Informatie over Tsitsikamma National Park in Zuid-Afrika

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 kilometer breed. Maar het heeft wel een 80 km lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. De Storms River heeft zich hier een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt dan de zee in waar het National Park is gesticht. Veel bezoekers doen dit park aan tijdens de Garden Route die hier begint, of eindigt. Het park kent namelijk hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en grote hoeveelheden fynbos die zo de zee in lijken te rollen. Hier leven meer dan 200 vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld.


Wandelen in Tsitsikamma National Park

De wandelaar heeft grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen. In het Tsitsikamma National Park liggen twee populaire wandelingen: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht.

Canopy Tour in Tsitsikamma National Park

Dwars door het Tsitsikamma National Park loopt de prachtige Canopy Tour. Deze tour is een unieke vorm van eco-toerisme waardoor je een geweldige combinatie van avontuur en natuur ervaart! Via kabels ontdek je op hoge snelheid het National Park, waardoor je een geweldig uitzicht over de hoge bomen hebt. Bovendien kom je op plekken in het bos die je zonder begeleiding nooit zou kunnen bereiken.

Het is een bijzondere tour want je wandelt en zoeft van de ene naar de andere kant op grote hoogte. In de bossen en regenwouden van het park zijn in de hoge geelhoutbomen houten vlonders aangebracht, met daar tussen meterslange kabelbanen.De vlonders bevinden zich op een hoogte van dertig meter en de kabelbanen kunnen wel tachtig meter lang zijn!

De tour duurt ongeveer drie uur en is door de huidige gidsen zorgvuldig uitgezet, zónder de natuur te beschadigen. Zeven maanden lang heeft het Canopy Team in bomen geklommen, vlonders gebouwd en alles getest op veiligheid. De gidsen kennen de route als geen ander en weten veel te vertellen over de flora en fauna die in het National Park te vinden zijn. Uitgerust met een helm, handschoenen en een veiligheidsharnas vertrek je samen met twee gidsen naar het startplatform waar je een ongelofelijke ervaring staat de wachten.

Terwijl je op het platform even op adem kan komen en kan wennen aan de hoogte, controleren de gidsen de harnassen en maken ze je vast aan de kabel. Tijdens de tour gaat er een gids vooruit om je op het volgende vlonder op te vangen.
Klaar voor de sprong? De eerste kabel is 'maar' veertig meter lang, zodat je kunt wennen aan het gevoel en de snelheid. Schrik niet als de boom blijkt mee te geven; de 300 jaar oude bomen zijn namelijk nog springlevend en kunnen wel tegen een stootje. Met een enorme adrenalinestoot kom je op het volgende platform aan. Als de groep compleet is vertellen de gidsen het een en ander over de bomen en planten én natuurlijk over de vogels die op deze hoogte goed te zien zijn.

Ook het uitzicht, zo hoog in de bomen is super. Vanuit de hoge boomtoppen kun je over het hele park uitkijken en zie je vogels als Narina Trogon´s en Knysna Loeries of zelfs het Samogo aapje langs komen.

De tocht blijft spannend doordat de kabel na elk vlonder een stuk langer wordt, wat een extra hoge snelheid oplevert. In totaal zijn er tien vlonders aangebracht waar je één voor één heen zoeft.

Kanoën in Tsitsikamma National Park