Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Tsitsikamma National Park

Parel van de Garden Route

Mister Goodlife was here

Mister Goodlife was here!

Jos van Krimpen

Dicht beboste bergen, tuimelende watervallen, steile ravijnen en brede zandstranden: Tsitsikamma National Park is wild en idyllisch. Als onderdeel van het grotere Garden Route National Park is Tsitsikamma een smal park aan de oostkant van de Garden Route. Met een lengte van 50 mijl (van Nature's Valley tot de monding van Grootrivier) langs deze dramatische kustlijn, is Tsitsikamma een van de opvallendste delen van Zuid-Afrika's beroemdste road-trip. Dit is een plek om actief bezig te zijn of om gewoon achterover te leunen en te kijken naar mooie dolfijnen die spelen en surfen in de branding. De walvis bezoekt deze wateren in het seizoen, als hij langs de kust komt om te broeden. Het park heeft twee rustkampen, een bij de monding van Storms River en een bij Nature's Valley.


Het park is een beschermd maritiem park (het eerste in Zuid-Afrika) en beroemd om zijn oerbossen. Het park beschermt zowel de flora als de fauna van deze wilde stranden, intergetijdenriffen, oerbossen en bergen. Tsitsikamma' betekent 'plaats van veel water' in de Khoisan taal en doet zijn naam eer aan. Tuimelende watervallen storten zich in kloven, kristalheldere rivieren kronkelen door steile ravijnen en dramatische torens van zeespray zijn een natuurlijk spektakel wanneer wilde zeeën tegen de kliffen aan de kust botsen. En wilde dieren, van Kaapse visotters tot reusachtige ijsvogels, trekken naar de talloze waterwegen van het park, net als bezoekers die het water op gaan om te kajakken, stand-up paddle-boarden, boottochten te maken of gewoon wat te plonzen aan zee.


Boven de kustlijn dalen de Tsitsikamma Mountains af in weelderig inheems bos: een oeroude wildernis van dichtbeboste hellingen die doorkruist worden met prachtige wandelpaden. Van korte wandelingen onder begeleiding van een gids tot serieuze meerdaagse trektochten, het gebied is toegankelijk voor avonturiers van jong tot oud. Wandel tussen de Hard Pear bomen, kolossale Outeniqua Yellowwoods (de hoogste boom van Zuid-Afrika) en eeuwenoude Boomvarens terwijl u speurt naar meerkatten, piepkleine blauwe duikers (de kleinste antilope van Zuid-Afrika), bosbokken en bushpigs; luister naar de kleurrijke Knysna loerie en kijk uit naar Afrikaanse smaragd koekoeken, narina trogons, visarenden en olijf spechten in het bladerdak, of voor een spannende afleiding, ga met hen mee voor een vogelperspectief op de canopy zip-line ervaring, 30 meter boven de bosbodem.

Bekijk foto's van het Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma National Park

bekijk de video!

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Wandelen in Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, begiftigd met prachtige bossen, diepe ravijnen, torenhoge bergketens en het turquoise water van de Indische Oceaan. In feite is het woord "Tsitsikamma" een San-woord dat "plaats van overvloedig water" betekent, wat getuigt van de weelderige overvloed van dit zeer speciale deel van de Tuinroute. Er zijn een aantal manieren om van de natuurlijke pracht van de Tsitsikamma te genieten waaronder wandelpaden, fietsroutes, paardrijden, tuben langs de rivier en nog veel meer. Wandelen door de bossen en bergen is een andere manier om het meeste uit uw tijd in Storms River te halen. Welke route u kiest, hangt natuurlijk af van uw conditie, de tijd die u beschikbaar hebt en de vaardigheden van kinderen of ouderen die u vergezellen. Neem tijdens het wandelen altijd voldoende water en een zonnebrandmiddel met hoge factor mee. Het is ook beter om een mobiele telefoon mee te nemen en iemand te laten weten waar u in geval van nood bent.

Welke wandelroutes in Tsitsikamma?

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Goesa Trail

tsitsikamma-nationalpark-goesa-trail

Het begin van deze trail is direct naast het Tsitsikamma Village Inn Hotel, waardoor het zeer centraal gelegen is en gemakkelijk te vinden. Het pad is twee kilometer lang en goed te doen. Het pad is weelderig begroeid met varens, waardoor het een sprookjesachtige schoonheid heeft.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Plaatbos Nature Walks

tsitsikamma-nationalpark-stormsrivierpas

Er zijn drie verschillende wandelingen die gelegen zijn binnen Plaatbos, dat is in het gebied rond de Stormsrivierpas. Deze wandelingen variëren in lengte tussen de vijf en acht kilometer en variëren in moeilijkheidsgraad.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Ratel Walk

    tsitsikamma-nationalpark-outeniqua-yellowwood

In het Tsitsikamma Bos, de thuisbasis van de beroemde Grote Boom (een reusachtige Outeniqua Yellowwood), is de Ratel Walk drie kilometer lang. Er is een kleine toegangsprijs van ongeveer R12 per volwassene (kan variëren afhankelijk van het seizoen).

