het hier zo veilig dat er alleen hekken nodig zijn om de herten af te schrikken van het eten van de bloemen in de tuin. De beroemde Otter Trail wandeling eindigt ook op het prachtige strand van Nature's Valley. Ooit verklaarde de Zuid-Afrikaanse minister van Toerisme het strand van Nature's Valley, samen met het Wilderness strand (ook binnen het Garden Route National Park), tot de eerste blauwe vlag stranden binnen een Nationaal Park. Wat kun je hier doen? * De Otter Trail wandeling * De dagwandeling in het Zoutdal * Zeilen en kanovaren * Bungeejumping van de Bloukrans brug (op 20 km afstand).

De stranden van de Oostkaap regio

De Oost-Kaap is een provincie met een groot natuurlijk contrast.Het omvat de zuidelijke Drakensbergen, weelderige kustbossen en een werkelijk dramatische en unieke kustlijn. De 820 km lange, afgelegen kustlijn met de meest ontzagwekkende uitgestrektheid wordt treffend de Wilde Kust genoemd en is een van de meest ongerepte kuststreken van Zuid-Afrika. Deze kustlijn strekt zich in noordelijke richting uit van Oost-Londen tot aan Port Edward (aan de grens van KwaZulu-Natal). Traditionele Xhosa modderhutten liggen op de groene heuvels waar vee rondzwerft, talloze scheepswrakken achtervolgen de kusten en de zee is net zo ongecontroleerd als de omringende vegetatie. De meer zuidelijke delen van de oostelijke kustlijn van de Kaap lopen door steden als Port Elizabeth en slaperige holtes als Cape St Francis en Kenton-on-Sea.

Kenton-on-Sea
Kenton-on-Sea is een kleine kustplaats gelegen tussen East London en Port Elizabeth. Met slechts een handvol permanente bewoners - waarvan er veel gepensioneerd of aan het rentenieren zijn - is Kenton een zeer populaire plek tijdens de kerstvakantie wanneer bezoekers komen genieten van de ongerepte stranden. De aanwezigheid van Kariega Game Reset in de buurt beschermt Kenton tegen overontwikkeling die, zonder twijfel, zijn kenmerkende charme zou bederven. Kenton Main Beach, een voormalige ontvanger van de blauwe vlag, is schoon, veilig en sereen. Met altijd dienstdoende badmeesters zijn de zwemomstandigheden gunstig. De lagune en de zandduinen zijn populair bij de kinderen. Wat kun je hier doen? * Riviercruises * Diepzeevissen * Walvisspotten * Mountainbiken en wandelen * Wild kijken in het nabijgelegen Kariega wildreservaat of een van de overige Private Game Reserves in de Eastern Cape provincie.

Coffee Bay
Coffee Bay kreeg zijn naam in de 19e eeuw, toen een schip daar schipbreuk leed en zijn lading koffiebonen aanspoelde. De stad ligt in het hart van de Wilde Kust, op slechts 8 km van het natuurwonder, bekend als het Gat in de Muur. De wind en het water hebben een holte verweerd, dwars door deze massieve rots in de zee. Eenvoudige toegang vanaf de N2 leidt u naar gezellige strandlodges en de vele bush bars die deel uitmaken van dit kleine stadje. Het leven in Coffee Bay beweegt zich echt op de oceaan. Coffee Bay Beach is een prachtig zwemstrand met ongelofelijke surfomstandigheden aan de zuidkant van de baai. De prachtige omgeving van dit kilometerslange zandstrand maakt ontspannen strandwandelingen een must-do en het strand staat bekend om de buitengewone kaurierschalen die overvloedig aanwezig zijn aan de oevers.
Wat kun je hier doen? * Abseilen * Quad biking * Dorpsexcursies

De stranden van Kwazulu Natal regio

De warme en uitnodigende provincie KwaZuiu Natal heeft een zomer die het hele jaar door duurt, waardoor het echt onweerstaanbaar is voor bezoekers. De vriendelijke stranden, het warme water en de uitstekende gordel Hie kustlijn is verdeeld in de kosmopolitische noordkust, die de subtropische Dolphin Coast en de laid- back South Coast omvat ook de ongerepte en Hibiscus Coast, De stad Durban is een kleurrijke plaats met unieke Zulu en Indiase invloeden. De Drakensbergen liggen in het westen, de schilderachtige Midlands in het centrum en ongelooflijke wildreservaten liggen in Zululand in het noorden. Het biodiverse iSimangaliso Wetland Park aan de noordkust was het eerste Unesco-werelderfgoed van Zuid-Afrika.

Zinkwazi
85 km ten noorden van Durban, in suin sugar cane ter- ritory, is het strandparadijs van Zinkwazi. Deze afgelegen badplaats heeft een 'out-of- town' gevoel dat wordt gekenmerkt door de strandwoningen die aan de lagune liggen. Hier vindt u geen enkel resort of hotel. Het strand van Zinkwazi wordt omzoomd door beboste kustduinen en heeft een aantal intrigerende rotsbassins te ontdekken. De oceaan is warm en uitnodigend en tijdens de vakantieperiodes zijn er altijd life guards aanwezig. De lagune is een van de andere grote trekpleisters van het strand.

Ramsgate
Ramsgate is een pittoresk vakantiedorp aan de zuidkust van de provincie waar het leven rustig is en het landschap idyllisch. Het is ook genoeg te doen qua stedelijke attracties zoals de South Coast Mall en het Shelly Central. The Wild Coast Sun Resort and Casino ligt op slechts 20 minuten afstand en er zijn tal van prestigieuze golfbanen te vinden in het gebied. Mede door de focus op veiligheid door middel van haaiennetten en badmeesters om de zwemmers te beschermen tijdens het vakantieseizoen, verdient het strand van Ramsgate zijn Blauwe Vlag status met trots, Het strand strekt zich uit aan het einde van een riviermonding en het warme water is verleidelijk. Zwemmen is echter verboden in het estuarium, waar je wel kunt waterfietsen en waar andere activiteiten