Informatie over het Timbavati Game Reserve in Zuid-Afrika

Het Timbavati Game Reserve ligt ten noorden van het Sabi Sand Private Game Reserve, aan de westelijke rand van het Kruger National Park. Dit reserve is opgericht in 1956 door gelijkgezinde boeren van de Timbavati Association. De vereniging heeft 50 leden en het grondgebied beslaat 53.392 hectare. Timbavati is een onderdeel van de Associated Private Nature Reserves (APNR) waardoor de hekken tussen Timbavati, de andere ANPR reserves en van het Kruger National Park zijn verwijderd. Al het wild inclusief de big five, leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn, lopen tussen de verschillende reserves vrij rond. Het Reserve maakt deel uit van het Greater Kruger Park en ligt genesteld tussen het Kruger National Park in het oosten, het Klaserie en Umbabat Private Nature Reserves in het noorden en de Thornybush Private Nature Reserve in het westen. Er zijn geen hekken tussen de Timbavati en het Kruger National Park, dat het vrije verkeer van dieren tussen de Reserves mogelijk maakt. De wereldberoemde Kruger National Park is een beschermd gebied van meer dan 20.000 vierkante kilometer (7700 vierkante mijl). Het Timbavati Game Reserve ligt in de Limpopo provincie van Zuid-Afrika. De Timbavati Reserve bestaat uit 50 aaneengesloten gebieden en er staan twaalf luxe lodges.

De zuidelijke grens van dit geweldige complex van openbare en prive - eigendom beschermd gebied ligt dicht bij het Koninkrijk Swaziland en grenst aan de grenzen van Zimbabwe in het noorden en Mozambique in het oosten. Het terrein is heuvelachtig met hoogtes variërend tussen 300 en 500 meter boven de zeespiegel. Het gebied wordt gekenmerkt als 'savanne bushveld' met 6 verschillende landschapstypen: acacia bossen, open bos, mopane bos, Combretum bos, gemengde Combretum bos en gemengde veld op Gabbro.

Olifanten, buffels, kudu's, zebra's, gnoes, giraffen, impala's, waterbokken en wrattenzwijnen leven er in overvloed tezamen met hun de roofdieren, leeuwen, luipaarden, cheetahs en hyena's. De ernstig bedreigde Afrikaanse wilde hond is ook een regelmatige bezoeker van het Timbavati Reserve. De grotere en zeldzamere antilopen zoals Roan, Eland en Tsessebe keren niet vaak terug naar dit gebied en hun aantal is nog steeds erg laag.

Het klimaat wordt gekenmerkt door een nat zomerseizoen (oktober - maart) met de meerderheid van de regen tussen december en februari. Dit is ook de warmste periode van het jaar, met temperaturen rond de 32 ° C. Een typische zomerdag kan heet worden met onweerswolken, voor een spectaculair einde van de middag met onweer.
Tijdens de wintermaanden (april - september) is het weer droog met weinig kans op regen. Game viewing is dan beter voorspelbaar. Temperaturen kunnen variëren van 28 ° C tot 10 ° C in een dag. De ochtenden en avonden kunnen zeer koud worden en warme kleding wordt aanbevolen.


White Lions

In Timbavati leven leeuwen met een recessiefe gen waardoor zij wit zijn (maar niet albino). Deze witte leeuwen verschenen in 2006 in het Timbavati Reserve, na een afwezigheid van vele jaren.

De witte leeuwen van Timbavati werden in het midden van de jaren zeventig ontdekt en al snel werden ze het onderwerp van veel belangstelling en discussie. Het verhaal van de "White Lions van de Timbavati" is verteld door verschillende mensen, meest opvallende van hen was de heer Chris McBride, die twee boeken publiceerde over het fenomeen: De Witte Leeuwen van de Timbavati en Operatie White Lion. Chris was de zoon van Timbavati lid Cyril McBride. McBride leunde zwaar op de expertise en kennis van twee lokale trackers, Jack Mathebula en Mandaban Hlongo, in zijn pogingen om de witte welpen te volgen. Deze mannen waren opgegroeid in de bush en had grondige kennis van het gedrag van leeuwen.