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Bloukrans Bridge Trails

tstitsikamma-bloukransbrug-bungeejump

Deze brug is de hoogste commerciële bungy jump in de wereld en de bergen en valleien eromheen zijn gewoonweg adembenemend. Er zijn drie verschillende wandelpaden, variërend van 1,3 kilometer tot 3,1 kilometer lang. Op het kortste pad staat een geelhoutboom die naar schatting 600 jaar oud is.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Stinkhoutkloof Trail

    tsitsikamma-nationalpark-stinkhoutkloof-trail

Dit 8,4 kilometer lange pad begint bij het Bloukrans bosbouwpad en is prachtig, hoewel meer geschikt voor de fittere wandelaars.

Welke activiteiten in Tsitsikamma?

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Hangbrug

tsitsikamma-nationalpark-hangbrug

Er is een hangbrug over het diepste water, dat op sommige plaatsen maar liefst 20 meter diep is. De oversteek over de schommelende brug is op zich al spannend, maar biedt ook een prachtig uitzicht in een langzamer tempo. Dit is ook een goede gelegenheid om een praatje te maken met de gidsen en hen vragen te stellen. Zij kennen dit gebied op hun duimpje en kunnen daarom veel inzicht toevoegen aan uw Tsitsikamma-ervaring. 

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Segway Tours

tsitsikamma-nationalpark-segway-tours

De Segway experience is een echte eco-tour waarbij u het gebied doorkruist op een veilige, eenvoudig te besturen transporter. Deze persoonlijke transporter is in feite een staand platform met twee wielen en een stuurkolom aan de voorkant. De bezoeker ziet het bos dus rechtopstaand, maar zonder te hoeven lopen. De tochten gaan door het Storms River Village, slingeren langs de bospaden en over de Witteklipbrug.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Tubing

wildwatervaren-in-zuid-afrika-groepswerk

Bekijk het bos eens van een andere kant door het te ervaren vanaf het diep roodbruine water van de Stormsrivier. Tubing door de kloof, de weelderige beboste bergwanden ontmoeten de heldere blauwe hemel boven, terwijl de Fish Eagle boven je zweeft. Deze tour kan tot vijf uur duren, afhankelijk van de grootte van de groep.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Canopy Tours

canopy-tour-zipline-zuid-afrika

Er is geen betere manier om het Tsitsikamma Bos te ervaren dan vanaf de ziplines die je er overheen dragen op canopy hoogte. Zweef van boom tot boom tot 30 meter in de lucht, terwijl u meer leert over de fauna en flora van de ervaren en goed geïnformeerde gidsen. Er zijn acht ziplines van verschillende lengtes en snelheden. De langste is maar liefst 211 meter lang, bijna een kwart kilometer! Hoe langer de kabelbaan, hoe meer snelheid u behaalt, waardoor sommige tochten over de rivier hartveroverend en adrenalineverhogend zijn, terwijl andere meer ontspannen zijn en u de tijd geven om de natuurlijke schoonheid om u heen te bewonderen. De gidsen nemen hun eigen camera mee en zorgen voor foto's (tegen betaling) van uw persoonlijke ziplining tour op een DVD.  De gidsen zijn alert op fotomomenten en zorgen ervoor dat ze de beste delen van uw ervaring vastleggen als een gelukkige herinnering.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Tocht van de houthakkers

    tsitsikamma-nationalpark-tocht-van-de-houthakkers

Deze tocht door het bos wordt uitgevoerd in een grote, comfortabele vrachtwagen met open zijkanten die een maximale zichtbaarheid biedt bij het nemen van de bospaden. Het volgt het pad van de olifanten die ooit deze bossen bewoonden. De tocht duurt tussen 2,5 en drie uur en is geschikt voor ouderen.

Tsitsikamma National Park - Luxe Safari Zuid-Afrika - Header

Paardrijden

tsitsikamma-national-park-zuid-afrika-paardrijden

Beleef de bospaden vanaf de verhoogde rug van een paard. Deze dieren zijn zo vertrouwd met het bos dat ze met gemak lastige paden nemen en u vol vertrouwen kunt genieten van het omringende landschap. De paarden zijn tam genoeg om niet te vereisen dat bezoekers enige vooropleiding op paarden hebben.

Ja, ik wil naar het Tsitsikamma National Park!

En zie uit naar een droomreis op maat

Exclusieve Safari Lodges in Tsitsikamma National Park

Bekijk Mister Goodlife's keuze